[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2024-08/1000013182-jpg-87600765.jpg[/img]
-
-
Ksiązki
- Edytowany
"Wspinaczka" Weston DeWelt, konrta "Wszystko za Everest" Jon'a Krakauera, dwie zupełnie przeciwstawna opinie na temat majowego dramatu 96
https://www.empik.com/ucieczka-z-sobiboru-blatt-toivi-tomasz,p1269187956,ksiazka-p?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=19748403821&utm_id=19748403821&utm_term=empik_ksiazka&gad_source=1&gclid=CjwKCAjwqre1BhAqEiwA7g9QhlxJbrRbc0RNSFkdGV22Sz7kUgBQEokI8_QvqaIPsIVVxu5E1sGO2RoC7AwQAvD_BwE&gclsrc=aw.ds
Już we wstępie do książki zmroziło mnie.
W kwietniu 1942 roku, naziści (w ciągu) 1 miesiąca zamordowali w Sobiborze.... 75 tys. ludzi.
Sobibór i Bełżec, a także Treblinka to były fabryki śmierci, a nie żadne obozy. Żydzi z wagonów trafiali do komór gazowych.
Niemcy zamordowali NIEMCY !!!!
[quote]#post1634486 Sobibór i Bełżec, a także Treblinka to były fabryki śmierci, a nie żadne obozy. Żydzi z wagonów trafiali do komór gazowych.[/quote]
Jeszcze Chełm. Może nie do komór gazowych ale to był 4 obóz zagłady
Sobibobór, Bełżec, Treblika i Chełm.
Niektórzy doliczają jeszcze Auschwitz - Birkenau (nie Auschitz) ale tak była selekcja i nie wszyscy od razu ginęli
Chełmno nad Nerem, nie Chełm.
racja
12 dni później
- Edytowany
Król trędowaty
Krzyżowcy
Bez oręża
Zofii Kossak Szczuckiej
10/10
Polecam "Pożogę" tej samej autorki, również 10/10.
Zresztą sama autorka była bardzo ciekawym człowiekiem i wielką patriotką.
Na IPN TV jest o niej audycja.
- Edytowany
[quote]#post1636873 Polecam "Pożogę" tej samej autorki, również 10/10.
Zresztą sama autorka była bardzo ciekawym człowiekiem i wielką patriotką.
Na IPN TV jest o niej audycja.[/quote]
Kobieta na miarę osiągnięć Marii Curie Skłodowskiej naszej literatury, aż dziw, że próżno szukać jej książek w kanonie lektur, ,,ale wiadomo kto pisze historię.."
wot żyzń
Polecam Józefa Mackiewicza (1902-1985), emigracyjnego powieściopisarza, w szczególności jego dwie powiązane ze sobą powieści: "Droga donikąd" i "Nie trzeba głośno mówić". Niełatwa tematyka ludzkich losów na kresach wschodnich w czasach II wojny światowej: życie codzienne i działalność w ruchu oporu w kontekście wielkiej światowej polityki. Bardzo dobrze się to czyta, naprawdę potrafi wciągnąć. Znakomita znajomość realiów historycznych świadka wydarzeń, w tym wątki autobiograficzne. To, że Mackiewicza praktycznie się nie zna (w szkole na jego temat nie usłyszałem nawet słowa) jak najgorzej świadczy o polskiej edukacji. Moim zdaniem to jeden z najlepszych polskich pisarzy. Książki Mackiewicza to wielka lekcja politycznego realizmu, szczególnie cenna dla narodu jak nasz, czyli romantyków, którzy rozsmakowują się w życiu złudzeniami.
Fajnie, że młodzi ludzie doceniają to, o czym pisaliśmy na tym forum 15 lat temu.
Nie książki, ale blisko. Czasopisma.
Kojarzycie jakieś miejsca w Krakowie gdzie można dostać starsze numery czasopism?
Chodzi mi konkretnie o Nową Fantastykę.
Jedna kobitka na Nowym Kleparzu sprzedaje, ale zastanawiam się czy są jakieś inne podobne straganiki/sklepiki, może z większym wyborem.
Swego czasu widziałem w antykwariacie na Batorego
[quote]#post1637933 Nie książki, ale blisko. Czasopisma.
Kojarzycie jakieś miejsca w Krakowie gdzie można dostać starsze numery czasopism?
Jedna kobitka na Nowym Kleparzu sprzedaje, ale zastanawiam się czy są jakieś inne podobne straganiki/sklepiki, może z większym wyborem.
[/quote]
Kiedyś prawie wszystko było Tunelu Magda na dworcu, ale te stoiska po remoncie zniknęły...
Sprawdzaj na allegro, tam różne rzeczy bywają.
Możesz też na forum napisać, jakich numerów Ci brakuje, a nuż ktoś ma i nie potrzebuje - przy czym to chyba trochę mija się z celem, bo po ostatnich działaniach Grupy Trzymającej Forumową Władzę kolejni forumowicze powoli odchodzą...
Dzieki!
Tak, partrzylem na allegro, ale lepsze oferty cenowo raczej na olx.
Ogolnie pytam. Musze zrobic rozeznanie, a w pierwszej kolejnosci odbudowac kolekcje ostatnich 3 lat.
NF zrobila siare i wylaczyla apki mobilne..(nieoplacalne) nie piszac do klientow, tylko dali jakis komunikat na FB, tak jakbym w ogole na ich sciane zagladal... w rezultacie 3 lata numerow, ktore mialem w apce poszlo w kosmos...
Mógłbyś jeszcze spróbować w niedzielę, na giełdzie , pod Hala Targową .
- Edytowany
[quote]#post1637933 Nie książki, ale blisko. Czasopisma.
[/quote]
Jakbyś był zainteresowany, to dziś na półce z klamotami przeznaczonymi do wyrzucenia znalazłem takie numery Nowej Fantastyki:
2/2022
9/2022
2/2023
5/2023
6/2023
8/2023 (część kartek luzem)
9/2023
2/2024
23 dni później
Parę dni temu minęła 60. rocznica śmierci Sergiusza Piaseckiego, co skłania mnie do polecenia uwadze szanownych forumowiczów tej wyjątkowej postaci z okresu II RP - pracownik polskiego wywiadu, przemytnik, człowiek pogranicza polsko-radzieckiego, awanturnik, skazany na karę śmierci (zamienioną na więzienie), powojenny emigrant, wreszcie autor dobrze napisanych powieści. Najbardziej znana - "Kochanek Wielkiej Niedźwiedzicy", powieść oparta na przeżyciach autora, opowiadająca o życiu przemytników na granicy polsko-radzieckiej.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)