Nie sensu toczyć akademickiej dyskusji. Ciekawy jestem opinii fizjologa sportowego w odniesieniu stricte do piłkarzy zwłaszcza młodych.
-
-
CRACOVIA CLJ
Zgoda,nie ma sensu, bo trzebaby spedzic miesiace w lekturze, a I tak nie ma gwarancji ze dane badania naukowe sa rzetelne. Abstrahujac of takiej rozkminki, stwierdzenie ze kilkunastoletni chlopak, trenujacy regularnie iles tam juz lat, trafiajacy do ekipy ekstraklasowej, nie ma sily na wiecej niz 20 min biegania ociera sie o latajacy cyrk monty python. Rodzi sie zatem pytanie jak on trenowal przez te lata lub co robi poza treningami bo uzywki niszcza organism. Jakos Kapustka dawal rade biegac box to box mimo swoich warunkow fizycznych, wiec raczej zrzucilbym to na karb podejscia do obowiazkow.
No właśnie jest zrozumiałe że przy intensywnym meczowym bieganiu koło 60-70 minuty może zacząć odcinać prąd ale żeby mieć siły tylko na 20 minut ? I to młody organizm ? Coś chyba jest nie tak.
Wydaje mi się, że temu fachowcowi o którym pisał pasiasty chodziło o maksymalną wydolność jaką może osiągnąć zawodnik i ją pewnie trzeba wypracować w młodym wieku
bo jeśli ktoś nie uprawia sportu w ogóle to zaczynając się ruszać w każdym wieku poprawi swoją wydolność.
[quote='MSC' pid='1337558' dateline='1536839892']
Wydaje mi się, że temu fachowcowi o którym pisał pasiasty chodziło o maksymalną wydolność jaką może osiągnąć zawodnik i ją pewnie trzeba wypracować w młodym wieku
bo jeśli ktoś nie uprawia sportu w ogóle to zaczynając się ruszać w każdym wieku poprawi swoją wydolność.
[/quote]
Byc moze chodzi wlasnie o wzrost organow podczas dojrzewania (serce, pluca) ale to I tak nie tlumaczy tych "20 min". Chlopak od malego goniacy za pilka(teraz juz na pewno nie amator) nie wytrzyma nawet polowki meczu na maksa?
Pestka duzo starszy nie jest, na poczatku moze siadal kondycyjnie, ale to byla 60-70 minuta meczu, w pierwszej polowie nie odstawal od reszty wydolnosciowo.
Ja mam pytanie, co oni robią na treningach, jeżeli polski piłkarz w stosunku do piłkarza zachodnioeuropejskiego ma gorszą technikę, gorszą wydolność, jest słabszy fizycznie, dośrodkowanie w biegu to jest dla niego kosmos i możnaby tak wymieniać? Moim zdaniem albo się chooje obijają( zresztą już Petrescu jak zakończył współpracę z unymi mówił, że polski piłkarz to leń), albo treningi w klubach wyglądają tak "macie piłę grajcie".
Prawda pewnie tkwi pośrodku , mamy słabych trenerów młodzieży , dysponujących mizernym warsztatem a z drugiej strony mało chęci i brak zaangażowania do treningów młodych zawodników .
[quote='pasiasty68' pid='1337528' dateline='1536829837']
Z tego co zapamiętałem to on szacował że wydolność organizmu młodego piłkarza z Anglii wobec jego rówieśnika z Polski jest o około 20% wyższa.
[/quote]
tu pełna zgoda.
ale u "Anglików" to jest genetyczne
ich serca pompują ciągle tę samą krew człowieka, który sp.i.e.r.d.o.lił przed siatką
[quote='squier strat' pid='1337584' dateline='1536851678']
[quote='pasiasty68' pid='1337528' dateline='1536829837']
Z tego co zapamiętałem to on szacował że wydolność organizmu młodego piłkarza z Anglii wobec jego rówieśnika z Polski jest o około 20% wyższa.
[/quote]
tu pełna zgoda.
ale u "Anglików" to jest genetyczne
ich serca pompują ciągle tę samą krew człowieka, który sp.i.e.r.d.o.lił przed siatką
[/quote]
Polecam udać się do szkoły.
polecam popatrzeć na fotki przedstawiające drużyny piłkarskie zwane angielskimi
- Edytowany
Pomyślałem ,że wkleję tu moja odpowiedź Ian-owi w wątku o Probierzu aby we właściwym miejscu było jak i o co gramy...
[quote]
[color=#000000][size=small]Jeżeli dobrze rozumiem gramy tak:[/size][/color]
[color=#000000][size=small]1. Juniorzy Starsi - gramy CLJ - U-18. W wypadku spadku(tfu tfu - a zagrozenie jest z powodu ,że nie doszło[/size][/color]
[color=#000000][size=small]do wzmocnień - ponoć macierzyste Kluby chłopaków u-18 chciały oddawać tylko na definitywny)[/size][/color]
[color=#000000][size=small]- polecielibyśmy właśnie do wspomnianego przez Ciebie MLJS , który BTW jest U-19 a nie U-18
[/size][/color][url=http://www.90minut.pl/liga/1/liga10095.html]Tabela[/url]
[color=#000000][size=small]2. Juniorzy młodsi - Gramy w CLJ U-17
[url=http://www.90minut.pl/liga/1/liga10426.html]tabela
[/url]
[/size][/color]
[color=#000000][size=small]3 MLT 2004 - o tym mówimy walczy o awans do CLJ U-15 (nowy wynalazek PZPN)[/size][/color]
[color=#000000][size=small]czyli tutaj:[/size][/color]
[url=https://www.pzpn.pl/public/system/files/articles/6922/2467-CLJ%20U-15%20Gr.%20D%20Jesie%C5%84%202018.2019.pdf]https://www.pzpn.pl/public/system/files/...8.2019.pdf[/url]
[color=#000000][size=small]a. Runda jesienna 2018/2019, 1. Małopolska Liga Trampkarzy (8 drużyn):[/size][/color]
[color=#000000][size=small]- 1. miejsce – baraże o awans do Centralnej Ligi Juniorów U-15[/size][/color]
[color=#000000][size=small]link - [/size][/color][url=https://limanowa.in/sport/terminarze-malopolskich-lig-zasady-przeprowadzenia-rozgrywek/42233]https://limanowa.in/sport/terminarze-mal...ywek/42233[/url]
[/quote]
Przy okazji mała uwaga o tym dlaczego gramy w CLJ U-18 U-17 a w U-15 nie.
Po prostu nasi będąc zdecydowanym faworytem po remisie w Rzeszowie 1-1
zremisowali 2-2 z druzyna Juniorów klubu ,którego tradycje siegają bitwy pod Grunwaldem ;)
[color=#1e2832][size=large][font="Helvetica Neue", Helvetica, Arial, sans-serif]CRACOVIA – SMS RESOVIA 2:2 (1:1)[/font][/size][/color]
[quote]
[b][color=#1e2832][size=large][font="PT Serif", serif]Bramki dla Resovii:[/font][/size][/color][/b][color=#1e2832][size=large][font="PT Serif", serif] Mikrut 27, Szymkiewicz 46. [/font][/size][/color]
[b][color=#1e2832][size=large][font="PT Serif", serif]Resovia:[/font][/size][/color][/b][color=#1e2832][size=large][font="PT Serif", serif] Czyż – Orłowski ż, Różański, Kapłan, Borowiec – Wiernik ż (80 Szymański), Kojder, Szymkiewicz, Dubniewicz, Łuczyk (63 Grabowski) – Mikrut. Trener Artur Łuczyk. [/font][/size][/color]
[color=#1e2832][size=large][font="PT Serif", serif]Z pyszna mieli się ci, którzy wieszczyli pewne zwycięstwo i awans Cracovii. Młodzi resoviacy, niezrażeni szybko straconym golem, realizowali swój plan i najpierw Szymkiewicz asystował przy trafieniu Mikruta, a potem sam celnie kopnął z dystansu. Krakowianie już „po czasie” wyrównali na 2:2, ale ten wynik premiował Resovię (w pierwszym meczu w Rzeszowie było 1:1). [/font][/size][/color]
[/quote]
Wnioskuję, że mamy taki ilostan drużyn młodzieżowych, że kilku zainteresowanych Pasiaków nie jest w stanie ustalić ich właściwej liczby.
Niedługo w szkoleniu nakryjemy Ajax czapką, oczywiście będzie to czapka z pyty boa.
Drużyn mamy mnóstwo, ale do tej pory jakość szkolenia była mizerna, brakuje ciągłości szkolenia, grupy są zdecydowanie za liczne i efekt tego jest taki , że obecnie trwa budowa drużyny trampkarzy młodszych gdzie w ostatnim okresie zostało ściągniętych ponad 20 chłopców, w tym niemal cały rocznik z Progresu. Na treningach jest ok 30 chłopców trenujących na połówce boiska, drużyna zamiast posiadać już jakiś kręgosłup jest na etapie selekcji.
Jednym słowem "kupą Mości Panowie".
słyszałem ;) , że w Anglii drużyny też liczą po prawie czterdzieści dzieci.
piszę dzieci, bo w każdym roczniku jest po kilka dziewczynek.
np opisywana przeze mnie drużyna U-6, liczy 32 adeptów piłkarstwa. podzielona została na cztery ośmioosobowe drużyny.
każdą ósemkę naucza dwóch trenerów :)
w sobotnie przedpołudnie rozgrywane są mecze, miniturnieje. na obiekcie gdzie równocześnie odbywa się sześć meczów.
gra się po czterech w polu plus bramkarz.
oczywiście bez tabel, spadków i awansów.
cała rzecz dzieje się w miasteczku 60 tyś mieszkańców. są tu 4 kluby szkolące dzieci. w każdym z klubów 300-500 dzieci
dzieje się :)
Nie rozumiem jak to jest. Może ktoś mi to wytłumaczy. Jesteśmy klubem EX mamy przegłądż młodzieży prawie z całej Polski i nie potrafimy ściągnąć
[quote='abc' pid='1338183' dateline='1537044826']
Nie rozumiem jak to jest. Może ktoś mi to wytłumaczy. Jesteśmy klubem EX mamy przegłądż młodzieży prawie z całej Polski i nie potrafimy ściągnąć
[/quote]
Kilku 2-3 pespektywicznych graczy na których ku uciecze zarządu zarobimy kilka mln eurosów
[quote='abc' pid='1338185' dateline='1537045093']
[quote='abc' pid='1338183' dateline='1537044826']
[/quote]
Kilku 2-3 pespektywicznych graczy na których ku uciecze zarządu zarobimy kilka mln eurosów
[/quote]
Sory za post pod postem aLE jIM BEAN ROBI SWOJE
ARKA-PASY U -18 3-5 bramki: po raz 6 BIERNAT,Wojtuszek i Równicki
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)