Kontynuacja z forum hokejowego
-
-
Twórcze rozwinięcie dyskusyji o feminatywach
- Edytowany
CHT przypadkiem otworzył puszkę Pandory i poszły konie po betonie 😉
Teraz się już nie mówi "Puszka Pandory" tylko "Puszka z Pandorą".
Tak mówił jeden z generałów WP przed lub w czasie stanu wojennego , chyba się zwał Baryła .
Wielu tak gadało czy to z nieuctwa czy przez proste przejezyczenie
- Edytowany
... pierwszy raz wyszło z nieuctwa a teraz stosuje się celowo jak Hajtowa wisienka na torcie 😋
ups ... znaczy truskawka ... i ja się przejęzyczyłem znaczy przeklikałem czy jak to nazwać? 😂
Pani prezes - tak i owa powiedziała, że poślice nie będą mieszać się w sprawy klubu, szczególnie marketingu. Pandora jak czarna pantera.
Chyba pani prezesa?
- Edytowany
A w ponad 40 letnim przeboju Machulskiego występuje z kolei puszka Pandora.
Czyli Pandor miał swoją armatę?
Nie pani prezes, lecz prezesiszcze 😉
- Edytowany
Pani Prezeska jest poprawnie po Polsku. Ponieważ Paniom Prezes nie brzmi to wystarczajaco poważnie to zwykle Panie używają też poprawnego Pani Prezes a zagorzale feministki Pani Prezesa co w naszej pięknej mowię oznacza panią/właścicielkę jakiegoś prezesa. Ale co tam język wobec tak poważnej sprawy jak walka uciśnionych Pań o równouprawnienie.
Wracając do głównej myśli tego wątku. Według mnie poprawną formą jest: "Otwarłem ci puszkę Pandory"
Pandora Cipuszka, żona Tomcia Paluszka.
Dobra, wracam do roboty.
6 dni później
Czym się różni Pani Prezes od Pani Prezesowej ? 🤔 Tym, że ta pierwsza zdobyła tytuł głową 😉 😆 😂
[quote]#post1600202 Pani Prezeska jest poprawnie po Polsku. Ponieważ Paniom Prezes nie brzmi to wystarczajaco poważnie to zwykle Panie używają też poprawnego Pani Prezes a zagorzale feministki Pani Prezesa co w naszej pięknej mowię oznacza panią/właścicielkę jakiegoś prezesa. Ale co tam język wobec tak poważnej sprawy jak walka uciśnionych Pań o równouprawnienie.[/quote]
Problem feminatywów jest tylko jeden - mechanizm jęztykowy. Aby stworzyć feminatyw trzeba dodać końcówke -ka problem w tym, że mechanizm powstawania zdrobnień jest taki sam, a zdrobnienia mogą brzmieć słodko, ale nie poważnie.
Mi osobiście prezeska czy posłanka nie przeskadzają, ale nie mieliśmy jeszcze kobiety na stanowisku Prezydenta, a tu to już zaczyna razić
Co tam feminatywy...
Trza wymyślić formy gramatyczne dla wszystkich 56 płci.
https://monitorpostepu.pl/spis-i-charakterystyka-wszystkich-56-plci/
Wisła to sexworkerka,
Wisła świadczy usługi pożyteczne społecznie.
Z Wisły usług należy korzystać.
Wisła ten wasz sexworkershouse.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)