"Kibicuje tylko gdy gts przewodzi w tabeli. W innym razie obraza się i płacze. W zasadzie nawet nie płacze, tylko się obraza i w @#$%& ma tzw. swój klub."
Ciekaw jestem, na jakiej podstawie wysnułeś takie wnioski na mój temat.
Nie wiem, czy wiecie, ale da się być kibicem Wisły, nie będąc przy tym sezonowcem.
-
-
CRACOVIA - gts 1 : 1
Kibicu Wisly! Jesteś na forum ludzi honoru z klubu Cracovia, którego działacze w czasach stalinowskich i prl-owskich zachowali się godnie i prawdziwie patriotycznie nie wybierając narzuconego Polsce przez ZSRR zbrodniczego resortu ubeckiego na swojego protektora jak zrobiła to twoja Wisla! Mimo, że kosztowało to Pasy upadek sportowy to uczciwość wobec własnej ojczyzny była dla nas najważniejsza.
My kibice Cracovii jesteśmy wierni swojemu klubowi na dobre i na złe (a nie tylko w chwili sukcesów) oraz wyznajemy wartości o których gawiedź z R22 nie ma pojęcia, a należą do nich wierność, lojalność, patriotyzm, uczciwość, prawda, sprawiedliwość, fair play i poszanowanie dla przeciwnika.
Niestety Wisly za kolaborację i zdradę jakiej dopuściła się w czasach stalinowskich szanować żaden uczciwy patriota nie może.
Kibicu Wisly wybrałeś sobie paskudny klub ale jeszcze nie jest za późno - zawsze możesz się nawrócić!. Jeżeli nie stać ciebie było na wybór szlachetnej Cracovii to przynajmniej przestań się interesować sportem!
[b]Wszak kibicować Wisle to grzech śmiertelny![/b]
Farciarz, Twoja riposta jest powalajaca :-)
Ps. Kibicwisly z tego co pisze głupi nie jest w przeciwieństwie co poniektorych, którzy nasze forum nawiedzaja. Przynajmiej nie obraża, le może nie zna historii "swojego" klubu.
to bedzie mecz o zycie Dla: Kibiców, Pilkarzy, no i .... Wojtka...
jezeli przegramy Wojtek moze za to zaplacic głową...
Farciarzu, czy nie uważasz, że można kibicować danemu klubowi, odkładając na bok wszelkie podteksty historyczne i polityczne? Dla mnie Wisła (i Cracovia, i wszystkie kluby piłkarskie w Polsce) to piłka, rozrywka. Wielu mówi mi, że nie jestem prawdziwym kibicem, nazywają piknikiem i niekumatym kosmitą. A ja po prostu wolę Wisłę od wszystkich innych klubów, tylko tyle. Po co dokładać do tego jakieś większe ideologie?
PS. Dziękuję za kulturalną odpowiedź, napisaną z szacunkiem do rozmówcy. Rzadko spotykane w internecie, a dopiero co na polskich forach kibicowskich.
Odpowiem w imieniu Farciarza - nie można.
Chodząc na kurwy stajesz się kurwiarzem, ot wszystko w tym temacie
Ok, kibicujesz, bo wolisz dany klub, niewiem ile masz lat, ale ja ponad już 20 lat temu przed wyborem klubu, którym będe kibicowal Przeanalizowałem historię Cracovii i Wisły. Nie brałem przy tym pod uwagę aktualnej sytuacji finansowo-sportowej danego klubu, bo nie kibicuje sie klubowi, bo jest aktualnie na fali, tylko dlatego ze się ktoś utożsamia z cala historią danego klubu. Po tej analizie wybór mógł być tylko jeden: Cracovia! Chodź wtedy Wisła grała w 1 lidze, a My w 3-ciej, nie miałem żadnych wątpliwości.
Dlatego nie rozumiem Twojej odpowiedzi.
Kibicu Wisly! A czy dziś kibicowałbyś twojej Wisle gdyby 30 lat spędziła na trzecioligowych boiskach i obecnie rywalizowała np. z Limanovią czy Starachowicami, bowiem nie mając silnego protektora w postaci milicji wylądowałaby szybko w tej klasie rozgrywek. Z prawdopodobieństwem bliskim 1 można odpowiedzieć, że Wisla byłaby wówczas klubem zapomnianym, słabym, pozbawionym kibiców i stadionu.
Musisz więc mieć pełną świadomość, że supremacja twojej Wisly została zbudowana na krzywdzie innych np. Cracovii, którzy takich przywilejów jak klub z R22 nie mieli. Chcesz się dystansować od podtekstów historycznych, ale właśnie z tych "podtekstów" w dużej mierze wynika dzisiejsza pozycja Wisly.
Powinieneś wiedzieć, że do czasów kiedy Wislę przejął milicyjny resort siłowy to Cracovia była ponad pięciokrotnie bardziej utytułowanym i większym klubem od twojego i to w kilkunastu dyscyplinach sportu. A w okresie PRL-u to milicyjni działacze Wisly rozwalili szereg silnych sekcji pasiackich zabierając stamtąd czołowych zawodników, oraz biorąc duże większe pieniądze od PZPR-u i UB za które sprowadzali lepszych graczy i budowali nowocześniejsza infrastrukturę.
Jakbyś się więc czuł gdyby przyszedł do ciebie złodziej okradł cię, a potem się tym bogactwem posłużył i dzięki temu świętował sukcesy?
To porażająca niesprawiedliwość i tak czują się dziś ludzie związani z Cracovią.
Nie można bowiem swojej radości jak Wisla budować na krzywdzie innych! Tego wymaga zwykła przyzwoitość
Kibicu Wisły,
Można kibicować Wiśle. Szanuję Twój wybór i choć go nie podzielam - rozumiem fascynację. Miłość do wybranego klubu jest dla kibica czymś najważniejszym - a wyciąganie dzisiaj faktów z lat pięćdziesiątych jako argumentu do wyboru drużyny uważam za mocno przesadzone.
Jako kibic Cracovii jestem dumny z Jej pierwszego mistrzostwa Polski, ale nie ukrywam że cieszyłbym się równie a zapewne i bardziej z mistrzostwa w bieżącym sezonie.
Pozdrawiam.
Eredin, no właśnie wszystko jest ważne.
Tylko, że (jak to określono) ten "fakt" z przełomu lat 40-tych i 50-tych był bardzo brzemienny w skutkach i wpłynął na pozycję i poziom sportowy tych dwóch w/w klubów jaki mogły prezentować przez okres 50 lat i późniejszy. Bowiem przez prawie pół wieku utrzymywał się ów totalitarny system a w latach 90-tych jego struktury oraz układy dalej funkcjonowały, rzutując w sposób zasadniczy na obecną sytuację.
KibicWisly Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Dla mnie
> Wisła (i Cracovia, i wszystkie kluby piłkarskie
> w Polsce) to piłka, [b]
rozrywka[/b].
Nie tylko dla Ciebie. Dla wielu z was.
Jak nie ma wyników(czyt. rozrywki) to was nie ma.
U nas nie ma rozrywki, a kibice byli, są i będą.
Jak byście polecieli do III ligi, i tam pobyli ze dwa, trzy lata,
to słuch o was zaginie.
[b]Wielu mówi mi, że
> nie jestem prawdziwym kibicem[/b], nazywają piknikiem
> i niekumatym kosmitą.
Patrz wyżej.
Nasze motywacje mogą nic nie dać jeśli przysłowiowy Żytko miast wybić piłkę będzie z nią biegł do swojej bramki....
Z kibicowaniem wiśle jest jak z onanizmem niby sprawia ci przyjemność ale sie tego wstydzisz.
Będzie dobrze :) - trzeba zadać cios na samym początku meczu, niech nasze grajki juz nie szlifują taktyki tylko wykończenie, strzały
Trzeba zagrac bardzo ostro ale z rozumem ,prowokowac parchow na kazdym kroku!! zastawic sie zeby sedzia nie widzial i lokiec w zeberka przy walce bark w bark max agresja ...ale sie rozmazylem nasi zawodnicy to nie Gatuzo....a trener ze swoja tki sraka tylko o walce bajery
sprzedaje , chce wierzyc ale ciezko jest ...moze kiedys
dozyje, kiedy milicjanty grajac z nami beda na oslep
pilke wybijac dostajac 3 -0.
Nalezy sie to nam starym kibicom za Lezajski ,Boguchwaly,do h.......ja
[b][align=center]Nie ma już biletów na D oraz na I.[/align][/b]
Oficjalne info.
ciekawie o derbach http://www.sportmalopolski.pl/index.php/wielkie-derby-krakowa
Zwyciężymy , zwyciężymy , zwyciężymy! Prześcieradło pomścimy!
Wybaczyć można wiele zarówno kopaczom jak WS, ale ten mecz powinien być papierkiem lakmusowym. Mamy w nich pokładać jakiekolwiek nadzieje czy też rozjebać to tfu towarzystwo. To są kurwa derby. Nie ma, że boli.
Nie wierze w koncepcje polowania na kości i twardej gry - to będzie zbyt czytelne - spodziewają się - będą padać i zwijać się z bólu jak pewien pan Marcin, mój ulubieniec sprzed lat, który swoje "zwijania" okraszał jeszcze mimiką twarzy kojarzącą się z cierpieniami towarzyszącymi wyrywaniu paznokci żywcem :)
Czarni nie są z Uzbekistanu , nie przylecą tu godzinę przed meczem.
Układ tabeli no i sił jest im znany , każda próbę zarysowania będą tonować kartkami , a wykartkowani albo będziemy mniej skuteczni w obronie albo będziemy kończyć mecz w 9-10.
Może to takie trochę podejście a'la Don Kichot :) , ale mimo siły przeciwnika zagrałbym vabank tj. mocno ofensywnie.
Dać kibicom trochę frajdy iść na wymianę może zatrybi i będziemy mieli farta , taktyka mocnego cofnięcia i "łamania kości" wg mnie skończy się gładkim wynikiem w plecy.Tak przynajmniej podejmiemy walkę - i tak nie mamy się kim bronić.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)