Romper Stomper Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Zaledwie dzień po zatwierdzeniu przez parlament
> nowy premier Szwecji Fredrik Reinfeldt ostro
> zabrał się za gospodarkę. Zapowiedział m.in.
> redukcję podatków i odchudzenie systemu państwa
> opiekuńczego.
>
> Mimo wzrostu gospodarczego w Szwecji od lat nie
> rośnie liczba miejsc pracy. Wynika to m.in. z
> ponoszonych przez pracodawców ogromnych kosztów
> zatrudnienia. W efekcie prawie 1 mln osób nie ma
> stałej pracy. Po doliczeniu osób na
> wcześniejszych emeryturach, zasiłkach
> chorobowych, socjalnych i ludzi pracujących
> okresowo okazuje się, że na garnuszku państwa
> jest ok. 20 proc. ludzi w wieku produkcyjnym.
> Reinfeldt chce zrezygnować z modelu zwalczania
> bezrobocia przez system zasiłków (same chorobowe
> to już 16 proc. wydatków budżetu).
>
> Nowy premier będzie też obniżał podatki
> (najwyższy próg w Szwecji to 56,5 proc.). Już w
> 2007 r. fiskus ma zarobić o 37 mld koron mniej,
> dzięki czemu każdy pracujący Szwed powinien
> zyskać ok. 1 tys. koron miesięcznie. Powstałą
> dziurę mają wypełnić wpływy ze sprzedaży
> udziałów państwa w dużych firmach
>
>
> za: ŻW
>
> =F=O=R=Z=A=C=R=A=C=O=V=I=A=
Szwecja liberalna zamiast Szwecji solidarnej ;)
-
-
Spory polityczno - ideowe
Oj, a co to się stało - czyżby idealny szwedzki ustrój nie był takim monolitem? ;)
Geoś chyba wyrwie sobie włosy ze zgryzoty :P
Geoś trzyma się dobrze.
Co się zaś tyczy kapitalizmu (przynajmniej w jego aktualnym wydaniu), to jest on systemem zmurszałym, zgrzybiałym, a jego dni są policzone. Nie ulega najmniejszej wątpliwości, że następną formacją społeczno - ekonomiczną, jeżeli imperialiści wcześniej nie zdążą rozwalić Ziemi, będzie ogólnoświatowy system socjalistyczny. Ja wiem, że w kontekście ledwo co wyzwolenia się spod rządów Komuchów (pseudolewicowych zdrajców i sługusów sowieckiego imperializmu) i pozornego trimfu neoliberalizmu, tego typu twierdzenia mogą szokować, ale nie zmienia to tego, że są prawdziwe.
Kapitalizm istniał 5 stuleci i nie będzie istniał ani stulecia dłużej. Jego dni są policzone. Znajduje się on na śmietniku historii.
zgadzam się w całej rozciągłości z powyższym postem
Brawo Geoś, przynajmniej ty nie reprezentujesz na tym forum "jedynie słusznej" myśli prawicowej.
Pani Eliza ktora jest uroczą kobietą (znam), nieco upraszcza ale tak czy owak:
[url]http://wiadomosci.onet.pl/1364124,2678,kioskart.html[/url]
Od lat wmawia się nam, że liberałowie to nieczułe na ludzką biedę sknery, bezwzględni oszuści i zdemoralizowani złodzieje. Czas rozprawić się z kłamstwami, jakie politycy opowiadają o liberałach.
Oto kłamstwo numer jeden, powtarzane bodaj najczęściej: liberałowie są kompletnie niewrażliwi społecznie. Kłamstwo wygodne, bo umożliwiające zrobienie z liberała kozła ofiarnego, na którego można zwalić winę za powiększające się obszary nędzy. Prawda jest bowiem taka, że liberałowie, rozumiani jako zwolennicy wolnego rynku i wolnej gospodarki, od stuleci pomagają biednym dużo bardziej niż obiecujący złote góry populiści, o socjalistach nie wspominając.
Jedyna nadzieja w wrednych imperialistach , może zdążą rozpierdolić świat zanim nastanie socjalizm : )
A wogóle jak sobie wyobrazasz taki światowy system socjalistyczny ??
''dni kapitalizmu są policzone''- proponuję wycieczkę po USA oraz Azji Wschodniej, jakim cudem te kraje tak szybko się rozwijają ?? Przecierz nie przez kapitalizm :D:D
Andrzej_CRAC - poglądy zdecydowanej większośći forumowiczów doskonale odzwierciedlają preferencje polityczne na naszych trybunach ...
CRACOVIA zawsze prawicowa : )
Elwood powiedz to temu z Wodzisławia , już mu to kiedyś napisałem że biznesmeni z USA przeznaczyli o wiele więcej kasy ( pomoc z funduszy prywatnych jest o wiele bardziej efektywna niż państowy socjal) ubogim niż wszyscy lewacy razem wzięci a ten dalej z upiorem maniaka pisze o wyzyskiwaczach klas pracujących ...
Myśl prawicowa jest nie tyle "jedynie słuszna", ile po prostu głupia. Czasem modlę się słowami "Dzięki Panie, że nie stworzyłeś mnie prawicowcem".
Ależ Pan stworzył cie prawicowcem tylko zbłądziłeś!
niestety nie mam żadnych złudzeń że hasło "gospodarka głupcze" dotrze kiedyś do naszych rodzimych "prawicowców". Nadawanie kolejnych numerów Rzeczypospolitej i ideologia to raczej karykatura prawicy.
Romper Stomper Napisał(a):
> Andrzej_CRAC - poglądy zdecydowanej większośći
> forumowiczów doskonale odzwierciedlają
> preferencje polityczne na naszych trybunach ...
> CRACOVIA zawsze prawicowa : )
Doskonale o tym wiem, ale co ma znaczyć to Twoje powyższe zdanie "CRACOVIA zawsze prawicowa"? Czyli jak ktoś ma inne poglądy (tak jak na przykład Geoś) to nie ma prawa na tych naszych trybunach zasiadać? Ja raczej wolałbym zdanie "Cracovia zawsze tolerancyjna", bo to chyba lepiej odzwierciedla naszą historię, nie?
Ja osobiście wcale nie jestem lewicowcem, a raczej wyzyskiwaczem klas pracujących, bo prowadzę swoją firmę i poglądy gospodarcze mam zdecydowanie prawicowe (a raczej nazwałbym to liberalne), ale wydaje mi się, że dla ludzi o innych poglądach też powinno znaleźć się miejsce. Poza tym jaka jest w Polsce prawica? Przecież nie wywodzący się z klasy robotniczo-chłopskiej obecny rząd PiS'u z Samoobroną? Jupiter ma całkowicie rację - u nas jest jedynie karykatura prawicy.
Pardon, nie wiedziałem, że kibicom Cracovii przyporządkowane jest jakieś stanowisko polityczne czy światopogląd. Ale jak już, to zgodnie z tradycją powinno być: internacjonalizm i antykomunizm (w opozycji do nacjonalistycznej i komunistycznej sąsiadki). No i do tego filosemityzm. Zresztą te stanowiska są zgodne z nauczaniem naszego mistrza duchowego JP2. Natomiast opozycja prawica - lewica nijak się ma do tej tradycji.
Podróż po Krainie Głupków istotnie daje dużo do myślenia do czego prowadzi turbokapitalizm. Dochód narodowy na łebka rośnie, a realne płace ostatniej w hierarchii ćwiartki pracowników maleją. Kliknij sobie w Wikipedii angielskiej na hasło Svalbard, a w jego ramach na rozdział Climate, znajdziesz odpowiedź od czego prowadzi kapitalizm.
Co do przejścia z kapitalizmu do socjalizmu ja nie mam na myśli rewolucji, tylko powolną ewolucję. Przecież po Bernsteinie i Bad Godesbergu nikt nie zarzuca socjalistom, że chcą znieść własność prywatną i wolny rynek. Poza tym kto i gdzie na świecie widział (naprawdę) "wolny" rynek. Chodzi o okiełznanie tych chimer, które jak miecz Demoklesa wiszą nad światem: jest to narastanie nierówności między core i periphery, widmo katastrofy ekologicznej, dehumanizacja spoleczeństw konsumcyjnych.
Tak twierdzę, że kapitalizm się kończy! Ludzkość po prostu nie ma innego wyjscia jak zerwać z jego dotychczasową formą. "Ideą regulatywną" ludzkości powinien być socjalizm.
I jeszcze jedno: Uważam, że nauka społeczna Kościoła jest formą socjalizmu.
Jaka to niby myśl prawicowa ma tu "obowiązywać"???
"Wszystkich Żydów należy wywieźć na Madagaskar"???? [Romper Stomper]
"Jestem Polakiem i dlatego wszystkie inne narody mam głęboko w dupie" [Zubereg]
"Mszę świętą należy odprawiać tyłem do wiernych" [ask]
Przecie to są hasła ewidentnie sprzeczne z nauczaniem JP2, a pierwsze dwa ze stuletnią tradycją Cracovii. Dla mnie wyznacznikiem ideologii Cracovii jest jej stuletnia przeszłość i nauka Papieża Polaka. JP2 naszym nauczycielem, jego słuchajmy, a nie jakiś domorosłych prawicowców. Proponuję w myśl stuletniej tradycji Cracovii zrobić transparent z jakimś potępiającym rasizm textem JP2, a textów takich jest od groma.
Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a):
> Podróż po Krainie Głupków istotnie daje dużo
> do myślenia do czego prowadzi turbokapitalizm.
> Dochód narodowy na łebka rośnie, a realne
> płace ostatniej w hierarchii ćwiartki
> pracowników maleją. Kliknij sobie w Wikipedii
> angielskiej na hasło Svalbard, a w jego ramach na
> rozdział Climate, znajdziesz odpowiedź od czego
> prowadzi kapitalizm.
Wikipedia jako sprawdzone źrodło danych!!! Spadlem z krzesła :-)
> Co do przejścia z kapitalizmu do socjalizmu ja
> nie mam na myśli rewolucji, tylko powolną
> ewolucję. Przecież po Bernsteinie i Bad
> Godesbergu nikt nie zarzuca socjalistom, że chcą
> znieść własność prywatną i wolny rynek. Poza
> tym kto i gdzie na świecie widział (naprawdę)
> "wolny" rynek.
Pisałem...nie czytales....
Chodzi o okiełznanie tych chimer,
> które jak miecz Demoklesa wiszą nad światem:
> jest to narastanie nierówności między core i
> periphery,
Co to jest periphery? Polskiego nie uczyli?
> widmo katastrofy ekologicznej,
> dehumanizacja spoleczeństw konsumcyjnych.
> Tak twierdzę, że kapitalizm się kończy!
> Ludzkość po prostu nie ma innego wyjscia jak
> zerwać z jego dotychczasową formą. "Ideą
> regulatywną" ludzkości powinien być socjalizm.
Było już to 100 razy...powtórz jeszcze...
> I jeszcze jedno: Uważam, że nauka społeczna
> Kościoła jest formą socjalizmu.
>
Knur? Gdzie jesteś? Czy to aby nie jest doktrynerstwo?
Andrzej_CRAC Napisał(a):
> Romper Stomper Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
>
> >
> Doskonale o tym wiem, ale co ma znaczyć to Twoje
> powyższe zdanie "CRACOVIA zawsze prawicowa"?
> Czyli jak ktoś ma inne poglądy (tak jak na
> przykład Geoś) to nie ma prawa na tych naszych
> trybunach zasiadać? Ja raczej wolałbym zdanie
> "Cracovia zawsze tolerancyjna", bo to chyba lepiej
> odzwierciedla naszą historię, nie?
>
Oczywiście że tolerancyjna...jak najbardziej..
Czy ktoś Geopijatykowi zabronił zasiadać na naszych trybunach?
Czy ktoś mu broni wypisywać tutaj androny?
Czy ktoś mu dał bana za nazwanie adwersarza gównem?
Nie......zatem tolerancyjna jak najbardziej...
Wodzisław jak zwykle manipuluje moimi wypowiedziami
4 maja 2005 roku >>>
''Odpowiem ci NIE , powinni ich wywieść na Magadaskar : )
A tak na poważnie to każdy naród powinien mieszkać w swoim kraju , więc najlepszym rozwiązaniem byłaby deportacja zydów do Izraela .''
'' Podróż po Krainie Głupków istotnie daje dużo do myślenia do czego prowadzi turbokapitalizm. ''
Dyskutowaliśmy o tym na forum kilka razy a ty dalej powtarzasz w kółko swoje slogany....
Paria Interes Flamandzki ''Vlaams Belang'' (według wyborczej faszyści : )) zdobyła 21 % głosów we Flandrii i 33 % w Antwerpii . Program partii opiera się na 3 hasłach : obniżenie podatków , walka z biurokracją oraz ograniczenie liczby emigrantów .
Aby móc zaprowadzić socjalizm to najpierw państwo powinno rozwinąc sie gospodarczo,a rozwój gospodarczy zależy od swobody działalności gospodarczej.Czyli najpierw należy ludziom sie rozwijać gospodarczo a dopiero pózniej okraść tych którzy sie dorobili i rozdać wszystkim po równo niezależnie od ich aktywności na rynku pracy.Tak własnie jest w Szwecji ze niewarto pracować bo na socjalu można sobie spokojnie żyć z pieniedzy tych którzy pracują.Ja już wole model amerykański, gdzie jest większe zróżnicowanie pod wzgledem płac,za dobrą prace jest dobra płaca a za złą zła,a nie jak w panstwach socjalistycznych gdzie wiekszosc zarabia tyle samo jak np w Niemczech gdzie najczesciej w zawodach niewymagających wysokich kwalifikacji wszyscy dostają po 1000 euro niezaleznie od firmy w której sie pracuje
Żeby zaprowadzić socjalizm wystarczy wprowadzić demokrację. Nie jest to na pewno moje spostrzeżenie.
Tak zaciekle dyskutujecie o lewicy - prawicy powtarzając w kółko to samo i to samo (Geoś to chyba zasłużył już na pośmiertne mauzoleum). Mi się wydaje, że bardziej podstawowym problemem jest to, że panuje demokracja i jest ona uważana za słuszność zarówno po lewej (raczej pseudo) jak i prawej (raczej pseudo) stronie politycznej.
Podyskutujcie trochę na temat sensu demokracji ;)
bart mylisz się - były już kiedyś takie dyskusje toczone (ja zawsze wypowiadałem się jako przeciwnik demokracji)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)