Anglia nie ma obecnie dobrych piłkarzy i tu jest problem, jest może 4 na dobrym poziomie reszta to przeciętni gracze, nie widziałem jakichś obiecujących piłkarzy, a po drugie słaby niemiecki trener stosujący taktykę defensywną
-
-
Mundial 2026
- Edytowany
[quote]#post1734235 Już podczas śpiewania hymnów, moja żona, która nie jest jakimś znawcą futbolu, powiedziała, że Argentyńczycy tak śpiewają jakby mieli toczyć śmiertelną bitwę i na pewno wygrają.
Jak widać miała rację.[/quote]
Kiedyś tak ekspresyjnie hymn śpiewali Włosi...przestali i hooja grają....😏
[b]Edycja z 16.07.2026 o godz. 11:33 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1733911 Jak Luis de la Fuente został powołany na selekcjonera wielu znawców futbolu, analityków i ludzi którzy mieli z nim kontakt piało z zachwytu, twierdząc, że nic lepszego reprezentacji nie może spotkać. Osoba, która ma niesamowitą wiedzę, potrafi jak mało ktoś dotrzeć do każdego zawodnika, zgrać zespół wybitnych piłkarzy. Potwierdza się to, bo przypomina trochę Marcelo Bielsę, ale jest do Argentyńczyka jednak lepszy i skuteczniejszy.[/quote]
Przyszedł test na te oceny.....
Sercem za ESP, typerowo za ARG...wilk syty i owca cała...😎
PS. Anglia zgubiła fanty....
https://x.com/SOURav_Says1/status/2077640492674953636/video/1
Mój przyjaciel Angol skomentował, klasyczna Anglia, strzelić i postawić autobus. Pisaliśmy sobie o mentalu. Mental zwycięzców, jak mało drużyn go ma gdy przychodzi do konfrontacji o taką stawkę z tak dobrym przeciwnikiem. Po tych kolejnych powrotach Argentyny zastanawiałem się jak pójdzie kiedy będą gonić z kimś z wyższej półki. Ale pisałem też o gołym okiem widocznym fanatyzmie i oddaniu sprawie. No to rozwiali moje wątpliwości.
Nie zgadzam się z pisaniem o antyfutbolu. Była twarda gra, faule, z przewagą po stronie Argentyny (pierwsza połowa) ale do antyfutbolu daleka droga.
Niesamowita sprawa wytrzymanie kondycyjne grania na takiej intensywności.
Odczekalem sobie 25 minut obrazków z murawy i doczekałem się wywiadów. Lautaro Martinez kompletnie rozklejony, piękne.
Jeżeli zastosujemy kryterium głośności śpiewania hymnów to Hiszpania nie ma szans w finale.
Po meczu, Bellingham pacnął dłonią od tyłu w głowę jednego z rezerwowych Argentyny. Ktoś wie o co tam chodziło?
- Edytowany
@Diabel#8393 Nie wytrzymał presji, kilka sekund wcześniej przybił piątkę z Argentyńczykiem, po kilku sekundach zgromadziło się 2-3 metry od niego kilku celebrujących Albicelestes i podszedł i zrobił to co zrobił. Zbiegowisko, kilka popchnięć, porozdzielani i po sprawie.
Filmiku nie znalazłem, gdzies się zapodział, ale mam zdjęcie:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784199642-328.jpg[/img]
[quote]#post1734187 ... Nawet Borek z Mielcarskim nie byli dziś denerwujący....[/quote]
Mnie wkurwiali. Borek powiedział że Messi próbował poszukać kolejnej bramki, a Mielcarski kilka razy powiedział DOBZI zawodnicy 😆 Że też nikt im za to nie zwraca uwagi...
Jak na ich możliwości było spoko.
Wzrost obrońców Anglii:
• John Stones: 188 cm
• Ezri Konsa: 183 cm
• Marc Guehi: 182 cm
• Dan Burn: 201 cm
Lautaro Martinez sam: 174 cm
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784201864-486.png[/img]
Nie podobała mi się polityczna manifestacja piłkarzy Argentyny po meczu
[quote]#post1734242 😂😂
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784192771-552.jpg[/img]
Już z Meksykiem w 1/8 finału zastosował taktykę ustawienia autobusu w polu karnym, ale tam można było jakoś to zrozumieć, bo grali w 10tkę, jednakże ponad 30 minut przygniatającego momentami naporu Meksyku skończyło się niepowodzeniem tylko dlatego, że Meksyk po prostu nie miał zasobów osobowych do osiągnięcia pożądanych efektów. Co najmniej kilka zespołów na tych mistrzostwach w takim układzie, przy takiej taktyce Anglii, w miejscu Meksyku, zakończyło by przygodę Wyspiarzy już na tym poziomie rozgrywek.[/quote]
Ale do momentu strzelenia bramki Anglicy grali naprawdę dobry mecz. Przy twardo grającej Argentynie nie pękali, coś tam do przodu grali a Argentyna nie miała w zasadzie sytuacji do strzelenia bramki. Potem stało się co się stało, Argetyńczycy zobaczyli, że już nie trzeba walczyć tylko można sobie normalnie pykać w piłkę bo przeciwnik stoi sobie przed swoim polem karnym to popykali.
- Edytowany
@MSC#10852 Była taka sytuacja po golu na 1:0, że bodaj Paredesowi piłka przeleciala pod nogą na 16 metrze, Anglicy mogli to wykorzystać, ale Kane został zablowowany, poszła kontra i niepotrzebnie Simeone przełożył piłke na lewą nogę, bo umożliwił mega precyzyjny wślizg Anglikowi, jednocześnie pozbawiając się szansy na bramkę lub ewentualnie sprokurowanie karnego. Po tym zdarzeniu zaparkowali autobus i zaczęli zmiany defwnsywne. I Argentyna zaczęła szturm. Ale kolegi analiza nie zawierała jednej istotnej kwestii. Żeby tak zdominować betonującą się Anglię, trzeba zfolności, trzeba umiejętności, trzeba polotu, trzeba mocy. I taką moc Argentyna miała. Przez długie chwile zamek hokejowy przed 16ką, wybijanie na uwolnienie, wyglądało to na desperackę obronę. I tego się nie da odebrać Argentynie.
A do strzelenie gola mecz był idealnie wyrównany.
I Argentyna miała okazje: po strzale Enzo okazję koło 40 minuty, od spojenia piłka po strzale z 25 metrów przeleciała może 40cm poza zasięgiem Pickforda i na początku drugiej połowy po strzale Alváreza z 10 metrów.
Nie odbieram tego Argentynie. Napisałem że kiedy zaczęli grać piłką to było pewne, że już po Anglii.
Argentyna samym spiewem hymnu rozwalila system.. Cos niesamowitego jak byli naladowani!!! Pieknie to wygladalo!!
Co do gry... jak ja bym chcial widziec tak grajaca Cracovie z takim zacieciem na styku walczaca az im piana idzie... kolo chuja by mi latalo czy brzydko czy srako wazne ze bym widzial na boisku walke ktorej nie widzialem juz od xxlat...
Final dla mnie bajka... Kto nie wygra bardzo fajnie choc kilka procent wiecej bym dla na Argentyne wlasnie ze wzgledu na Messiego.... najlepszego pilkarza jakiegokolwiek widzialem w swoim zyciu...
- Edytowany
Finał to będzie zderzenie siekiery z komputerem.
Przyszło mi do głowy takie porównanie, że półfinał Francja - Hiszpania był jak pojedynek Wołodyjowskiego z Kmicicem, a Argentyna - Anglia Zbyszka z Bogdańca z krzyżakiem Rotgierem.
- Edytowany
Jak powtórzy się scenariusz wyciągania wyniku do ostatniego gwizdka i Argentyna sięgnie po tytuł, to chyba zaprzedali dusze diabłu
- Edytowany
Kto będzię gwizdał na głownym?
Dluzsza przerwa, cyrk w przerwie...to będzię pamiętny finał....
- Edytowany
Argentyna w swojej krótkiej, bądż co bądź, historii, mimo uniknięcia wojen światowych, doświadczyła jako naród, tyle cierpienia, znoju i trudu, które ludzi tam żyjących nauczyło jak mało co, że nie ma sytuacji beznadziejnych, że każda, nawet najbardziej zagmatwana, niewyobrażalnie trudna sytuacja ma rozwiązanie.
Może to górnolotne słowa, ale jest w nich czysta prawda. Wiele osób na przestrzeni lat o tym mówiło. Dodatkowo futbol zawsze tam był takim talizmanem, taką odskocznią od nawet najbardziej pesymistycznych okoliczności. Nie sposób nam, Europejczykom, to zrozumieć, ale tam z tym jest tak jak z najbardziej fanatyczną religijnością.
I te dwa elementy stoją za tym, co na tych mistrzostwach oglądamy.
[quote]#post1734261 Po meczu, Bellingham pacnął dłonią od tyłu w głowę jednego z rezerwowych Argentyny. Ktoś wie o co tam chodziło?[/quote]
Na możliwe źródło późniejszej reakcji Bellinghama wskazuje zachowanie Barco po wyrównującym golu Enzo Fernándeza. Argentyńczyk zerwał się wówczas z ławki rezerwowych, pobiegł w stronę zawodników Anglii i zaczął ostentacyjnie świętować tuż przed nimi. Pomocnik Realu Madryt mógł odebrać tę celebrację jako prowokację i zapamiętać ją do końcowego gwizdka.
https://www.realmadryt.pl/news/150728-bellingham-pacnal-barco-w-tyl-glowy-po-meczu-video
Jest tam też filmik z wcześniejszego zachowania Argentyńczyka. Faktem jest, że zasłużył na pacnięcie.
- Edytowany
Nie celebrował specjalnie przed nimi, tylko biegł do kolegów, którzy wyłonili się w kadrze na samym końcu z lewej strony. Nic prowokacyjnego nie robił, nic nie usprawiedliwia zachowania Bellinghama.
Ciekawy, wręcz niebywały fakt, opublikowany przez Piłkę Nożną na FB:
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-07/1784218026-707.jpg[/img]
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)