leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Jasna konkluzja - trzeba wygrywać bo nic nie jest
> nam dane!
Wprost w głowie się nie mieści co te rude z Bydgoszczy z ligą zrobiło!
-
-
Sytuacja w tabeli. Kto utrzymanie, kto puchary, gdzie my?
> Jasna konkluzja - trzeba wygrywać bo nic nie jest
> nam dane!
>
Wybacz, że zapytam tak wprost, ale czy do powyższych wniosków doszedłeś dopiero po sprawdzaniu, które opisujesz powyżej ?
Nie, w ten sposób wyraziłem, że hurraoptymizm na podstawie faktu, że zajmujemy 2 miejsce jest na wyrost.
Ale plus za celną ripostę.
leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Nie, w ten sposób wyraziłem, że hurraoptymizm
> na podstawie faktu, że zajmujemy 2 miejsce jest
> na wyrost.
>
> Ale plus za celną ripostę.
Serio? Mamy nie być optymistami? Kiedy Cracovia grała tak jak teraz? jedna przegrana na tyle rozegranych mecczy, 2 miejsce od lat, najlepsza obrona w lidze. Trzeba patrzeć w przyszłość z podniesioną głową, a nie ciągle czekać, aż będzie źle i będzie można ponarzekać jak to źle grają.
Nie widzisz różnicy między optymizmem, a hurraoptymizmem, to Twój problem.
Nigdzie nie narzekam, tylko ostrzegam przed przekonaniem, że jest zajebiście. Jest dobrze i lepiej niż w poprzednich sezonach, ale powiedzmy sobie szczerze, że punk odniesienia jest niski.
Ostatnie dwa mecze to remisy (w tym jeden z czerwoną latarnią), a tą drogą daleko nie zajdziemy.
Tylko tyle. Chcę zwycięstw!
Co do obrony - zgoda - najmniej straconych bramek w lidze. Ale zdobytych to miejsce optymistycznie 8 (8-10),a pesymistycznie 6 od końca.
Trudno nasz styl nazwać ofensywnym
Typowe polskie myślenie. Czyli szukanie negatywów w tym co jest. Remis z Jagą i remis z górnikiem z którym teraz nie jeden zgubi punkty. Nie będziemy z dnia na dzień ogrywać wszystkich w lidze bo nie mamy na tyle dobrych zawodników żeby to robić. Małymi kroczkami zbudujemy dobrą drużunę. Na razie jesteśmy na 2 miejscu i trzeba się z tego cieszyć.
Typowo polskie myślenie, nie wymagajmy zwycięstw, bo dola garbata i możemy przegrać. Remisy są super! Górnik, który od wszystkich brał w bańkę nagle zacznie wygrywać, cieszmy się, że się udało zremisować z czerwona latarnią!
Górnik miał kupę szczęścia, że ten mecz zremisował
Sytuacje Kapustki i Covilo to były setki i powinny być wykorzystane
Zabrze strzeliło bramkę z jedynej sytuacji jaką stworzyli i do tego ze spalonego
Podsumowując straciliśmy dwa punkty i nie ma się z czego cieszyć, ale moim zdaniem byliśmy zdecydowanie lepsi w tym meczu
Myślę, że aby myśleć o czymś więcej, musimy sobie za cel stawiać minimum 3 punkty w każdych kolejnych dwóch meczach. Dwa remisy z rzędu może i wpisują się w jakieś wydumane "serie bez porażek", ale znacznie lepiej jest w 6 meczach zdobyć 9 punktów ponosząc 3 porażki nić zdobyć 6 punktów i puszyć się, że ani razu nie przegraliśmy.
leszeczku sprawdź obliczenia, bo coś się tu kupy nie trzyma :D
Dzięki. Zrobiłem skrót myślowy i jako "mecz" potraktowałem 2 kolejne mecze.Poprawiłem.
Można sobie za cel stawiać i 10 pkt w 3 meczach, ale co to zmieni? Poza nielicznymi meczami (jak derby i mecz z Piastem) trener nie dał powodów by sądzić że zadowala go remis. W każdym meczy gramy o 3 pkt a jak nie idzie to tulimy 1 (przy okazji nie dając przeciwnikom 2). Pozycja w tabeli potwierdza, że taktyka małych kroków daje efekty.
Oczywiście, że jak się nie da to się nie da. Tylko nie mówmy, że jak się nie dato jest super. Obecnie jest dobrze, ale nie, że użyję nowomowy, "mega dobrze". Jest w porządku. Zajmujemy (pozorne) drugie miejsce w tabeli. Użyłem słowa pozorne, bo aż 5 drużyn ma 1 punkt mniej od nas, 2 dwa punkty mniej, i 2 trzy punkty mniej. Drużyna na pierwszym miejscu ma 6 punktów więcej. Więc paradoksalnie bliżej nam z tego drugiego miejsca do pozycji 11 niż 1.
I o tym właśnie piszę.
Sory, że post pod postem, ale przyszedł mi do głowy inny pomysł.
Pewnie pomyslicie, że jestem wariatem (pewni niektórzy już wcześniej tak myśleli), ale ponieważ jesteśmy dopiero po 7 kolejkach i można powiedzieć, że punk punktowi nie równy, bo różni byli rywale, wpadłem na pomysł, by stworzyć tabelę, w którek przyznawałem kazdej drużynie za zwycięstwo - punkty, które zdobył pokonany rywal, a za remis połowę tych punktów.
I co mi wyszło.
1. Piast - 43
2. Ruch - 40 (głównie za zwycięstwo nad Piastem)
3. tamci - 35
4. Cracovia - 34,5
5. Jagiellonia - 33,5
6. Legia - 31
7. Pogoń - 30,5
8. Korona - 29,5
9. Zagłębie - 28,5
10 Śląsk - 25,5
11. Lechia - 24,5
12. Górnik Ł. i Podbeskidzie - 18,5
14. Termalika - 18
15. Górnik Z. - 17
16. Lech - 12,5
"tamci" wyżej od nas
Lech na końcu 8-)
Za remis chyba powinieneś przyznawać 1/3 tych punktów, by być konsekwentnym w tej zabawie :)
Lepsza taka rada niż "weź się za uczciwą robotę" :)
hmmmm....bliżej mi do myślenia Leszeczka, jest dobrze, nawet bardzo, cieszę się potwornie, ale bardziej będę się cieszył po 37 kolejce niż po 7 , sam trener o tym mówi, by zachować dystans do obecnego wyniku. Czasem w naszej Ekstraklasie jest jak w wyścigu kolarskim, wyskakuje taki "zając", peleton pozwala mu odjechać a i tak przed metą zostaje skasowany a wygrywają najlepsi. Pytanie brzmi, czy np. taki Piast nie jest "zającem" a my harcujemy z przodu peletonu. Mnie w tym sezonie sprawi satysfakcję pierwsza ósemka i nie podpalam się drugim miejscem, bo wiem, jak cholernie trudno będzie je utrzymać, ale kibicuję do bólu. Chodzi o to, by później nie gnoić drużyny, jak mocniejsi sportowo zaczną grać na poważnie, a u nas jest to normalne....niestety...
8 dni później
jak skisła wygra w poniedziałek, to może mieć wicelidera...
Obstawiam, że po tej kolejce Lech będzie czerwoną latarnią.
A my będziemy musieli spiąć pośladki, by po następnej kolejce nie wypaść z ósemki.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)