no i co nieźle Tirso wkurrwiony od rana nie? haha ja płakałem na pierwszym odcinku. jak zobaczyłem, że Irene przyjeżdża na motorze z typem i potem się z nim liże pod barem to wiedziałem, że ta impreza nie skończy się najlepiej :D :D dzieciaka prawie obudziłem
-
-
SERIALE !!!
4 dni później
Nie podołałem, he he.
Gliniarz i zgryźliwy dziadek są spoks, ale całość zalatuje ostro telowelą, po scenie awantury Gladys w sklepiku Tirso wyłączyłem - poziom aktorstwa południowoamerykańskiej telenoweli. :)
Z tego co widziałem to ta urodziwa młódka grała też w Welcome to Eden, (Bienvenidos a Edén) który oglądnąłem w całości, ale jej nie kojarzę więc może jakaś trzecioplanowa rola.
Welcome to Eden się sypie według jednego z twoich kryteriów Santuś, ale to możesz sobie przewinąć ;) całość była dość dobra (wg mnie oczywiście) i czekam na sezon 2.
Pojawił się teaser "Pingwina" :)
https://www.youtube.com/watch?v=zAPifwlWBP0
20 dni później
Spirala, francuski serial kryminalny, C+ VOD, strefa kolekcje/Vive la France
Lecę właśnie drugi sezon i zdecydowanie polecam. W miarę starej daty (2005) więc jest fabuła ciekawie budowana, rozwój postaci, wielowatkowosc i realizm bez słodzenia. Co jeszcze cenne, z ekranu nie wylewa się ostatnio modne odfajkowywanie agendy ideo/poprawnopplitycznej. Jest szaro, dość przygnebiająco i ponuro, z przebłyskami i szczyptą czarnego humoru. Sezonów osiem, a każdy sezon, z tego co widzę, to sprawa główna i poboczne. Jak na razie formuła działa.
20 dni później
jakby ktoś szukał inspiracji a z listy wynikało, że ma zaległości 😉
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2023-05/serialeranking-jpg-60426190.jpg[/img]
Mi z pierwszej 10 brakuje 5(z czego 1 nie planuje świadomie (czytałem książkę).
A z 20 już 10, choć pare częsciowo napoczęte ;)
mi kilku pozycji brakuje. choćby Spartacus. w Polsce dobrze stoi z ocenami
Mnie brakuje wszystkich, cała lista 😆
Obejrzałem wszystkie odcinki Gry o tron, Rodziny Soprano, Czarnobyla i Przyjaciół, oraz w dzieciństwie Tween Peaks, a także większość odcinków Wikingów (przestałem oglądać gdy zaczęły się pojawiać tak piramidalne bzdury historyczne, że ten serial zaczął stawać się serialem dla dzieci). W przypadku kilku seriali obejrzałem po kilka odcinków, ale miażdżącej większości z tej listy nawet nie ruszyłem 🙂
- Edytowany
Lista sie ciagnie wiec pewnie gdziestam Spartakus jest ;)
Ogladalem pierwszy sezon jak wychodzil a potem jakos zapomnialem, a podobal mi sie.
Brak House of Cards (za 1-2 sezon chocby) czy Domu z kart (2 sezony), to solidny cios dla wiarygodnosci dla mnie, ale spoks, na pewno moze posluzyc jako odnosnik, jakby ktos czegos szukal.
Ach, nie ma tam nawet w 50 Walking Dead, no zart :), i Dextera! i Weeds!
[quote]#post1577440 Lista sie ciagnie wiec pewnie gdziestam Spartakus jest ;)
Ogladalem pierwszy sezon jak wychodzil a potem jakos zapomnialem, a podobal mi sie.
Brak House of Cards (za 1-2 sezon chocby) czy Domu z kart (2 sezony),
[/quote]
I jeszcze Karciana chata,dwa pierwsze sezony.
Dla mnie brakuje: Chalupáři (pol. Pod jednym dachem), Návštěvníci (pol. Goście) i oczywiście Arabeli.
A gdzie Prison Break??
pytasz chyba tylko z sentymentem do czasów nie? moja żona to ostatnio oglądała. matko jakie to jest gooooooowno. to jest wszystko jeden wielki żart ten serialek
btw
gdzie gossip girl?
- Edytowany
Gdzie "Alternetwy 4" i "Zmiennicy"
[b]Edycja z 25.05.2023 o godz. 11:39 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1569012 ... Kiedyś chyba zacząłem Królową południa, bo szukałem czegoś do odświeżania mojego Hiszpańskiego.Ale chyba po 10 minutach wyłączyłem, jeśli to to samo, poziom badziewnej telenoweli , nie zdzierżyłem ;)...[/quote]
Pierwsze kilka odcinkow rzeczywiscie slabe... jak telenowela ale później mega sie wkrecilem... ogladnalem 5 serii i mysle ze niedlugo znow z checia sobie przypomne ten serial...
Alternatywy 4 dla mnie rewelacja, a Prison Break był świetny dwa pierwsze sezony, potem nuda. Walking Dead początkowo fajnie się oglądało, ale z czasem zaczęło im brakować pomysłów, więc ten serial też zrobił się nudny. Spartakus nie podobał mi się, bo było w nim zbyt dużo bzdur historycznych.
Tu inny ranking - na filmwebie:
https://www.filmweb.pl/ranking/serial
Z seriali, które mi się podobały to jeszcze Kompania Braci, Gambit Królowej, The Spy, pierwsze dwa sezony Suits (potem za bardzo skupili się na wątku miłosnym, więc przestałem oglądać), Teoria Wielkiego Podrywu i Świat według Bundych 🙂
Hrabia pamiętasz te bzdury historyczne ze Spartacusa? ja też dostrzegłem pewne kwestie, ale nie traktowałem ich w kategorii piramidalnej bzdury i przeinaczenia historii. Z ciekawości pytam
- Edytowany
W forumowej wyszukiwarce w obecnym stanie trudno coś wyszukać, ale jednak udało mi się odnaleźć moje stare posty w tym temacie. Początkowe dotyczą tego, że o pochodzeniu Spartakusa niewiele wiadomo, poza tym, że był Trakiem, a tam stworzyli całą historię na wiele odcinków jak był jeszcze w Tracji. A tu najdłuższy post:
[quote] Skończyłem oglądać już nawet 3 sezon i od strony historycznej wygląda to jeszcze gorzej niż 1-szy sezon. O ile w 1-szym sezonie z powodu skąpych źródeł można było wymyślić dowolny scenariusz, nawet mało prawdopodobny i czysto teoretycznie nie można było wykluczyć, że coś takiego się stało (choć były też oczywiste pomyłki np. przemowa o tym że Hannibal zginął z rąk rzymskich, podczas gdy zażył truciznę), to w kolejnych sezonach twórcy serialu bardzo luźno trzymają się faktów co do przebiegu kampanii, które w miarę dobrze opisali autorzy starożytni.
Kilka rzeczy, które rzuciły mi się w oczy.
W serialu najpierw ginie Waryniusz (Varinius), potem Glaber, a potem Furiusz (Furius), a w rzeczywistości przegrywali ze Spartakusem w następującej kolejności: Glaber, Furius, Varinius (ze źródeł nie wynika, że zginęli, nie wiadomo co się z nimi stało). W serialu nie pokazano zwycięstwa Spartakusa nad konsulem Geliusem, a więc jego największego sukcesu podczas powstania. Poza tym to Gellius rozbił Kriksosa zanim został pokonany przez Spartakusa, a zamiast tego w serialu jest bajka jak to Krassus rozbija Kriksosa, w dodatku w ostatniej chwili przed zajęciem Rzymu. Powstańcy nawet nie próbowali zdobywać stolicy Rzymian, ponieważ była otoczona grubym murem, tzw. murem serwiańskim, powstałym w IV wieku p.n.e. po najeździe Gallów na Rzym. Dalej - z tego co pamiętam Gannicus odszedł z Kriksosem od Spartakusa. Ze źródeł starożytnych nie wynika też, że Cezar brał udział w tłumieniu powstania Spartakusa. Ponadto nie wiadomo co się stało ze Spartakusem, a w szczególności czy poległ w bitwie. Jego ciała nie odnaleziono, ale mogli je przeoczyć lub mogło być tak zmasakrowane, że nie dało się go rozpoznać. [/quote]
Z tego co mi się teraz jeszcze przypomina to Cezar w tym serialu raz walczył jakby znał wschodnie sztuki walki.
Jeszcze właśnie przypomniałem sobie. Krassus obiecuje wyzwolić gladiatora w zamian za stoczenie z nim pojedynku na śmierć i życie jeśli w trakcie tego pojedynku ten gladiator go zabije. O ile się nie mylę także pomylili narodowości kilku przywódców powstania.
- Edytowany
[quote]#post1577485 A gdzie Prison Break??[/quote]
Pewnie gdzieś niżej :)
Prison Break to jeden z tych seriali, gdzie sezon 1 jest absolutnie (dla mnie) topowy ale potem totalny zjazd. Osobiście przerwałem chyba na początku 4 bo poziom głupoty już gdzieś od nr 3 rosnący mnie przerósł.
Ale sezon 1, kultowy :)
[b]Edycja z 25.05.2023 o godz. 15:36 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1577512 ...Walking Dead początkowo fajnie się oglądało, ale z czasem zaczęło im brakować pomysłów, więc ten serial też zrobił się nudny. ...
Z seriali, które mi się podobały to jeszcze Kompania Braci, Gambit Królowej, The Spy, pierwsze dwa sezony Suits (potem za bardzo skupili się na wątku miłosnym, więc przestałem oglądać), Teoria Wielkiego Podrywu i Świat według Bundych 🙂 [/quote]
Och, Gambitu brak a naprawdę wyśmienity.
Kampania braci jest ;)
Do którego momentu oglądałeś Walking Dead?
Ten serial ma ostre spowolnienie gdzieś w trakcie sezonu 2 i 3, ale potem się rozkręca i nie ma żadnej nudy. Ciągle muszę wrócić, przerwałem gdzieś w środku 6 bo wszechobecna Lucilla była za dużo na moje nerwy ;)
A serial jest na podstawie komiksu tak a propos.
Walking dead oglądałem do kilku odcinków po tym gdy Rick odzyskał władzę nad Alexandrią raniąc Negana nożem. Nie pamiętam, który to był sezon, ale od kilku sezonów już ten serial mnie nudził plus było w nim coraz więcej głupot. Co kilka słabych odcinków był jakiś jeden dobry, jak np. koniec jednego z sezonów gdy Negan wziął do niewoli ekipę Ricka albo odcinek gdy pojawiła się ekipa udających zmarlaków, ale generalnie stwierdziłem, że za dużo czasu mnie kosztuje ten serial jak na 1 dobry odcinek na np. 5-6 słabych.
Yellowstone Pany !!! + 1883 i 1923 najlepsiejsze uniwersum do oglądnięcia w tym roku
Mam na liscie ale nie wydalam :)
Koncze sezon 4 Spirali. Old schoolowy dramat/policyjny. Ponownie polecam.
Jest 8 :)
Polecam najlepszą anime z dzieciństwa czyli "Dragon Ball" i "Dragon Ball Z" "DB GT" jest chu..słabe :)
Na cały głos (The Loudest Voice) bardzo dobry serial, świetny Russell Crowe, 9/10
- Edytowany
Łyknąłem Faudę.
Nie znam dobrze sytuacji w izraelu szczerze mówiąc i zwracam się do kolegów o jakieś fajne materiały by się zapoznać ze sprawą. Wiem jedynie, że izrael to okupant, który dostał z czapy nie swoje tereny i że Palestyna próbuje się bronić. Ale do hamasu też nie mam pełnego przekonania co do czystości ich intencji. Po pierwsze więc chętnie poczytam a po drugie ostrzegam, że serial w zasadzie pokazuje dobrych żydów, którzy bronią się przed terrorystami z Palestyny. Mi się ten obraz nie podoba bo jest wg mnie całkowicie przekłamany.
Ale jeśli jesteś w stanie się od tego oderwać to serial ma niezłą akcję. Co prawda schemat po drugim sezonie zaczął mnie nieco drażnić, ale po drodze i tak się działo wiele ciekawych rzeczy.
Szczegóły ostatecznie są śmieszne. Bo zawsze 4 ludzi wszystkich rozpieprza i zawsze wszystkich bierze z zaskoczenia. Więc w okolicach drugiego sezonu zaczęliśmy już kręcić tradycyjnie bękę i się pośmialiśmy. Wjeżdżają przejmują jakąś bazę, raportują że to lipa bo dysponują tym tym tamtym i świetnym sprzętem elektronicznym. Ale nie na tyle świetnym by mieć wizerunek 4 najgroźniejszych agentów swoich rywali, którzy wybili ci już po drodze wszystkich twoich najlepszych ludzi i największych przywódców. No i cyk znowu biorą cię z zaskoczenia jako kurier albo sprzedawca ziemniaków. Nie ma rady. Wiesz gdzie do szkoły chodzi jego córka ale za huja nie wiesz jak wygląda. Założy czapkę z daszkiem i będzie cie ruchał hehehehe to jest kuriozalne.
Wszystko umilają fajnce cipcie. Podobają mi się żydówki (jeśli nie mają nosa do gaszenia świec) a ciapate to mnie kręcą najbardziej na świecie. Zwłaszcza w turbanach. Nie wiem czemu. Fajne jest to, że nie zwracasz wtedy uwagi na to co odciąga wzrok (cyce, dupa nogi, co kto lubi) od fakttycznego piękna kobiety, które ukryte jest w oczach i uśmiechu. Jestem w stanie od razu powiedzieć, ze ta cipcia w turbanie jest kozacka. No i w domach czasem te turbany ściągają. Fajne cipcie naprawdę. Jest na czym zawiesić oko. To też pewnie powód, dla którego tyle wytrzymałem robienia z żydów bohaterów i do tego w stylu szybkich i wściekłych.
Żeby nei być gołosownym to kilka cipć
Gali
[img]https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BY2VmNDM4YmQtODM1OC00OWI0LWI0YmEtYzBiNmJiYmUzY2VkXkEyXkFqcGdeQXVyMjMyMzI4MzY@._V1_.jpg[/img]
Nurit
[img]https://image.pmgstatic.com/cache/resized/w936/files/images/film/photos/165/890/165890430_0dde05.jpg[/img]
Dana (w 4 sezonie zaczęła mnie strasznie kręcić
[img]https://www.burks.de/burksblog/pix/2018/10/271018_1.jpg[/img]
Anat
[img]https://pbs.twimg.com/media/DeYyEGMW4AAMbar.jpg[/img]
Hila
[img]https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTBmNWU3MTctZDg1Ny00NWJhLWJiMGYtNmE1YzdkMjc1ZjY5XkEyXkFqcGdeQXVyMTA0MDgyNDUz._V1_UY1200_CR760,0,630,1200_AL_.jpg[/img]
Haaifa
[img]https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMDg0OWVkMWEtMzJiZC00YjliLTk4YjgtNGY5ZTFmYjVmYmU5XkEyXkFqcGdeQXVyMTA0MDgyNDUz._V1_.jpg[/img]
Hagit (ostatecznie chyba moja faworytka)
[img]https://m.media-amazon.com/images/M/MV5BMTY4M2M1ZGItZGI0ZC00NTM4LTkxZDktZDQ2MTVlNGRlMDhiXkEyXkFqcGdeQXVyMjMyMzI4MzY@._V1_.jpg[/img]
Maya
[img]https://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/20/590x/secondary/maya-fauda-season-4-4532530.webp?r=1675324603688[/img]
Sex w zasadzie bezcycuszkowy. Raz widać kawałek cycka Nurit, raz kawałek cycka kogoś innego. Bez szału ale coś tam się dzieje. Żydówki w zasadzie pękają, ciapate nie bo ich chłopy zwykle są uwikłani w walkę i nie mają czasu ich posuwać. A szkoda bo widzowie na to czekali.
Stawianie żydów jako bohaterów, którzy jeśli już zabijają niewinnych to przypadkiem 1/10
Akcja 8/10
Idiotyzmy w akcji 2/10
Dupeczki 9/10
jest wątek gejowski w islamie. ale tylko chodzi o gadanie o tym, że to pedzie. do niczego nie dochodzi. za to plus
wychodzi mi 5/10, plus za brak pedalstwa i marksizmu, dodatkowy plus za to że tych dobrych dupeczek jest naprawdę cała masa. co chwilę masz na co patrzeć.
daje więc 7/10 ostatecznie chociaż z niesmakiem do izraela rzecz jasna
Ogladalem gdzies ostatnio dwa odcnki "Tulipana" w telewizji... heh fajnie przypomniec sobie jak wszystko wygladalo pod koniec lat 80tych..
Oglądałem Faude sezon1 a potem dałem sobie spokój.
W nr 1 było, z tego jak przez mgłę pamiętam, wystarczająco dużo szarości i realizmu, że dało się to oglądać.Potem wyłączyłem, nie pamiętam już dokładnie czemu, zapewne jakies kombo głupot, brak niuansów i jenostronność narracji - nie mam czasu na pierdoły i propagandę ;)
Byłem w 2008 na weselu mojego przyjaciela, podwójny paszport, urodzony w PL, wychowany w Izraelu, matka Polka, ojciec Palestyńczyk - miałem okazję zwiedzić sporo, sporo zobaczyć i posłuchać.
Izrael to państwo opresyjne, więc narracji 'biedni Żydzi vs terroryści" od dawna nie kupuje.
Jak cię temat interesuje to lepiej poszukać jakiś filmów fabularnych, na pewno niszowych, są , ale nie jestem w stanie teraz sobie przypomnieć tytułów, gdzie tematyka relacji zydowsko-arabskich jest przedstawiona w sposób zniuansowany starając się ukazać ludzki aspekt i dramaty obu stron a nie służy jakiejś agendzie politycznej.
46 dni później
W końcu udało mi się zająć Wiedźminem. Jestem na 5 odcinku (akcja z dżinem) i muszę powiedzieć że bardzo fajna ta Yenefer.
69 dni później
NA HBO Max zacząłem oglądać Lakers:Dynastia zwycięzców
bardzo fajny serial pokazujący rozwój Lakersów od końca lat 70tych, pokazuje zarówno koszykówkę, jak i Amerykę tego czasu. Naprawdę polecam nie tylko fanom basketu - ciekawy jest też w kontekście budowania organizacji sportowej i tworzenia jej wizerunku (Filipiak ucz się!)
i bonusowy opis dla @SaNtO#842
Cycków nawet całkiem sporo w każdych kolorach skóry, część bardzo atrakcyjnych, na razie gejów nie stwierdzono
Na Netflixie pojawiły się popularne niegdyś seriale "Kompania braci" oraz "Pacyfik" . Chyba warto sobie przypomnieć .
4 dni później
"Norsemen" ( Netflix)- w końcu historia wikingów bez przekłamań.
Wrzucałem kiedyś, chyba nawet ci sugerowałem Kajaku, absolutna perełka, no i Hrabia, ze względu na historyczną wartość też pewnie polubi
Cycki są?
[s]Zderzają się[/s].Zdarzają się.
Obie odpowiedzi zachęcające.
Na filmwebie zakwalifikowali ten serial o Wikingach jako komediowy.
Gdy odrobię się z filmami zaplanowanymi do obejrzenia, chcę obejrzeć serial Mr. Robot. Oglądał ktoś? Warto obejrzeć?
- Edytowany
[quote]#post1588963 Cycki są?[/quote]
Zwykli kibice. Nie ma na co patrzyć na meczu ukochanej...to tylko cycków szukać. ☺
- Edytowany
[quote]#post1589131 Na filmwebie zakwalifikowali ten serial o Wikingach jako komediowy.
Gdy odrobię się z filmami zaplanowanymi do obejrzenia, chcę obejrzeć serial Mr. Robot. Oglądał ktoś? Warto obejrzeć? [/quote]
Mr Robot jest zajebisty, ale z obserwacji twoje gusta Hrabio są zgoła odmienne od moich, więc nie oglądaj :D
Zaryzykuję 😄
Ja bym nie ryzykował. Lepiej przeznaczyć czas na coś bez ryzyka 😉
[quote]#post1589214 Zaryzykuję 😄 [/quote]
:) Świetna rola Rami Maleka, serial dośc odjechany, hackerstwo, nerdowstwo, mi się bardzo podobał, zresztą musze go skończyć bo oglądałem na bieżąco i jak to bywa z serialmi, w pewnym momencie mnie rozłączyło przez oczekiwanie na kolejny sezon i zapomniałem wrócić ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)