Zazwyczaj tylko slucham w podrozach audiobookow z http://www.audioteka.pl
Tym razem jednak w wersji papierowej (nie ma jeszcze oficjalnych epub'ow ani mobi, a w pdf to slabo):
Marek Luszczyna - Igły. Polskie agentki, które zmieniły historię.
Bez szalu, wiekszosc faktow znana, ale ciekawe i mozna poczytac.
-
-
Ksiązki
Księgarnia hetmańska zostanie zlikwidowana. Na pożegnanie zakupiłem St. Cata-Mackiewicza "Londyniszcze". Polecam zwłaszcza emigrantom pracującym w Anglii.
garry Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Księgarnia hetmańska zostanie zlikwidowana.
:(
Z jakiego powodu? Co tam bedzie zamiast?
[url]http://www.gazetakrakowska.pl/artykul/1083762,z-rynku-glownego-znika-ksiegarnia-hetmanska,id,t.html?cookie=1[/url]
W sumie to sam tylko przegladam, a nie kupuje :P
Znając Kraków w tym miejscu zrobią Tesco Expres :)
Camron Napisał(a):
> Z jakiego powodu?
Według mnie konkurencja sklepów internetowych jest nie do przebicia, do tego dochodzą e-booki, audio-booki
Dlatego nie zgadzam się z wypowiedzią właścicielki księgarni, która w wywiadzie twierdzi, że spada czytelnictwo.
Szkoda mi tej księgarni, ale każdy szuka jak najniższej ceny za ten sam towar. Ksiązki nie są tanie, do tego przywalono podatek vat 8% na książki. Coraz więcej tradycyjnych księgarni niestety upada.
Rynek i okolice powoli tracą charakter handlowy. Wystarczy się przejść Grodzką od strony Wawelu, mniej więcej do kościoła św Andrzeja co drugi lokal handlowy zamknięty. Idę wczoraj o 17 Grodzką, na ulicy pusto.
> Co tam bedzie zamiast?
Jeszcze nie wiadomo.
> W sumie to sam tylko przegladam, a nie kupuje :P
No to o czym rozmawiamy ;)
i jeszcze chyba konkurencja galeri handlowych, empik na rynku o tym wspominal kiedy sie likwidowali
garry Napisał(a):
Ksiązki nie
> są tanie, do tego przywalono podatek vat 8% na
> książki.
Gwoli ścisłości, 5%.
15 dni później
Właśnie skończyłem "Stadiony w ogniu" czyli kontynuację "Krwi na stadionach" Buczaka. No tak na okładce [b]fikcja literacka[/b] i tego ale.. gość ma kompleks Cracovii jak nic :) Chociaż nie powiem zaśmiałem się przy rozdziale o meczu między sąsiadką a Legią ;) Obydwie książki opisują tylko zwycięstwa kiboli Legii i jacy oni to nie są prawilni jak bonus bgc. Ale jak widzicie na okładce napisane, że to [b]fikcja[/b] i kontrargumenty można sobie wsadzić nie powiem gdzie. Chyba jednak lepiej mi się czytało "Jestem kibolem" choć miałem złe podejście do tej książki, spodziewałem się czego innego, a nie podboi miłosnych jak u Bukowskiego. No a tak to męczę H.P. Lovecrafta "Zew Ctulhu", ale zdziwko jest bo czytałem książkę 10 lat temu ze schizami, a teraz spoko. Ponadto Łysiaka męczę niemiłosiernie, dla mnie najlepsza jego książka jaką przeczytałem to "Flet z mandragory".
Edit
Czy można gdzieś zakupić jeszcze monografię Pampucha ?
dla mnie zdecydowanie Asfaltowy Saloon
Łysiak tak.. od czego by zacząć... w sumie temat rzeka, o czym by nie pisał to potrafi to tak sprzedać, że się tym człowiek zaczyna interesować. Gość jest jak to ujął w wywiadzie z Malajkatem Bonapartystą. Jak czytam książki związane z tą epoką serwowane przez niego to się jaram, dla mnie mistrz.( Kolebka, Szuańska ballada, Szachista ) Jest doktorem architektury, jak czytam książki jego autorstwa o tym związane np "Wyspy zaczarowane" o Italii to chcę iść na zaoczne studia związane z architekturą ;), Jak ciśnie czerwonych to punktuje ich jak Tyson ( Rzeczpospolita Kłamców, Karawana literatury ) Ponadto książki polityczno-fikcyjne ;) takie jak Konkwista, Najgorszy, Lider no nie mam pytań. Kielich, Satynowy magik, Flet z madragory, MW dla mnie coś wspaniałego. Nawet w science fiction napisał książkę :) oj dużo by pisać na jego temat. Opisałem książki które posiadam i przeczytałem.
trylogia Larssona Stieg'a - polecam każdemu, świetnie się czyta.
Dinthalion Napisał(a):
> A ma ktoś może eBooka "Bozych wojownikow" A.
> Sapkowskiego?
> Co do wojennych to tak jak mowi bart1906 - Erich
> Maria Remarque (cos jak jan Maria rokita;) "Na
> zachodzie bez zmian".
> I taka prośba jak wymieniacie tytuły książek
> to podawajcie jakies info czy macie to w formie
> elektronicznej. sam mam sporo ebookow i chetnie
> bym sie wymienil.
>
>
>
> Wiadomość zmieniona (16-11-04 20:41)
Sapkowski jest dostępny w sieci
Niestety ostatnich książek Łysiaka, publicystycznych i beletrystycznych nie da się wręcz czytać, straszny spadek formy, dochodzi do tego, że wręcz powtarza te same sformułowania, puenty itd. z poprzednich książek.
Stare książki mistrzostwo !! Po tym jak umarł Miłosz, G-H Grudziński, Konwicki przestał pisać to Łysiak jest z żyjących nr 1.
Do listy powyżej dodałbym także jego "Statek"
Remarka też b.lubię, szczególnie swego rodzaju "trylogię" czyli "Na zachodzie bez zmian", "trzej towarzysze" i "powrót do domu".
A i jeszcze jedno odnośnie Łysiaka - chciałbym kiedyś skompletować całą jego "historię malarstwa białego człowieka", świetne albumy ale niestety cholernie drogie, -/+ 120 zł cena jednego a wyszło do tej pory chyba 8 albo 9.
Remarque'a to przede wszystkim "Noc w Lizbonie" polecam.
A.W.B. Napisał(a):
Po tym jak umarł
> Miłosz, G-H Grudziński, Konwicki przestał
> pisać to Łysiak jest z żyjących nr 1.
Trochę się ten Miłosz gryzie z Łysiakiem jednym poście. Prowokacja ? ;) Racja "Karawanę Literatury" ciężko mi się czytało momentami, ale mam taką zasadę, że muszę doczytać zawsze. Ale z nowszych pozycji, które przeczytałem to "Satynowy Magik" jest na poziomie. Według mnie Łysiakowi na stare lata trochę się poglądy zmieniają, ale nie wchodzę w to, nie sprawdzam co on tam pisze (choćby coś o narodowcach, Marszu Niepodległości).
A i jeszcze jedno odnośnie Łysiaka - chciałbym kiedyś skompletować całą jego "historię malarstwa białego człowieka", świetne albumy ale niestety cholernie drogie, -/+ 120 zł cena jednego a wyszło do tej pory chyba 8 albo 9.
Dokładnie, wydawnictwo drogie ale kiedyś to kto wie :) Inną genialną książką jest "Najgorszy", no majstersztyk dla mnie. Część czteroksięgu hmm tetralogii : Dobry, Konkwista, Najlepszy i Najgorszy. Nie posiadam niestety "Dobrego" i "Najlepszego".
A.B.W czytałeś może książki kibica Legii, które wymieniłem wcześniej ? Ciekawi mnie Twoje zdanie na ich temat :D Z kibicowskich książek, które ostatnio zdobyłem została mi do przeczytania książka o Gumiorach "Ostatni mecz" Miklasza. Zobaczymy co to będzie. Ponawiam pytanie o monografię Pampucha ktokolwiek widział ktokolwiek wie..
MBC to moje marzenie ... Lysiak o malarstwie pisze genialnie!
Co do Malarstwa Białego Człowieka to kupując pojedyńcze tomy wychodzi faktycznie jakieś 1100.
Komplet można kupić już za 700 zł na alledrogo.pl
12 dni później
Legion Elżbiety Cherezińskiej. Powieść, ale oparta na faktach. Kawał dobrej historii. Historii Polski i Polaków, nie tak bardzo odległej.
i_got_faith Napisał(a):
> A.W.B. Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> Po tym jak umarł
> > Miłosz, G-H Grudziński, Konwicki przestał
> > pisać to Łysiak jest z żyjących nr 1.
>
> Trochę się ten Miłosz gryzie z Łysiakiem
> jednym poście. Prowokacja ? ;)
Nie, zresztą Miłosz to poziom wyżej od Łysiaka. Zresztą Cz. M. to ciekawa postać, pełna lęków i niczym nieuzasadnionych fobii (np. wobec prawicy) do czego zresztą sam się przyznawał.
Zapomniałem wspomnieć o J. Mackiewiczu, świetna proza polska, na pewno ścisła czołówka jeżeli nie sam top (zresztą wspomniany Miłosz b.cenił jego książki).
> A.B.W czytałeś może książki kibica Legii,
> które wymieniłem wcześniej ? Ciekawi mnie Twoje
> zdanie na ich temat
Nie, takich książek w ogóle nie czytam, dla mnie to strata czasu, jest o wiele ciekawsza literatura, której pewnie i tak nie przeczytam z powodu ograniczeń czasowych. Jedyna książką w tym stylu na którą bym się pokusił to o Cracovii.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)