No to ja dam podchwytliwe:
Z terenami należacymi do jakiego kraju graniczy (a jesli sie cos zmieniło to jeszcze 20 lat temu graniczyła) Panama, NA RAZ z północy z południa?
-
-
Spory polityczno - ideowe
tacy dwaj Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ty bogata
Ta to do niej pasuje...
"BTW"?- no bardzo śmieszne, nikt mni nie ceni. Ide się zabić ,na początek spróbuję własną pięścią
klaros Napisał(a):
> Ale pojęcie wysokości względnej jest względne,
> czyż nie?
Bezwzględnie!
klaros Napisał(a):
> HAbsburgowie, ale macie przemiał bitowy, nie ma
> co
No tego o Habsburgach to nie wiedziałem.
:D
Ferencvaros Napisał(a):
> Z terenami należacymi do jakiego kraju graniczy Panama, NA RAZ z północy z południa?
zUS A?
Już nie graniczy, strefę kanału im oddano.
Czy z Polski można dopłynąć do Budapesztu nie widząc morza?
Weim- graniczyła do 1979.
Co to jest Llansandfraiddgwyngelgoerddrobwyllantillisiogogogoth?
klaros Napisał(a):
> Czy z Polski można dopłynąć do Budapesztu nie
> widząc morza?
Zaryzykuję : Tak
Ferencvaros Napisał(a):
> Co to jest
> Llansandfraiddgwyngelgoerddrobwyllantillisiogogogo
> th?
Wioska w Szkocji albo innej Irlandi?
Kajak- źle ;)
Przypadkowy zbitek nic nieznaczących liter?
Drugie imię Ronaldinio?
Zastanawia mnie końcówka"ogogogoth".
Kurde może cos skandynawskiego, w stylu [i]mleko zostawiłam ci w lodówce obok latarni morskiej za stodołą ,pozdrawiam Trzepała Zośka.[/i]
no dobra- wioska nie w Szkocji, nie w Irlandii, tylko w Walii ;)
A mogłem napisać w Wielkiej Brytfanii lub Irlandi...
To jest wioske w Walii, jednocześnie stacja kol. o najdłuższej na świecie nazwie:
Llan to po wal. kościół a dalej to już nie wiem :)
Kajak a propos spływu - dobrze, ale jak?
e... gdybym wiedział, że temat wyrodzi się w "zagadki" to bym go nie zakładał... ;)
[img]http://www.llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch.co.uk/images/sign.gif[/img]
Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch
po naszemu: Kościół Świętej Marii w dziupli białej leszczyny przy wartkim wirze wodnym oraz Kościół Swiętego Tysilio przy czerwonej jaskini.
ciekawe, czy mają tam klub piłkarski... a jeśli tak - jak zagrzewają ich do boju?
Go! Go! Go!
;)
a może, uniwersalnie, WTSK? ;)
Kajakiem Czarną Orawą do Wagu, potem do Dunaju.
Kajak dobrze Nanga Parbat.
Dalej nie zgadliście najwyższego pełną gębą szczytu w Polsce
Z Polski można dopłynąć do Budapesztu, przez kanały zachodnich Niemiec: Odra-Kanał Śródlądowy-Ren-kanał Men-Dunaj, czy coś w tym roldzaju
gtx Napisał(a):
> Dalej nie zgadliście najwyższego pełną gębą
> szczytu w Polsce
III szczyt Rady Europy ?
To jeszcze jest trzecia droga wodna do Budkoperzu
Najwyższy szczyt polski który nie jest szczytem granicznym to Kozi Wierch 2291 czy cos koło tego. Granica ze Świnicy (2301) ucieka na południe i bodaj dalej leci przez liptowskie mury. nie chce mi sie wyciągac mapy
Szwaya, poprawna odpowiedź, ale jest jeszcze drugie możliwe rozwiżanie, jeżeli weźmiemy pod uwagę szczyt, który leży na granicy, ale w pewnym sensie bardziej zasługuje na miano sczytu niż Rysy
Batura II 7756 - to najwyższy niezdobyty szczyt?
Trochę gtx-ie nie rozumiem cze,u rysy nie zasługuja na miana szczytu
To zalezy co uważać za górę jako odrębny szczyt, tj. czy boczne wierzchołki jakiejś góry się liczy, czy nie..
W każdym razie może to być Środkowe Lhotse 8430.
Za najwyższy niezdobyty szczyt niezależny w odrębnym masywie uznaje się Gangkhar Puensum, 7570m.
Aby wrócic wątek na własciwe tory polityczne to może kontrowersyjnie zagadnę iż murzyni są czarni czy też PIS jest socjalistyczny czy cos...
Nie ma już murzynó, są afro-afrykanie, lub -amerykanie. :)
Są też afropolacy, jeden z nich pracuje jako lekarz na pogotowiu w Wodziu.
... gdy w jego prawdzimym kraju ludnosc dziesiatkowana jest przez byle choroby, nie wystepujace nawet w europie??? To jest afrykanski "patriotyzm" ;)
7 dni później
Z blogu Igora Janke
''Od dnia przegranych przez PO wyborów niemal codziennie oglądam w telewizji Stefana Niesiołowskiego, który z radykalnego katolika ze Zjednoczenia Chrześcijańsko-Narodowego walczącego z liberałami i postkomunistami, przekształcił się w jeszcze bardziej radykalnego i zagorzałego liberała jeszcze bardziej zajadle walczącego z nowymi już wrogami.
Prawo i Sprawidliwość można dość łatwo krytykować, bo popełnia sporo błędów. Ale to, co wyprawia Niesiołowski przekracza granice zdrowego rozsadku i zniechęca do jakiejkolwiek debaty publicznej. Oto próbka myśli i języka Niesiołowskiego, tym razem z dzisiejszej „Gazety Wyborczej” (streszczenie):
Pakt stabilizacyjny to przejaw pogardy i zagrożenia dla demokracji.
Ludwik Dorn, który gdyby miał odrobinę honoru powinien podać się do dymisji w związku z tragedią na Ślasku. Ale nikt go nie usunie, bo obecnie w rządzie liczą się nie kompetencje a partyjne wazeliniarstwo.
PiS niszczy demokrację. PiS niszczy państwo. PiS niszczy Polskę. W PiS są straszni ludzie. Strasznym człowiekim jest Janusz Kochanowski, który w porównaniu do swojego wielkiego poprzednika (prof. Zolla), reprezentuje poziom pod każdym względem żenujący. Do telewizji wróciła cenzura, ale co gorsza – zaczął tam pojawiać się Piotr Semka (!).
Jarosław Kaczyński i jego pomagierzy z bezrozumną i zajadłą agresją atakują niemal całe środowisko dziennikarskie w Polsce. Kaczyński niszczy też Platformę Obywatelską poprzez szerzenie kłamstw, oszczerstw i insynuacji. Obecny Sejm coraz bardziej przypomina wasalny Sejm Polski Ludowej, kiedy wszystkim dyrygował najpierw Zenon Kliszko, potem Edward Babiuch. Teraz robi to Przemysław Gosiewski. Jako patriota będę tę partię zwalczał tak, jak zwalczałem kiedyś postkomunistów.
Rada dla przywodców Platformy Obywatelskiej: nakażcie Niesiołowskiemu zmniejszenie częstotliwości publicznych wypowiedzi o jakieś 80 procent. Inaczej przegracie z kretesem. Jego wystąpienia obrażają nie tylko przeciwników polityczych, ale inteligencję i wrażliwość odbiorców.
Prośba do kolegów dziennikarzy prowadzących polityczne dyskusje: nie zapraszajcie już Niesiołowskiego. Dbajcie o zdrowie widzów i poziom waszych programów. ''
Dziś błazna Kostusia ["Pan Karol i Kostuś" - Janusza Szpotańskiego] zaprosił błazen Drozda. Pogadali sobie o meszkach, które jak wiadomo stanowiły obiekt kostusiowych naukowych badań. Niesiołowski narysował osobnika tego gatunku i na prośbę Drozdy złożył na nim autograf.
9 dni później
PROWOKACYJNIE ODŚWIEŻAM TEMAT:
czy można nosić T-shirty z napisami:
"Jestem antysemitą"
"Nie jestem pedałem"
??????
córunia sługusa prl-owskiego mówi (gdyby tatunio nie był slugusem to córunia nie pojechałaby na studia w USA) w TVN że to tylko test na poczucie humoru...
LUDZIE OPANUJCIE SIĘ!
A Kutz ich podpuszcza. Stary hipokryta.
Kutz to stary hipokryta. Natomiast Przemysław Edgar Gosiewski (oboje rodzice do końca w PZPR), a potem główny autor przekrętów Telegrafu i autor SKOK-u na kasę (ulgi jak dla organizacji nonprofit, choć profity są i jak cholera, na dodatek o SKOK-u nie wolno pisać, bo bolszewicy z pisuaru cenzurę przywracają) to kto? Pewnie młody hipokryta ;)
s-r... no nie porównuj powiatowego aktywisty... z redaktorem 'polityki", którego zrugał nawet sewek kwiatokamienny czy "wielkim Ślązakiem"
a przecież ja się tylko zapytałem czy takie T-shirty nosić można?:)
Ja se w ramach walki o tolerancje zrobie T-Shirta '' nie płakałem po Kuroniu'' : )
Takie projekty jak np. te koszulki doskonale wpisują się w logikę tolerancjuszy. Pełna gęba frazesów o tolerancji wtedy kiedy mają w tym polityczny albo ideologiczny interes. Kiedy trzeba tolerować inaczej myślących, są gotowi kneblować usta, a nawet wsadzać do kryminału za poglądy.
Michnik jeździ po Polsce promując nową książkę "Wściekłość i wstyd". Dziś jedzie do Łodzi, gdzie ma kolejny raz sformułować kategoryczne wypowiedzi o polskij polityce. Podobno jest wściekły, bo wielu rodaków nie zdołał przekonać do swoich racji. I wstydzi się za to, co się w Polsce w ostatnim 10-leciu (czytaj od czasu padnięcia rządu UW) wyprawia. Wydana przez Zeszyty Literackie książka jest zbiorem esejów opublikowanych w latach 1993-2004.
Dwa cytaty z tekstu w GW (jeden z obowiązkowym odniesieniem do Mickiewicza, oczywista):
"Naszej demokracji potrzeba odwagi, wyobraźni i miłosierdzia. Potrzeba jej także powagi, zdolności do poważnej rozmowy, do rozmowy, w której rozmówca nie jest traktowany jak ktoś, kto jest bądź łajdakiem, bądź idiotą tylko dlatego, że ma inne zdanie niż my sami".
"Kiedy spoglądam na dzisiejszą Polskę, to czuję się trochę jak rolnik po gradobiciu, rolnik, któremu w trakcie gradobicia los zniszczył plony i chudobę. Ale co wtedy robi rolnik, gdy na to patrzy? Adam Mickiewicz powiadał, że w takich chwilach rolnik sieje od nowa".
==
Wypadało by go zapytać co słychać u Olka, a o recenzję książki poprosić znanego artystę - Lowkę Rywina.
http://wiadomosci.onet.pl/1265592,11,item.html
Ciekawy artykuł ..
tacy dwaj Napisał(a):
> PROWOKACYJNIE ODŚWIEŻAM TEMAT:
> czy można nosić T-shirty z napisami:
> "Jestem antysemitą"
> "Nie jestem pedałem"
>
Odpowiadam na pytanie które zadał TD.
Można.
Odpowiem cytatem tow. łajdaka Michnika:
"Naszej demokracji potrzeba odwagi, wyobraźni i miłosierdzia. Potrzeba jej także powagi, zdolności do poważnej rozmowy, do rozmowy, w której rozmówca nie jest traktowany jak ktoś, kto jest bądź łajdakiem, bądź idiotą tylko dlatego, że ma inne zdanie niż my sami".
W sopbotę w centrum włoskiej stolicy wznoszono okrzyki poparcia dla palestyńskiej intifady i antyżydowskie hasła. Uczestnicy protestu spalili flagę Izraela i Stanów Zjednoczonych Demonstrację skrytykowali również politycy centroprawicy, w tym minister spraw wewnętrznych. Szczególne oburzenie wzbudzilo hasło: "10, 100, 1000 Nassiriji". W irackim mieście o tej nazwie 3 lata temu zginęło w zamachu19 włoskich żołnierzy.
Demonstrację zorganizowali komuniści, zieloni i lewicowe związki zawodowe.
[img]http://img56.imageshack.us/img56/2127/omni7618926204605mk.jpg[/img]
[img]http://img56.imageshack.us/img56/5733/comuterroristi29tr.jpg[/img]
[img]http://img141.imageshack.us/img141/747/18022006095b3cw.jpg[/img]
- Więc jakiż jest, twoim zdaniem, sposób przełamania tego zbiorowego paraliżu, wywołanego hipnozą kłamstwa?
- W kazdym razie nie można go szukac na drodze polemiki. Sam fakt bowiem polemiki wciąga w orbitę i przenosi nas w płaszczyznę bolszewickiego absurdu.
- Więc jaki? Powiedz.
- Nalezy go szukać na drodze równie prostych odruchów psychicznych: strzelać!
- Jak to strzelać? Do kogo?
-Zwyczajnie. Po prostu. Do bolszewików.
Józef Mackiewicz, Droga donikąd
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)