Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Piast Gliwice- Cracovia 1 : 1

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 02.11.2013 o 17:24
      Ostatnia aktywność 15.11.2013 o 17:40
      17311 wyświetleń
    • Agnan

4.4K
      96
    • 09.11.2013 o 20:14
      Post #943758 09.11.2013 20:14
    leszeczek Napisał(a): ------------------------------------------------------- > mam to samo zdanie co szpetota. Nie jesteśmy w > stanie określić bez specjalnego oprogramowania, > jak wygląda rzut prostopadły piłki na murawę. > Ważne jest tylko to, że sędzia bramkę uznał. > I to jest ważne. Nie do końca... Ja lubię wygrywać uczciwie, a nie przez błędy sędziego... Co nie zmienia tego, że jakoś od lat błędy "dla nas" zdarzają się nad wyraz sporadycznie, a "przeciw nam' - ho, ho! Oczywiście, potrzebna jest analiza komputerowa, jednak z tego odstępu między linią a dołem piłki widocznego w TV odniosłem wrażenie, że gol był. Poza tym, sędzia GŁÓWNY stał wtedy kilka metrów od tego miejsca i patrzył w tę stronę... A jeśli była analiza w C+ i dla nas, to bardzo dobrze. Tym bardziej dobrze że Pilarz obronił. No i, szkoda tego nei podyktowanego dla nas karnego. O niewykrozystanych sytuacjach juz nei mówiąc (ten strzał w 1połowie gdy bramkarz opuścił bramkę... :( )
    • Pasiak_od_1979

1K
      926
    • 09.11.2013 o 20:15
      Post #943759 09.11.2013 20:15
    Kurde, drugi mecz z rzędu kiedy po bardzo dobrej I połowie na drugą wychodzimy z noskami zadartymi do góry. Zbyt zadartymi, gdyż nie widzimy, że na drugą połowę tak Korona jak i Piast wyszły "w innych składach". Po 60 sekundach drugiej odsłony widać było, że gliwiczanie grają zupełnie inaczej - wysoko, agresywnie, o wiele szybciej biegają - a my dalej sobie dostojnie pykaliśmy. Niewiele brakowało a efekt byłby taki jak z Kielcami czyli 1:2. Ciężko się pogodzić z jakąkolwiek stratą punktów w meczach gdzie mamy ponad 70% posiadania piłki i naprawdę dominujemy. Nie odkryję Ameryki gdy powiem, że brakuje nam przede wszystkim tzw. "ostatniego podania" jak i skuteczności w sytuacjach, które już mamy. Skoro komputerowcy potwierdzili, że nasz gol padł bezdyskusyjnie to należy pochwalić sędziego (Jakubika bodajże i jego liniowego), że nie bał się i zagwizdał tego gola. Inna rzecz, że Trela powinien wylecieć z czerwoną kartką, gdyby się liniowy nie cofał przed jego napadem szału, pewnie by się wywrócił. Musimy zacząć zbierać owoce posiadania piłki na poziomie 70% !!
    • stary kibol

5.4K
      2.2K
    • 09.11.2013 o 20:20
      Post #943761 09.11.2013 20:20
    Jak się meczu nie da wygrać, to należy go zremisować! Mam mieszane uczucia, z jednej strony żal za straconymi punktami (karny na Dawidzie, setki Danielewicza i Nowaka), z drugiej ulga po obronionym przez Krzyśka rzucie karnym, który uratował nam remis. Ważne, że walczyliśmy do końca.
    • Matthias89

2.5K
      1.2K
    • 09.11.2013 o 20:31
      Post #943766 09.11.2013 20:31
    Mieszane odczucia. Z jednej strony dobra pierwsza połowa, gdzie to powinniśmy prowadzić 2:0, do tego jeszcze ewidentny rzut karny dla nas. Z drugiej trzeba się cieszyć, że udało się wywalczyć choć ten 1pkt. i Piast się do nas nie zbliżył, no i jeszcze niewykorzystany karny. Tak więc ciężko skomentować ten mecz, bo jednak te 3pkt były na tacy, z drugiej blisko było 0pkt. Ps. Nawet nie wiem jak Pilarz obronił tego karnego, bo gdy sędzia gwizdnął, to tak się wkurzyłem, że nie patrzyłem jak zawodnik Piasta strzelał, spuściłem głowę i czekałem, a tu niespodzianka i słyszę, że nie ma gola, ale emocje były ;)
    • paluch

4K
      3.1K
    • 09.11.2013 o 21:25
      Post #943789 09.11.2013 21:25
    Gdyby był podyktowany karny a Milosz pewie by go wykorzystał to zwycięstwa byśmy nie wypuścili z rąk. Swoją drogą trzeba się cieszyć z 1 punktu i dobrej gry, jeszcze w I lidze nie potrafiliśmy regularnie puntować na wyjazdach o teraz robimy to w ekstraklasie.
    • Aleks

1.9K
      226
    • 10.11.2013 o 01:53
      Post #943858 10.11.2013 01:53
    Skutecznosc jest nadal nasza "pieta Achillesa", a sedziowie wciaz maja problem z rozstrzygnieciem kiedy przyznawac rzut karny. Matras nie trafil w pilke, nadepnal na stope Nowaka czym spowodowal jego upadek - ewidentny karny. Zakladajac jego wykorzystanie, mecz potyczylby sie zupelnie inaczej. Przy naszym stylu gry wejscia napastnikow z pilka w pole karne po dojsciu do dobrych podan, to wlasnie efekt rozgrywania pilki i szukania momentu kiedy i komu ja podac. Gdy juz do tego dojdzie, tworzy sie sytuacja bramkowa i nieprawidlowe jej przerwanie poprzez faul, powinno byc ostro karane. Odpuszczanie tego przez sedziow niweczy caly wysilek i sens prowadzenia gry. Gdzies tam we wladzach zwiazku sedziowskiego (czy jakkolwiek sie to nazywa) powinno sie klasc nacisk na uwazniejsze podejscie sedziow do takich sytuacji i nieuciekanie od odpowiedzialnosci za decyzje. W przypadku Cracovii zaczyna niestety byc regula, iz nie dyktuje sie zasluzonych karnych niemal w kazdym meczu! Pozniej mowi sie, ze czas rozgrywania pilki nie przeklada sie na efekt bramkowy, ale wlasnie tworzenie tych sytuacji i ich nieprawidlowe "kasowanie" przez obroncow przeciwnika takim efektem sa! Inna rzecz, ze nadal pilka odskakuje od nogi, jest podawana niezbyt dokladnie albo kierowana w miejsce bramki najlatwiejsze do obrony przez bramkarza. (Gdyby Danielewicz, ktorego nikt nie atakowal, skierowal glowa pilke w dolny rog bramki, musialaby ona znalezc droge do siatki). Odnosze wrazenie, ze po okresie naprawde dobrych meczow, gramy ostatnio slabiej. Jest mniej dynamiki, zaangazowania, desperacji w checi odniesienia zwyciestwa. Juz teraz nie jestem taki pewien dobrej postawy w meczu z Lechem jak bylem nawet po porazce z Pogonia. Wtedy gralismy lepiej i jeszcze nie umiemy utrzymac sie na tym poziomie.
    • Zibiland

4.6K
      366
    • 10.11.2013 o 10:14
      Post #943883 10.11.2013 10:14
    Zgadzam się z Alexem...;) Ostatnio Pasy wychodza na boisko dziwnie zaprogramowani....albo chcemy tylko wjechać w 16tke bądz strzelamy z poza... Z Pogonia Budzik oddał wiele strzałów zza pola karnego,a z Piastem? Jeden strzał z wolnego!I to Boljewica...który chyba zapomniał jak w I lidze strzelał.Czyżby jakaś blokada? Saidi, wczoraj raczej bezproduktywny,miał jedną sytuację no ale blok...zbyt wiele strat ,... Nie mamy co narzekać,bo mimo wszystko grają jednak o pierwszą 8!Zawsze możemy powiedzieć ,że w tej lidze można więcej.Ano można,ale nie zawsze wychodzi - tak jak z Pogonia. Te 70% posiadania piłki wychodzi na to ,że norma,wiec należy pracowac nad skutecznościa a zwłaszcza po stałych fragmentach ,które na razie są de facto stratą... Pilarz - życiowa forma ,Kita- joker,Nowak -zawsze 2 obrońców sciąga ,panowie D-D nieżli w środku więc potencjał jest! Brak prawego obrońcy widoczny jak na tacy... Szeli dostał niezły opi..l od Pilarza zresztą słuszny .... efektem zbędnego wybicia był karny ...Szeli raczej tylko zmiennik...zamiennik ;-)
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 10.11.2013 o 10:19
      Post #943885 10.11.2013 10:19
    Akurat Wladek to wczoraj oddał 2-a BARDZO dobre strzały. Zresztą chyba jedyne dobre strzały z dystansu jakie wykonalismy. Pierwszy z wolnego z linni pola karnego. Jakieś 20cm nad poprzeczką (rok temu pewnie by "wsadził") i z jakieś 30-u metrów petarde która otarła się o słupek.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 10.11.2013 o 10:41
      Post #943889 10.11.2013 10:41
    Khalid Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Akurat Wladek to wczoraj oddał 2-a BARDZO dobre > strzały. Taaa, oba znakomite i oba niecelne. Tysiąc razy wolę strzały słabe, farfocle, ale trafiające w światło, tak aby dać szanse bramkarzowi na popełnienie błędu, a kolegom na dobitkę.
    • Khalid

20.8K
      12.9K
    • 10.11.2013 o 10:53
      Post #943891 10.11.2013 10:53
    dobra to strzelajmy farfocle jak Seba z 12 metrów po podaniu Nowaka ;) :D
    • Aleks

1.9K
      226
    • 10.11.2013 o 10:56
      Post #943892 10.11.2013 10:56
    Prowadzac krotka gre wokol pola karnego (podobnie jak sie to robi w pilce recznej grajac na tzw. wyblok, tzn. stworzenie luki w strefie druzyny broniacej w ktora wejdzie na kolo napastnik), czeste strzaly z dystansu sa niezbedne, sa wrecz obowiazkowym elementem tej taktyki. Powoduja one koniecznosc wychodzenia obroncow do strzelajacych i tym samym za ich plecami robi sie wiecej miejsca w ktore moze wejsc zawodnik atakujacy i wtedy zamiast strzalu nastepuje zagranie. To nie szkodzi, ze czesto beda to strzaly niecelne (choc oczywiscie lepiej, zeby szly w swiatlo bramki), gdyz ich celem jest wlasnie wyciagniecie obroncow do przodu. Jesli przeciwnicy zorientuja sie, ze druzyna atakujaca gra tylko krotko (jak sie to mowi "chce wjechac do bramki" ) to nie beda wychodzic i tym samym nie stworza potrzebnej atakujacym przestrzeni. Trener Stawowy podczas meczu z Piastem podobno sie irytowal, ze nasi wlasnie nie strzelaja z daleka, nawet komentatorzy zartowali, ze jakby zaprzecza tym swojej ulubionej taktyce krotkiej gry, ale wlasnie nie rozumieli, ze do tej krotkiej gry strzaly z dystansu sa konieczne.
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 10.11.2013 o 11:01
      Post #943894 10.11.2013 11:01
    Aleks Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Jesli przeciwnicy [b]zorientuja sie[/b], ze druzyna > atakujaca gra tylko krotko (jak sie to mowi "chce > wjechac do bramki" ) to nie beda wychodzic i tym > samym nie stworza potrzebnej atakujacym > przestrzeni. Ostatnio niestety orientują się coraz częściej.
    • Zibiland

4.6K
      366
    • 10.11.2013 o 11:14
      Post #943900 10.11.2013 11:14
    Khalid Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Akurat Wladek to wczoraj oddał 2-a BARDZO dobre > strzały. Zresztą chyba jedyne dobre strzały z > dystansu jakie wykonalismy. Pierwszy z wolnego z > linni pola karnego. Jakieś 20cm nad poprzeczką > (rok temu pewnie by "wsadził") > i z jakieś 30-u metrów petarde która otarła > się o słupek. Ok! zgadzam sie ....tak było....2 strzały w tym jeden z wolnego ,czyli TYLKO jeden z gry... Tak ,jak napisał Aleks ,bez strzałów z dystansu sami sobie robimy problemy... Wiemy,że Budzik i Bojlevic i Kosa mają kopyto i co? Nie wykorzystujemy TYCH argumentów....
    • Jacek S

134
      5
    • 10.11.2013 o 11:15
      Post #943903 10.11.2013 11:15
    [B] Panie Trenerze Wojciechu,[/B] Bardzo Pana szanuje jako trenera oraz człowieka 1. Proszę zwrócić uwagę na 3 bramkę Lecha w meczu z Ruchem (Lowrenticza). Tego typu rozwiązanie, indywidualne wejście zawodnika atakującego między dwóch obrońców - może być bardzo przydatne przy pozycyjnym rozgrywniu piłki, tak jak to czyni Cracovia. Proszę niech napastnicy i pomocnicy to potrenują: jedno dotknięcie piłki, zmiana kierunku ruchu piłki o 90 stopni w kierunku bramki i wychodzi się na pozycje strzelecką lekko przeskakując nad wystawionymi nogami obrońców( akurat przy tej bramce obrońcy tego nie zrobili) 2. Więcej decyzji oddawania strzałów z za 16 tki i to z pierwszej piłki. Nawet jak wydaje się że jest gąszcz nóg, to piłka może się odbić od nóg, zmylić bramkarza
    • Orlean

4.1K
      2.3K
    • 10.11.2013 o 11:41
      Post #943910 10.11.2013 11:41
    Jest wyjazdowy remis, choć chcąc spokojnie znalezć się w ósemce mecze z rywalami pokroju Gliwiczan należy wygrywać na luzie. Wnioski - sędziowanie w naszej lidze to skandal ( karny na Dawidzie ewidentny) - mając w składzie takich wirtuozów futbolu jak Żytko i Szeliga to cud że w tabeli jesteśmy tu gdzie jesteśmy - skuteczność musi ulec poprawie -co za tym idzie mniej klepania więcej strzelania na takiej murawie jak wczoraj każdy strzał w bramke niesie zagrożenie. - Krzysztof Pilarz szacun
    • Hropek

682
      0
    • 10.11.2013 o 11:47
      Post #943914 10.11.2013 11:47
    Jedna rzecz która mnie wkurwiła podczas tego meczu to to że Szeliga i Saidi będąc blisko (piątki!) w polu karnym Piasta zamiast strzelać woleli podawać..
    • sterby

20.5K
      22.5K
    • 10.11.2013 o 12:08
      Post #943917 10.11.2013 12:08
    Hropek Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Jedna rzecz która mnie wkurwiła podczas tego > meczu Ot, bardzo spokojny człowiek :)
    • new211

1.5K
      19
    • 10.11.2013 o 13:13
      Post #943942 10.11.2013 13:13
    Ma ktoś cały mecz bo na allgoals jeszcze nie ma
    • Hropek

682
      0
    • 10.11.2013 o 13:19
      Post #943944 10.11.2013 13:19
    sterby Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Hropek Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Jedna rzecz która mnie wkurwiła podczas tego > > meczu > > Ot, bardzo spokojny człowiek :) hahah, zle napisałem :D
    • Agnan

4.4K
      96
    • 10.11.2013 o 14:40
      Post #943965 10.11.2013 14:40
    Hropek Napisał(a): ------------------------------------------------------- > sterby Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Hropek Napisał(a): > > > -------------------------------------------------- > > > ----- > > > Jedna rzecz która mnie wkurwiła podczas > tego > > > meczu > > > > Ot, bardzo spokojny człowiek :) > > > hahah, zle napisałem :D Dlaczego? Było napisane "jedna" a nie "jedyna" :)

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie