No to jesteśmy na pudle przed otwarciem zimowego okienka transferowego. I w związku z tym, mam nadzieję, że tym razem dla co lepszych grajków nie będziemy klubem trzeciego wyboru :)
-
-
TRANSFERY - komentarze, listy zyczen itd. (odsłona kolejna)
Dla tych w których celujemy - będziemy ( i sam nie wiem :) czy :()
Mimo wszystko na pewno łatwiej będzie kogoś wartościowego pozyskać będąc na 3 pozycji, z perspektywą walki o najwyższe cele, niż będąc przykładowo na 13 pozycji :)
Sezon ogorkowy czas zaczac :) Mecze zakonczone,runda jak najbardziej udana ale apetyt rosnie w miare jedzenia wiec WZMOCNIEN TRZA!!!!
Jak zwykle po wlaczeniu forum bedzie sie wypatrywalo czy OFICJALNE TRANSFERY sie swieca na czerwono i jakie to potwierdzenia badz plotki ktos wstawil!!!
Powiem szczerze ze bardzo lubie ten okres :) :)
Zachara,Augustyn,Lewa Obrona bo Jaroszynski potrzebuje konkurencji.
Widzial bym takze Kupisza.
W kazdym badz razie obrona potrzebuje najwiekszych wzmocnien: Augustyn,Sylwestrzak,Malarczyk.
Cel nr 1 - pozbycie się Rymaniaka
Cel nr 2 - pozbycie się Rymaniaka.
Cel nr 3 - pozbycie się Rymaniaka.
Cel nr 4 - stoper.
Cel nr 5 - drugi stoper.
Cel nr 6 - lewy obrońca.
Cel nr 7 - napastnik (typowa 9-tka)
Moje obserwacje doprowadziły do wielu wniosków, ktorymi chciałbym się podzielić z innymi użytkownikami:
Bramkarz - pozycję numer 1 wywalczył Sandomierski i był to dobry wybór. Według mnie Pilarz, ani by nie pomagał jako kapitan (za daleko stałby od sędziego), jako bramkarz nie grałby na przedpolu. Kontrakt mu się kończy, moim zdaniem trzeba pomyśleć o opcji rezerwowej.
Jeżeli chodzi o ŚO to chętnie widziałbym u nas Augustyna lub Malarczyka (chyba, że Sreten i Rymaniak odejdą, a konktuzja Huberta okaże się groźniejsza - odpukać)
Chętnie widziałbym u nas Pawła Dawidowicza, który zdaje się w rezerwach Benfiki był/jest próbowany na bocznej obronie. Obecnie ponoć nie gra, a jest w sferze zainteresowań Nawałki na Euro. Jaroszyńskiemu i Wójcickiemu przydałaby się konkurencja. Jaro jej nie ma, a Deleu (przy całej sympatii i chwały za bramę w derbach), na naszą drużynę jest za słaby.
W środku pola teoretycznie mamy spokój. Dlaczego teoretycznie? Otóż nasi defensywni pomocnicy (Covilo i Dąbrowski) potrafią zrobić coś rewelacyjnego. Miro ma chyba najwięcej wygranych główek w lidze. Damian w porównaniu do zeszłego sezonu przeszedł metamorfozę o 180 stopni, ale..zdarzają im się głupie błędy/straty po której rywale mają dobrą okazję do strzelenia gola (wczorajszy gol dla Jagi, ale winę i tak poniósł Rymaniak). Jest to bardzo ważne, by właśnie ci zawodnicy nie popełniali tak głupich błędów. Jeżeli chodzi o moje propozycje ŚP to: Klich, Nalepa z Arki lub zapominany w Polsce Radek Majewski (kiedyś Polonia Warszawa), ale to tylko i wyłącznie wtedy, kiedy rozleci nam się środek pola.
No i ostatnia kwestia dotycząca napadu. Do odstrzału Zjawiński, co do tego, chyba nikt nie ma wątpliwości. Drugim na wylocie zawodnikiem jest moim zdaniem Dialiba, który cechuje się chimerycznością. Szacunek jednak za wygranie nam meczu w Bielsku w play-offach. Jedyną niewiadomą jest Rakels, mam nadzieję, że klub i zawodnik dojdą do wspólnego porozumienia w sprawie nowego kontraktu. Jakby klub zakontraktował 2 napadziorów (jeden typu Abbott, drugi typu Nikolić- z Legii) i możemy śmiało ruszać na podbój Europy :)
gargamel9998 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Moje obserwacje doprowadziły do wielu wniosków,
> ktorymi chciałbym się podzielić z innymi
> użytkownikami:
> Bramkarz - pozycję numer 1 wywalczył
> Sandomierski i był to dobry wybór. Według mnie
> Pilarz, ani by nie pomagał jako kapitan (za
> daleko stałby od sędziego), jako bramkarz nie
> grałby na przedpolu. Kontrakt mu się kończy,
> moim zdaniem trzeba pomyśleć o opcji
> rezerwowej.
>
> Jeżeli chodzi o ŚO to chętnie widziałbym u nas
> Augustyna lub Malarczyka (chyba, że Sreten i
> Rymaniak odejdą, a konktuzja Huberta okaże się
> groźniejsza - odpukać)
> Chętnie widziałbym u nas Pawła Dawidowicza,
> który zdaje się w rezerwach Benfiki był/jest
> próbowany na bocznej obronie. Obecnie ponoć nie
> gra, a jest w sferze zainteresowań Nawałki na
> Euro. Jaroszyńskiemu i Wójcickiemu przydałaby
> się konkurencja. Jaro jej nie ma, a Deleu (przy
> całej sympatii i chwały za bramę w derbach), na
> naszą drużynę jest za słaby.
>
> W środku pola teoretycznie mamy spokój. Dlaczego
> teoretycznie? Otóż nasi defensywni pomocnicy
> (Covilo i Dąbrowski) potrafią zrobić coś
> rewelacyjnego. Miro ma chyba najwięcej wygranych
> główek w lidze. Damian w porównaniu do
> zeszłego sezonu przeszedł metamorfozę o 180
> stopni, ale..zdarzają im się głupie
> błędy/straty po której rywale mają dobrą
> okazję do strzelenia gola (wczorajszy gol dla
> Jagi, ale winę i tak poniósł Rymaniak). Jest to
> bardzo ważne, by właśnie ci zawodnicy nie
> popełniali tak głupich błędów. Jeżeli chodzi
> o moje propozycje ŚP to: Klich, Nalepa z Arki lub
> zapominany w Polsce Radek Majewski (kiedyś
> Polonia Warszawa), ale to tylko i wyłącznie
> wtedy, kiedy rozleci nam się środek pola.
>
> No i ostatnia kwestia dotycząca napadu. Do
> odstrzału Zjawiński, co do tego, chyba nikt nie
> ma wątpliwości. Drugim na wylocie zawodnikiem
> jest moim zdaniem Dialiba, który cechuje się
> chimerycznością. Szacunek jednak za wygranie nam
> meczu w Bielsku w play-offach. Jedyną
> niewiadomą jest Rakels, mam nadzieję, że klub i
> zawodnik dojdą do wspólnego porozumienia w
> sprawie nowego kontraktu. Jakby klub
> zakontraktował 2 napadziorów (jeden typu Abbott,
> drugi typu Nikolić- z Legii) i możemy śmiało
> ruszać na podbój Europy :)
Wywalać można, gdy ma się zmienników - nie wcześniej.
Dziś nie mamy na tyle długiej ławki bo odstrzelić Zjawińskiego czy Bubę, o Rymaniaku nie wspominając.
Buba do odstrzału najszybciej - ze względu na paszport. Deleu jako opcja skrzydłowego na obronie ok, Sreten daje radę ale musi więcej grać, a Miro to pewniak w "jedenastce"
Napastnik potrzebny nam jeden, ale skuteczny do bólu.
I wzmocnienie formacji defensywnej
Ja bym to widział tak, że potrzeba nam mniej więcej 2 zawodników na każdą pozycję. Mniej więcej, bo niektórzy zawodnicy mogą grać na różnych pozycjach. Więc tak:
Bramka - ok, można poszukać następcy dla Pilarza, ale to nie jest priorytet
PO - Wójcicki, Deleu, czyli ok
ŚO x 2 - Polczak, Wołąkiewicz, Sreten - potrzeba kogoś za Rymaniaka, najlepiej jakby to był podstawowy stoper, a ktoś z naszych obecnych pełniłby rolę zmiennika. Teoretyczni kandydaci z ekstraklasy: Piotr Celeban, Adam Danch, Michał Helik
LO - Jaroszyński, teoretycznie Zejdler, Wójcicki, ale tu potrzebne jest wzmocnienie. Z naszej ekstraklasy: Kamil Sylwestrzak, Rafał Kosznik, Dudu Paraiba.
PP - Rakels, Wdowiak, Wójcicki
LP - Jendrisek, Buba, Zejdler, Kapustka
Czyli od biedy skrzydła mamy obsadzone, ale brakuje typowego skrzydłowego, który robi różnicę. Rakels i Jendrisek to napastnicy, Kapustka środkowy pomocnik, Buba i Zejdler odstają, Wdowiak ma potencjał, ale nie jest jeszcze do gry na stałe. Z ekstraklasy: Mackiewicz, Kiełb, Plizga
OP - Cetnarski, Kapustka, Budzik
DP - Covilo, Dąbrowski. Od biedy przydałby się jeszcze jeden DP, bo jak gramy na dwóch to wypada jeden i nie ma pola manewru. Drygas, Hołota, Nalepa
N - Rakels, Jendrisek, Zjawka. Tu potrzeba wzmocnień i proponuję Piecha albo Stępińskiego.
Jak widać w naszej lidze nie ma wielu sensownych zawodników, a ci którzy od biedy by pasowali raczej nie są pierwszym wyborem. Można ewentualnie kogoś pozyskać, ale raczej powinniśmy szukać za granicą. Jeżeli szukamy uzupełnienia składu to można wziąć kogoś z polskiej ligi.
Może Wilczek i Wszołek chcieliby wrócić, choć pewnie ze względów finansowych tego nie zrobią. Najbardziej chciałbym takich transferów jak Covilo - po cichu załatwiony transfer nieznanego zawodnika, który potem okazuje się strzałem w 10. To powinien być kierunek transferowy dla Cracovii.
Czy skrzydłowemu, który w tym sezonie strzelił 15 bramek, trzeba szukać innej pozycji?:S
Eredinie to nie podlega jakiejkolwiek dyskusji, jednak wymienieni zawodnicy są najsłabsi i muszą zostać zastąpieni lepszymi (chcąc walczyć o coś więcej w tym sezonie).
Miszczu - Hołota bardzo by nam się przydał. Mógłby nam pomóc zarówno jako ŚO jak i DP.
Szuwarku - Rakels jest typową "9" tylko ustawianym na skrzydle z powodu braku skrzydłowych.
Dodam od siebie, że właśnie przypomniał mi się Daniel Dziwniel. Lewy obrońca, jeden z lepszych w ekstraklasie w barwach Ruchu, obecnie gra w Szwajcarii.
Następny samozwańczy ekspert(:D
szuwarek Napisał(a):
> Następny samozwańczy ekspert(:D
Nigdy siebie nie uznawałem za żadnego eksperta, ale w kadrze nie mamy skrzydłowych (jest tylko Zejdler i Wójcicki, który częściej gra jako PO). Rakels gra na skrzydle bo już grał na tej pozycji w reprezentacji Łotwy.
Z polaków widziałbym u nas Sylwestrzaka i Wilusza
Z Polaków Lipski i Stępiński.
Jak mamy walczyć o pierwszą trójkę:
obrona: Damien Perquis nie wiem kiedy kończy mu się kontakt
Sebastian Boenisch -umowa do czerwca 2016
napastnicy:Leon de Kogel (Go Ahead Eagles) jak na razie18 meczów 14 goli, 24 lata, 600euro
Sjoerd Ars ( NAC Breda ) 16 meczów 10 bramek, 31 lat, 500euro, poprzedni sezon 35 meczów 28 bramek
to moja lista życzeń..;-)
Miszczu2007 Napisał(a):-------------------------------------------------------
> N - Rakels, Jendrisek, Zjawka. Tu potrzeba
> wzmocnień i proponuję Piecha albo
> Stępińskiego.
kolejny ekspert :D
20 Nemanja Nikolić (Legia Warszawa)
15 Deniss Rakels (Cracovia)
11 Mariusz Stępiński (Ruch Chorzów)
9 Roman Gergel (Górnik Zabrze)
8 Kasper Hamalainen (Lech Poznań), Erik Jendrisek (Cracovia), Martin Nespor (Piast Gliwice
gargamel9998 Napisał(a):
> Eredinie to nie podlega jakiejkolwiek dyskusji,
> jednak wymienieni zawodnicy są najsłabsi i
> muszą zostać zastąpieni lepszymi (chcąc
> walczyć o coś więcej w tym sezonie).
> Miszczu - Hołota bardzo by nam się przydał.
> Mógłby nam pomóc zarówno jako ŚO jak i DP.
> Szuwarku - Rakels jest typową "9" tylko
> ustawianym na skrzydle z powodu braku
> skrzydłowych.
>
> Dodam od siebie, że właśnie przypomniał mi
> się Daniel Dziwniel. Lewy obrońca, jeden z
> lepszych w ekstraklasie w barwach Ruchu, obecnie
> gra w Szwajcarii.
Dzwiniel niestety zerwane więzadła w meczu rezerw, niewiadomą jest kiedy wróci. Dobry typ tylko że na letnie okienko.
Pozostałe kandydatury :
Co do Celebana dobry grajek ale koszty utrzymania i ostatnia akcja ze zmianą klubu powodują że wątpię.
Danch super pomysł ale suma transferowa napewno zaboli a druga sprawa to to że jest kapitanem zespołu jednym z niewielu którym zależy na klubie.
Boenish i Perquies dla mnie ta propozycja to bardziej happening.
Jeśli już mówimy o Celebanie i o kosztach jego utrzymania to trzeba doprecyzować że w Śląsku dostaje 70 tysięcy miesięcznie. Nawet ostatnio Weszło pisało o tym że pojawił się temat jego przenosin do Steauy Bukareszt, która jednak nie była w stanie nawet wyrównać poziomu jego obecnej gaży.
Ważne dla dalszych losów niektórych zawodników będzie ewentualne uzyskanie polskiego obywatelstwa lub jakiegokolwiek innego kraju unii. To otworzyłoby możliwość ściągnięcia innych dobrych zawodników spoza unii, a np. Deleu mógłby zostać jako wartościowy zmiennik.
Nie mieszajcie w to lisa, to nienajlepszy omen.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)