Miszczu2007 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jakie to gwiazdy miało wtedy Zagłębie, bo nie
> przypominam sobie?
wygląda na to, że Stawowy miał rację z tą miażdżycą u kibiców Cracovii ;)
napisałem, że papierowe gwiazdki. A jakie - napisał wyżej kolega konserwa. Wydali na nich wtedy ok. 8 mln zł (to było 14 lat temu i ceny były inne, cupiał dopiero zaczynał psuć rynek). W odniesieniu do cen dzisiejszych to by było ponad 10 mln euro.
> Płock też nie ma rewelacyjnych transferów.
a tu się zgodzę. Niemniej szaleństwo jest to samo jak te kilkanaście lat temu w kgchamie. I również z pieniędzy podatników. To powinno być gts mać zakazane.
Nie zdziwię się jak na koniec Arka (ze Zjawką ;) będzie wyżej niż rzeka Płock
-
-
TRANSFERY - komentarze, listy zyczen itd. ( ciąg dalszy)
[URL=http://www.tinypic.pl/21t14oi70ule][IMG]http://images.tinypic.pl/i/00803/21t14oi70ule_t.jpg[/IMG][/URL]
Wykres pokazuj zmiany budżetu w ostatnich latach. Zrównaliśmy się z GTS i Lubinem. Wyraźnie odskakuje 3xL
Z tomexem zgadzam się w dwóch kwestiach: Arka będzie wyżej niż Płock, bo drużyna zawsze więcej ugra niż zlepek. A Cupiał to największy psuj polskiego futbolu co od 15 lat próbuję wbić w łeb memu kumplowi, nieuleczalnemu wiślakowi :)
Spojrzałem tylko na nazwiska i nie wiem jak to możliwe, że za taki szrot wydali aż tyle. Przecież to z góry było skazane na niepowodzenie, choć może nie od razu na spadek ;)
Slapi1988 Napisał(a):
> Gdyby do nas ... problem w tym ze do nas to akurat
> nikt nie przychodzi :)
> Beznadziejny lewy obronca ... zagra lepiej na
> lewej obronie niz nasz Hubert albo Deleu.
> Nawet jakby w ten wekeend zakontraktowali 2-3
> zawodnikow to jest to za pozno, gdzie czas na
> aklimatyzacje, zgranie i wiele innych aspektow
> sportowych i poza-sportowych? Moze goscie by
> odpalili na runde jesienna....
> Reasumujac kolejne okinko transferowe przespane a
> biorac pod uwage ze kadrowo jestesmy slabsi niz w
> zeszym sezonie, odrazu trzeba studzic zapaly
> kibicow bo pierwsza 8 bedzie naprawde niezlym
> wyczynem.
Nieprawda, do 8 powinniśmy spokojnie wejść, a transfery jeśli jakieś będą, zdążą odpalić na najważniejszy moment sezonu.
edit: nevermind ;)
Miszczu2007 Napisał(a):
> Nieprawda, do 8 powinniśmy spokojnie wejść, a
> transfery jeśli jakieś będą, zdążą odpalić
> na najważniejszy moment sezonu.
Trzymam za slowo ! :)
a co do jakis wykresow i budzetow, to pamietajcie ze papier wszystko przyjmie i kwoty podawane przez kluby rzadko maja prawdziwe odzwierciedlenie :)
Miszczu2007 Napisał(a):
> Nieprawda, do 8 powinniśmy spokojnie wejść, a
> transfery jeśli jakieś będą, zdążą odpalić
> na najważniejszy moment sezonu.
Z pełnym uznaniem dla Ciebie, ale spokojnie to łatwiej nie wejść do 8 niż się w niej znaleźć. Wszyscy pamiętamy ile wysiłku kosztowało chłopaków wskoczenie do niej. Miszczu - spokojnie przegraliśmy ze Shkendiją. My nie możemy wychodzić z założenia, że dostaniemy coś za darmo. :) Myślę jednak, że jeśli zagramy zgodnie z filozofią trenera Zielińskiego - liczy się tylko najbliższy mecz - to znowu wszyscy będziemy się cieszyć z sukcesu. Jest to całkiem możliwe - pakę do zajęcia miejsca na podium w naszej e-klasie mamy odpowiednią B)
Oczywiście husk1 masz rację, myśle tylko że kodiGa chciał zwrócić uwagę że postęp sportowy nie jest w stanie się odbyć przy tak małych nakładach finansowych w obrębie wynagrodzeń, tylko źle to ubrał w słowa. Problem w tym że aby więcej wydawać (My=Cracovia) musimy wiecej zarabiać. W tym samym raporcie jest podane że mamy w lidze najmniejsze obciążenia kontraktowe w stosunku do budżetu (poniżej 50%, dla przykładu Górnik Zabrze miał 104%:D ). To że mamy zdrowe finanse to wie każdy, ale celem klubu sportowego jak oczywiście wszyscy wiemy (z poniższego forum i nie tylko) nie jest fantastycznie poukładany budżet ;). Choć może pomóc w sprawnym zarządzaniu klubem i pewnie miałoby większe przełożenie na wynik, gdyby ktoś pilnował by konkurencja również działała na zdrowych zasadach.
Jedyna uwaga do wykresu jest taka że nam pewnie wynagrodzenia na wiosne skoczyły, po przez kilka przedłużeń kontraktowych. Mimo wszystko ten wykres pokazuje że Cracovia przeznaczająca jedną z najmniejszych kwot (biorąc pod uwagę budżet) na wynagrodzenia potrafiła wycisnąć bardzo dobry wynik sportowy.
te nasze potencjalne wzmocnienia, co to jeszcze z pucharów nie poodpadali to może do finału UEFY nie dojdą, ale w marcu to jeszcze będą grali w pucharach. względnie menadżerowie są zachłanni.
Jeśli nie wejdziemy do 8 to będzie to skandal. Z poprzedniego sezonu odpadł tylko Jaroszyński, doszedł Szczepaniak i wygląda na to, że odpalił Karaczan. Przymusem jest znalezienie lewego obrońcy, a poza tym jest spoko. Niektórzy chyba zapominają o tym jakich mamy rywali w lidze, a Skhendija byłaby kłopotem dla większości drużyn w tym momencie okresu przygotowawczego.
Ta "polityka" już wyszła! Latami gramy bez klasycznego napastnika i w dodatku w poprzednim okienku pozbyliśmy się najlepszego strzelca. Sprowadzony następca z powodu braku czasu na aklimatyzację być może będzie gotowy do gry dopiero teraz. Efekt? Zamiast historycznego medalu czwarte miejsce... Do tego dodajmy kontuzję Dąbro i konieczność przesuwania zawodników z innych pozycji w to miejsce, w momencie kiedy dają znać o sobie kartki (koniec sezonu). Teraz, przed sezonem tracimy jedynego LO i co? Podobno czekamy na kombinacje wyników innych zespołów w LE z ewentualnym zaakceptowaniem naszych warunków finansowych. Raz się udało, tylko czy tak powinna wyglądać polityka profesjonalnego klubu? Wg mnie nie.
kristhc Napisał(a):
> wstawiony wykres faktycznie pokazuje że
> osiągnęliśmy świetny wynik przy relatywnie
> niskiej kapitałochłonności (zarobki), podobnie
> jak Piast i Zagłębie.
>
> pytanie jak długo uda się taka polityka bo moim
> zdaniem szybko wyjdzie kwestia "za krótkiej
> kołdry"
>
> jak długo można robić wyniki bez de facto
> żadnego LO (przy kontuzji Jaro), bez
> równorzędnych 2 bramkarzy, przy graniu 2 DP w
> zeszłym sezonie okazało się że brakuje 3ciego
> przy kontuzji Dąbrowskiego i trzeba było
> łatać etc.
>
> świetnie że każdy zdobyty punkt kosztował nas
> relatywnie niewiele lub był jak by to ująć
> efektywniej kosztowo zdobyty ale cały czas
> powtarzam że celem kubu sportowego nie jest cel
> ekonomiczny a sportowy.
>
> owszem udało się nam uzyskać 4 miejsce, pytanie
> czy kolejny sezon przyniesie równie dobre wyniki
> sportowe przy obecnej polityce transferowej
http://fangol.pl/view/171927/szykuje-sie-jakis-transfer?scor
Czyżby Bartek?
obiektywny92 Napisał(a):
> http://fangol.pl/view/171927/szykuje-sie-jakis-tra
> nsfer?scor
>
> Czyżby Bartek?
pudło, Duda
delGado Napisał(a):
> Ta "polityka" już wyszła! Latami gramy bez
> klasycznego napastnika i w dodatku w poprzednim
> okienku pozbyliśmy się najlepszego strzelca.
> Sprowadzony następca z powodu braku czasu na
> aklimatyzację być może będzie gotowy do gry
> dopiero teraz. Efekt? Zamiast historycznego medalu
> czwarte miejsce...
Cały czas przewija się przez to Forum totalne niezrozumienie rzeczywistości, stąd może te płacze i to napierdalanie bez umiaru. Z postu delGado wynika że "nasza polityka" = pozbycie się Rakelsa, tak jakby klub planował jego odejście, chciał tego itp.
Prawda jest zupełnie inna, to Rakels chciał odejść a nasza polityka, (czyt: finanse) okazała się za słaba by go zatrzymać. Ktoś powie: "trzeba było nie zamieszczać klauzuli odejścia w kontrakcie". Tak, tylko że to działa w dwie strony. Bez tej klauzuli prawdopodobnie nie byłoby kontraktu a w efekcie i Rakels by odszedł i klub by nic nie zarobił, w dalszej konsekwencji nie byłoby kasy na wykup Vestenickiego. To są naczynia powiązane, nie piszcie zatem "pozbyliśmy się" bo to ewicentne kłamstwo, które potem nakręca innych i stąd rodzi się cała spirala bzdurnych kretyńskich postów i całe morze jadu które na tym Forum wypływa.
Miszczu2007 Napisał(a):
> Jeśli nie wejdziemy do 8 to będzie to skandal. Z
> poprzedniego sezonu odpadł tylko Jaroszyński,
> doszedł Szczepaniak i wygląda na to, że
> odpalił Karaczan. Przymusem jest znalezienie
> lewego obrońcy, a poza tym jest spoko. Niektórzy
> chyba zapominają o tym jakich mamy rywali w
> lidze, a Skhendija byłaby kłopotem dla
> większości drużyn w tym momencie okresu
> przygotowawczego.
Masz rację, skład mamy niezły. Miewaliśmy już lepsze, a wyniki były gorsze. Ja tam wolę dmuchać na zimnie i nie brać pierwszej ósemki w ciemno. Jeśli tak będzie, to będzie już coś znaczyło, a mianowicie to, że sukces z zeszłego sezonu nie był przypadkowy. Biorąc pod uwagę ostanie kilkanaście sezonów takie spojrzenie ma przecież solidne podstawy. Powtórzmy poprzednie osiągnięcie, wówczas będzie można mówić, że polityka klubu opiera się na zasadzie: "małymi krokami do celu" - na razie raczej nie można tak twierdzić. To nie jest pesymizm - absolutnie: niedosyt motywuje do walki, poczucie sukcesu przynosi natomiast odprężenie :)
dangorka Napisał(a):
> obiektywny92 Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> >
> http://fangol.pl/view/171927/szykuje-sie-jakis-tra
>
> > nsfer?scor
> >
> > Czyżby Bartek?
>
>
> pudło, Duda
Dokladnie Hertha Berlin.
KamilloLce Napisał(a):
> http://www.90minut.pl/kariera.php?id=31626 Podobno
> ten zawodnik testowany, zapewne pod kątem rezerw.
...prawdopodobnie zamiana za Radka Kuligowskiego
Reca według mnie był wart pieniędzy jakie chcieliśmy za niego dać, ale wiadomo z niewolnika nie ma pracownika.
a ja uważam zupełnie inaczej :)
konserwa Napisał(a):
> delGado Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Ta "polityka" już wyszła! Latami gramy bez
> > klasycznego napastnika i w dodatku w poprzednim
> > okienku pozbyliśmy się najlepszego strzelca.
> > Sprowadzony następca z powodu braku czasu na
> > aklimatyzację być może będzie gotowy do gry
> > dopiero teraz. Efekt? Zamiast historycznego
> medal
> > czwarte miejsce...
>
> Cały czas przewija się przez to Forum totalne
> niezrozumienie rzeczywistości, stąd może te
> płacze i to napierdalanie bez umiaru. Z postu
> delGado wynika że "nasza polityka" = pozbycie
> się Rakelsa, tak jakby klub planował jego
> odejście, chciał tego itp.
> Prawda jest zupełnie inna, to Rakels chciał
> odejść a nasza polityka, (czyt: finanse)
> okazała się za słaba by go zatrzymać. Ktoś
> powie: "trzeba było nie zamieszczać klauzuli
> odejścia w kontrakcie". Tak, tylko że to działa
> w dwie strony. Bez tej klauzuli prawdopodobnie nie
> byłoby kontraktu a w efekcie i Rakels by odszedł
> i klub by nic nie zarobił, w dalszej konsekwencji
> nie byłoby kasy na wykup Vestenickiego. To są
> naczynia powiązane, nie piszcie zatem
> "pozbyliśmy się" bo to ewicentne kłamstwo,
> które potem nakręca innych i stąd rodzi się
> cała spirala bzdurnych kretyńskich postów i
> całe morze jadu które na tym Forum wypływa.
Dobrze, faktycznie użyłem nie do końca trafnego słowa, zatem straciliśmy najlepszego strzelca, choć tak do końca to też nie jest dobre słowo bo dostaliśmy pół bańki. Tylko co to zmienia w meritum sprawy? Gdy przedłużał kontrakt Dennis to w klubie myśleli że będzie grał u nas będąc w życiowej formie? No to gratuluję takiego myślenia. A jeśli ktoś jednak przewidywał odejście Dennisa to dlaczego na wiosnę zostaliśmy bez napastnika? I nie zarzucaj mi kłamstw, nigdzie też nie napisałem, że polityka Cracovii=pozbycie Rakelsa. Polityka Cracovii jest taka, że najlepiej jakby w klubie było 18 piłkarzy, bo tylu można wpisać do protokołu. A w sytuacji gdy nie ma kim zagrać wówczas problem ma trener.
a co w sprawie Cabrery?
Reca -wart 1,5 mln zł .Wolne żarty .Dobrze że nie przyszedł .
Od dawien dawna pierwszy raz zgadzam się z kkk84.
Przychodzisz do domu po robocie z nadzieją o nowy transfer, widzisz że zostało coś zaaktualizowane w "konkretnych informacjach" a tu jakiś Serafin...
PrzemoWZG Napisał(a):
> Przychodzisz do domu po robocie z nadzieją o nowy
> transfer, widzisz że zostało coś
> zaaktualizowane w "konkretnych informacjach" a tu
> jakiś Serafin...
Przemo ... nadzieja umiera ostatnia :D
Jest kilku ciekawych lewych obrońców w Turcji, korzystać z okazji i pościągać ich do Polski
Strasznie mi się spodobało, jak przypomniałem sobie, ze ktoś na tym forum nazywał Furmana szrotem i nie chciał go widzieć u Nas :D Dziś świetna asysta i fajna brama z karnego. Ehh taki Płock może, a 4 drużyna sezonu nie :D Ko-me-dia !!!
I za kogo Furman miałby grać? Za Miro? Dąbro? Budzika? Cetnara?
aha ...a cos takiego jak kontuzje?? Forma Budzika w 70% jest tragiczna. Dabrowski stracił całe play offy w zeszłym sezonie. Miro tez miał kontuzję. Kapi odejdzie i kim będziemy grać ?? Jest takie przysłowie : "Od przybytku głowa nie boli" :)
potter Napisał(a):
> Reca -wart 1,5 mln zł .Wolne żarty .Dobrze że
> nie przyszedł .
>
> Od dawien dawna pierwszy raz zgadzam się z kkk84.
potterze - a co Reca takiego zrobił dzisiaj, żeby mówić, że nie jest wart takich pieniędzy? czy w związku z Euro Kapustka jest wart 4 mln EURO?
dangorko - piłkarze tureccy są strasznie kosztowni; a może znasz jakichś ciekawych piłkarzy z niższych lig tureckich? To rzeczywiście może być ciekawa opcja :) ja kiedyś wspominałem o ciekawych i młodych rumuńskich zawodnikach - podawałem konkretne przykłady :)
wojtiPASY Napisał(a):
> aha ...a cos takiego jak kontuzje?? Forma Budzika
> w 70% jest tragiczna. Dabrowski stracił całe
> play offy w zeszłym sezonie. Miro tez miał
> kontuzję. Kapi odejdzie i kim będziemy grać ??
> Jest takie przysłowie : "Od przybytku głowa nie
> boli" :)
Znowu temat Budzika ::o i jeszcze w 70% tragicznego... Ten facet naprawdę ma u nas "pod górkę"...
... dajcie mu proszę zagrać kilka kolejek bez napinki ;)
Co takiego zrobił Reca że nie wart tej kasy ?Zwyczajnie nie przekonał grą i został zmieniony.
Porównanie Recy do Kapustki to tak jak malucha do mercedesa.Nie ten talent nie ta technika ,nie ta motoryka.
Niewiele więcej ponad kwotę za Recę był reprezentant Czech Vacek czy Starzyński reprezentant Polski .Nie są to koty w worku tylko zawodnicy na poziomie reprezentacyjnym.
delGado Napisał(a):
> Polityka
> Cracovii jest taka, że najlepiej jakby w klubie
> było 18 piłkarzy, bo tylu można wpisać do
> protokołu. A w sytuacji gdy nie ma kim zagrać
> wówczas problem ma trener.
Darku:
Czyż nie jesteś zachwycony gdy budzisz się rano i myślisz, że gramy w ekstraklasie?
Czyż nie delektujesz się tabelami, z których wynika, że jesteśmy piątą ekipą ligi za ostatnie dwanaście lat?
Czy zostałeś już zaliczony do grona sfrustrowanych tetryków? ;)
To gts umie ściągnąć porządnego bramkarza, (http://eurosport.onet.pl/pilka-nozna/lukasz-zaluska-bramkarzem-wisly-krakow/wdekgx), a my rezerwowego pierwszej ligi.
Co tu się odpier...?!
PrzemoWZG Napisał(a):
> Przychodzisz do domu po robocie z nadzieją o nowy
> transfer, widzisz że zostało coś
> zaaktualizowane w "konkretnych informacjach" a tu
> jakiś Serafin...
...ale Serafin nie jest jeszcze naszym piłkarzem. Cracovia prowadzi już negocjacje transferowe z klubem Serafina. - Pozostaje kwestia dogadania się z Rakowem. Wiem, że rozmowy trwają. Myślę, że po niedzieli będziemy mądrzejsi - Jacek Zieliński
sterby Napisał(a):
> delGado Napisał(a):
> > Polityka
> > Cracovii jest taka, że najlepiej jakby w
> klubie
> > było 18 piłkarzy, bo tylu można wpisać do
> > protokołu. A w sytuacji gdy nie ma kim zagrać
> > wówczas problem ma trener.
>
> Darku:
> Czyż nie jesteś zachwycony gdy budzisz się rano
> i myślisz, że gramy w ekstraklasie?
> Czyż nie delektujesz się tabelami, z których
> wynika, że jesteśmy piątą ekipą ligi za
> ostatnie dwanaście lat?
> Czy zostałeś już zaliczony do grona
> sfrustrowanych tetryków? ;)
Oczywiście, że cieszę się że gramy w ekstraklasie ale po chwili przychodzi mi na myśl Nieciecza, Arka czyli strasznie niewygodne sportowo firmy.
Statystyki są fajne dla statystyków a ja jestem prostym kibicem i chciałbym żeby Cracovia poniżej pewnego poziomu nie schodziła czyli grała w górnej ósemce.
Być może...
Ps. Zapomniałem wczoraj dodać, że w tej 18-tce musi być conajmniej 3 zdolnych juniorków...
Zdaniem Ćwiąkały z weszło leży na stole oferta z Ajaxu za Bartka, opiewająca na około 5 mln euro.
potter - my nawet takiego jak Reca LP nie mamy; nie zgodzę się też, że został zmieniony, bo nie przekonał grą - miał wiele ciekawych zagrań i dwie doskonałe sytuacje, by zdobyć gola; tak, to nieskuteczność mogła być przyczyną (albo kilka strat pod koniec II połowy), bo Reca zagrał dobry mecz (inna ocena będzie nie na miejscu i być może podyktowana Twoją niechęcią wobec zawodnika).
Co do kasy za zawodnika - wiem, że to bardzo duża kasa, ale czy za duża?; oddam Ci honor jeśli się pomylę, ale uważam, że w ciągu dwóch sezonów Reca będzie grał w lepszym klubie i będzie wart o wiele więcej. Ale masz rację, można szukać dalej - tylko z tym szukaniem coś krucho u nas ;)
Nie porównywałem Recy z Kapustką sportowo (bo Kapustka jest lepszy piłkarsko), miałem na myśli tylko to, że ktoś, kto kupi Kapustkę z 4 mln euro ryzykuje podobnie, jak my kupując Recę za 500 tys. W jednym i drugim przypadku są to ogromne pieniądze. :)
Kamaz Napisał(a):
> Zdaniem Ćwiąkały z weszło leży na stole
> oferta z Ajaxu za Bartka, opiewająca na około 5
> mln euro.
To jest coś! Bardzo dobry kierunek dla młodego zawodnika. Na szczęscie De Buraka już nie będzie
:)
pasywpasy Napisał(a):
> Nie porównywałem Recy z Kapustką sportowo (bo
> Kapustka jest lepszy piłkarsko), miałem na
> myśli tylko to, że ktoś, kto kupi Kapustkę z 4
> mln euro ryzykuje podobnie, jak my kupując Recę
> za 500 tys. W jednym i drugim przypadku są to
> ogromne pieniądze. :)
Warto zwrócić uwagę, że Reca jest typowym lewoskrzydłowym, a Kapustka jest przekwalifikowanym. Typową pozycją dla "Kapiego" jest "8" (Dąbrowski) lub "10" (Cetnarski)
Co do reszty zgadzam się. :)
Reca ma predyspozycje zawodnika którego nam trzeba na gwałt, szybki, ma ciąg na bramkę, szuka go piłka, myśli. To że nie trafił w prostej sytuacji czy kilkukrotnie źle podał zdarza się nawet najlepszym zawodnikom na świecie. Poza tym wydaje mi się że u naszego trenera zrobiłby następny krok do przodu. :-)
Mnie nie przekonał -grajek totalnie bezproduktywny nie wart kompletnie 1,5 mln zł .Za tą kasę można lepszego sprowadzić .
.Patrząc na Recę taki Dialiba -jeździec bez głowy .
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)