Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Ukraina 2014

• Hyde Park
    • Rozpoczęto 01.03.2014 o 15:52
      Ostatnia aktywność 14.07.2017 o 15:16
      76484 wyświetleń
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 14:25
      Post #1007194 01.09.2014 14:25
    zubereg Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Rasputin > To dlaczego Donald dostał stanowisko jest dla > wszystkich jasne. Jasne jest też że my mamy inny > ogląd na sytuację na Ukrainie niż np. Francja. > Tak jak Francja czy Włochy maja inny ogląd na > sytuacje w płn Afryce czy państwie islamskim-u > nas nikt się tym nie przejmuje Zubereg miałem napisać to samo,zgadzam się.
    • gaudeamus

2.7K
      1K
    • 01.09.2014 o 18:40
      Post #1007267 01.09.2014 18:40
    Co do tego, że Niemcy próbują na siłę układać się z Putinem to widać i słychać. Tak naprawdę dzięki Niemcom Rosja nie dostała większych sankcji niż obecnie, które i tak wg. mnie mało dadzą. Rosja ma zbyt duże rezerwy walutowe i zaplecze, aby ugiąć się pod wpływem sankcji. Putinowi czy komuś się podoba, czy nie trzeba odpowiedzieć militarnie dostarczając broń Ukrainie. Co do fabryk w Ukrainie, które nadal sprzedają do Rosji broń: jest burdel w tej Ukrainie skoro władza w Kijowie nie umie wyegzekwować swoich decyzji, chora sytuacja.
    • As_ksc

1.2K
      0
    • 01.09.2014 o 18:51
      Post #1007269 01.09.2014 18:51
    Szkoda, że w tym wątku zrobiła się taka przepychanka, zamiast merytorycznej dyskusji. Mam pytanie do Kolegów wpłącających kasę na Batalion Azowski. Dlaczego wybraliście akurat tę jednostkę, a nie np. na Batalion Żydowski http://kresy24.pl/wp-content/uploads/2014/07/batalion-zydowski-ukraina-480x332.jpg , czyżby antysemityzm? ;) A już tak na poważnie, kilka moich luźnych przemyśleń: 1. Może stosunki polsko-ukraińskie nigdy nie były tak dobre, podobnie jak zdaniem niektórych polsko-litewskie, tylko co z tego wynika? Co do Litwy, to uważam za żenującą sytuację, gdy polskie samoloty patrolują ich przestrzeń powietrzną, a władze litewskie utrudniają działalność szkolnictwa polskiej mniejszości. Na Ukrainie być może nie ma tego typu przeszkód administracyjnych, ale duża część Ukraińców ma do nas wyraźnie negatywne i agresywne nastawienie.Nie mówię tylko o środowiskach w rodzaju Svobody itp., ale o przeciętnych obywatelach. Wbrew temu co może niektórzy sądzą, nie twierdzę, że winą za Rzeź Wołyńską należy obarczać wszystkich Ukraińców, ale potępienie Bandery, Szuchewycza itp. byłoby aktem sprawiedliwości historycznej, tak samo, jak potępienie hitlerowców, z którym jakoś Niemcy nie mieli takiego problemu. Jeśli Ukraińcy chcą być traktowani, jak cywilizowany naród, to nie powinni robić bohaterów z barbarzyńskich zbrodniarzy. Analogicznie uważam za haniebne, że w Rosji, czy krajach znajdujących się w jej strefie wpływów nadal traktuje się Stalina,jak jeden z mitów państwotwórczych. P.S. Czy ktoś zorientowany w temacie mógłby napisać jak teraz wygląda sytuacja z ukraińskim embargo na niektóre polskie towary? 2. Tak, to jest wojna rosyjsko-ukraińska, a nie atak survivalovców. Ktoś podjął tutaj temat tej wojny, jako starcia Rosji z szeroko pojętym Zachodem i jego wartościami. Najpierw wypadałoby zdefiniować jak kto interpretuje to pojęcie. Jak dla mnie, to klasyczny Zachód w rozumieniu kulturowym stanowi chrześcijańśka etyka, rzymskie prawo i grecka kultura. Natomiast dominująca obecnie w mainstreamie "zachodniość" to prawa pederastów, gender, feminizm, aborcja, ateizm, multikulti, kosmopolityzm, hedonizm, atomizacja. Z pierwszą interpretacją się utożsamiam, druga jest mi absolutnie obca. 3. Doszukiwanie się w Rosji jakiejś alternatywy dla materialistycznego Zachodu to szkodliwy idiotyzm. Fakt, że w państwie Putina nie ma przywilejów dla LGBT nie zmienia tego, że to kraj o b. wysokim wskaźniku aborcji, alkoholizmu, przemocy w rodzinie i wielu innych patologii. Symbioza Putina z cerkwią prawosławną bynajmniej nie jest jakimś objawem tradycjonalizmu i powrotu do chrześcijaństwa, tylko zimnym wyrachowaniem. Zresztą Rosja przejęła z kręgu bizantysjkiego ideę cezaropapizmu, gdzie władza kościelna "chodzi na pasku" świeckiej. Dobry wpis na ten temat http://www.pch24.pl/nie-ta-cywilizacja--nie-ten-konserwatyzm-,23202,i.html 4. Widzę, że nikt nie podjął tego tematu, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa Polski warto przypomnieć o dwóch faktach: Proponowanej Polsce przez Szwecję ścisłej współpracy wojskowej i zerwanym przez rząd Leszka Millera porozumieniu z Norwegią o gazociągu, który byłby alternatywą dla dostaw z Rosji. 5. Sytuację w której Sikorski i inni politycy jego pokroju pozują na mężów opatrznościowych, zamiast w związku z aferą podsłuchową podać się do dymisji i nabrac pokory uważam za farsę. Jak III RP ma być liczącym się graczem na arenie miedzynarodowej, to niech najpierw upora się z wewnętrznymi problemami. 6. Może ktoś mi zarzuci, że nie byłem na wojnie, ani nie wpłacam na żadną walczącą formację militarną, ale nie znaczy to, że tylko siedzę i krytykuję :) Wolałem razem z kumplami wyłożyć kasę i zrobić paczki dla weteranów NSZ o których politykierzy nie pamiętają. 7. Tak na rozluźnienie: Mam nadzieję, że temat Ukrainy nie spowoduje trwałego rozłamu na forum. Wystarczającą stratą było, że na tym tle doszło do rozłamu w Alternatywie Socjalistycznej, gdzie jeden gość utożsamiał typów z Noworosji z umierającymi republikanami w wierszu Broniewskiego, a drugi uważał ich za nazioli ;)
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 21:20
      Post #1007304 01.09.2014 21:20
    1. Uważam że jeśli chodzi o Litwę to jesteśmy torchę hipokrytami,fakt władze litewskie utrudniają działalność szkolnictwa polskiej mniejszości.(nie tylko polskiej)Jest to chyba spowodowane obawą przed powstaniem sytuacji gdzie jeden z jej silniejszych sąsiadów(Polska,Rosja)zacznie wyzwalać mieszkającom tam licznie mniejszość.Moja opinnia o Litwinach zmieniła się trochę po przeczytaniu tego artykułu http://swiatowidz.pl/2011/05/histeria-obojga-narodow-czyli-czemu-litwini-nie-lubia-polakow-i-odwrotnie/ Zgadzam się jesteśmy tam powszechnie nielubiani,podobnie zresztą jak na Ukrainie i naturalnie odpowiedzialni za wszelakie zło...jak u nas Rosja.Wschodnia Ukraina moim zdaniem podzieli losy Republiki Naddniestrzańskiej,jest POzamiatane i nie ma sensu walczyć za przegraną sprawę. 2. Tak jest to wojna rosyjsko-ukraińska a nie polsko-rosyjska-ukraińska.Klasyczny zachód,zwłaszcza chrześcijańska etyka itp...to moim zdaniem(laika)nieodwracalnie melodia przeszłości a nie fundament na przyszłość. 3. "[i]Doszukiwanie się w Rosji jakiejś alternatywy dla materialistycznego Zachodu to szkodliwy idiotyzm.[/i]"A co z Węgrami i Orbanem oni mogą a my nie(edit Fakt mamy gorszą sytuację geopolityczną),jesteśmy skazani na okupację gospodarczą Niemiec? Docelowa Polska oczami Unii to 20 mln ludzi,pomidory tania siła robocza zero własnego przemysłu.Nie musimy być z kacapami braćmi(jak z ukraińcami :) ) ale śladem Francji,Niemiec robić biznes i opchnąć tyle tych przysłowiowych jabłek ile tylko wejdzie. 4. Owszem ciekawe alternatywy.Niestety na dzień dzisiejszy mamy sojusz z państwami które nad naszą niepodległość przekładają własne interesy i jak wspomniano wcześniej Europa Wschodnia interesuje je...jak nas np Palestyna vs Izrael czy Libia,Irak itd.Nasi bliscy sąsiedzi Czechy,Słowacja i naturalnie Węgry(Grupa Wyszehradzka)są przeciwne dalszym naciskom gospodarczym skierowanym przeciw Rosji.Co prawda premier Republiki Czeskiej popiera budowę baz NATO w Polsce ale już stanowczo sprzeciwia się budowie podobnych w Bohemii.Na dobrą sprawe to taka okupacja... 5. Zgadzam się.
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 01.09.2014 o 21:36
      Post #1007306 01.09.2014 21:36
    Rasputin Napisał(a): ------------------------------------------------------- Zgadzam się [b]jesteśmy tam powszechnie > nielubiani,podobnie zresztą jak na Ukrainie[/b] i > naturalnie odpowiedzialni za wszelakie zło...jak > u nas Rosja.Wschodnia Ukraina Rozumiem, że gdy Rasputin nie zgadza się z faktami to tym gorzej dla faktów : ) Polacy są bardziej lubiani w zachodniej (tej "banderowskiej" ;) ) Ukrainie niż w wschodniej. Ogólnie im większy odsetek Ukraińców w danym regionie Ukrainy tym większa sympatia dla Polaków (w zachodniej i centralnej części na bardzo wysokim poziomie) http://www.iri.org/sites/default/files/2014%20April%205%20IRI%20Public%20Opinion%20Survey%20of%20Ukraine%2C%20March%2014-26%2C%202014.pdf Strony od 95 do 98 > 3. jesteśmy skazani na okupację gospodarczą > Niemiec? Bzdura, czym ta okupacja się przejawia ? Docelowa Polska oczami Unii to 20 mln > ludzi,pomidory tania siła robocza zero własnego > przemysłu. Następne teorie spiskowe. Współczuję żyć w świecie zewsząd otoczonym przez wrogów non stop spiskujących nad przyszłym losem Polski.
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 21:36
      Post #1007307 01.09.2014 21:36
    gaudeamus Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Co do fabryk w Ukrainie, które nadal sprzedają > do Rosji broń: jest burdel w tej Ukrainie skoro > władza w Kijowie nie umie wyegzekwować swoich > decyzji, chora sytuacja. Sam widzisz jaka tam panuje mentalność i jak interesy(kasa)kierują zachowaniem ludzi.Zresztą już ktoś pisał że to wojna oligarchów,jedni są powiązani z Rosją trzepią kase np na tych fabrykach broni inni chcą do UE.
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 21:46
      Post #1007311 01.09.2014 21:46
    A.W.B Mam znajomych z Ukrainy(Lwów),znajomą z Krymu(zawsze była prorosyjska),Gruzji,Serbii,Litwy ba nawet sąsiada banderowca i wiem jak tam się nas tam traktuje,za mówienie po polsku dostajesz w jape.To samo na Litwie.Wybacz i bez obrazy...Twoje "fakty"i mity mnie nie interesują i interpretuj sobie wszystko wedle uznania.
    • gaudeamus

2.7K
      1K
    • 01.09.2014 o 21:47
      Post #1007313 01.09.2014 21:47
    Rasputin, po prostu Ukraina nie ma kontroli nad podstawowymi rzeczami. Nie tylko chodzi o ten przykład. Gdyby na początku rozruchów milicja ukraińska zareagowała prawidłowo, a nie przyłączyła się wręcz do rozruchów na wschodzie dzisiaj byłby pewno spokój. Tu jest największy problem Ukrainy, nie ma całkowitej jedności w podstawowych kwestiach. Z drugiej strony można teraz łatwiej oddzielić ziarno od plew. Jestem zdania podobnego do twojego, że wschód w każdym razie obecny teren zajęty przez separatystów jest stracony. Może za x lat kiedy gospodarka Rosji wpadnie w głęboką recesję i wybuchnie wojna domowa, może wtedy krym i tą część Ukrainy da się odzyskać. Putin ofiary już nie puści. Co do nastrojów Ukraińców do Polaków i odwrotnie. Jest teraz historyczna chwila, aby nasze narody znalazły wspólny mianownik. Nie dziwcie się tez Ukraińcom, jak przez lata byli atakowani propagandą o braciach ze wschodu i wrogu z zachodu.
    • As_ksc

1.2K
      0
    • 01.09.2014 o 21:49
      Post #1007314 01.09.2014 21:49
    W punkcie 3. nie miałem na myśli robienia interesów itp., tylko postawę, jaką prezentuje np. prof. Wielomski, albo prof. Raźny. Chodziło mi o to, że nie można stosować manichejskiego podziału i na siłę wpisywać wszystkich albo w opcję ukrainofilską, albo rusofilską. Daleki jestem od "teorii spiskowych", ale to, że Polska jest gospodarczo ściśle powiązana z Niemcami, a lwia część polskich przedsiębiorstw, szczegółnie z sektora mediów należy do kapitału niemieckiego wie chyba każdy zainteresowany polityką. Tak samo, jak chyba każdy widzi, że w Polsce mamy coraz większe problemy demograficzne i nie chodzi o jakieś planowane przez urzędników UE mordy, tylko emigrację zarobkową i spadek liczby urodzeń. A.W.B., nie odpowiedziałeś mi, czemu wybrałeś akurat ten batalion? ;) Tajny układ o podziale jasyru z rosyjskich fraucymerów, czy może w jego szeregach walczą jacyś Afrykanerzy? ;)
    • A.W.B.

3.8K
      51
    • 01.09.2014 o 21:52
      Post #1007316 01.09.2014 21:52
    Rasputin Napisał(a): ------------------------------------------------------- > A.W.B Mam znajomych z Ukrainy(Lwów),znajomą z > Krymu(zawsze była > prorosyjska),Gruzji,Serbii,Litwy ba nawet sąsiada > banderowca i wiem jak tam się nas tam traktuje,za > mówienie po polsku dostajesz w jape.To samo na > Litwie.Wybacz i bez obrazy...Twoje "fakty"i mity > mnie nie interesują i interpretuj sobie wszystko > wedle uznania. Tak, tak , już wiemy , że dla Ciebie rzetelne badania profesjonalnego think tanku to mity przecież ważniejsze jest to, że Rasputin ma sąsiada banderowca i wie , że za mówienie po Polsku na Ukrainie leją w mordę : ) Kończę tu rozmowę o Ukrainie bo nie mam czasu przepychać się z jakimiś zjawiskami internetowymi i fanami teorii spiskowych, może tu wrócę do rozmowy za kilkanaście dni. Z AS_KSC mogę podyskutować bo przedstawia argumenty a nie fantazje i horrory klasy C o Ukraińcach bijących w mordę za mówienie po Polsku.
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 21:58
      Post #1007317 01.09.2014 21:58
    gaudeamus Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Nie dziwcie się tez Ukraińcom, jak przez lata byli > atakowani propagandą o braciach ze wschodu i > wrogu z zachodu. Myślę że jest odwrotnie,miło wspominają czasy C.K i Austro-Węgier...byli tam(Lemberg,obecnie Banderstadt ;) )faworyzowani w większym stopniu niż np żywioł polski(Kraków)I odwrotnie,doskonale pamiętają czasy wielkiego głodu w ZSRR w latach 30? Do nas mają pretensje że staneliśmy im na drodze do niepodległości w latach 1918-1920 no i jeszcze wcześniej Jeremi Michał Korybut Wiśniowiecki, zwany Jaremą lub Młotem na Kozaków ;)
    • Rasputin

619
      0
    • 01.09.2014 o 22:09
      Post #1007319 01.09.2014 22:09
    @As_ksc rozumiem i zgadzam się.Emigracja zarobkowa właśnie ma na celu zapobiec czemuś na wzór "ojromajdanu" w Polsce.Zwyczajnie niezadowoleni jadą na gary do UK(sam byłem kilka lat jako kucharz ;) )Jednocześnie niweluje to niż demograficzny na zachodnim rynku pracy a pogłebia u Nas.Efekt mniej kasy na emerytury i do budżetu.Naturalnie mogę się mylić.Dobranoc :)
    • Redcclise

3.4K
      10
    • 01.09.2014 o 22:24
      Post #1007327 01.09.2014 22:24
    Rasputin Napisał(a): ------------------------------------------------------- >Mam znajomych z Ukrainy(Lwów),znajomą z > Krymu(zawsze była > prorosyjska),Gruzji,Serbii,Litwy ba nawet sąsiada > banderowca i wiem jak tam się nas tam traktuje,za > mówienie po polsku dostajesz w jape.To samo na > Litwie.Wybacz i bez obrazy...Twoje "fakty"i mity > mnie nie interesują i interpretuj sobie wszystko > wedle uznania. A wiele osób ma znajomych z terenów gdzie Polaków traktuje się bardzo w porządku. I co?
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 01.09.2014 o 22:57
      Post #1007333 01.09.2014 22:57
    Litwa sie nas obawia z powodu swojej słabości. Przecież to idiotyczne że oni nam skaczą, a z drugiej strony proszą nas o obronę przed Rosją:). Z naszą Polonią i tak tam nie wygrają ponieważ są zbyt słabym państwem. Rasputin [i]2. Tak jest to wojna rosyjsko-ukraińska a nie polsko-rosyjska-ukraińska.Klasyczny zachód,zwłaszcza chrześcijańska etyka itp...to moim zdaniem(laika)nieodwracalnie melodia przeszłości a nie fundament na przyszłość.[/i] Tak można by pisać z pięć lat temu, choć ja zawsze miałem inne zdanie. Europa zawsze będzie chrześcijańska-zmuszą ją do tego sąsiedzi. Życie nie znosi próżni, tam gdzie wypiera się religię katolicką pojawia się islam. Czy sie to podoba lewakom czy nie ludzie potrzebują wiary. Stąd wielu ludzi z Europy walczących po stronie islamistów w walce o kalifat. Im więcej bab z brodą tym więcej ich będzie. Nigdy na świecie nie było momentu by zapanował ateizm jako główny nurt.
    • Camron

5.3K
      1.9K
    • 01.09.2014 o 23:47
      Post #1007349 01.09.2014 23:47
    As_ksc - popieram wypowiedz. Szczególnie punkty 5 i 6. A i 7 szczesliwy zabobonnie. (tu)
    • craxik

399
      0
    • 02.09.2014 o 09:19
      Post #1007370 02.09.2014 09:19
    A.W.B. Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Rasputin Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > Zgadzam się jesteśmy tam powszechnie > > nielubiani,podobnie zresztą jak na Ukrainie i > > naturalnie odpowiedzialni za wszelakie > zło...jak > > u nas Rosja.Wschodnia Ukraina > > Rozumiem, że gdy Rasputin nie zgadza się z > faktami to tym gorzej dla faktów : ) > Polacy są bardziej lubiani w zachodniej (tej > "banderowskiej" ;) ) Ukrainie niż w wschodniej. > Ogólnie im większy odsetek Ukraińców w danym > regionie Ukrainy tym większa sympatia dla > Polaków (w zachodniej i centralnej części na > bardzo wysokim poziomie) > http://www.iri.org/sites/default/files/2014%20Apri > l%205%20IRI%20Public%20Opinion%20Survey%20of%20Ukr > aine%2C%20March%2014-26%2C%202014.pdf Strony od > 95 do 98 > > > 3. jesteśmy skazani na okupację gospodarczą > > Niemiec? > > Bzdura, czym ta okupacja się przejawia ? > > Docelowa Polska oczami Unii to 20 mln > > ludzi,pomidory tania siła robocza zero > własnego > > przemysłu. > > Następne teorie spiskowe. Współczuję żyć w > świecie zewsząd otoczonym przez wrogów non stop > spiskujących nad przyszłym losem Polski. ------------------------------------------------------------------------------------------- Oj dziecko, życie to nie bajka . Wszystko co jest odmienne z Twoimi poglądami to teorie spiskowe ;) Najwyrazniej żyjesz w jakimś utopijnym świecie . Śmiać się chcę jak wypisujesz bzdury o miłości Ukraińców do Polski :D Nie będę pisał wyświechtanego pier. dolenia. kogo znam na Ukrainie i jaką ma opinię o Polakach bo takie argumenty z każdej ze stron nie mają żadnego sensu. Mam głęboko gdzieś kto kogo morduję na wschodnich pastwiskach dla mnie mogę się te kur. wy. wyrżnąć wszystkie .Może kiedyś to zrozumiesz i to całkiem nie długu , że lepsza na wschodzie słaba gospodarczo Ukraina pod wpływami Rosji dzięki której możemy eksportować wszystko co popadnie , aniżeli taki gejzer , który wciąga na siłę Rosję w konflikt ze światem tylko po to by elitarna grupa ukraińskich oligarchów , złodziei i oszustów namaszczonych przez zachód mogła się razem z nimi bogacić i okradać społeczeństwo.Ukraina , UE jest potrzebna by przeżyć kolejne kilkanaście lat , dając chudą kozę .Darmozjady z zachodu myślały , że poszerzą swoje wpływy na wschód tworząc tym samym kolejną grupę niewolników (Europejczyków drugiej kategorii) niestety przeliczyli się bo nie sądzili , że Rosja uderzy pięścią w stół a teraz motają się jak dzieci we mgle. Światem rządzi kasa a nie pierdo. leniem. pacyfistów . Usa chciała wprowadzić demokrację , praworządność "wolność" u ciapatych przy okazji podpier. dalając im ropę to teraz zwrócili się wszyscy przeciwko nim . Podobnie jest na Ukrainie to tak jak próba zrobienia z kozy konia :)
    • Rasputin

619
      0
    • 02.09.2014 o 09:33
      Post #1007374 02.09.2014 09:33
    Anonimowy komentarz z którym się zgodzę... "Ten sondaż, podobnie jak gra wstępna służy tylko podnieceniu... Nie wypada, żeby myślący człowiek podniecał się opinią 1200 osób na 46 milionów. Poza tym, Ukraińcom strach do oczu zagląda i sympatia do Polaków może być niezłą przepustką. Wystarczyłoby, żeby Ukraina stała silna gospodarczo lub potężna militarnie, to zaraz wyjdzie problem "linii San", a z bibliotek znikną opracowania wołyńskie (sic!). To badanie ma wartość polityczną, podobnie jak deklaracje jednego z kandydatów na prezydenta. Oczywiście, dopuszczam, że takie głosy istnieją, ale one, mimo że cenne, niczego nie zmieniają. Nie podniecajmy się więc, bo zostaniemy z ręką..."
    • rmszar

11.7K
      872
    • 02.09.2014 o 09:36
      Post #1007376 02.09.2014 09:36
    Rasputin, a ty się podniecasz opinią ilu ludzi na 46 milionów? Podaj liczbę. Konkretną. Nie pamiętam, żeby ktokolwiek podczas wyjazdu do Doniecka dostał w japę za mówienie po polsku. A szwędaliśmy się po całym Doniecku, o różnych porach, w różnym stanie skupienia. Dziwne, bo przecież za mówienie po polsku powinien w japę dostać choć jeden na ponad 200 osób, skoro twoi znajomi tak twierdzą. Craxik, a ile tego "wszystkiego co popadnie" eksportujemy przez słabą Białoruś, uzależnioną od Rosji? Podaj dane. Konkretne. Rozumiem, że wam się podoba silna, imperialna Rosja, tuż przy naszych granicach. Ale nie każdemu Polakowi się to podoba. W swym infantylnym pojmowaniu świata nie potraficie ogarnąć, że nie każdy, kto widzi zagrożenie w Rosji, kocha UE czy jest pacyfistą. A co do rzucania się w stronę AWB przez kolesia z nickiem "craxik", to ja proponuję, żeby zrobił to na żywo. Tak prosto w oczy.
    • Rasputin

619
      0
    • 02.09.2014 o 10:03
      Post #1007387 02.09.2014 10:03
    Rmszar nie podniecają mnie ani sondaże ani kto dostał po twarzy lub nie(mam inne fetysze),tym bardziej czyjeś prywatne kontakty z Ukraińcami.Podobnie jak Craxik jestem zdania że wypisywanie kto kogo zna nie ma żadnego sensu...i niepotrzebnie dałem się wciągnąć w podobne licytacje.Zgadzam się że jak wszędzie i tam jest grupa pozytywnie nastawionych do nas ludzi,mających zdrowe podejście do historii.Co do waszego pobytu w Doniecku,co innego być tam parę dni na turnieju hokeja /albo Euro 2012 a co innego żyć tam na codzień w asymilacji.Zresztą wedle tych sondaży w Doniecku niby nas nie lubią,więc sam widzisz że nic tak nie zakłamuje rzeczywistości jak statystyka.
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 02.09.2014 o 10:11
      Post #1007388 02.09.2014 10:11
    Myśmy dostali kiedyś wpiernicz w Jałcie na Krymie, ale raczej z pobudek finansowych niż narodowo-lingwistycznych. Było to w latach 90. XX wieq. Pobili nas na dyskotece, okradli i uciekli. Qmplowi wybili dwa przednie zęby, ja zdążyłem się sqlić leżąc już na ziemi. Zabrali mi portfelik. Ale nie obłowili się. W sumie zabrali nam ze 20 dolców. Grupa kilqnastku chuliganów pobiła mnie, Edka, Azora i brata Edka Rudika, nagle, z partyzantki bez ostrzeżenia, w momencie jak byliśmy rozdzieleni i niczego się nie spodziewaliśmy. Ludzie bez czci i honoru. Ciach, ciach, ciach, trwało to może minutkę. Otrzepawszy się zobaczyliśmyw mroq oddalające się biegiem stado ludzi. W Kijowie nas lubią, we Lwowie też, w Donbasie teraz chyba miejscowi nie. Koleżanka siedziała rok w Kijowie, teraz w Odessie i mówi, że do Polaqw odnoszą się z szacunkiem. Ukrajina się spolaryzowała, ale wielkie ośrodki, nazwijmy je środkowo-wschodnimi (Odessa, Charków, Dniepropietrowsk, Zaporoże) są teraz w większości za Ukrajiną, a jeszcze do niedawna było z tym różnie. Podejrzewam, że w Donbasie zwolennicy Ukrajiny są zastraszeni i ich nie widać. Obawiam się, że Putin otworzył puszkę z pandorą. Pandora wyjdzie z puszki i zacznie się rozlewać. Armenia uderzy na Azerów, Kazachstan na Kirgistan, Kazań na Moskwę etc. A to może być dopiero początek. Ukraińców jest dosyć rozrzuconych po Rosji, żeby partyzantka miała oparcie. Czekać tylko na bunt Kaukazu i Idel-Uralu. Wielu Ukrajińców ma akcent prawie rosyjski, wielu było w wojsq w centrum Rosji czy na Syberii. Dobrze wiedzą gdzie są magazyny z amunicją, a więc gdzie i jak podłożyć ogień. Oqpacja Ukrajiny przez Rosję jest raczej niemożliwa. Na[prawdę nie wiem co Putin chce osiągnąć. Odbudować imperializm sowiecki? Przecież historia powtarza się jako farsa jak zauważył Marx. Podejrzewam, że Putin wdepnął w goowno, ale na wycofanie się jest już za późno. Nienormalny facet ten Putin.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie