Helikopter? Zaraz ci pokaże niezły helikopter. Mówił diler do Henry'ego Hilla na Chłopakach z ferajny. Lubie jak w helikopterze śmigło się kręci. ZAwsze sobie marzę, że rotor się urwie i poleci w tłum.Nie wiem skąd u mnie takie makabryczne wizje. Pewnie jakieś problemy emocjonalne w dzieciństwie (Nie. Nie byłem wykorzystywany). W dzieciństwie bardziej podobały mi się maszyny bojowe. Z wiekiem co raz bardziej transportowe ( to samo z samolotami ). Jest moc, jest szacunek. Z kobietami tego nie mam. Wciąż wolę te dobrze uzbrojone, bojowo nastawione. Najbardziej lubię Chinooki .Jak 2 lecą obok siebie, na przepisowej wysokości, nad blokiem 6 piętrowym to całą konstrukcja budynku dygocze. Jest moc. A kiedyś pokazywali w telewizorze, jak Rusłan przypieprzył w 4piętrowiec na Syberii. O3wiście ludzi szkoda, ale katastrofa przepiękna. Niezapomniany widok.
-
-
spory polityczno-ideowe III
Zauważyłem, że na forach internetowych klubów piłkarskich dominują wartości chrześcijańskie, prawica, konserwa, ewangelizm, antykomunizm, Jan Paweł II, miłość do Polski, a równocześnie pseudokibice dokonują czynów ewidentnie z tymi wartościami sprzecznych: publiczne używanie wulgarnych słów, walenie pięściami w dach autobusów, nadużywanie alkoholu, hałasowanie po nocach, handel narkotykami, przebijanie opon samochodów, bicie ludzi (nawet przypadkowych), w skrajnych przypadkach nawet zabijanie człowieka. Jak można te dwa ewidentnie sprzeczne ze sobą postawy pogodzić?
Interesuje mnie stosunek Pisu do kiboli. Kiedyś Ziobro się z kibolami rozprawiał radykalnie, a przynajmniej deklarował taką opcję i próbował to robić. Potem jakby kibolizm sprawicowniał i Kaczyński jakby go zaczął bronić przez Tuskiem i PO, a kibole krzyczeli: Tusk, ty matole, twój rząd rozwalą kibole.
Czy w obecnych czasach Pis ponownie nie zaataqje kiboli, jak za dawnych czasów. Wydaje mi się, że są q temu następujące podstawy: Naród jest nastawiony raczej antykibolsko, Kaczyński osiągnie więc więcej napadając kiboli niż się pod nich podszywając. Podejrzewam, że znowu z ciężarówek wyskakiwać będą karabinierzy w kominiarkach, łomotać do drzwi, krzyczeć "Policja otwierać!", powalać umięśnionych kiboli ubranych tylko w spodenki do podłogi i kajdankować od przodu lub od tyłu.
Jak myślicie, co Pis przyniesie kibolom: sielankę czy pogrom?
A we Francji i Szwecji panuje multi-kulti. Zamieniłbyś nasze problemy wewnętrzne na ich? Tak z ręką na sercu.
dddarek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> A we Francji i Szwecji panuje multi-kulti. Zamieniłbyś nasze problemy wewnętrzne na ich? Tak z ręką na sercu.
Nie zamieniłbym i co z tego? Nie ma trzeciej opcji?
Tylko na wschodzie nie mają problemów. Ani z multi, ani z kulti, ani z kibolami.
Podczas ostatnich ME, głos zabrał przewodniczący rosyjskiej dumy. Powiedział wprost, że to chyba dobrze jak kibice (nie żadni kibole, chuligani w Rosji nie ma stygmatyzacji. Na pijanych kierowców też nikt nie mówi mordercy tylko kierowcy w stanie nietrzeźwym) walczą ze sobą na meczach i że malciki z rosyjskich bojówek zaprezentowali się o wiele lepiej niż piłkarze sbornej. Dla mnie jest to sytuacja patologiczna gdy politycy wykorzystują kibiców jako bojówki. O kibicach, którzy dają się szczuć jednym politykom na drugich, mam nie lepsze zdanie niż o członkach policji politycznej. POLITYCY DO KOSTNICY (także ci w szalikach, a może przedewszystkim).
Painter - pisałeś o helikopterach..Trafiłem na kolejny ciekawy artykuł/analizę - nie jest co prawda o helikopterach,ale..:)
[b]10 lat F-16 w polskiej służbie. Kuwejt i co dalej?[/b]
Historia F-16 w polskich barwach nierozerwalnie łączy się z programem modernizacji sił zbrojnych, rozpoczętym jeszcze w ubiegłym wieku w ramach ?Planu modernizacji Sił Zbrojnych na lata 1998-2012?, który zakładał rozpisanie w 1997 roku przetargu na nowoczesne samoloty wielozadaniowe, mające wejść do służby w 2001 roku. W czerwcu 2001 roku Sejm RP uchwalił ustawę ?Wyposażenie Sił Zbrojnych RP w samoloty wielozadaniowe? przewidującą jedynie 60 samolotów wielozadaniowych.
Misja Polskiego Kontyngentu Wojskowego OIR (Operation Inherent Resolve) Kuwejt realizuje od początku lipca zadania rozpoznania lotniczego na rzecz sił koalicji międzynarodowej walczącej z tzw. Państwem Islamskim. Podstawowy sprzęt kontyngentu stanowią cztery myśliwce F-16C/D wyposażone w zasobniki DB-110. Choć misja naszych Jastrzębi, zgodnie ze stanowiskiem MON, nie jest operacją bojową, to stanowi, de facto, pierwsze zastosowanie polskich F-16 w działaniach operacyjnych. Jest to też pierwsza misja zagraniczna z udziałem tych samolotów. Pomimo tego, że systematycznie polskie lotnictwo bierze udział np. w misjach Baltic Air Policing, do ich realizacji zawsze delegowano samoloty MiG-29.
W bieżącym roku nastąpiła więc istotna zmiana w zakresie możliwości polskich F-16 lub też podejścia Ministerstwa Obrony Narodowej i głównodowodzących sił zbrojnych do ich wykorzystania. Może być ona owocem decyzji z ostatnich lat, mających na celu konsekwentne zwiększenia zakresu zadań możliwych do realizacji dla F-16. W 2014 roku zdecydowano o kompleksowej modernizacji polskich maszyn, związanej m. in. z zakupem pocisków manewrujących JASSM. Pierwsze maszyny zdolne do odpalania tych rakiet, a więc zmodyfikowane do standardu M6.5, mają pojawić się w Polsce już w marcu 2017 roku. Kolejne będą modernizowane w tempie dwóch miesięcznie, zyskując też znaczne poszerzenie możliwości bojowych np. w zakresie wymiany danych i zwalczania celów naziemnych oraz powietrznych.
Obecnie polskie siły powietrzne mają na wyposażeniu około 95 samolotów bojowych. Prócz 48 F-16 Polska posiada też dwie eskadry myśliwców MiG-29 (łącznie 31 maszyn) oraz eskadrę 16 maszyn myśliwsko-bombowych Su-22 o znikomej wartości bojowej. W najbliższych latach zarówno Su-22 jak i MiGi-29 powinny być konsekwentnie wycofywane ze służby, zarówno ze względu na resurs, jak i coraz niższą wartość bojową i rosnące koszty eksploatacji. Dotyczy to szczególnie samolotów Su-22, które pozbawione są precyzyjnych środków bojowych i pełnią dziś przede wszystkim rolę maszyn służących do szkolenia pilotów i realizacji nalotu.
Niezbędne więc staje się w najbliższej dekadzie rozpoczęcie pozyskania nowych maszyn, a jego realizacja zdecyduje o roli, jaką F-16 pełnić będą w polskim lotnictwie. W tym zakresie rozważanych jest kilka scenariuszy.
1. Najbardziej ambitny i kosztowny byłby zakup samolotów 5 generacji typu F-35. Samoloty tego typu będą wprowadzane sukcesywnie przez większość europejskich krajów NATO oraz Stany Zjednoczone. Jednak ich koszt, nawet pomimo planowanych znaczących spadków ceny zakupu i eksploatacji, będzie dość wysoki. Na tyle, że Polska niemal na pewno byłaby zmuszona zastąpić trzy obecne eskadry maszyn poradzieckich najwyżej dwiema eskadrami F-35. Oznacza to dalsze zmniejszenie liczebności maszyn bojowych za cenę wzrostu walorów technologicznych, co może być problematyczne, gdyż już dziś posiadamy zbyt mało samolotów bojowych względem potrzeb.
2. Zakup kolejnych samolotów wielozadaniowych F-16 Jastrząb lub też, jak proponują niektórzy eksperci, maszyn Eurofighter Typhoon, które znajdują się w siłach powietrznych Niemiec, Wielkiej Brytanii i Włoch. Samoloty Eurofighter sukcesywnie zwiększają zakres swoich możliwości operacyjnych i w pewnych zakresach przewyższają F-16C/D Jastrząb (np. naddźwiękowa prędkość przelotowa). Są to jednak równocześnie maszyny droższe i wymagające stworzenia od podstaw systemu wsparcia ich eksploatacji. Dlatego bardziej prawdopodobne byłoby pozyskanie kolejnych samolotów F-16C/D.
3. Zakup myśliwców Gripen NG, (Gripeny są używane w Szwecji, w Czechach i na Węgrzech) czy Super Hornet. Uzupełnienie dla nielicznej floty myśliwców wielozadaniowych mogłyby z kolei stanowić samoloty M-346 Master, po dostosowaniu do przenoszenia uzbrojenia - zwłaszcza w sytuacji, gdyby ich liczba została zwiększona.
Jednak niezależnie od tego w jakim scenariuszu będzie realizowany rozwój polskiego lotnictwa, F-16 Jastrząb pozostaną jeszcze przez wiele lat podstawowym typem samolotów wielozadaniowych na naszym niebie. Podsumowując pierwszą dekadę ich służby należy mieć świadomość, że mają przed sobą jeszcze co najmniej 20 lat lotów z biało-czerwoną szachownicą.
Francuzi chcą króla: http://www.m.pch24.pl/francuzi-chca-krola--az-39-proc--z-nich-uwaza--ze-taka-zmiana-bylaby-korzystna,45719,i.html
Władze Stanów Zjednoczonych przeprowadziły audyt wydatków, przeznaczonych na modernizację systemu Patriot. W wyniku badania zalecono zwiększenie nadzoru nad funduszami, które mają być alokowane na prace w tym zakresie. Stwierdzono też, że zdolności jakie posiadają obecnie jednostki US Army wyposażone w ten system są ograniczone, na przykład w zakresie zwalczania niektórych celów balistycznych, a także współdziałania niewielkich pododdziałów w zintegrowanym systemie obrony powietrznej.
[img]http://bi.gazeta.pl/im/1c/b1/13/z20651804Q,Barack-Obama-i-Wladimir-Putin.jpg[/img]
Szorstka "przyjażń" ;):)
Ja czekam na spotkanie Obamy z prezydentem Filipin czy Indonezji. Tego co wiesza dilerów, ich rodziny i znajomych rodzin.
Skoro już jesteśmy przy Duterte i jego wojnie z narkotykami :
http://www.rappler.com/nation/145409-philippine-crime-war-police-statistics?utm_content=bufferea0a4&utm_medium=social&utm_source=facebook.com&utm_campaign=buffer
Prezydent zachęca zwykłych Filipińczyków by zabijali ćpunów w swoim otoczeniu. Natomiast szef policji Delarosa zachęca ćpunów, żeby zabijali przemytników. Nikt nie zachęca przemytników. PrAwdopodobnie nie trzeba ich zachęcać. Mordują wszystkich sami z siebie z wielkim entuzjazmem. Ja pierdziu oni tam chyba wszyscy ostro dają po garach a i jakość musi być pieruńska. Jest moc! Można by niezłą gierkę z tego zrobić. Philipines 2k16. Oczywiście z ograniczeniem 18+,albo nawet 21.
teraz pokażę jak manipuluje ludzmi niemiecka Interia bo mamy taki tytuł aktualnie
[b]Polska straciła 38 miliardów złotych. Jest źle[/b]-http://biznes.interia.pl/podatki/news/ke-nieszczelny-vat-w-ue-polska-wypada-zle,2384511,4211
i jest zdięcie Pawła Szałamachy, ministera finansów.
juz się niektórzy nakręcają jaki to PiS niedobry,ale jest tak mały myk niemieckiej interii ze Informacja dotyczy roku 2014 !!!! Interia ,jak zwykle, zmanipulowała tytuł licząc na to ,że większosc nie czyta i news pójdzie na konto PIS
w innym wątku pisałem uzależnieniu od ZSRR czy dziś (za rządów PO) od Niemiec -tu proszę czysty przykład
Boze chlopie lecz sie. Przeczytaj jeszcze raz ostatni akapit . Doloz gadki PiSu o Vat. A sensacyjne tytuly to nie niemiecki spisek przeciw Pisowi tylko codziennosc portali internetowych.
w przyszłym tygodniu podobno mają się zająć demokracją w Polsce ;)
Schulz popiera demokrację w Turcji ;)
http://wmeritum.pl/schulz-przekazuje-poparcie-tureckiej-demokracji/154356
szaleniec Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Boze chlopie lecz sie. Przeczytaj jeszcze raz
> ostatni akapit . Doloz gadki PiSu o Vat. A
> sensacyjne tytuly to nie niemiecki spisek przeciw
> Pisowi tylko codziennosc portali internetowych.
No nie wiem komu tez lekarz bardziej potrzebny , WYRAŹNIE PISZĘ ZE CHODZI O TYTUŁ-TO CO NAPISAŁEM [b]GRUBO[/b] oraz o zdjęcie Szałamachy ,a nie o ostatni akapit!!
Wczesniej tez chyba stwierdziłem ze chodzi o rok 2014!!
Tak wiem to tez wina PiS
W innym wątku wklejałem cytat z Pulsu Biznesu dzisiejszego o uszczelnieniu VAT od paliw. Może ktoś chce merytorycznie podyskutować? Szaleniec?
Swoją drogą akurat Szałamacha ma na polu uszczelniania systemu podatkowego niezłe osiągnięcia, skoro nawet Koszerna zauważyła, że więcej kasy wpada do budżetu.
A jeśli wyjdzie mu to, co planuje, to może na 500 plus starczyć i parę innych rzeczy.
Większe wpływy z paliw to akurat podwyżka za LPG ,a co do sukcesów Szałamachy w temacie VAT-u - poczekam na realizację przyszłorocznego budżetu w tym temacie.
Decyzje gospodarcze mają opóźnione skutki w rzeczywistości. Wyższy Vat to albo podwyżka albo rozwój gospodarczy. Ten drugi zacznie hamować, bo obecnie spadają inwestycje. Co rozsądniejsi w tym rządzie już to widzą i stad mowa o nowym rozdaniu i przyspieszeniu. Tyle tylko, że zamiast przyspieszenia będzie obniżka wieku emerytalnego i zakaz handlu w niedzielę.
Prezydent Duterte przeprasza Obame, za nazwanie go "son of a whore". Obama nazwał Duterte "barwną postacią":P .
Szaleniec- w cytowanym przeze mnie artykule wypowiada się prezes Lotosu. I bynajmniej nie mówi o wzroście sprzedaży LPG.
Szałamacha przygotowuje się do opracowania rozwiązań umożliwiających szybką analizę danych, które dostanie MF w związku z wprowadzeniem JPK. Tu widzę potencjał do poprawienia ściągalności i dalszego uszczelniania systemu podatkowego. Oczywiścir JPK to nie pomysł obecnie rządzących, ale oni będą beneficjentami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)