[quote]#post150669 Gwiazda Dawida to nasz znak
Przyjaciół wielu jest
Macabbi Ajax Totenham
Zaśpiewajmy jeszcze raz
:))))))))))))))))[/quote]
Później była jeszcze druga zwrotka;
Gwiazda Dawida to nasz znak
Jesteśmy Jude Gang
Nienawiść w sercu, w ręku nóż
Cracovia łowcy psów!
-
-
Dawne przyśpiewki
W drugiej ręce bukiet róż.
215 dni później
Po pierwsze witam po 15-letniej absencji, dłuższe wczasy emigracja itp. W każdym razie od początku roku jestem z powrotem i zaliczam każdy mecz na Kałuży, pytanie może głupie ale z ciekawości w przyśpiewce "Nikt nam nie zrobi nic" zauważyłem że kiedyś było "bo z nami jest marszałek Śmigły Rydz" teraz "Piłsudski" jakiś szczególny powód?
- Edytowany
[quote]#post1651221 Po pierwsze witam po 15-letniej absencji, dłuższe wczasy emigracja itp. W każdym razie od początku roku jestem z powrotem i zaliczam każdy mecz na Kałuży, pytanie może głupie ale z ciekawości w przyśpiewce "Nikt nam nie zrobi nic" zauważyłem że kiedyś było "bo z nami jest marszałek Śmigły Rydz" teraz "Piłsudski" jakiś szczególny powód? [/quote]
Bo tym naczelnym wodzem nie ma się co chwalić…17 września wydał rozkaz , który był niejasny dla żołnierzy: nakazał unikania walki z bolszewikami ( albo poddawania się/pertraktacji np. Tak uczyniła załoga Lwowa, kończąc potem w Katyniu…) oraz nie przeprowadził w sposób należyty wycofania wojsk, przez co w tak porażającej ilości sowieci wymordowali nasze elity ( ponad 20 tysięcy ludzi)
Co lepsze, ta zmiana ma z 15 lat jak nic.
[quote]#post1651243 [quote]#post1651221 Po pierwsze witam po 15-letniej absencji, dłuższe wczasy emigracja itp. W każdym razie od początku roku jestem z powrotem i zaliczam każdy mecz na Kałuży, pytanie może głupie ale z ciekawości w przyśpiewce "Nikt nam nie zrobi nic" zauważyłem że kiedyś było "bo z nami jest marszałek Śmigły Rydz" teraz "Piłsudski" jakiś szczególny powód? [/quote]
Bo tym naczelnym wodzem nie ma się co chwalić…17 września wydał rozkaz , który był niejasny dla żołnierzy: nakazał unikania walki z bolszewikami ( albo poddawania się/pertraktacji np. Tak uczyniła załoga Lwowa, kończąc potem w Katyniu…) oraz nie przeprowadził w sposób należyty wycofania wojsk, przez co w tak porażającej ilości sowieci wymordowali nasze elity ( ponad 20 tysięcy ludzi) [/quote]
Warto dodać, że oryginalny tekst był luźno oparty na przedwojennej piosence:
https://staremelodie.pl/piosenka/3295/Piesn_o_Generale_Edwardzie_Smiglym-Rydzu
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)