j.w.
-
-
CHL 2016 - logistyka, pogaduchy, itp.
Czy STC zorganizuje autokarowy wyjazd do Pragi, jak do Doniecka i Dunaujvaros ? (GLOS)
Do ustalenia ostatecznego terminarza spotkań jeszcze tydzień ale już zgłaszam się jako pierwszy chętny na taki wyjazd ! :)-D
A samolot czarterowy do Karlstad? :)
Czynne lotnisko u nas i u nich. Lądujemy, pijemy, gramy i lecimy nazad.
Wszystko fajnie tylko po co grać , niech lepiej hokejarze zagrają a my się napijem z Szwedami czy kto tam teraz w tym północnym kraju mieszka ;)
klaros Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A samolot czarterowy do Karlstad? :)
> Czynne lotnisko u nas i u nich. Lądujemy, pijemy,
> gramy i lecimy nazad.
41tys euro tam i nazad... na 50 osob.
http://www.privatefly.pl/private-jet-charter/estimate-prices.html?flightSearch=2537851
na takie dalekie wyjazdy drużyny zawsze latają czarterami ...
nie wyobrażam sobie aby nasi hokeiści jechali tam pociągiem ...
znając życie w takim czarterze mogą ( ale nie muszą :D )być dostępne miejsca dla powiedzmy "najwierniejszych fanów" ...
pozostaje tylko kwestia zdefiniowania rzeczonego fana ...
takie praktyki miały miejsce wcześniej przy okazji dalekich wyjazdów Lecha czy CSKA czytałem o tym kiedyś gdzieś w necie ...
oczywiście pod taki czarter podpinają się jeszcze wszelkiej maści pismacy, którzy późnej w rewanżu piszą artykuły sponsorowane jak też"działacze z miasta" czy inni lokalni politykierzy mający wpływ na powiedzmy decyzje dotyczące funkcjonowania takiego podmiotu jak klub sportowy w nazwijmy to "przestrzeni miejskiej" ...
decyzja kto leci oczywiście jest podyktowana interesami klubu i to jest zrozumiale ...
no chyba że połowę miejsc w samolocie zajmą w nagrodę za wybitną pracę korporacyjną pracownicy pewnej krakowskiej spółki giełdowej ...
;)
a teraz z innej beczki ...
tak sobie pomyślałem jak by to było gdyby nasi piłkarze dostali się do pucharów , przeszli ze dwie rundy eliminacyjne i w trzeciej w tym samym czasie co hokeiści wylosowawszy atrakcyjnego sportowo/kibicowsko przeciwnika mieli swój mecz wyjazdowy ...
Ciekawe... jakie by tu kryterium przyjąć? A może dla mediów z najlepszą frekwencją na konferencjach prasowych przez...bo ja wiem... tak za 3 ostatnie sezony powiedzmy, takie miejsca w tym czarterze klubowym były? Może? Kto to wie...
Pomysł na pewno zacny :D Ja byłbym za (:P)
O ile sobie media zapłacą. Na sponsoring ze strony klubu bym nie liczył.
Przez Sztokholm (Arlanda) strasznie drogo. Zwłaszcza, jakby chcieć to łączyć z lotem do Karlstad. Tak ca 1500,00 w obie strony.
Jak już pisałem w poprzednim watku na chwilę obecną widzę to tak: Ryanair Krk-Oslo za 3stowki Pln w obie strony. Z Oslo do Karlstad pociagiem jest bliżej jak ze Sztokholmu
Ta opcja proponowana przez Ciebie razem z cenami kolejowymi daje minimalny budżet w kwocie: 600-700,00 pln.
Pociąg może podrażać konieczność przesiadki w Kongsvinger (Norw.). Przesiadanie się w norwesko-szwedzkich kolejach podraża koszt, bo często dane pociągi obsługuje inna firma.
Np. bilet kol. Oslo-Karlstad bez przesiadki kosztuje ca 100 pln a z przesiadką ok. 200.
Relatywnie drogie jest też samo dojechanie z tego lotniska (Rygge) do Oslo - koleją ca 80-90 zet w jedną stronę.
Przez Sztokholm (Skavsta- de facto to jest Nyköping) Ryanairem potem koleją z Nyköping do Södertalje Syd i tam pociąg do Karlstad - mi wychodzi ca 530,00 + koszt taksówki z lotniska do Nyköping ca 50 zet.
Grunt t złapać się na Ryanairowe promocje, a do tego konieczny termin meczu.
Weźcie też pod uwagę WizzAir który lata na Skavsta z Pyrzowic. Zawsze to dodatkowa szansa na bilet w promocji i dodatkowe terminy lotów.
Np lot 28ego sierpnia i powrót 29ego teraz jest bez problemu po 99pln w każdą stronę. A kilka tygodni temu leciałem za 39pln.
Wynajem samochodu na dzień to ok 200pln. Tam i z powrotem jest ~500km. Spalicie 35 litrów, paliwo w Szwecji ~7pln, czyli ok 250pln.
W cztery osoby - bilety lotnicze 800pln, samochod 200, paliwo 250. Wyczodzi 1250 pln, trochę ponad 300pln na głowę.
Jeśli przemęczycie się te 3 godziny w jedną stronę w 5 osób w samochodzie, wyjdzie jeszcze trochę taniej.
klaros Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A samolot czarterowy do Karlstad? :)
> Czynne lotnisko u nas i u nich. Lądujemy, pijemy,
> gramy i lecimy nazad.
To wcale nie musi byc czarter.
Wystarczy zwykly rejsowy samolot.
Lecileismy przeciez z naszymi hokeistami do Doniecka (przez Wieden) tym samym samolotem Austrian Airlines. Nawet prosba taka byla, zeby brac mniej bagazu, a nadwyzke na swoj sprzet zuzyja hokeisci.
O ile pamietam, to nawet komus tam udalo sie przekonac stewardese do udostepnienia pokladowego intercomu na potrzeby kibicow... Gdzies slyszalem, ze nawet jest z tego nagranie, ale to pewnie plotki ;)
Kasztelan, dodaj przynajmniej 200 PLN - nie obrócisz za jedną dobę wraz z meczem, który będzie zapewne wieczorem.
Trzeba też wziąć pod uwagę to, że loty Ryana i WizzAira nie latają w każdy dzień - mogą być dziury.
Np. Ryan z KRK do Skavsta w II poł. VIII nie lata we wtorki i soboty.
Wizzair lata tylko w nieparzyste dni tyg.
Z kolei z punktu widzenia godziny lądowań:
Najwcześniejszy przylot Ryana do Skavsty to 16:15 (mówię o tych lotach, które są planowane na drugą połowę VIII).
Zanim procedura wyjścia (Ryan czasem zabiera podręczny bagaż do luków i trzeba czekać jak na "ciężki" bagaż) i załatwienia formalności samochodowych = co najmniej 17:00.
Twixxx by dojechał na 20:00 (ale on do budżetu dolicza mandaty), ja się nie podejmuję :)
Oczywiście WizzAir jest fajny pod tym względem bo startuje o 06:10 i jest w Skavsta o 8:00.
I gdyby nie to, że lata co dwa dni... chyba, że mecz w niedzielę to na poranny poniedziałkowy lot o 08:45 się jakoś zdąży bez snu. Pytanie tylko kiedy wypożyczalnie się otwierają.
Klubie, klubie Ty nasz,
Ustalże te terminy wreszcie :)
Ja jeszcze mam presję rodziny na wakacje - czerwiec i lipiec nie, bo piłka, sierpień hokej, a poza tym liga startuje. Wychodzi, że wakacje w samolotach albo wcale :)
Ja tylko zwracałem uwagę na to że ten WizzAir jest dodatkową opcją, która wcześniej nie była rozważana. A samochód na dzień liczyłem w wersji super-budżetowej, bo rozmowa szła w kierunku najniższych kosztów. Licząc każdą złotówkę, policzyłem samochód na zasadzie - przylatujesz rano, bierzesz samochód o ósmej, wieczorem mecz, po którym albo wracasz i nocujesz w Nyköping, albo spędzasz część nocy w Karlstad, i wyjeżdżasz o 4:30, w obu przypadkach zdajesz samochód przed ósmą (lot powrotny o 8:45), Zgadza się że to tylko w przypadku meczu w niedzielę. A co do godzin wypożyczalni - jeśli jest zamknięta to zostawiasz samochód na parkingu i wrzucasz kluczyki do skrzynki, nie skasują za dodatkowy dzień jak przyjdą sobie później. A do odbioru auta po przylocie o ósmej rano jak masz rezerwację to ktoś się przy okienku pojawi.
Avis (wiem, drodzy) otwierają budkę o 7:00. Jakaś opcja się zatem rysuje. :)
Nie musisz na to patrzeć - ostatnio wypożyczałem auto z Europcar (dobra cena przez stronę Ryanair) i mimo że oficjalnie budkę otwierają później, pracownik bez problemu pojawił się na umówioną godzinę.
Widzę, że wszyscy napalają się na te loty skandynawskie, a do Prażki jechać nie ma komu.:(
Paniska, do Pragi to bliżej niż nad morze. Pakujemy się we vlak nebo autobus. Przy drugiej opcji: jdeme přes dalnice, dajemy pozor na kluzkou vozovke a překročení rychlosti co by neplatit pokutu, i za několik hodin budeme v Praze.;) Nevidím v tom háček.:D
Nikt nie dyskutuje o Pradze, bo pojechanie tam to oczywistość. Ze Szwecją jednak więcej kombinowania.
pisanie o logistyce przy wyjeździe do Pragi?
he he ...
dobre ...
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)