Staram się codziennie czytać ponad godzinę ( wliczając w to dojazdy tramwajem , zawsze mam coś przy sobie do czytania ), w weekendy różnie , czasami godzina czasami pięć, zależy ile mam na głowie obowiązków.
Przy lekkich książkach nie spiesząc się robię na luzie 50-60 stron na godzinę. Przy cięższych mniej, do pracy/nauki/dokształcania 15 , przy bardzo ciężkich 10.
Prasy w tygodniu nie czytam, nie mam na to czasu a po drugie jest monotonna i nudzą mnie te infantylne przepychanki i zamykanie się w obrębie jednego obozu. W weekendy Rzepę i GW ( aby wiedzieć co u wroga słychać ;) )
-
-
Ksiązki
Jak planujesz przeczytać "Paragraf 22", to polecam dorzucić "Fabrykę oficerów" Kirsta, jako drugie danie.
17 dni później
poniekąd wywołany do tablicy ;)
w ciągu ostatniego półrocza przeczytałem:
Krecik i parasolik - 74 razy
Krecik w zimie - 49 razy
Gąska Balbinka - 17 razy
Tato, zbudujmy domek - 11 razy
Taniec ze smokami (2 tomy) - 1 raz
teraz szykuję sie na Kwapiszony, ale nie wiem gdzie je zapodziałem
poza tym na bieżąco
z literatury klasy A: [i]Samuel Zborowski[/i] Rymkiewicza
z literatury klasy B: [i]Erynie[/i] Krajewskiego
AWB
za [i]Swanna[/i] 1/10 szacunu; pogadamy jak przeczytasz wszystkie 7 tomów (od 4. jest ciężko) ;)
jedyną znaną mi osobą, która przeczytała całego Prousta jestem ja :D
Polecacie jakieś miejsce, gdzie można kupić książki używane?
Polecam wam zakupic sobie Kindle , przy kilkunastu ksiazkach inwestycja sie bilansuje, a plusow jest duzo wiecej. W kazdej chwili mozesz miec przy sobie kilka tysiecy ksiazek, czyta sie jak zwykla ksiazke, oczy nie mecza sie jak przed komputerem. Polityka gwarancyjna amazona dziala bez zarzutu, w przypadku uszkodzenia nie ma problemu z wymiana na nowy. Osoby w starszym wieku tez spokojnie opanuja obsluge (kupilem mamie pod choinke i jest do dzis zachwycona ;) )
Ja ostatnio, po rekomendacji jednego z forumowiczow, oraz zachecony barwnym zyciorysem autora czytam Piaseckiego. "Kochanka wielkiej niedzwiedzicy" z czystym sumieniem polecam kazdemu (jak dotad jedna z moich ulubionych ksiazek ) Swietnie sie czyta, duzo humorystycznych akcji i wiele momentow zmuszajacych do refleksji ( fragment z opisem zycia w miescie na przykladzie Wilna - klasyka ;) ) .
Warto tez przeczytac zywot czlowieka rozbrojonego. W kolejce do przeczytania trylogia zlodziejska tego samego autora.
Jak ktos lubi kryminaly to polecam Ludluma.
Z klasyki oczywiscie polecam "Ojca Chrzestnego" Mario Puzo czy "Sycylijczyk" tego samego autora
a co konkretnie?
w niedziele pod hala targowa masz gielde.
antykwariaty - tu nie sledze, ale na pewno jest na Szpitalnej, byly na Brackiej i na Florianskiej, jest na Jablonowskich i na Krupniczej.
polecam tania ksiazke na Grodzkiej, tanio i nowe.
Jesli chodzi o używane to na mysl przychodzi mi hala targowa ale nie wiem juz dawno nie kupowalem :).
Tanie w miare mogą byc tez na Grodzkiej obok SportsPubu Skład Tanich Ksiązek zaraz przed arkadami.
mlody3xL Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Polecacie jakieś miejsce, gdzie można kupić
> książki używane?
Obczaj w tunelu pod dworcem, chociaż teraz po remoncie asortyment mocno się ograniczył, ale może znajdziesz to czego szukasz :)
a ja ostatnio po obejrzeniu ' Londynskiego bulwaru' odkrylem pana Kena Bruena, czarne kryminaly, ekstra sie wchlania, konkretnie seria o Jacku Taylorze.
co do ebookow, w wersji angielskiej, znalazlem fajny sklep online, [url=www.welcomeebook.com]tu[/url], cenowo wygladaja podejrzanie, ale szczerze mowiac uwazam polityke cenowa amazonu czy innych za bezczelna, ten sklepik jest blizej (choc przesadnie tanio, podejrzane ale nie moj problem) cen jakie powinny obowiazywac.
[quote=Dr.Oetker]
Obczaj w tunelu pod dworcem, chociaż teraz po remoncie asortyment mocno się ograniczył, ale może znajdziesz to czego szukasz :)
[/quote]
w tunelu "Magda" juz od dawna nie ma książek, bukiniści przenieśli się na powierzchnię
dosyc dużym składem książkowym jest allegro, głównie tam kupuję stare książki
Dariusz Ratajczak- "Tematy niebezpieczne"
Tomasz Greniuch- "Droga Nacjonalisty"
Sebastian Bojemski- "NSZ w Powstaniu Warszawskim"
Krzysztof Kaczmarski, Paweł Tomasik- "Adam Doboszyński 1904-1949"
Jacek Bartyzel- "Na ubitej ziemii"
Arkadiusz Meller- "Ku nowemu średniowieczu"
Adam Wielomski- "Faszyzmy łacińskie"
Leon Degrelle- "Płonące Dusze"
Leszek Moczulski -"Geopolityka"
Bartosz Smolik- "Myśl Polityczna Wojciecha Wasiutyńśkiego"
Wojciech Jerzy Muszyński- "Duch młodych"
Odnośnie używanych książek sprzedawanych pod Halą Targową, to mam wiele wspomnień z tym związanych ;) Pamiętam jak pod koniec podstawówki byłem bardzo zajawiony na książki Alfreda Szklarskiego, prawie wszystkie kupiłem właśnie pod Halą. Dzisiejsze dziaciaki pewnie nie wiedzą kim był Tomek Wilmowski, za to mogą se pooglądać Michała Szpaka, albo Annę Grodzką :D
[url]http://sieka.pl/zdjecie/2765/jedna-osoba-na-5-czyta-ksiazki[/url]
Polecam "Tarnovia - Legenda 1948". Dostępna na Allegro za 25zł. Można też kupić w pakiecie razem z "Z tarczą i na tarczy, 95 lat Tarnovii" (gratis).
11 dni później
czytał ktoś z Was moze "cel snajpera"?warto kupic?
i ode mnie pytanie, czy warto sięgnąć po "Koniec historii" Francisa Fukuyamy, jak i inne tytuły tego autora?
dziś w lipcowym Playboyu czytałem wywiad z nim i przyznam, że mnie zainteresował jako pisarz :)
Ok zaglądne tam napewno ;)
Generalnie w ogóle nie czytam, a teraz mnie strasznie naszło. ;)
Szukam:
-Zielona Mila (S. King)
-Wyspa Skazańców (Lehane Dennis)
-Gra o Tron, oraz Starcie Królów (Na tych tytułach mi najbardziej zależy, a najtaniej znalazłem za 30zł, najwyżej przeczytam e-booka ;) )
[quote=empe]
i ode mnie pytanie, czy warto sięgnąć po "Koniec historii" Francisa Fukuyamy, jak i inne tytuły tego autora? dziś w lipcowym Playboyu czytałem wywiad z nim i przyznam, że mnie zainteresował jako pisarz :)
[/quote]
po 23 latach doskonale widac jak sie pomylił w tym eseju; on ma raczej status celebryty, nie mysliciela
Zgadzam sie, Fukuyama jest raczej nieaktualny, to sobie raczek poczytaj Huntingtona Zderzenie cywilizacji.
Polecam wszystkie ksiązki of Jean Raspail, napewno Oboz Swietych, Pierscien rybaka, no i Volkoff.
to prawda, że Fukuyama to już bardziej celebryta niż myśliciel, ale jedna jego książka jest moim zdaniem bardzo aktualna, a do tego krótka ;) - mowa o "Budowanie państwa. Władza i ład międzynarodowy w XXI wieku"
26 dni później
Co do całej sagi umownie zwanej "Grą o tron" to przeczytałem wszystkie dostępne po polsku części (sam już nie wiem ile ich jest -7?8?).
Nie jest to raczej literatura wybitna, ale na pewno bardzo wciągająca.
Jak to już ktoś napisał na czytanie książek dla przyjemności przyjdzie czas (albo i nie) po obronie.
Teraz w ramach poprawy angielskiego czytam sobie przewodnik Lonely planet po Polsce i jest dość interesująca lektura, przeczytać jak nas widzą inni.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)