Ale czemu się dziwić, że rolnicy nie chcą zniesienia limitów skoro teraz mogą produkować mniej cukru i dostawać za to pieniądze? To jest właśnie ta demoralizacja spowodowana przez socjalizm. Zresztą w tym linku, który wysłałeś jest właśnie o tym co ja napisałem. Limity spowodowały, że musimy sprowadzać cukier, a kiedyś jeszcze zarabialiśmy na eksporcie.
Jeśli w Polsce będzie liberalizm to w ten sposób przyciągniemy inwestorów dzięki czemu gospodarka będzie się rozwijać i będzie więcej miejsc pracy. Ja nie wiem jak to jest, że w dzisiejszych czasach takie proste rzeczy trzeba tłumaczyć bo ludzie bezpodstawnie twierdzą, że firmy muszą być polskie. Nie, nie muszą, dla nas ważne żeby były w Polsce i żeby korzystali na tym Polacy. A jeśli nie chcecie zagranicznych firm w Polsce to co proponujecie, jakie ustawy?
Te wszystkie ceny minimalne, limity itd to jest właśnie socjalizm, z którym trzeba walczyć i jeśli ktoś w tej kwestii nie zgadza się z Korwinem to jest idiotą. Jeśli ktoś ma inne zastrzeżenia to jeszcze ok ale jeśli ktoś popiera taki socjalizm jak zasiłki, limity, planowanie gospodarki, ceny minimalne, pensję minimalną, podatek dochodowy (a co gorsza progresywny) to niestety taki człowiek jest po prostu zdemoralizowany.
-
-
spory polityczno-ideowe III
Nie wiem na ile ustawy mogą uchronić przed wrogim obcym kapitałem. Zdecydowanie najistotniejsze jest to, aby rząd tworzyli ludzie, którzy naród polski uważają za najwyższy cel. Nie może być tak, że osoby w polskim rządzie reprezntują interesy innych narodów.
Prawnikiem nie jestem, ale być może słuszne byłoby wprowadzenie ustawy, która dla osób, którym udowodni się defraudację co najmniej 20mln zł z kieszeni obywateli, nakłada karę śmierci. Przy tym prawo ściślej powinno określać kto jest za co odpowiedzialny. Skoro przez wyższy podatek VAT wpływy maleją ze względu na niższą konkurencyjność gospodarki (to chyba jest udowadnialne choćby przez krzywą Laffera) to jednoznacznie minister finansów taką odpowiedzialność powinnien ponieść. Dla mnie taka sytuacja wygląda na działanie z premedytacją przeciwko polskiemu narodowi.
Generalnie system prawny w Polsce należy przedstawiać jako przejrzysty i niezależny od praw międzynarodowych (nieosiągalne przy obecnych sędziach i prokuratorach). Nie może być tak, że UE zniszczy nasze kopalnie ze względu na swoją walkę z ociepleniem, a rząd polski akceptuje każdy akt prawny tej zgniłej unii.
Z grupy ustaw nieliberalnych to warto przedłużyć zakaz kupna gruntów w większej ilości przez obcjokrajowców. Należy sprecyzować kwestie prywatyzacji co do źródła kapitału. Nie godzi się bowiem, iż zagraniczne firmy przejmują polskie, a nie bada się powiązań kapitałowych tych pierwszych. Wiadomo, że firma A może przejąc firmę B o innej charakterystyce, ale nikt nie sprawdza czy firma A nie jest powiązana z firmą C, która uzyskuje monopol po przejęciu firmy B w pośredni sposób..
wincenty9 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Fakt, że teraz Nam wykupują nie oznacza, że
> należy im to ułatwiać.
Wg aktualnego (aczkolwiek już bardzo sędziwego) programu UPR, wpływy do budżetu powinny pochodzić z sześciu źródeł:
6. monopol państwowy
Poza tym nie widzę przeszkód, by gałęzie strategiczne, takie jak np gazownictwo, czy infrastruktura kolejowa były włączone w ten monopol. Ale po co PL LOT?
Monarchia Parlamentarna to najlepszy ustrój.
Janusz Korwin Mikke o finansowaniu partii 1992
http://www.youtube.com/watch?v=lBkiRsWN0gQ
Miszczu2007 Napisał(a):
i
> jeśli ktoś w tej kwestii nie zgadza się z
> Korwinem to jest idiotą.
zastanów się co piszesz, bo może nie ja, ale są ludzie o innych poglądach niż Ty na tym forum i nie będziesz ich obrażał, a jak chcesz sobie ludzi powyzywać to na reymonta.
Hamuj się czasem.
Ps. nie będzie płacy minimalnej to będziesz robił za 500 zł miesięcznie i tyle :) Można? No można.
Redcclise Napisał(a):
> Ps. nie będzie płacy minimalnej to będziesz
> robił za 500 zł miesięcznie i tyle :) Można?
> No można.
Za 2 złote będzie robił ;) albo za darmo od razu! Czemu nie, głupsze rzeczy przechodzą i ludzie w to wierzą, jednocześnie wyzywając JKM od idiotów.
Żeby nie było, że Korwin, to Max Kolonko nt [b]płacy minimalnej w USA[/b] http://youtu.be/775yCuz7q9c
Kolejnych kilka słów na temat płacy minimalnej. Znalezione na kanale Partii Libertariańskiej: http://www.youtube.com/watch?v=7ZDrQ0f_eoQ
Z deubekizacją ludzie się zgadzają, z niefinansowaniem partii z budżetu też. Ale Korwin powiedział o Hitlerze i niepełnosprawnych, a co "gorsza" ma rację...
Skarbnik Solidarności na urodzinach Jaruzelskiego http://wpolityce.pl/artykuly/57570-jozek-co-ci-sie-stalo-przykrym-zaskoczeniem-byla-obecnosc-jozefa-piniora-na-urodzinach-jaruzelskiego
Ja nikogo nie obrażam, ci ludzie sami siebie obrażają mając głupie poglądy :)
Co do płacy minimalnej... to czemu nie dać od razu płacy 5 tys? :) No właśnie, będziemy robić za 500 zł :) Ja teraz nie szedłbym do roboty z obecną płacą minimalną więc za 500 zł tym bardziej bym nie szedł :)
Janusz Kurwin Mikke:
- W śreniowieczu na Grenlandii rosłu cytryny
- Wypiłem pól litra wódki i byłem zupełnie trzeźwy
- Z socjalizmu wyleczyłem się w wieq 7 lat (członek ZMS i SD i apologeta Jaruzela)
- wystąpiłem z SD bo przegłosowano przymus pracy (przez wiele lat nalezał do propezetpeerowskiego SD gloryfiqjacego socjalizm i nagle go oswieciło, że SD jest socjalistyczne, niedawno SD poparło stan wojenny i nie wystapił, po prostu odczekał, stwierdził, że nic się nie dzieje i wtedy wystapił)
- facet poważnie mówił, że argumentem przeciwko demokracji jest to, że samolotem nie kierują demokratycznie pasażerowie (jeżeli jakiś półgłowek nie widzi absurdalności tej argumentacji, to może ja tez nie będę argumentował)
- w szkole powinna być chłosta
- monarcha a nie naród ma rządzić dekretami (argumentacja antydemokratyczna jest naruszeniem konstytucji, dlaczego więc może startować w wyborach?)
- człowiek powinien miec prawo samemu sobie wypisywć recepty (a potem my go będziemy leczyć za nasze pieniądze)
etc. etc, etc, etc
JANUSZ KURWIN MIKKE KURWĄ JEST
No tak zacytowałeś niewiele znaczące rzeczy, np te cytryny czy chłosta :) To jest zdanie JKM, które może i jest głupie w tym przypadku ale nie ma wpływu na prowadzoną przez niego politykę. Tak samo jak powiedział, że lekka pedofilia nie jest szkodliwa. To są akurat te bzdury, do których można się doczepić ale to nie ma nic wspólnego z programem partii i jeśli Korwin doszedłby do władzy to nie wprowadziłby nakazu chłosty w szkole bo w tym systemie szkoły są prywatne i o tym decyduje właściciel szkoły.
Korwin wyjaśnił dlaczego był w SD.
"facet poważnie mówił, że argumentem przeciwko demokracji jest to, że samolotem nie kierują demokratycznie pasażerowie (jeżeli jakiś półgłowek nie widzi absurdalności tej argumentacji, to może ja tez nie będę argumentował) "
Dobry argument dał chociaż mógł lepszy bo przeciwko demokracji jest dużo więcej lepszych argumentów.
"człowiek powinien miec prawo samemu sobie wypisywć recepty (a potem my go będziemy leczyć za nasze pieniądze)"
A gdzie powiedział, że za nasze pieniądze? Służba zdrowia ma być prywatna. Naprawdę uważasz ludzi za tak ułomnych, że będą kupować leki, które im szkodzą? Jeśli tacy są to dobrze, że słabe głupie jednostki wyginą. Przeważnie będą to lewacy bo to oni nakazują ludziom np zapinanie pasów (bo ludzie są wg nich tak głupi, że nie będą ich zapinać jeśli nie będzie takiego nakazu). Nic dziwnego, że lewicowi politycy traktują swoich wyborców jak bydło i wychodzą z takimi postulatami ale, że ktoś uważa się za bydło i to popiera to już mi ciężko pojąć :)
Faktycznie pogląd co do cytryn jest kluczowy w wyborach parlamentarnych. Tylko szkoda, że niektórzy oczekują, że Korwin będzie we wszystkim idealny, a nie w poglądach nt np gospodarki. Inni mogą mówić głupoty jak palikot, czy niesiołowski, mogą być zbrodniarzami jak bauman czy jaruzelski, ale i tak co poniektórzy będą ich bronić i piepshyć o cytrynach...
Co do SD:
[i]W roku 1962 będąc jeszcze na pierwszych latach studiów wstępuje do Stronnictwa Demokratycznego, marionetkowej partii drobnomieszczańskiej, przybudówki PZPR, której program napisał podobno na kolanie pierwszy sekretarz PZPR. Dobrowolnie bierze udział w komunistycznej mistyfikacji mającej udowodnić że w Polsce panuje system wielopartyjny i demokracja. A partii marionetce komunistycznej dyktatury pozostaje następnie przez 10 lat. Nie jest to więc okres młodzieńczego aktywizmu, błąd życiowy, czy ideowa pomyłka. Kontakty z SD zachowuje do dziś i do dziś twierdzi, że SD, stalinowska marionetka, podpórka komunistycznej dyktatury była partią liberalną.[/i]
Do SD należałem nie 10 ale 20 lat - i nie wstydzę się tego. Nie dlatego, że chciałem walczyć o d***krację - ale dlatego, że była to partia drobnomieszczańska - nb. założona w 1937 bodaj roku, i, co najważniejsze, niemarksistowska, co było wyraźnie powiedziane. Do SD należeli ludzie, którzy bardzo nie chcieli być w PZPR - a chcieli jakoś działać politycznie.
Co do programu: SD akceptowało socjalizm - ale zapewniam, że brytyjska Liberal Party miała program bardziej lewicowy od SD!
Jedyne korzyści, jakie odnosiłem z bycia członkiem SD to dostęp do informacji co się naprawdę dzieje w Sejmie (na sali plenarnej była jednomyślność - ale w komisjach absolutnie nie!!) oraz dostęp do "Biuletynu Specjalnego" - czyli prawdziwych przedruków z prasy zagranicznej oraz niektórych tekstów zdjętych przez cenzurę.
Ciekawostka: w I Sejmie bodaj większość szefów klubów poselskich stanowili b. członkowie SD!
Dziś z SD, niestety, nie mam kontaktów.
http://korwin-mikke.pl/blog/wpis/amunicja_dla_moich_obroncow__gotowa/1150
No, ale jak tu porównywać SD, do tylko polskiego odpowiednika NKWD, jakim był KBW.
Major Zygmunt Bauman nie tylko szkolił żołnierzy KBW, ale i osobiście dowodził oddziałem, który wyłapywał Żołnierzy Wyklętych - wynika z dokumentów IPN. Było to za rządów Bolesława Bieruta, z którego córką - swoją partnerką - mieszka dziś w angielskim Leeds. Uniwersytet Wrocławski jest im obojgu szczególnie bliski - wszak nosił niegdyś imię stalinowskiego dyktatora.
Dokumenty IPN, do których dotarł historyk Piotr Gontarczyk, nie pozostawiają wątpliwości: Bauman walczył z podziemiem z bronią w ręku i za szczególne sukcesy w łapaniu "bandytów" został odznaczony Krzyżem Walecznych.
Korpus był zbrojnym ramieniem partii komunistycznej, utworzonym na wzór sowieckich wojsk NKWD, w których zresztą Bauman służył wcześniej.
"Jako szef Wydziału Polityczno-Wychowawczego (...) bierze udział w walce z bandami. Przez 20 dni dowodził grupą, która wyróżniła się schwytaniem wielkiej ilości bandytów. Odznaczony Krzyżem Walecznych" - taką treść wniosku z 1950 r. o awans Baumana przytacza w publikacji "Towarzysz Semjon" w Biuletynie IPN Gontarczyk.
http://niezalezna.pl/43299-autorytet-w-archiwach-ipn-jak-waleczny-major-bauman-bandytow-tropil
> Wypiłem pól litra wódki i byłem zupełnie trzeźwy
Oglądałem kiedyś, jak faktycznie na jakims torze, hamował samochodem przed i po alkoholu i miał lepsze wyniki "na bani". Pił chyba wino i likier jakiś, a ile to nie pamiętam. Ja też czasem wypiję 0.4l i czuję się trzeźwy :D
http://youtu.be/w8yu_W2LX3g
http://niezalezna.pl/43456-senator-po-uderza-w-po
Interesuje mnie Wasze spojrzenie dotyczące kwestii szkolnictwa. Są tu bowiem osoby, które optują za likwidacją obowiązku kształcenia i sprywatyzowaniem szkół. Stąd moje trzy problemy:
1. Co z osobami, które rodzą się w patologicznych rodzinach? Czy należy przekreślać przyszłość dziecka urodzonego w złym otoczeniu? Sądzę, że może to wpłynąć na wzrost przestępczości w kolejnych dekadach.
2. Likwidacja jednolitego programu nauczania.. Zgadzam się, że dziś jest on zły, zwłaszcza w dziedzinie historii. Zdajemy sobie jednak sprawę kto rządzi i czemu taki zepsuty program służy. Gdy jednak nie będzie go w ogóle to na wolnym rynku może się on różnie kształtować. Przykładowo - przedstawiciele bolszewizmu ostro walczyli o odpowiednie kształcenie młodzieży przy pomocy wielkich funduszy. Kto zabroni otworzyć 100 szkół jakiemuś dzisiejszemu Trockiemu, do których dopłaci przez jakieś 10 lat zagraniczne żydostwo, a w których szerzona będzie komunistyczna propaganda?
3. Co z i tak marnymi wydatkami na badania i rozwój? Nikt przecież nie będzie prowadził badań na prywatnych uczelniach skoro nie ma gwarancji, że cokolwiek na tym później zarobi.
Trzeba by skalkulować ile wyniosą koszty braku edukacji tych, którzy by zrezygnowali z nauki. Ponadto dziś nawet widzimy jak wygląda kształcenie na uczelniach prywatnych względem publicznych.
Korwin moze ma racje w sprawie hitlera a moze i nie , nie wzial jednej rzeczy pod uwage otoz hitler mogl wiedziec o obozach ale wszelka wiedze na ten temat mogl nie udokumentowac lub takowa dokumentacje spalic czy w inny sposob sie jej pozbyc
natomiast sprawa jest taka ze jak ktos kogos oskarzaza o cos np o holokaust to trzeba miec dowody , centrum viesentata czy jakos tak sie to pisze nie posiada dowodow udokumentowanych ktore dawaly by informacje o obozach jakie mial hitler posiadac takze byc moze ma racje
Żaden ze zwolenników liberalizmu nie odpowiedział mi na mój poprzedni post. Proszę o Wasze odpowiedzi. Z góry dzięki.
prawdopodobnie nikt nie odpisał, bo sobie na wstępie odpowiednio "ustawiłeś" oponenta do dyskusji. a w takie gierki mało kto chce się bawić.
arcyliberał Milton Friedman proponując wprowadzenie bonów oświatowych nie postulował zniesienia obowiązku edukacji, a jedynie usprawnienie systemu edukacji poprzez wprowadzenie mechanizmu konkurencji. i ja bym coś podobnego chętnie u nas rozważył.
Niestety ale w czasy kryzysu sprawiły iż kapitalizm to jest dla biednych. Bogaci żyją w socjalizmie, co pokazał przykład dotowania banków gdzie wtedy byli Ci liberałowie:)?????
liberałowie byli przeciw. skoro są przeciwko socjalizmowi w postaci redystrybucji od bogatych do biednych, to tym bardziej przeciwko socjalizmowi w postaci redystrybucji od biednych do bogatych, a na tym polegało ratowanie banków
poza tym liberał wierzy w ozdrowieńczą moc bankructw, schumpeterowską "kreatywną destrukcję" - tego mechanizmu w tym kryzysie zabrakło, i to jedno wytłumaczenie tego, że się on tak ciągnie
a tak na marginesie, w opracowaniu OECD sprzed paru lat znalazła się informacja, że w Polsce większość (nieznaczna, ale większość) środków pomocy społecznej trafia do bogatszej połowy społeczeństwa.
[i]to tym bardziej przeciwko socjalizmowi w postaci redystrybucji od biednych do bogatych, a na tym polegało ratowanie banków[/i]
Pełna zgoda
Dziwne tylko iż liberałowie którzy mają takie wpływy, jeśli chodzi o banki nie potrafili nic zrobić:)
Chodzi mi też o miejsca pracy, bidokom wmawiano sie iż w kryzysie sie zwalania dla ratowania miejsc pracy. Jakoś w bankach w USA tych miejsc nie tknięto, co wiecej bankierzy wypłacili sobie premie...
Przyznam iz to mnie mocno wku.wia.
Miszczu2007 Napisał(a):
> Naprawdę
> uważasz ludzi za tak ułomnych, że będą
> kupować leki, które im szkodzą? Jeśli tacy są
> to dobrze, że słabe głupie jednostki wyginą.
> Przeważnie będą to lewacy bo to oni nakazują
> ludziom np zapinanie pasów
I właśnie dlatego Korwin nigdy nie wygra żadnych wyborów. Świat nie składa sie tylko z " silnych i mądrych jednostek".
Do knur:
Nie da się nie "ustawić" oponenta do moich pytań, gdyż tylko liberałowie są za prywatnym szkolnictwem. Jeśli zaś chodzi o bony to fakt, że skoro Milton Friedman za nimi optował nie znaczy, że dziś w większości powtarzają to zwolennicy liberalizmu. Tego się właśnie chcę dowiedzieć. Interesuje mnie pogląd liberalizmu na moje wątpliwości.
Bony w Polsce lokalnie występują. Ciekawe ile mogłyby zmienić gdyby zostały wprowadzane w całym kraju. Mnie się zdaje, że w miastach w tej chwili i tak brakuje szkół stąd wprowadzenie bonów nie zmieniłoby zasobów finansowych żadnej ze szkół. Natomiast na wsiach gdzie np. do szkoły podstawowej uczęszcza 100 osób okazałoby się, że szkołę trzeba zlikwidować, bo brakuje co roku około 10-20 tys. zł, a po likwidacji koszty społeczne czy dojazdu tych dzieci mogą wynieść dużo więcej.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)