[quote='hank' pid='1414754' dateline='1578659985']
[quote='Diabel' pid='1414751' dateline='1578659526']
twoje mieszkanie Hanku musi wygladac jak taki przedwojenny antykwariat czy bibilioteka, z korytarzykami ktorymy przemykasz sie z lazienki do sypialni, kuchni, pomiedzy polkami z albumami i modelami , tak to widze oczyma wyobrazni :D
[/quote]
Może jeszcze nie ale niewiela brakuje , tylko dobroci i wyrozumiałości mojej Żony zawdzięczam, że z domu nie wyleciałem najpierw ja a póżniej moje książki i modele . ;)
[/quote]
Jest wątek "Śmieszności Hanka", to może już nadszedł czas na wątek "[b]Modele Hanka"[/b] ze zdjęciami i opisami.
A zwieńczeniem byłaby wystawa na stadionie.
Przemyśl to Panie Hanku. :exclamation:
Pozdrawiam.
:heart:
-
-
Ksiązki
Mógłby też Hank zostać Wielkim Kustoszem Koronnym Biblioteki Małego Czołgisty im. G. Sakaszwili, która miałaby siedzibę np. w Zamku Królewskim na Wawelu.
Też pozdrawiam tyle, że bez serduszka.
ŚWIEŻO MALOWANE
Ostatnio się strasznie rozleniwiłem , mam kilkanaście modeli do malowana i wykończenia - chcę wiosną ruszyć z robotą - jak skończę poproszę syna o parę fotek a potrafi fajnie cyknąć - wtedy postaram się coś wrzucić .
11 dni później
W ostatnim czasie sporo czytam. Nie mam ochoty wychodzić z domu w taką pogodę to lubię sobie wieczorem wziąć do ręki jakąś książkę. Mogę polecić ksiązkę Nie ma Mateusza Szczygła.
Świetne reportaże. Niektóre bardziej świetne inne trochę mniej - jednak każdy zapada w pamięć. Jedne z lepszych jakie do tej pory czytałem a czytam sporo literatury tego rodzaju.
Bardzo mocny wątek "czeski". Doskonały reportaż o willi Willi Mullerów w Pradze - aż chce się ją zobaczyć. Równie fajny, jak też sentymentalny jest reportaż o ojcu autora podczas wizyty w Pradze..
[quote='sorm' pid='1417225' dateline='1579870581']
W ostatnim czasie sporo czytam. Nie mam ochoty wychodzić z domu w taką pogodę to lubię sobie wieczorem wziąć do ręki jakąś książkę. Mogę polecić ksiązkę Nie ma [u]Mateusza[/u] Szczygła.
Świetne reportaże. Niektóre bardziej świetne inne trochę mniej - jednak każdy zapada w pamięć. Jedne z lepszych jakie do tej pory czytałem a czytam sporo literatury tego rodzaju.
Bardzo mocny wątek "czeski". Doskonały reportaż o willi Willi Mullerów w Pradze - aż chce się ją zobaczyć. Równie fajny, jak też sentymentalny jest reportaż o ojcu autora podczas wizyty w Pradze..
[/quote]
[u]Mariusza:[/u]
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4860247/nie-ma
:D
7 dni później
5 lat kacetu Grzesiuka.
Tą książkę TRZEBA przeczytać
Czytałem ją 30 lat temu. W zeszłym roku przesłuchałem jako audiobook. Potwierdzam, trzeba to przeczytać lub posłuchać.
Boso ale w ostrogach też trzeba.
Polecam także część trzecią - Na marginesie życia , jeśli dobrze pamiętam tytuł .
8 dni później
Wczoraj kupiłem 2 ksiązki:
- "Powrot do Jedwabnego" Wojciecha Sumlinskiego
- "Nie tylko husaria" Radosława Sikory
Takze luty zapowiada sie fantastycznie :)
7 dni później
- Edytowany
[quote='gargamel9998' pid='1420504' dateline='1581249773']
Wczoraj kupiłem 2 ksiązki:
- "Powrot do Jedwabnego" Wojciecha Sumlinskiego
- "Nie tylko husaria" Radosława Sikory
Takze luty zapowiada sie fantastycznie :)
[/quote]
Hej,
Wybaczcie jeśli powieliłem jakiś tytuł.Dawno mnie tu nie było...
Od premiery filmu "WOŁYŃ" (ciężki wstyd przyznać, że dopiero tak późno ) zacząłem interesować się tematem bardziej niż ogólnie.Książki, po których nie mogłem czasem zasnąć :
- "Dziewczyny z Wołynia" - świadectwa żyjących staruszek, którym banderowcy w zwierzęcy wprost sposób odbierali najbliższych - WSTRZĄSAJĄCE
- "Wołyń Zdradzony" - jak dowództwo Armii Krajowej olało zarzynanych Rodaków na Wołyniu. Kulisy personalnych konfliktów "pierdzistołków" polskiego podziemia- WSTRZĄSAJĄCE , bardziej W...KU...RW...IAJĄCE.
[size=small]p.s - jak zobaczyłem tytuł książki w księgarni to w moment pomyślałem, że to jakaś lisowska propaganda. NIE - autorem jest Piotr Zychowicz. [/size]
[size=small]- przy łóżku leży " Skazy na pancerzach" w/w autora. Póki co, czytam jakieś podróże itp, żeby odreagować w/w publikację...[/size]
[quote='sterby' pid='1345511' dateline='1540969725']
[img]https://f.allegroimg.com/s512/01181a/c108d05949d7a70d9da1925e2a2f[/img]
Zmordowałem, prawie 800 stron. Książka napisana dość trudnym językiem, np. [i][i]konstrukt konstruktywistyczny na południowym perymetrze mocarstwa [/i]defaultowego[/i] :D
Geostrategia i geopolityka są imho fascynujące, ale aby lepiej się w tym połapać trzeba mieć podbudowę geograficzną.
Autor niezwykle szczegółowo opisuje pozycję Polski w świecie, pod różnymi aspektami i nie ma w tym cienia zadęcia politycznego.
Myślę, że książkę tę powinien przeczytać każdy kto aspiruje do polityki na najwyższych szczeblach.
To, że Polska odrodziła się po 1989 roku zakrawa na cud, ale ten cud niestety nie będzie trwał wiecznie.
Mało kto zdaje sobie sprawę, że jesteśmy w kluczowym momencie naszych dziejów i albo przeobrazimy się w potęgę regionalną albo nas nie będzie.
Wisienką na torcie jest ostatni rozdział, w którym autor nakreśla dwa scenariusze wojny z Rosją o państwa bałtyckie, jesienią 2027 roku. To już za 9 lat.
Będzie to wojna bez lotnictwa.
[/quote]
[quote='hank' pid='1418689' dateline='1580557037']
Polecam także część trzecią - Na marginesie życia , jeśli dobrze pamiętam tytuł .
[/quote]
Hej Sterby,
http://www.proroctwo.com.pl
Dobrego i owocnego tygodnia !
8 dni później
- Edytowany
Czy ma ktoś z was książkę (praca zbiorowa) pt.: Proces ludobójcy Amona Goetha.
Książka wydana w 1947. Z tego co wiem było tylko jedno wydanie. Najchętniej w formie papierowej.
- Edytowany
Pomimo cen chyba się skuszę
[img]http://static2.redcart.pl/templates/images/thumb/26043/100/250/pl/0/templates/images/products/26043/4a4220473873f25edee136ae4764af3b.jpg[/img]
Zdobywca nagrody Pulitzera
"Najlepsze jednotomowe opracowanie dotyczące wojny [secesyjnej] oraz jej przyczyn". - the Washington Post Book World
Zawierające nowe posłowie od autora, to nowe wydanie zdobywcy nagrody Pulitzera, "Battle Cry of Freedom" wciąż bez wątpienia pozostaje najlepszym jednotomowym opracowaniem historii wojny secesyjnej. Płynna narracja Jamesa McPhersona w pełni łączy wydarzenia polityczne, społeczne i wojskowe, które wypełniały dwie dekady od wybuchu jednej wojny w Meksyku do zakończenia drugiej pod Appomatox.
"Najlepsze jednotomowe opracowanie [okresu wojny secesyjnej] jakie zdarzyło mi się czytać. W zasadzie może być najlepszym do tej pory wydanym... Pisarstwo historyczne najwyższych lotów". - Hugh Brogan, The New York Times Review
"Zręcznie napisana, wdzięcznie skomponowana, bogato uargumentowana i trzymająca w napięciu... jako opowiadana historia jest bezkonkurencyjna. Pełna szczegółów i cytatów, oparta na solidnie opracowanych wnioskach... Najlepsza historia wojny secesyjnej jaką wciśnięto w jedną okładkę". - Los Angeles Times Book Review
"Natychmiast zajęła swoje miejsce jako najlepsze jednotomowe opracowanie przyczyn wojny secesyjnej i jej przebiegu... wspaniale opowiedziana i elegancko napisana historia". - The Philadelphia Inquirer
James McPherson jest emerytowanym profesorem historii Stanów Zjednoczonych na Uniwersytecie w Princeton. Napisał także "Crossroad of Freedom: Antietam, For Cause and Comrades" oraz "Abraham Lincoln and the Second American Revolution".
[img]http://static2.redcart.pl/templates/images/thumb/26043/100/250/pl/0/templates/images/products/26043/a83f7e157dcb3f685990c5f5a850ff9f.jpg[/img]
Epicka relacja Fenelona o inwazji Aliantów na nazistowskie Niemcy odtwarza z porywającymi szczegółami zarówno strategie generałów, jak i emocje targające szeregowymi żołnierzami w czasie kluczowego momentu ich kolosalnego przedsięwzięcia. Cztery godziny furii stanowi doskonały hołd złożony odwadze mężczyzn i kobiet, którzy wbrew przeciwnościom pokonali ogromne zło”. Craig Nelson, autor Pearl Harbor, Rocket Men, The First Heroes
„Zagłębienie się w lekturę Czterech godzin furii jest niczym otworzenie drzwi wyjściowych w C-46 nad Niemcami w marcu 1945 roku. Jesteś alianckim spadochroniarzem, a pod Tobą błyszczy wstęga Renu. Na ziemi czeka 55 tysięcy niemieckich żołnierzy, by nie dać Ci dożyć końca dnia. Rozkazy są proste: zajmij teren! James Fenelon, były amerykański spadochroniarz, przywraca tej historii życie tak mocno, jak tylko się da, korzystając z głosów ludzi, którzy tam byli, i wyzwalając bijący z głębi serca realizm. Książka stanowi poruszające memento, że wojna staje się najbrutalniejsza na sam jej koniec”. Adam Makos, autor Spearhead: An American Tank Gunner, His Enemy, and a Collision of Lives in World War II
„Mistrzowsko opracowane, napisane z powieściopisarską dbałością o szczegóły Cztery godziny furii rzucają czytelników w samo serce jednych z najbardziej zaciętych walk drugiej wojny światowej (…) czytelnicy poczują świst kul nad głowami, wymiociny na sklejkowej podłodze szybowca oraz odruchowo skulą się na dźwięk grzmotu nieprzyjacielskiej artylerii. [To] piekielnie dobra historia wojenna”. James M. Scott, autor Target Tokyo oraz Rampage
wydawnictwo NapoleonV
15 dni później
Ciekawe pozycje.. tematyka wojenna bardzo mnie interesuje
Wydawnictwo NapoleonV ma w swej ofercie mnóstwo ciekawych pozycji , również z II wojny .Polecam .
Jeśli ktoś nie czytał to polecam: "Chwała krucjat" Steve Weidenkopf.
Autor rozprawia się z (protestancko-oświeceniowo-lewackimi) mitami na temat wypraw krzyżowych.
"Deus vult"
Zamykają kolejne rozgrywki w rożnych dyscyplinach sportu, to będzie więcej czasu na czytanie. Dotarła do mnie zamówiona książka autorstwa Maurice`a Maeterlinck`a "Życie mrówek":
https://lubimyczytac.pl/ksiazka/4822961/zycie-mrowek
Mam dziwne zainteresowania :)
Ważne, że jakieś masz :)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)