nareszcie dyskusja o taktyce, a nie o Stawowym. Oczywiście, że są teraz piłki grane tzw. do przodu, ale gramy też przeciwko innym drużynom. W I lidze bardzo często drużyny które przyjeżdżały na nasz stadion, murowały bramkę na 30-40 metrach. Nie mieliśmy też zawodnika typu Nowak, który potrafi tak grać na linii, nie mieliśmy Saidiego, który potrafi świetnie uciec z boku boiska. Teraz przy tej całej tiki-srace, jest po prostu łatwiej. Parę zagrań, ja do ciebie-ty do mnie, i już ktoś wychodzi z przodu do piłki, jest więcej miejsca. Przeciwnicy chcą wygrywać z nami mecze przed gwizdkiem a nie tak jak w I lidze, brońmy się całym zespołem, a razie przejęcia piłki, zapierdzielać do przodu i walić w bramkę czym popadnie. Ile myśmy goli stracili po utracie piłki w środku pola ? Masakrycznie dużo. Ale ćwiczenie do bólu tej taktyki, ćwiczenie pomimo potężnej krytyki, teraz daje rezultat. Tak czytam komentarze różnych speców, słucham wypowiedzi i co się rzuca - Cracovia ma swój styl. Taka jest opinia dość powszechna w mediach. Ten styl grają zawodnicy dość młodzi, którzy wraz z kopaczami typu Nowak, dzięki taktyce zdobywają punkty. Przypuszczam, ze z drużynami typu Widzew, Podbeskidzie będzie trudniej o punkty, bo te ekipy zagrają na poziomie środka I ligii. Boję się nawet o dzisiejszy wynik, bo postawią autobus a trzech skośnookich będzie zapierdzielać jak małe samochodziki w kontrach. Powtórzę, taktyka jest taka sama, ale możliwości do jej stosowania+lepszy szlif+lepsi kopacze dają dzisiaj wynik.
-
-
Wojciech Stawowy - treningi, sparingi, taktyka...
Ian, dopiero od paru meczy Cracovia przestała (na szczęście) rozgrywac tysiące bezsensownych podań w naszej połowie, które nic nie dawały. Teraz gramy bardziej do przodu (futbol jest na tak) odciazajac tym samym Naszą obronę.
Przez ostatnie mecze przez to mamy więcej sytuacji podbramkowych.
A w 1 lidze graliśmy podobnie jak w pierwszych meczach ekstraklasy, chodź przeciwne drużyny nie murowaly nam bramki jak w 1 lidze.
WS wreszcie poszedł po rozum do głowy. Jeszcze jedno, dwa mecze ze srikitaka, a pewno już by się pożegnał z Cracovia. Ja się cieszę i liczę dzisiaj na 3 punkty:-).
ale grali bezsensownie z tyłu, bo z przodu nie było komu tej piłki rzucić. Dodatkowo, jak rzucać piłkę na 16-20 metr, gdy tam stoi 10 kopaczy z przeciwnej drużyny... Przecież nasi dalej klepią, ale jest jak piłkę z przodu dograć. Stawowy poszedł po rozum do głowy ? Nie, jest możliwość gry tiki-sraki w Ekstraklasie a szlifowanie jej było w I lidze. Zobaczycie w meczu z Podbeskidziem, oby na żywo, jak się będziemy męczyć z tymi "toporami". Jak wczoraj oglądałem ich mecz (?) oki, nie napisałem widowisko ;) to już sobie wyobrażam następny macz na K1 ..
A to, że nie wyprowadzamy już _każdej_ akcji od własnego pola bramkowego i nagle Pilarz może wybijać daleko to też efekt tego, że gramy przeciwko drużynom grającym otwarty futbol, czy jednak korekta założeń taktycznych?
Nie pomógł Pan dzisiaj drużynie zmianami. Ławka bardzo krótka i słaba ale gra w 1 połowie była tak dobra, że lepiej już było nikogo nie zmieniać niż po raz kolejny wpuszczać na boisko bardzo słabych Strausa, Dudzica i Boljevića. Dziś jestem bardzo rozczarowany, pomimo ładnej gry.
Zupełnie Elvis nie masz racji. Drużyna grała w środę i zmiany były niezbędne.
Poza tym Seba przy próbie dobitki chyba złapał jakąś kontuzję.
Szkoda straconych punktów mimo dobrej gry,zmiany tragiczne ,co pan zrobił z Władkiem ,Rokiem?
Jak się nie nadają to do rezerw a wpuszczać młodych żeby się ogrywali.
Czemu zszedł Danielewicz?
Khalid elvis ma o tyle racje, ze oki straus gra po kontuzji, mozna to lekko usprawiedliwić, ale Dudzic i Bojlevic zawodzą któryś raz z rzędu. Trzeba dawać kicie, kapustce i innym szanse jak rutyniarze zawodzą.
bo pewnie Rok potrzebowal ogrania przed meczem z Jaga gdzie zagra 90min Kajak
ja sie nie zgodze bo chociaz mialem pretensje do Roka w tym sezonie to dzisiaj wypadł naprawde obiecująco.
pretensje mozna miec do czarnego wlasciwie to tylko i wyłącznie. pozatym nie bez znaczenia był dzień konia Janukowicza
Ja się przyłączę do krytykujących zmiany. O ile zmiana Danielewicz/Strauss wytłumaczalna tym co napisał quentin (chociaż należało jeszcze myśleć o ratowaniu wyniku, a nie o przyszłym meczu) to zmiany Dudzica i Boljevicia nie da się wytłumaczyć niczym. Wolałbym zobaczyć Kitę czy Kapustkę, zamiast zawodników, o których już od jakiegoś czasu niewiele wnoszą. Dudzic i Boljević w obecnej formie, to jedynie zawodnicy, którzy wobec totalnych braków kadrowych mogli by wejść na boisko od pierwszej minuty by poszarpać się ze świeżym rywalem. Zadziorności i siły nie można im odmówić. Wobec podmęczonego rywala wolałbym zobaczyć młodych, szybkich, zwinnych, technicznych i błyskotliwych zawodników. Chyba, że Kita i Kapustka są dalecy od moich wyobrażeń o nich. Kitę widziałem w Niepołomicach i bardzo mi się podobał. Co do Kapustki wspomnień nie mam.
SaNtO Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> ja sie nie zgodze bo chociaz mialem pretensje do
> Roka w tym sezonie to dzisiaj wypadł naprawde
> obiecująco.
>
> pretensje mozna miec do czarnego wlasciwie to
> tylko i wyłącznie. pozatym nie bez znaczenia
> był dzień konia Janukowicza
Jak Rok wypadł dzisiaj obiecująco to ja nie mam pytań!!!
Po raz kolejny apeluję o ćwiczenie stałych fragmentów gry. Nie stanowimy żadnego zagrożenia w tym elemencie! Przy silnych i wysokich obrońcach nasze rożne powinny być najgroźniejszą bronią a jest tak, że bramkarze jedną ręką wyłapują nasze wrzutki. W październikowych kolejkach 5 punktów biorę w ciemno i traktuję to jako plan minimum.
no to sie ciesze że wyjaśniłem
nie doczekam sie Kity czy Kapustki, Boljevic i Dudzic wk. mnie pan panie Stawowy
Osiołek Stawowy dalej widzi "potencjał" w Bartku D.Przemek Kita doczeka się debiutu tylko i wyłącznie wtedy kiedy się zmieni trener.(daj Boże swoją drogą)
Trzeba przyznać, że wreszcie widać w tej grze jakiś pomysł. Tylko trochę to jeszcze może potrwać, zanim zacznie przynosić seryjnie punkty. No nic, mogloby być gorzej...
leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wobec podmęczonego rywala wolałbym zobaczyć
> młodych, szybkich, zwinnych, technicznych i
> błyskotliwych zawodników.
To chyba trzeba będzie w Canal+ zainwestować i pośledzić tam jakieś zachodnie ligi ;)
Mam C+ :)
Oczywiście na myśli miałem te cechy na tle naszej ligi:)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)