Na pewno cieszy, że wygrywamy z jednym z naszych przyszłych rywali, choćby dlatego, że zawodnicy nabierają pewności siebie, morale kibiców też poszło trochę w górę* ;)
Z drugiej strony nie ma sensu popadać w jakiś hurraoptymizm (podobnie jak nie było sensu przesadnie dramatyzować po wczorajszym nienajlepszym występie przeciwko Okocimskiemu), bo to wciąż są tylko sparingi.
* - tylko Trapez jest niezadowolony, bo liczył na 5-1 :D
-
-
Cracovia w Ekstraklasie - sezon 2013/2014 - plany, przygotowania, plotki...
Wygrana zdecydowanie zasłużona! Przewyższaliśmy Podbeskidzie pod każdym względem, szczególnie w kulturze gry i indywidualnym wyszkoleniu piłkarzy! Denerwujące i powodujące palpitacje serca było wyprowadzanie piłki spod naszej bramki. Sądzę, że to element gry ćwiczony w sparingach i nie będzie nadużywany w spotkaniach ligowych. Reasumując jeszcze parę wzmocnień i będzie dobrze!
renegat Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wygrana zdecydowanie zasłużona!
> Przewyższaliśmy Podbeskidzie pod każdym
> względem, szczególnie w kulturze gry i
> indywidualnym wyszkoleniu piłkarzy! [b]Denerwujące
> i powodujące palpitacje serca było wyprowadzanie
> piłki spod naszej bramki.[/b] Sądzę, że to element
> gry ćwiczony w sparingach i nie będzie
> nadużywany w spotkaniach ligowych. Reasumując
> jeszcze parę wzmocnień i będzie dobrze!
Może idea takiego rozgrywania nie jest zła,nie neguje tego ale wykonawcy...!:(
Taktykę dostosować należy do materiału ,który się posiada,a mamy to co mamy...chyba ,że będziemy mieć nowych! ;)
Para stoperów jest niestety zbyt wolna ,mało zwrotna i niestety stabilna .:(
WS nawet przymuszony kartkami, nie próbował czegoś nowego (vide Lacic).Tak jak Bojan,tak i Kosa oraz Żytko chyba
prochu nie wymyślą i piłkarskich umiejetności nie rozwiną.Niestety pamiętam jak Żytkę zrobił Zieliński (wtedy Korona i było to za Szatałowa- 5 meczy 6 bramek zawalonych) i dzisiaj jest to samo....Może i on sympatyczny ale sympatiami nie gra się o pieniądze! Czyli obrona,obrona i jeszcze raz obrona!De facto na każdą pozycję potrzeba kogoś nowego!(Kuś z Nykielem na prawej chyba wystarczą)!
Zibiland - już dzisiaj o tym pisałem - praktycznie, w każdym meczu tracimy bramkę. W dzisiejszym Żytko zachował się jak NOWICJUSZ.
czyli trzyma poziom ;]
Aston1906 Napisał(a):
-..
...
> * - tylko Trapez jest niezadowolony, bo liczył na
> 5-1 :D
Spoko, jakoś przełkne tą gorycz porażki...wygrane po 4-1. 3-1.... w sparingach / turnieju zdobywając puchar, jestem w stanie im to wybaczyć...;)
Zuchy chlopaki i najlepszy trener ligowy - idziemy na mistrza....
Bidulki z Podbeskidzia jak dzieci we mgle przy tiki-tace. Cracovii....
3lvisie, to jak się ma to 1:1 w regulaminowym czasie z Okocimskim do tego co powiedziałeś? Pasucje chyba jak ulał;) Myślę że nie ma już co wałkować tego tematu, po prostu nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona, a będzie robiła się tylko napinka:)
Miszczu, dlaczego wątpisz w czystość utrzymania PBB? Utrzymali się sportowo i tyle. Jeśli chcemy mówić o tym że któraś drużyna utrzymała się przy zielonym stoliku, to mówmy o Ruchu, który zajął właśnie 15 miejsce, spadkowe. Z posądzeniami o korupcje też bym się wstrzymał. Kluczem ich utrzymania, moim zdaniem, jest słabość ligi. Po rundzie jesiennej większość klubów zwęszyła okazje do łatwego utrzymania, doszła do tego sprawa Polonii i nikt nie zap..lał w dole poza Botem i PBB.
No bo skąd ta nagła odmiana mimo tego, że nie przebudowali drużyny tak jak my za Szatałowa? Wystarczy zobaczyć kto był trenerem żeby nabrać podejrzeń. Nie oskarżam ich o nic tylko podejrzewam bo dowodów nie mam :)
Nzg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Po rundzie jesiennej większość
> klubów zwęszyła okazje do łatwego utrzymania,
> doszła do tego sprawa Polonii i nikt nie
> zap..lał w dole poza Botem i PBB.
Stąd.
moje morale zdecydowanie poszło w górę.
przez pierwsze 10 minut zaczeliśmy mieć czarne wizje 5i w plecy
ale potem nasi opanowali gre i zaczeli klepać...sytuacji jak na lekarstwo
ale większość czasu kontrolowaliśmy mecz.
zasłużona wygrana ale MUSIMY wzmocnić kadre gośćmi takimi jak Kuś tj.od razu do gry.
[quote=Nzg]
3lvisie, to jak się ma to 1:1 w regulaminowym czasie z Okocimskim do tego co powiedziałeś? Pasucje chyba jak ulał Myślę że nie ma już co wałkować tego tematu, po prostu nie ma sensu. Nikt nikogo nie przekona, a będzie robiła się tylko napinka
[/quote]
I do tego też się odnosił mój pisany z przymrużeniem oka post. Tak jak dzisiaj nie ma co popadać w huraoptymizm tak wczoraj nie było powodów do płaczu. A niestety, wczoraj na forum było nie najlepiej. Wyniki sparingów są tak naprawdę nic nie warte a robi się z nich niemal tragedię.
ostatnich parę sezonów pokazało, że sparingi są niezłym prognostykiem. może nie te pierwsze, ale tzw. próby generalne już tak. a z reguły próba generalna nie różniła sie bardzo od poprzedzających je gier. tak jak rok temu sparingi dawały nadzieję na dobry sezon, tak po zimie Sandecja była znakiem ostrzegawczym, podobnie jak np. Ruch przed poprzednim sezonem w EKlasie. dlatego ja bym wyników sparingów nie lekceważył, zwł. że do sezonu 3 tygodnie.
dlatego mnie ta wygrana z Podbeskidziem cieszy, ale nie spodziewam się, by TSPBB miało w tym sezonie walczyć o wyższe cele czy powtórzyć rundę wiosenną. raczej znów będa sie bronić przed spadkiem.
To oczywiste, że PBB będzie jednym z kandydatów do spadku, ale z drugiej strony, gdy tak się lepiej przyjrzeć tej naszej lidze, to ciężko jest wymienić drużyny, o których można powiedzieć, że na bank nie będą się przed tym spadkiem bronić.
Na pewno Legia, na pewno Lech, ale kto jeszcze? No mooooże Śląsk, moooże Zagłębie, ale za tę dwójkę już ręki bym sobie uciąć nie dał.
Wygląda na to, że mamy dwóch kandydatów do MP i czternastu do spadku ;)
Ja bym jeszcze dodał Górnika do tej czwórki ale ręki bym uciąć sobie nie dał ;)
No i ktoś już wspominał, że Ruch po słabym sezonie ma dobry a po dobrym słaby ale to już bardzo ryzykowna teoria :D
Wg mnie, na chwilę obecną Widzew z Ruchem to pierwsi kiandydaci do spadku. I w tym akurat przypadku niewiele robi dzisiejsze otwarcie okna transferowego. Reszta może jeszcze się wzmacniać robiąc sensowne transfery, natomiast w ich przypadku są zbyt duże ograniczenia aby ktoś sensowny skusił się na grę u nich. Muszą liczyć na młodzież i bajerę ludzi odpowiedzialnych za import zawodników.
Z roku na rok w ekstraklasie dokonuje się coś w rodzaju samooczyszczenia. Działa po prostu wolny rynek, który długofalowo jest bezlitosny w pierwszej kolejności dla wynalazków, klubów bez kibiców, a w dalszej kolejności dla biedaków, klubów kulawych infrastrukturalnie itd.
Przecież jeszcze nie dalej jak 10-12 lat temu ta liga pod względem marketingowym wyglądała koszmarnie. Ponad połowa klubów to koszmarki w rodzaju Polkowice, Łęczna, Radomsko, Szczakowianka, Amica, Groclin itp itd, a nieliczne markowe kluby w zasadzie wszystkie poza GTS-em ledwo wiązały koniec z końcem. Stadiony, do momentu powstania tego w Kielcach to właściwie wszystkie w komplecie były mniejszymi lub większymi skansenami PRLu, nadającymi się w całości do wyburzenia.
Pierwszy etap "samooczyszczenia" to wykruszenie się praktycznie wszystkich "wynalazków" (na dzień dzisiejszy pozostało tylko Podbeskidzie) oraz kompletnych bankrutów (GKS Katowice, ŁKS, Polonia Bytom).
Wszystko wskazuje wiec na to, że na drugi ogień pójdą kluby bez infrastruktury (bo nie mają jak przyciągnąć widza, a co za tym idzie przychylność sponsorów, mediów itd).
Na ten moment są to Widzew, Ruch i Pogoń i dziwnym trafem, akurat cała ta trójka równocześnie przeżywa największe z całej ekstraklasy kłopoty finansowe.
Oczywiście nie jest powiedziane, że spadną już w tym sezonie, ale coś mi się wydaje, że ich los jest przesądzony w okresie do 3-4 lat.
w Środę z Garbarnią o 10 na Wielickiej ?
chyba w Zakopanem
Zapomniałeś o jednym klubie bez infrastruktury i z kłopotami finansowymi. Choć w sumie to nie klub, a jedynie towarzystwo.
Ejże, przecież już mają infrastrukturę, tyle, że w małym miasteczku ;)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)