Nienawidze żydów i uważam że śpiewanie tej piosenki jest porażką... Nie lubie gdy ktoś nazywa mnie żydem... Dlatego też nie zaśpiewałbym jej na stadionie! 88 nie jest moim rocznikiem.
-
-
RUCH SKINHEADS
No jak nienawidzisz Żydów to jesteś wrogiem nauczania guru Cracovii Jana Pawła 2, który jednoznacznie potępił rasizm, antysemityzm i nacjonalizm i tradycji Cracovii, w której Żydzi przed wojną stanowili największą mniejszość narodową.
Mnie interesuje socjologiczna koewolucja postaw kibiców Cracovii i Wisły. Wiadomo, że przed wojną Cracovia była internacjonalistyczna, a Wisła nacjonalistyczna. Po wojnie Wisła była komunistyczna, a Cracovię Komuna zdołowała. Czy nie doszło do tego, że wśród wszelkiej maści antykomunistów, którzy po uzyskaniu niepodległości w 1989 roq szukali odpowiadającego ich poglądom klubu, znalazło się wielu przedstawicieli Ciemnogrodu, który swój antykomunizm chcieli zamanifestować przyłączeniem się do Cracovii. Ale jak wiadomo Ciemnogród ma ograniczone horyzonty i manichejski światopogląd i nie mieści mu się w pale, że można być równocześnie internacjonalistą i antykomunistą lub nacjonalistą i komunistą. W związku z tym, żeby nie popaść w sprzeczność, Ciemnogród ten chciał jakoby zepchnąć na margines, niejako w podświadomość to, że przed wojną Cracovia była otwarta na wszystkie narody i że grało w niej dużo Żydów. Czyli niejako zafałszować pierwotne oblicze Cracovii.
Ja raz tu wspomniałem o Żydach i zaraz mnie zdołowano: "daj se na wstrzymanie". Mi się wydaje, że nie chodziło tu tylko o to: "Daj se spokój tym gadaniem w kółko o Żydach", ale o coś więcej: "Nie przypominaj Żydów".
Jest to bardzo ciekawy problem socjologiczny, żeby go naświetlić, trzeba byłoby przeprowadzić szczegołowe badania, w tym także ankietowe.
Ciekawe czy manicheizmem nie pachnie stwierdzenie "Prawica ma ograniczone horyzonty a lewica nie"
Co to jest prawica? Co to jest lewica? Słowa te są tak wieloznaczne, że jakieś bezwzględne szufladkowanie ludzi i pogladów w tych kategoriach nie ma sensu. Ja np jestem chyba w 70% lewicowcem i w 30% prawicowcem, jeżeli pod pojęciem "lewica" i "prawica" ma się rozumieć to co zwykle się pod tymi pojęciami rozumie. Ale od razu powstaje pytanie co znaczy "zwykle". Czy nie można by wprowadzić ad hoc następującej definicji: Lewica ma szerokie horyzonty, prawica wąskie. Jest w takiej definicji trochę z tego, co tradycyjnie rozumie się pod pojęciami "lewica" i "prawica". W myśl takiej definicji Chrystus byłby lewicowcem, a faryzeusze prawicowcami.
Weźmy taki przykład. Dla nikogo rozsądnego nie ulega chyba wątpliwości, że w dzisiejszych czasach egzystencja ludzkości jest poważnie zagrożona. Wydaje się, że jedynym rozsądnym wyjściem jest wyhamować. Tu rozsądny prawicowiec i rozsądny lewicowiec są zgodni. Ale lewicowiec będzie zwracać uwagę na globalne ocieplenie, przeludnienie i różnice w dochodach między Północą i Południem, a prawicowiec, jako osoba o ograniczonych horyzontach, na marsze pedałów. Mi nie chodzi o to, że problem pedałów nie są problemem moralnym. Mi chodzi o to, że pryncipum jest przetrwać. Bo jak ludzkość zginie, to już nikt nie będzie maszerować na tej Ziemi. Nawet heterycy.
ZiCk88 - skoro 88 to nie rocznik, to mozna w takim razie domniemywać, że ma to oznaczać HH-> Heil Hitler-> Chwała Hitlerowi. żeby coś takiego głosić (albo i na nicka wybrać) to trzeba być popaprańcem - żeby nie użyć mocniejszych słów. pewnie jeszcze uważasz sie za patriotę...
E, wiesz Knur wielu by chciało podpisać volkslistę .
W byłym NRD jest teraz bogato to i mało jest chętnych żeby pozostawać Polakami.
88 jest obecnie raczej symbolem współczesnych NS, niż wąsatego malarza. Żeby nie było wątpliwości: nie popieram socjalizmu pod żadną postacią,
Z mojej strony problem został postawiony prosto:
Czy stwierdzenie : "Lewica ma szerokie horyzonty, prawica wąskie" lub "Nauka Kościoła jest lewacka" sa manicheistyczne czy nie?
I zamiast kolejnego elaboratu o Kancie, birbancie i naukowym grancie oczekuję prostej odpowiedzi.
I przypominam że ten którego przyjście na świat dzisiaj świętujemy powiedział "Niech mowa wasza będzie tak - tak, nie - nie"
[i] 88 jest obecnie raczej symbolem współczesnych NS, niż wąsatego malarza[/i] - jeśli kolesi obnoszących się z sierpem i młotem, CCCP, Leninem czy Che określamy mianem niedouczonych debili, to na to samo miano zasługują chłopcy z 88, 18 czy flagą kriegsmarine.
[quote]jeśli kolesi obnoszących się z sierpem i młotem, CCCP, Leninem czy Che określamy mianem niedouczonych debili, to na to samo miano zasługują chłopcy z 88, 18 czy flagą kriegsmarine.[/quote]
Nie porownuj Zwiazku Radzieckiego z III Rzesza. Wprawdzie oba te kraje napadly na Polske i IMHO Polak nie powinnien nosic symboli zadnego z tych panstw, ale skala zbrodni przeciwko narodowi (zarowno Polskiemu, jak i wlasnemu) popelnianych w obu jest nieporownywalna.
Dinth, czyżbyś chciał powiedzieć, ze dla Polski lepsze byłoby zwycięstwo Hitlera nad Stalinem niż Stalina nad Hitlerem? Czym się skończyło dla Polski zwycięstwo Stalina nad Hitlerem, nie ma co gdybać, bo to sprawa faktów. Odpowiedz mnie pliz czym by się według Ciebie skończyło dla Polski zwycięstwo Hitlera nad Stalinem.
Nie rozmywajcie tematu ...
CRACOVIA SKINHEADS : )
Czy mógłby ktoś wrzucić zdjęcia flag Cracovia Skinheads i Antywisła Oi?
I tu popieram knura.
[quote] Dinth, czyżbyś chciał powiedzieć, ze dla Polski lepsze byłoby zwycięstwo Hitlera nad Stalinem niż Stalina nad Hitlerem? Czym się skończyło dla Polski zwycięstwo Stalina nad Hitlerem, nie ma co gdybać, bo to sprawa faktów. Odpowiedz mnie pliz czym by się według Ciebie skończyło dla Polski zwycięstwo Hitlera nad Stalinem.[/quote]
Zwyciestwa Hitlera nad Stalinem byc niemoglo o czym Stalin wiedzial juz podpisujac pakt ribbentrop-molotow. Atak 3 Rzeszy na Zwiazek Radziecki to byl akt ostatniej rozpaczy Hitlera.
Czyli to, że Stalin uciekł po napaści Hitlera z Moskwy i się zaszył, i nawet chciano go ponoć postawić przed sądem jako tchórza to głupie wymysły pseudohistoryków. Stalin cały czas grał bo wiedział, że i tak Hitler w końcu ugrzęźnie pod Stalingradem i przegra. Totalna mistyfikacja Stalina Z tym wpuszczeniem Niemców aż po dolną Wołgę.
Ja natomiast uważam, że zwycięstwo Hitlera nad Stalinem być mogło, np gdyby Japoncy uderzyli ze Wschodu na ZSRS, gdyby Niemcy wykorzystali waści narodowe. Precież Ruskich w ZSRS nikt nie lubił. Hitler gnoił Rosenberga za jego (względnie) liberalną politykę wobec Białorusinów, Ukraińców etc.
Dinth, ty po prostu nie możesz przełknąć tego, że gdyby Hitler wygrał wojnę to Polski by już nie było, czyli że dla Polski Hitler był gorszy niż Stalin. Po prostu Ciemnogród reprezentuje następującą wizję historii:
1. Nigdy w dziejach nie było nic gorszego niż bolszewizm.
2. Gdyby się okazało, że w dziejach było coś gorszego niż bolszewizm, patrz punkt "1".
jak dla mnie Hitler gdy by nie był pazerą to by wygrał, najpierw trzeba było rozprawić się z Anglią, i było by po zawodach. A co do porównywania większych korzyści z wygranej szfabuf od ruskich mija sie z celem, kto by nie wygrał było by przej.....
denzi Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> 22 lata jestem fanem Pasow i wali mnie podciaganie
> kibicowania pod subkultury,ideologie i inne
> wszelkie mody,ale punk's not dead.
> z szacunkiem dla kazdego PASIAKA bez wzgledu na
> swiatopoglad
ALE JAJA! 2 LATA TEMU TO NAPISALEM,JAK TEN CZAS LECI. A CHLOPAKI DALEJ SIE MECZA. ZUBEREG,TO ZE BYLO POMARANCZOWO TO SLABY ARGUMENT,BO WIEKSZOSC Z TYCH POMARANCZOWYCH NIE MIALA NIC WSPOLNEGO Z RUCHEM SKINHEADS. WIEM BO W W 1990 R. JEZDZILEM Z KILKOMA KUMPLAMI Z KALUZY DO BERLINA,GDZIE KUPOWALISMY SOBIE I INNYM FLYERSY. NA TOOTENHAMIE NAZIS SIEDZA ZMIKSOWANI Z CZARNOSKORYMI I ZYDAMI I WSZYSTKO JEST OK. PO CO U NAS ROBIC PODZIALY? CRACOVIA MA LACZYC! GEO,DZIEKI ZE JESTES,TRZYMAM KCIUKI ZA ODERKE :)
Ja nie robię podziałów:)
Tylko przytaczam fakty...
[img]http://cracovia.strefa.pl/flagi/19.jpg[/img]
coraz cześciej zastanawiam się skąd u ludzi taki antysemityzm. Mój ojciec np to antysemita nr1 chociaż nie ma argumentów. tak naprawdę nie można mieć argumentów ...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)