Nikt nie wymusza
Nie ma żadnej instytucjonalnej presji na używanie feminatywow
Chodzi o prostą rzecz
A) poprawiłem bo feminatyw nie brzmi ministerka tylko ministra - sam używam określenia pani minister
B) feminatywy wbrew pierdoleniu nie są wymysłem ostatnich lat tylko funkcjonują w jerzyku polskim od ponad 100 lat więc pierdolenie że to lewacki ideologiczny wymysł jest po prostu kłamstwem
Tyle
-
-
Transfery - życzenia, plotki, pogaduszki
To, że były od ponad stu lat nie przeczy temu, że teraz lewicowe środowiska nasiliły wymuszanie stosowania nowych niezakorzenionych jeszcze w naszym języku.
To też kłamstwo Karvinie?
- Edytowany
Ale jak działa to wymuszanie? Ktoś postuluje penalizowanie nie stosowania feminatywow? Bo chyba mnie coś ominęło
A jak ktoś postuluje używanie to se może postulować - jeśli tym się przejmujesz to Twój problem - ja nie czuję się przymuszany do stosowania feminatywow i ich nie używam po prostu i tyle - jak ktoś mnie poprosi że woli tak być określany to wtedy przez szacunek do niego tak zrobię i tyle
Nie widzę żadnego przymusu
[quote]#post1599930 Ale jak działa to wymuszanie? [/quote]
Presja środowiskowa. Feministki nie są chyba nazbyt widoczne na UEK, ale na wydziałach humanistycznych wielu uniwersytetów, owszem. Na UJ nie w kręgach decyzyjnych: Rada Dyscypliny Literaturoznawstwo dostawała korespondencję z nagłówkiem "Szanowni Państwo Profesorowie" (tak!), szefowa była polonistką, a nasza polonistyka jest najbardziej wpływowa w PL. Ale wbrew temu, co można było sądzić kiedyś, to wcale nie znaczy, że sprawa jest rozwiązana, młode wilczyce walczą, moja asystentka kieruje korespondencję do wszystkich z użyciem znaku @ w miejscu, gdzie mogłaby być głoska sugerująca płeć. A jest jeszcze stosunkowo grzeczna i nie napastliwa.
No dobrze: to były życzenia, plotki, pogaduszki, a co z transferami?
1 hokejarka i 2ch hokejarzy w planach.😁
Litości. Dużo nowych wpisów, myślę: dzieje się. A ty jeden emeryt i feminatywy.
- Edytowany
Sezon ogórkowy jest to sobie znaleźliśmy temat dla rozrywki, nawet za przyzwoleniem szefa działu 😄
- Edytowany
[quote]#post1599923 Chodzi o prostą rzecz
A) poprawiłem bo feminatyw nie brzmi ministerka tylko ministra - sam używam określenia pani [/quote]
Wszystko fajnie Karv TYLKO TO NIE JEST PRAWDA co piszesz🤣. Odsyłam do autorytetu bez wątpienia wysokiej rangi:
Prof. Jerzy Bralczyk: [b]Pierwszeństwo ma ministerka[/b]
Odpowiedzi na to pytanie udzielił Gazecie.pl prof. Jerzy Bralczyk, polski językoznawca i profesor nauk humanistycznych. Zwrócił on uwagę na genezę obu form. Jak się okazuje, ministra wywodzi się od słowa minister, które pochodzi z języka łacińskiego i oznacza sługę, pomocnika.
[ups ucięło gdzieś resztę muszę odszukać]
[quote]#post1599923 Nikt nie wymusza
Nie ma żadnej instytucjonalnej presji na używanie feminatywow
Chodzi o prostą rzecz
A) poprawiłem bo feminatyw nie brzmi ministerka tylko ministra - sam używam określenia pani minister
[i][b]B) feminatywy wbrew pierdoleniu nie są wymysłem ostatnich lat tylko funkcjonują w jerzyku polskim od ponad 100 lat więc pierdolenie że to lewacki ideologiczny wymysł jest po prostu kłamstwem
[/b][/i]
Tyle[/quote]
To akurat prawda najlepszym tego przykładem jest nazwa XIII wiecznej polskiej pieśni "Bogurodzica" której nazwa pokazuje , że już w średniowiecznej Polsce istniało słowo rodzic i żeńska forma rodzica ;)
Do kiedy jest okienko otwarte?
[quote]#post1599968 Do kiedy jest okienko otwarte?[/quote]
W tym roku było do 31 stycznia, 2024 chyba podobnie.
Dzieki.. cos mi po glowie latalo ze do komca roku tylko temu zapytalem...
- Edytowany
[quote]#post1599962 ... Odsyłam do autorytetu bez wątpienia wysokiej rangi:...[/quote]
Nad Bralczykiem jest Rada Języka Polskiego przy Prezydium PAN. Ale oni słusznie mówią, że w języku niczego nie można skutecznie nakazać ani zakazać:
https://wmeritum.pl/rada-jezyka-polskiego-feminatywow/300198#:~:text=Tagi%20feminatywy%20Rada%20J%C4%99zyka%20Polskiego%20stanowisko%20Rada%20J%C4%99zyka,nazw%20%C5%BCe%C5%84skich%20nale%C5%BCy%20zostawi%C4%87%20m%C3%B3wi%C4%85cym%20-%20uwa%C5%BCa%20RJP.
Dobry obyczaj, moim zdaniem, jest taki, że w użyciu potocznym dopuszczalne jest mówienie "dziekanka", "profesorka", "ministerka", ale oficjalnie powiemy, a zwłaszcza napiszemy "Pani Dziekan", "Pani Minister".
Dziekanka to potocznie urlop dziekański, więc odpada.
Nie odpada, bo tak u nas się mówi. Wiele razy jest tak, że 1 słowo moze oznaczać 2 rzeczy, to nie problem. Kontekst wystarczająco wyjaśnia, o co chodzi.
A jak ktoś powie: "wziąłem dziekankę", to co wynika z kontekstu? ;)
Wg dzisiejszych standartów to seksizm, molestowanie seksualne i mowa nienawiści, czyli 3 lata paki. :)
[quote]#post1600061 A jak ktoś powie: "wziąłem dziekankę", to co wynika z kontekstu? ;)
[/quote]
W Twoim wieku się nie studiuje ani nie bierze dziekanek. Czyli... Jak Ty to mówisz, to każda interpretacja jest zła, względnie skandaliczna.
Przeniescie się gdzie indziej z tymi rozważaniami.
- Edytowany
[quote]#post1600078 Przeniescie się gdzie indziej z tymi rozważaniami. [/quote]
Nie mamy wyjscia. Dziś Leśniczy44 przegania nas z lasu 🛶
[b]Edycja z 02.01.2024 o godz. 10:53 (scalono posty)[/b]
[quote]#post1600076 [quote]#post1600061 A jak ktoś powie: "wziąłem dziekankę", to co wynika z kontekstu? ;)
[/quote]
W Twoim wieku się nie studiuje ani nie bierze dziekanek. Czyli... Jak Ty to mówisz, to każda interpretacja jest zła, względnie skandaliczna. [/quote]
Aj waj aj waj , osobiście poznałem 81 letniego studenta z zawodu matematyka. Było fajne stypendium fundowane i brak "rasizmu wieku" ...ale najzabawniejsze było to ,że facet nie odzywał się na zajęciach tylko kolokwia pisał. Jak go zapytano dlaczego odparł: "nie chcę dzieciaków stresować tym ,że ja rozumiem to o czym prowadzący mówią {w domyśle w przeciwieństwie do tych dzieciaków} .
ps: Zresztą nawet jeden z[b] naszych forumowiczów[/b] ostatnio skończył historię sztuki ...po 70-e .[b] SZACUN DLA SZANOWNEGO PANA[/b].
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)