[quote]#post1626010 Stanowcze nie !!! Szacunek się należy a nie paczkomat!!! Dobrze że nie szereg tojtojów!!![/quote]
No mnie toytoy z logiem gts ???? Taki pisuar a tam logo ....... każdy by celował w gwiazdę😁
-
-
Nowa rzeczywistość
A mnie się pomysł z paczkomatem podoba. I to z wielu względów. Prawda, że zezwierzęcenie obyczajów postępuje, ale nie dajmy się zwariować.
29 dni później
I mamy hit transferowy okienka!
To o czym mówiło się w kuluarach staje się faktem - Comarch stopniowo będzie sprzedawany przez rodzinę Filipiaków na rzecz CVC Capital Partners (jeden z największych na świecie funduszy inwestycyjnych, właściciel Żabki) a My możemy w perspektywie 2-3 lat wpaść nowe ręce, chyba że Pani Ela zostawi Pasy jako prywatne aktywo 🤔
https://businessinsider.com.pl/gielda/comarch-zniknie-z-gpw-bedzie-wezwanie-na-akcje/9918lts
A tu czasem nie chodzi o to, że fundusz skupi akcje akcjonariuszy mniejszosciowych?
To jest pierwszy krok aby Comarch wyprowadzić z GPW. Jak przepatrzysz sobie historię akwizycji CVC to wchodząc w mariaż cel mają jeden nabyć pakiet większościowy celem sprzedaży całej firmy.
Osobiście uważam, że wybór CVC to dla Nas dobra informacja - wycena Pasów z nieruchomościami to grubo ponad 100 mln PLN więc napewno będą poważnego nabywcy. Chyba, że rodzina „odkupi” Cracovię i wtedy temat wątku nabierze jeszcze innego wymiaru.
[quote]#post1630683 A tu czasem nie chodzi o to, że fundusz skupi akcje akcjonariuszy mniejszosciowych? [/quote]
Spółka wychodzi z GPW. Musi więc skupić 100% akcji aby nabył je nowy właściciel. Czyli Ty, ja , Pan, Pani jeżeli posiadamy akcje Comarch zostaniemy przymuszeni do ich sprzedaży po ustalonej cenie. Wtedy nowy właściciel będzie miał 100% udziału i może wyjść z GPW. Zatem - tak skupi - ale właśnie po to aby przeprowadzić proces wyjścia z Giełdy.
https://x.com/BGoduslawski/status/1813460921622085770?t=5gvgcfh-m1sf2Jc2-to-dQ&s=19
"Comarch to od lat firma zaangażowana w działalność klubu piłkarskiego Cracovia, którego kibicem był Janusz Filipiak. Przejęcie spółki przez fundusz inwestycyjny stawia pod znakiem zapytania przyszłość finansową drużyny. Elżbieta Filipiak zapewnia jednak w krótkim komentarzu dla Business Insidera, że "planowana transakcja nie zmienia nic w relacjach spółki z klubem".
Przypomnijmy, że w grudniu ubiegłego roku firma Comarch, będąca do tej pory większościowym udziałowcem Cracovii, kupiła od gminy miejskiej Kraków 33,64 proc. akcji klubu. Oznacza to, że spółka należąca do rodziny Filipiaków stała się wówczas niemal całkowitym właścicielem klubu. Jedynie 0,25 proc. to akcjonariat rozproszony."
[quote]#post1630689 [quote]#post1630683 A tu czasem nie chodzi o to, że fundusz skupi akcje akcjonariuszy mniejszosciowych? [/quote]
Spółka wychodzi z GPW. Musi więc skupić 100% akcji aby nabył je nowy właściciel. Czyli Ty, ja , Pan, Pani jeżeli posiadamy akcje Comarch zostaniemy przymuszeni do ich sprzedaży po ustalonej cenie. Wtedy nowy właściciel będzie miał 100% udziału i może wyjść z GPW. Zatem - tak skupi - ale właśnie po to aby przeprowadzić proces wyjścia z Giełdy.[/quote]
Ale Cracovia nie jest notowana na GPW, tylko Comarch. Transakcja z CVC będzie dotyczyła Comarchu, a nie Cracovii bezpośrednio. Natomiast kiedy CVC nabędzie pakiet więksościowy w Comarchu, to będzie podejmowal decyzje co do sprzedaży akcji Cracovii.
Natomiast po to była akcja z odkupieniem pakietu miasta, żeby nie było ryzyka wmieszania się miasta w temat Cracovii.
Mówiąc krótko: nudy nie ma...
[quote]#post1630684 To jest pierwszy krok aby Comarch wyprowadzić z GPW. Jak przepatrzysz sobie historię akwizycji CVC to wchodząc w mariaż cel mają jeden nabyć pakiet większościowy celem sprzedaży całej firmy.
Osobiście uważam, że wybór CVC to dla Nas dobra informacja - wycena Pasów z nieruchomościami to grubo ponad 100 mln PLN więc napewno będą poważnego nabywcy. Chyba, że rodzina „odkupi” Cracovię i wtedy temat wątku nabierze jeszcze innego wymiaru. [/quote]
Wycena miasta była od czapy. Wartość majątku nie pokrywała wartości zobowiazań, klub generował straty. Dlatego głównym zadaniem zarządu jest zrównoważenie kosztów i przychodów (wynik finansowy, głupcze!). Stąd oszczędności w hokeju i sprzedaż Makucha, żeby zrównoważyć koszty nowych zawodników.
Normalne rzecz w biznesie.
@rmszar dokładnie - pisałem o Comarch. W tym wypadku przyszłość Cracovii będzie zależała od ich nowego właściciela czyli funduszu. Nie sądzę aby fundusz zgadzał się np zapis promesy wieloletniego udziału w sponsoringu Cracovii. Fundusz wejdzie i zrobi reformę ( czytaj cięcia) aby wycisnąć jak najwięcej ze spółki. Myślę więc, że Cracovia zostanie sprzedana, stąd te wszystkie porządki. Chyba, że jakimś cudem fundusz będzie chciał się rozpoznawalny w Polsce i potraktuje klub jako reklamę. To takie moje dywagacje. Nie jestem jednak optymistą bo takie organizacje to bezduszne twory.
[quote]#post1630697 @rmszar dokładnie - pisałem o Comarch. W tym wypadku przyszłość Cracovii będzie zależała od ich nowego właściciela czyli funduszu. Nie sądzę aby fundusz zgadzał się np zapis promesy wieloletniego udziału w sponsoringu Cracovii. Fundusz wejdzie i zrobi reformę ( czytaj cięcia) aby wycisnąć jak najwięcej ze spółki. Myślę więc, że Cracovia zostanie sprzedana, stąd te wszystkie porządki. Chyba, że jakimś cudem fundusz będzie chciał się rozpoznawalny w Polsce i potraktuje klub jako reklamę. To takie moje dywagacje. Nie jestem jednak optymistą bo takie organizacje to bezduszne twory.[/quote]
Zmyliło mnie, że pisałeś o akcjonariuszach. Myślałem, że masz na myśli akcjonariuszy-kibiców w Cracovii.
CVC nie musi być rozpoznawalny. 99,(9)% populacji świata nie będzie jego klientami. Dlatego sprzedaż. Natomiast z kontaktami CVC to może nie być takie złe.
Czyli to raczej zła informacja niż dobra?
Pytanie retoryczne na teraz : jak ta wiadomość wpłynie na aktywne jeszcze okienko transferowe, mam na myśli zawodników chcących odejść...
[quote]#post1630705 Pytanie retoryczne na teraz : jak ta wiadomość wpłynie na aktywne jeszcze okienko transferowe, mam na myśli zawodników chcących odejść...[/quote]
CVC kupuje Comarch. Pytanie na jakich warunkach.
Pożyjemy zobaczymy ale ciekawi mnie czy wszyscy przeciwnicy "okupanta" otwierają już szampany....
Dobra jest narazie taka, że jakbyśmy mieli faktycznie ciąć koszty maksymalnie to byśmy żadnych transferów nie robili. Taka tranzakcja moze nawet latami jest uzgadniania.
Jak napisał @rmszar prezes działa racjonalnie i dostał takie zadanie.
Poza tym trzeba czekać na rozwój wypadkow.
Elżbietka uspakaja, pewno już są jakieś uzgodnienia co do klubi miedzy starym zarzadem Comarchu a funduszem, zobaczymy, czas pokaże.
To zależy czy będzie chciał Cracovię kupić jakiś szejk czy vanna ly 😉
czarny scenariusz to 4 liga.
A jak byśmy się tam mieli znaleźć? Klub z majątkiem wartym 100 mln zostanie porzucony?
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
GSC, Goście (1)