Nie wiem kto z Was mial okazje dotrzec do artykulu Marcina Fabjanskiego "Tani nóz zepsuta krew". Ja wlasnie jestem po lekturze i przyznam szczerze, ze mam juz serdecznie dosc tej nagonki prasy i mediow w ogole na Klub, artykulow o stadionowej bandyterce i przedstawiania w tym kontekscie CRACOVII jako pierwszego i podrecznikowego niemal przykladu w Polsce.
I mam gdzies kluture kibicowania na naszym stadionie, ktora w jakims stopniu opiniuje autor, mam gdzies czy pojednanie dla Papieza rzeczywiscie bylo czy nie. Chodzi mi glownie i przede wszystkim o kojarzenie kibicow i klubu ze strukturami przestepczymi.
Artykul jest dlugi i pojawiaja sie tam szczegoly, ktore pojawic sie nie powinny moim zdaniem. Chcialbym poznac zdanie osob, ktore przeczytaly to, o czym pisze Fabjanski. Ja ze swojej strony musze przyznac, ze boje sie, ze takie zwierzenia dla prasy ze strony ludzi ktorzy sa na "wyzszym stopniu wtajemniczenia" wcale Klubowi nie pomagaja.
Szukalem tego artykulu w sieci zeby wrzucic jakis cytacik, ale znalezc nie potrafilem, sorry.
-
-
PRZEKRÓJ O CRACOVII jak o mafii...
mógłbyś przepisać artyków w czynie społecznym ??;-)
ok, wrzucam fragmenty w czynie spolecznym;)
"przez takiego faceta, jak Kastet ludzie trafiaja do szpitala, czasami gina od kosy wbitej pod zebro. Kastet nie pracuje. z czego zyje? - z dobrego serca innych - mowi. dobre serce moze oznaczac kase za narkotyki, bo wplywy gangow Wisly i Cracovii pokrywaja sie dosc dokladnie z konkurencyjnymi siatkami dilerow."
dalej:
"wladze Cracovii wolaly jak pewien przywodca bojowek, nazwijmy go Pierwszym, byl na wolnosci: wiedzialy z kim rozmawiac. Bo Pierwszy byl jak krol. Lowcy Psow sluchali go bez szemrania, mial miejsce na trybunie dla VIP-ow (teraz jest za kratkami) i pelna kontrole nad narkotykowym rynkiem zbyt w dzielnicach Cracovii. A teraz narobilo sie ksiazat, ktorzy walcza o schede po nim. Jest anarchia. Ale Pierwszy moze niedlugo wyjdzie. Bo to wcale nie on zabil wroga. Zabil inny Lowca Psow i wszyscy wiedza ktory. Pierwszy oczywiscie tez wie. Ale nie sypnal, wolal siedziec. Wroble na stadionie Cracovii cwierkaja, ze wyjdzie - w koncu policja znalazla prawdziwego zabojce. Bedzie mial zaleglosci w rzadzeniu, bo bojowki bardzo sie rozwijaja."
i jeszcze:
"Kroja sie juz 11-latki - cieszy sie Kastet. 10-latki chowaja swe pierwsze noze w dzieciecych pokojach. wiedza duzo: jak uderzyc i ze noz trzeba kupic mocny, ale tani. Po akcji i tak sie go wyrzuca. Wyrosna na dobrych zolnierzy - to trybuny dostarczaja dilerom narkotykow przeszkolonych w walce osilkow..."
jest takich "kwiatkow" jeszcze sporo, odsylam do Przekroju z czwartku, jesli komus chce sie wywalic 5 PLN, zeby sie wkur... tak, jak ja. pozdrawiam
Idiota to pisał i tyle.
bootch dzięki za fragmenty...ale czy nie mógłbyś wrzucic całego? (stronka przekroju mi w tej chwili nie działa, jeżeli to z tamtąd je zaczerpnąłeś)
tutaj gdzie jestem nie za bardzo mam mozliwość kupić przekrój :)
ciekawe czy ten kastet istnieje czy to nowa wirtualna osobistosc stworzona przez przekrój
'idiota to pisał i tyle' jest dośc kiepskim kontrargumentem.
Od czasów Najsztuba czytujemy w chałupie Przekrój bo jest ciekawszy od Newsweeka czy Wprost i ten 'artykuł' też przeczytałem. I co? Lipa, po prostu lipa. szkoda czasu by o nim dyskutować. I nie pisal go idiota tylko malo rzetelny pismak i owalił robote tak żeby przyczepić się nie można ale i by tematu nie podjąć. Po prostu lipa i tyle.
ps. cos mi sie zdaje, ze nasze forum czytał zanim napisał artykuł - nie powiem, ze czytał ze zrozumieniem. I przykre, ze z poważnej sprawy można zrobić 'igrzyska' w stylu 'uwagi'. Tylko czy inaczej ktoś by sie tematem zainteresował? (w naszym kraju?)
Ten artykuł jest w Przekroju z tego tygodnia??
I jeszcze jedno - kuriozum moim zdaniem to opis wydarzeńna Zagłebiu - cytuje:
'Paweł Misior, wiceprezes Cracovii:- w przerwie poszedłem na trybuny rozładować napięcie. i co widzę? Diabeł wstąpił w kibicow pikinikowych, niezwiązanych z żadną bojówką. pewien 50-latek zaczął wrzeszczeć do najbardziej ostrej grupy osiłków: "Bandyci, wypierdalać stąd!". Doastał w końcu klapsa.'
I jak Wam się podoba ten opis zdarzenia? Ciekawe o którym 50-latku pan Marcin Fabjański pisze? Czy rzeczywiście Paweł Misior mu te zdarzenia tak opisał? - Panie Pawle może by Pan napisał nam czy udzielił Pan takiej wypowiedzi? Bo mnie lekko ruszyło jak przeczytałem, ze to w pikników wstapił diabeł, a jak z opisu wygląda to ów 50-latek dostał zasłużenie - bo jak inaczej zareagować na słowa, które miał wykrzyczeć? No nie tylko były one chamskie ale i głupie...
Co za kłamstwa!!!!!!!!!! Przekrój to jedna z najbardziej kłamliwych gazet w Polsce.
Przecież to oczernianie Naszej Cracovii! A z Metala chcieli zrobić jakiegoś dilera.
Uważam, że zarówno Zarząd klubu, jak i kibice (Robert w szczególności) powinni podać Przekrój do sądu.
:(
a ktory kid jak nie pierwszy??
Kwaśniewski -chodzi na Cracovie ?
grzesieksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> a ktory kid jak nie pierwszy??
>
>
Jak nie pierwszy jak pierwszy ;)
Ale nie o to mi chodzilo :(
O Cracovii jak o mafii? Nie... o pewnych ludziach, którzy chodzą na jej mecze...
Od razu zastrzegam, że artykułu nie czytałem, więc odniosę się tylko do zacytowanych tu fragmentów i Waszych reakcji. Co do mafii- coś mi się zdaje, że wiadomości o pewnych sprawach zaczynają zataczać coraz szersze kręgi. Ja moje wnioski opisałem niedawno w innym temacie odnoszącym się do materiału TVN. Jak widzę, informacje i wnioski dziennikarza Przekroju są zadziwiająco zbieżne. Choć nie- o tym, że chodzi o dilerkę nie wiedziałem, bardziej podejrzewałem mafię samochodową.
Oczywiście, to są tylko podejrzenia- ale dziwi mnie reakcja niektórych, którzy jak mi się zdaje byliby skłonni dać głowę za to, że wśród nas nie ma takich ludzi. Bo szkoda byłoby tych głów. Martwi mnie brak refleksji. Czy naprawdę wszystko, co złego mówią o Pasach i ich kibicach oraz "kibicach" jest nieprawdą? Czy naprawdę cały świat się na nas uwziął? Ślepa miłość nie jest dobra, bo nie pozwala wyciągać wniosków.
Co do Pierwszego- chyba jasne o kogo chodzi. Ciekawe, ale niedawno słyszałem dokładnie to samo- że jak wyjdzie (po wakacjach) to zaprowadzi ład i porządek, rozmówi się z tymi, którzy bili innych Pasiaków, że władze będą miały z kim rozmawiać. Pożyjemy, zobaczymy...
Jedna sprawa nie ulega natomiast dla mnie wątpliwości- Cracovia- najbardziej medialny klub w Polsce- nie ma dobrej prasy od lat- właśnie dzięki bandytom. Najgorsze jest to, że skojarzenie kibic Cracovii=bandzior i nożownik, powoli utrwala się w świadomości społecznej- wśród ludzi, których sport nie interesuje, piłkę nożną oglądają tylko przy okazji MŚ i marzą o tym, żeby żyć bezpiecznie. Ale to tacy ludzie w przeważającej większości decydują o wielu ważnych sprawach w naszym kraju, w tym także i tych które dotyczą naszego klubu. To oni decydują o zakupie oprogramowania pewnej firmy, co ma bezpośredni związek z wysokością nakładów na klub, to oni wydają decyzje w urzędach, także dotyczące finansowania klubu, tworzą prawo, decydują o tym jaką koszulkę kupić swojemu synowii itd, itp. Jeżeli wszystko co z Cracovią związane będzie się im kojarzyć źle to będzie to miało wpływ na klub. Wpływ bezpośredni i bardzo dobrze wyliczalny...
pKracy
"Ninja, Rocksteady, mówią, że jestem Żydem,
Ale wiary mało we mnie, nie jestem chasydem..."
proponuje w kosmos bo się niepotrzebnie rozpiszecie
swoja droga Najsztub pachołek TVN niech napisze o kibicach Legii którzy wywiesili sfastyke
Moze to wywalimy ?? bo zaraz sie zacznie i jeszcze ktos z czyms wypali.
.
Nie dorosły w tym kraju jeszcze media do pisania o pozytywach. Krew, nóż, kastet sprzeda się lepiej... Jak powiedział pan Fabiański: Jak napiszę o mikołajach, święceniach czy domach dziecka to przecież i tak nikt nie uwierzy, ludzie będą się pukaćw czoło ...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)