no fakt, cemy dla nas mega oplacalne, hrywna lezy, i bedzie lezec jeszcze dlugo, dla turystow raj, az zaluje ze jeszcze z 15 lat nie moge wjechac na ukraine...
co do drewna, nie wiem jakie akurat wiozly te tiry drewno, ale nie koniecznie musial ono sluzyc docelowo za opal, wiekszosc drewna wykorzystywanego przez polski przemysl meblarski pochodzilo wlasnie z ukrainy, nie wiem czy dalej tak jest bo ukraincy chcieli wprowadzic clo exportowe na tarcice, a czy w prowadzili to juz nie wiem, tak czy siak importowalismy mase tego drewna, w koncu jestesmy potega meblarska w europie, jesli nawet nie na swiecie.
-
-
Ukraina 2014
hrobry82 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zaluje ze jeszcze z 15 lat nie moge wjechac na
> ukraine...
Co się stało? Zaciekawił mnie Twój przypadek. Zakaz wjazdu przez 15 lat na Ukrainę jest równoznaczny z przeszmuglowaniem pieszym przejściem w Medyce miesięcznej sprzedaży parówek w Biedrze medyckiej!!!B)
> co do drewna, nie wiem jakie akurat wiozly te tiry
> drewno, ale nie koniecznie musial ono sluzyc
> docelowo za opal, wiekszosc drewna
> wykorzystywanego przez polski przemysl meblarski
> pochodzilo wlasnie z ukrainy, nie wiem czy dalej
> tak jest bo ukraincy chcieli wprowadzic clo
> exportowe na tarcice, a czy w prowadzili to juz
> nie wiem, tak czy siak importowalismy mase tego
> drewna, w koncu jestesmy potega meblarska w
> europie, jesli nawet nie na swiecie.
Prawdą jest, że sporo mebli jest w Polsce wytworzone z ukraińskiego drewna i sporo na Ukrainie mebli wytworzonych jest w polskich (często już byłych) fabrykach na ( np. BRW w strefie w Jaworowskiej koło Gródka Jagiellońskiego). Ale to drewno było wyładowane na samochodach , które nie jechały w kierunku polskiej granicy, tylko na Kijów. Były to dość nieregularne fragmenty, trochę inne niż np. drewno na płyty mdf
A na koniec, by Was przekonać do odwiedzenia Ukrainy podam jeszcze trzy argumenty- pierwszy czysto piłkarski drugi estetyczny, trzeci praktyczny ( po wprowadzeniu tych zmian podlinkowanych pod trzecim argumentem Ukraina w najbliższej przyszłości będzie innym państwem
1. Szachtar Donieck, Czernomorec Odessa, Ługańsk i oczywiście Karpaty rozgrywają obecnie swoje mecze w Premier Lidze we Lwowie. Co tydzień są przynajmniej dwa mecze . Z miejsca, w którym mieszkam na Podkarpaciu mam do Lwowa 150 km, do Krakowa 180 km. Chociaż staram się być na każdym meczu Pasów u siebie, to w przerwie wyjazdowej , po świętach wybiorę się do Lwowa na mecz.
2. Kto z Was był na Ukrainie to pewnie poprze moją tezę-"takiej ilości ślicznych dziewcząt i pięknych młodych kobiet co na Ukrainie to nie ma nawet w Polsce":)
3. [url=http://www4.rp.pl/artykul/1189743-Ukraina---kraj-nedzarzy.html][color=#0000FF][color=#FF0033]link-argument praktyczny[/color][/color][/url][color=#0000FF][/color] -od Wielkiego Czwartku Ukraina może przeżyć to co Polska w lipcu 1989 r. podczas rządów premiera Balcerowicza
Pozdrawiam z Podkarpacia
co sie stalo na ukrainie? no cos tam sie stalo i nie byl to przemyt parowek ;)
odnosnie meczy we Lwowie, to bylismy tam kiedys na meczu karpat wlasnie z czarnomorcem, gosci ze 20 moze, gospodarze z mlynem tak do tys, i zjebanymi piosenkami, a na srodku mlyna wielka flaga na kiju z podobizna bandery, o koszulkach z napisem banderstadt nie musze wspominac, noz sie sie kilka razy na ten widok otworzyl, niestety inne okolicznosci sprawily ze nie doszlo do wymiany koszulek...
7 dni później
EUObserver: Grecja flirtuje z Rosją: http://wiadomosci.onet.pl/swiat/euobserver-grecja-flirtuje-z-rosja/my70zv
https://marucha.wordpress.com/2015/04/07/lysiak-wildstein-1-0/
Oświadczenie
Z największym zaniepokojeniem obserwujemy działania portalu kresy.pl, którego publikacje godzą bezpośrednio w bezpieczeństwo i możliwość wykonywania zawodu reporterów: Bianki Zalewskiej, Pawła Bobołowicza i Dawida Wildsteina, relacjonujących działania wojenne na Ukrainie. Portal kresy.pl opublikował nieprawdziwe informacje na ich temat, mające charakter donosu, oskarżające ich o ?ukrywanie nazistów?. Zostały one nagłośnione wśród rosyjskich separatystów - w konsekwencji czego traktują oni wspomnianych reporterów jako wrogów wojennych, a nie dziennikarzy. Działalność portalu kresy.pl w oczywisty sposób zagraża bezpieczeństwu fizycznemu dziennikarzy lub nawet ich życiu. Godzi też w konstytucyjną w Polsce zasadę wolności słowa. W naszej ocenie swoimi publikacjami kresy.pl dowodzą, że stały się narzędziem propagandy rosyjskich separatystów. Stanowczo przeciw temu protestujemy.
Zarząd Oddziału Warszawskiego
Stowarzyszenia Dziennikarzy Polskich
Nie wiem o co chodzi z aferę wokół kresy.pl, już dawno przestałem tę stronkę śledzić. Ale nazywanie młodego Wildsteina reporterem relacjonującym sytuację na Ukrainie, to grube niedoprecyzowanie. Przecież to Dawid Wildstein organizował konwój samochód terenowych do Donbasu. I teraz pytanie - czy na pewno te terenówki posłużyć miały tylko do celów humanitarnych?
To żadna afera. Od początku ruchawek na Rusi Czerwonej ustami młodego Wildsteina środowisko Gazety Polskiej (sic!), Niezależnej (hahaha) czyli po prostu PiS poluje na kresy.pl, tak jak poluje na każdego kto ośmiela się mieć inne zdanie niż oni, na temat tychże ruchawek. Zazwyczaj padają oskarżenia o rosyjską agenturę (BTW co to jest w ogóle "rosyjski agent"?).
Jebać Kacapów! Qbań, południowa część obwodów woroneskiego, biełgorodzkiego i tahanrih należą do Ukrajiny!
Putin to Leningradzki Sqrwysyn!
ty Geos, jak juz tak rozdajesz ziemie wolna reka, to powiedz no jeszcze nam czyj powinien byc Lwow?
hrobry82 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ty Geos, jak juz tak rozdajesz ziemie wolna reka,
> to powiedz no jeszcze nam czyj powinien byc Lwow?
"Daję, bo nie moje." jak to Zagłoba mawiał :D
http://natemat.pl/139171,ukrainski-parlament-uznal-upa-za-bojownikow-o-wolnosc-w-dniu-wizyty-komorowskiego
Komentatorom tego postu przypominam, ze SS tez walczylo za Niemcy, jakby na to nie patrzec. Bundestag do roboty! Skoro Ukraincy moga czcic faszystowskich mordercow Polakow, to czemu nie Niemcy?
cytujac klasyka dalszy komentarz jest zbedny
"banderowiec nie rządzi słabą Ukrainą. Jestem zazenowany, ze takie oczywistości muszę tłumaczyć."
"W Kijowie nie rządza banderowcy czy faszyści (choć ruska propaganda chce, by ludzie w Rosji, Donbasie czy tu na forum tak myśleli). "
tłumaczyłem tu już elementarne zasady polityki w czasdie wojny, nie będę się powtarzał, spytam tylko: Poroszenko to banderowiec - tak czy nie?
krótka piłka, hrobry.
pytania pomocnicze: czy Komorowski jest endekiem? czy Polską rządzą endecy?
a co ma do tego czy bronek jest endekiem, czy moze Murzynem, czy moze komuchem? nie mowimy o bronku tylko o tym co sie dzieje na ukraine, bo w Polsce czy to by bronek byl endekiem czy tez nie nikt nie uchwala prawa mowiecego ze zbrodniarze to bohaterowie narodowi.
po drugie nie poroszenko to uchwalil tylko parlament, czytaj ze zrozumieniem, a jak juz to robisz to nie naginaj faktow na wygodna dla siebie linie.
pyt pomocnicze
czy to ukrainski parlament uchwalil wiekszoscia glosow prawo mowiace ze upa to "bojownicy o wolnosc" i przynal im ochrone prawna za kazda probe tego podwazania czy nie? czy ow parlament zostal wybrany w demokratycznych wyborach czy nie, czy parlamentarzysci reprezentuja swoich wyborcow czy nie,
wiec jak juz kazdy widzi wmawianie nam tu wszystkim ze nie ma banderowcow u wladzy (chocby ustawodawczej, bo sa jeszcze wykonawcza i sadownicza) jest bujda na resorach, tak samo jak bujda jest ze ideologia upa jest daleka wiekszosci spoleczernstwa ukrainskiego, nikt ci tego nie powie wprost, zwlaszcza Polakowi, a tym bardziej w Polsce, to tak jak bys gadal Zydowi, ze jestes antysemita, wiekszosc ludzi ich jednak nie lubi a mowia wprost tylko wyjatki.
teraz tylko czekac, na haslo ze lykam ruska propagande, i ze to prawo uchwalili ruscy agenci, i ze gram w orkiestrze, a jesli ktos gra w tej orkiestrze to sa to sami ukrancy, co strzelaja sobie w kolano, a ja jedynie nazywam sprawy po imieniu nie udajac ze nic sie nie stalo, POlacy nie sie nie stalo
aa na koniec, ktos kiedys powiedzial "po owocach ich poznacie" pierwszy mamy czekamy na nastepne
jak zwykle uciekasz od odpowiedzi na proste pytania (jak te z 24 lutego, wciąż bez odpowiedzi).
a tu odpowiedź jest prosta: prezydent Ukrainy nie jest banderowcem, ani nie jest nim premier, a partie banderowskie są pod progiem wyborczym.
Ukraina broni się przed rosyjskim najazdem, więc wszystkie ręce na pokład. w tym momencie gra UPA jest oligarchom bardzo na rękę, bo banderowcom chce się bić z Rosjanami. to jest polityczne abecadło. ponadto, Ukraina nie ma w swej historii wielu przykładów walki z Rosją (przychodzi mi na myśl tylko Pugaczow), więc jeśli mają mieć jakiś symbol walki z Rosją, to niestety zostaje im tylko UPA.
no właśnie - symbol. po to pytałem o Komorowskiego. symbolicznie oddaje cześć Dmowskiemu. nie dlatego, że jest narodowcem, i nie dlatego, że podziela jego diagnozy, tylko dlatego, ze tak mu podpowiedziała polityczna kalkulacja. i tak też kalkulują oligarchowie - walczą z Rosją, więc im na rękę UPA. proste.
ale nawet gdyby faktycznie w Kijowie rządzili banderowcy, to i tak lepszy banderowiec w Kijowie niż nkwdzista w Moskwie. bo Ukraina to państwo słabe, pod wieloma względami upadłe. sama Ukraina nie jest dla nas żadnym zagrożeniem. natomiast Rosja kontrolująca Ukrainę - owszem. a banderowski Kijów raczej do łóżka z Moskwą nie pójdzie - więc z tego punktu widzenia nawet faktyczne przejęcie władzy przed banderowców jest dla nas geopolitycznie korzystne. choć lepiej, żeby Ukrainą niezależną od Kremla rządził jakiś pragmatyczny oligarcha (bo o tym, by przejęli tam władzę "zwykli" politycy na modłę europejską nie ma co marzyć).
z tego prostego rachunku geopolitycznego wynika prosta konstatacja - jeśli ktoś z pamięci o ludobójstwie wołyńskim wysnuwa wniosek, że Ukrainę należy "pieprzyć" lub w inny sposób formułuje postulat przyjęcia wobec obecnego konfliktu postawy de facto prorosyjskiej, nie tylko stawia ofiary Wołynia ponad ofiarami ZSRR czy Rosji carów, ale także proponuje rozwiązania niezgodne z polską racją stanu.
Dostałem info "z pierwszej ręki" z Doniecka, że strzelają i rozwalają wszystko Ukraińcy, a nie miejscowi i ta "pierwsza ręka" powiedziała mi, że jak kiedyś mówiła, że Ukraińcy to ich bracia (tak mówiła, słyszałem to na własne uszy), to teraz zmieniła zdanie o 180 stopni !
Poza tym na tzw. granicy ukraińsko - donieckiej Ukraińcy nie wpuszczają mieszkańców Doniecka i całego regionu na teren Ukrainy !
Nie mam powodów, żeby tej "ręce" nie wierzyć, wręcz przeciwnie, tym bardziej, że "przed wojną" była całym sercem za Ukrainą !
o widzisz zaczynasz gadac na temat, dajac argumenty a nie jakis puste hasla jak poprzednio.
ponizszy akapit jest w zasadzie odpowiedzia na wiekszosc naszych sporow
"Ukraina broni się przed rosyjskim najazdem, więc wszystkie ręce na pokład. w tym momencie gra UPA jest oligarchom bardzo na rękę, bo banderowcom chce się bić z Rosjanami. to jest polityczne abecadło. ponadto, Ukraina nie ma w swej historii wielu przykładów walki z Rosją (przychodzi mi na myśl tylko Pugaczow), więc jeśli mają mieć jakiś symbol walki z Rosją, to niestety zostaje im tylko UPA."
kim jest poroszenko? odp => oligarcha, jaceniuk tez sie nakradl przy pieknej julii, oni graja tz czernia, jakie ma czern ciagotki => banderowskie, zgadza sie ze innych nie maja, to jest smutne, zwlaszcza z naszej perspektywy ale niestety taka jest prawda, i co bedziemy zaklinac rzeczywistosc? jakby wiekszosc spoleczenstwa potepiala banderowcow to nie uwalali by takiej ustawy, a uchwalili, wiec albo jest na to poparcie i oczekiwania spoleczne albo co najmniej przyzwolenie wiekszosci spoleczenstwa, samych ukraincow. i ciagnac dalej temat, zwykli ukraincy walcza za ukraine, oligarchowie o swoj interes, tu mysle ze sie zgadzasz. pewnie tez sa jacys ukraincy ktorzy potepiaja upa, ale poki co sa w mniejszosci, a niestety to wiekszosc decydyje w demokracji i ona kreuje wizerunek ogolu, a poki co jest on pro banderowski. amen
co do rachunku geos-politycznego to zgoda, lepiej jak kijow i moskwa sa antagonistami, mi wcale nie zalezy, zeby sie godzili, czekista z banderowcem, albo jeden calkiem zniszczyl drugiego, tak jak jest teraz jest ok, ruskie uwiazane maja wojsko na ukrainie a banderowcy nie podnosza lbow bo sa w okopach
Przyjęcie przez ukraiński parlament uchwały gloryfikującej UPA w dniu wizyty prezydenta Polski, po jego pojednawczym przemówieniu, jest jak splunięcie w twarz. Zupełnie nie rozumiem, jak można żądać od nas zrozumienia "psychologii" innego narodu nie licząc na wzajemność w tym względzie.
Wszystko co napisałeś knurze jest bardzo logiczne, ale tylko przy jednym założeniu, że Rosja jest ekspansywnym imperium, które bezpośrednio nam zagraża. No ale co jeśli jest inaczej? Co jeśli Rosja to zaledwie ranny, słaniający się na nogach odyniec, który wcześniej czy później i tak padnie pod naporem sfory foksterierów? Co jeśli odbywają się teraz rzeczy, o których nie mamy bladego pojęcia? Czy mamy na tyle zaufania do rządzących naszym krajem, że jesteśmy im w stanie uwierzyć, że wiedzą co robią? Co jeśli tworzy się na wschodzie nowa rzeczywistość? Jaki mamy na nią wpływ? Czy nie jesteśmy tylko narzędziem? Czy nie zastanawia Cię dlaczego wszystkie wiodące ośrodki polityczne w Polsce wspierają "Ukrainę" w walce z Putinem? I to od niezależnej po wyborczą włącznie?
Ja na polityce się nie znam. Na historii trochę bardziej. No i tak mi wychodzi, że Korona najzwyczajniej w świecie najwięcej korzyści czerpała kiedy na Rusi była zadyma. Intuicja podpowiada mi, że tak powinno być i tym razem. Nie wykluczam natomiast, że mamy teraz takich mężów stanu, że mają jakiś pomysł, a ich wspieranie Ukrainy sprowadza się właśnie do utrzymywania bałaganu, a nie do zwycięstwa demokracji na wyżej wymienionej. Oby.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)