Drogi Elvisie, twierdzisz że Stawowy wyciąga wnioski, a sytuacja z 19 minuty wczorajszego meczu to kopia bramki jaką tydzień wcześniej straciliśmy z Kolejarzem. Rzut rożny wprost w ręce bramkarza Niecieczy, szybki wznowienie, kontra, totalny chaos w Naszej obronie i bramka na 0:1 dla Termaliki. Tydzień wcześniej było tak samo tyle, że w polu karnym było 2 zawodników ze Stróży i 3 z Cracovii, a wczoraj po jednym więcej w obu ekipach..
Niestety,ale Stawowy jest niereformowalny. Dużą ilość bramek tracimy po kontrach, które przy lepszym ustawieniu na boisku i jakiejkolwiek taktyce obronnej udało by się powstrzymać. Stróże, Nieciecza, Ząbki x2, ŁKS, Olsztyn etc - zawsze traciliśmy w ten sam sposób który opisałem powyżej. Dla mnie to jest niezrozumiałe ponieważ jak sięgam pamięcią do "I ery Stawowego" to aż takich błędów taktycznych nie było.
W ogóle nie wiem co chłopu się ubzdurało na tą grę a'la Barcelona, pamiętam jak weszliśmy do E-klasy to wszyscy przecierali oczy ze zdumienia mówiąc, że beniaminek wprowadził nową jakość do ligi, graliśmy skrzydłami, szybko przy wymianie kilku podań, a teraz to wygląda jakby każdy piłkę musiał dotknąć kilka razy w czasie konstruowania akcji bo się obrazi i nie będzie grał...
Na szczęście, co raz częściej się mówi w kuluarach na Wielickiej, że "tajemniczy motywator" ma już dość Stawowego (i jego zadufania w sobie) oraz bycia piłkarskim pośmiewiskiem w Ekstraklasie. Jeżeli Pogoń awansowała i zmieniła trenera to Cracovia też może...
-
-
[WIKTORIA] CRACOVIA - Nieciecza 2 : 1
swoja droga to kuzwa kopacze na boisku tez moga uzyc mozgu swego i przewidywac wydarzenia. u mni eza malolata w lidze osiedlowej osiedla Podwawelskiego jak obronca szedl do prozdu na roga to krzyknal komus z przodu, coby przyasekurowal. nie rozumiem, po co do tego jest az trener ze studiami potrzebny.
I jak Pogoń na tym wyszła właśnie widać. Kompromitują się tydzień w tydzień i bardzo możliwe, że wrócą do 1 ligi. Zwalnianie trenera po takim sukcesie jakim jest awans to nieporozumienie i mam nadzieję, że nikt w zarządzie nie będzie tak głupi. Ale to jeszcse przed nami. Idźmy drogą Piasta gdzie też każdy (zwłaszcza kibice) żegnali trenera. Dostał czas na spokojną pracę i widać efekty.
Tracimy bramki po kontrach, często w bliźniaczo podobny sposób. Ale to normalne w przypadku drużyn, które w każdym meczu zmuszone są do gry atakiem pozycyjnym. W jaki sposób tracą bramki Real, Bayern, Bvb czy nawet Legia z Lechem? 85 % to kontrataki lub stałe fragmenty. U nas jest podobnie ale wg mnie w ekstraklasie może być inaczej. Nasza gra może być skuteczniejsza bo niewiele jest tam drużyn, które będą się nas bać i murować bramkę licząc wyłącznie na kontry. Czas pokaże.
[url=http://www.wikipasy.pl/Galeria:2013-05-12_Cracovia_-_Termalica_Bruk-Bet_Nieciecza_2:1][size=large][color=#0033CC][u]WikiPasy.pl zdjęcia[/u][/color][/size][/url]
kodiGa Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Drogi Elvisie, twierdzisz że Stawowy wyciąga
> wnioski, a sytuacja z 19 minuty wczorajszego meczu
> to kopia bramki jaką tydzień wcześniej
> straciliśmy z Kolejarzem. Rzut rożny wprost w
> ręce bramkarza Niecieczy, szybki wznowienie,
> kontra, totalny chaos w Naszej obronie i bramka na
> 0:1 dla Termaliki. Tydzień wcześniej było tak
> samo tyle, że w polu karnym było 2 zawodników
> ze Stróży i 3 z Cracovii, a wczoraj po jednym
> więcej w obu ekipach..
Drogi kodiGa, czegoś nie trybię. Dla mnie jeśli idzie kontra i jest zawodników atakujących mniej niż broniących, to wina za stratę bramki leży nie w trenerze, że źle rozstawił zawodników, tylko w tym, że zawodnicy, którzy bronią to du-py nie piłkarze. Winą trenera jest i owszem to, że wśród naszych zawodników, jako takie pojęcie o grze obronnej mają co najwyżej 4 zawodników. ( Świadczy o tym totalny chaos jaki 3 do 4 razy pojawia się w naszym polu karnym w każdym meczu. Zawodnicy we własnym polu karnym starają się rozegrać między sobą piłkę, która zbyt często staje się łupem przeciwników, zamiast ją wywalić w diabły na uwolnienie.) podobnie przy kontrach nie mają pomysłu kogo pokryć i jak się ustawić.
3lvis Napisał(a):
> I jak Pogoń na tym wyszła właśnie widać.
wiedziałem, że ten "argument" padnie :D
jakby zostawili Skowronka co go zatrudnili po awansie do TME, to by nie wyszła. Ze Skowronkiem Pogoń miała jesienią 21 punktów i bezpieczne 8 miejsce (z 8 punktami straty do wicelidera). To co, czy źle wyszła na zmianie tego co z nami wygrywa 3:1 na Skowronka? Tyle, że potem im się zachciało korupcjanta, bo ten (równie wspaniale jak pewien inny, niekorupcyjny szkoleniowiec) opowiadał, jak to pod jego rządami będzie cudownie, a może nawet będą puchary (gdzie ja to słyszałem?, ech ta atherosclerosis articularis)
leszeczek
[i]Dla mnie jeśli idzie kontra i jest zawodników atakujących mniej niż broniących, to wina za stratę bramki leży nie w trenerze, że źle rozstawił zawodników, tylko w tym, że zawodnicy, którzy bronią to du-py nie piłkarze.[/i]
Tu pełna zgoda. Jeśli jednak w kolejnym meczu na naszym stałym fragmencie zyskuje rywal to zadaniem trenera jest coś z tym zrobić
I z tym też pełna zgoda
A co jest gdy zawodników broniących jest mniej niż atakujących lub jest tyle samo?;) ( 2x Zawisza,1x Bruk-Bet)
to wtedy tracimy gola po indywidualnym błędzie całego zespołu.
Rufus T. Firefly Napisał(a):
> swoja droga to kuzwa kopacze na boisku tez moga
> uzyc mozgu swego i przewidywac wydarzenia. u mni
> eza malolata w lidze osiedlowej osiedla
> Podwawelskiego jak obronca szedl do prozdu na roga
> to krzyknal komus z przodu, coby przyasekurowal.
> nie rozumiem, po co do tego jest az trener ze
> studiami potrzebny.
Sorki za off , ale muszem - wolałeś grać na 'Szkolnym' czy na 'Wembley' ? ;)
zubereg Napisał(a):
> leszeczek
> Dla mnie jeśli idzie kontra i jest zawodników
> atakujących mniej niż broniących, to wina za
> stratę bramki leży nie w trenerze, że źle
> rozstawił zawodników, tylko w tym, że
> zawodnicy, którzy bronią to du-py nie
> piłkarze.
> Tu pełna zgoda. Jeśli jednak w kolejnym meczu na
> naszym stałym fragmencie zyskuje rywal to
> zadaniem trenera jest coś z tym zrobić
Leszeczku, Zubereg rozwinął moją myśl bo dokładnie o to mi chodziło. Dodałbym do powyższego, że akurat w meczu z Nieciecza bramka padła nie po indywidualnym błędzie jednego zawodnika a całej formacji.
Swoją drogą, czemu Stawowy nie nauczy/ nie powie zawodnikom aby nie szli w dwójkę albo w trójkę do jednego przeciwnika bo zostawiają pozostałych bez krycia. W meczu z Termalica było kilka takich sytuacji w tym jedna zakończona bramką a druga akcją w 82 minucie kiedy bohater Pilarz nas wyratował.
ostatnio w Ekstraklasie pada dużo goli np. wynik 4-4 :) Gra w piłkę polega też na tym, ze strzela się gole bo ktoś coś zawalił, ktoś się nie wrócił, ktoś kogoś nie "pokrył" itd. Jeżeli ktoś z Was uważa, że kopacze Cracovii to zaprogramowane komputery NASA, które nie nawalą, to szkoda Waszego czasu na oczekiwanie cudów, a i nerwy oszczędzicie. Będą kopacze Cracovii popełniać błędy, będą przegrywać mecze, będzie Stawowy popełniał błędy w sztuce trenerskiej. Na tym polega ten sport. Chodzi tylko o to, by tego było jak najmniej. Wygrali ? Wygrali. Pokonali najlepszą drużynę jaką oglądałem na Kałuży od dłuższego czasu. Pilarz ? Jest takim samym kopaczem jak obrońcy, jest elementem całości. Czasem on się machnie w polu karnym a Żytko wybije piłkę z linii.Ostateczny wynik jest z gry całego zespołu. Dla mnie się liczy zwycięstwo i radość podczas powrotu z meczu, liczy się awans. Forum stało się nudne, bo fajnej dyskusji jest jak na lekarstwo. Liczy się ogólna na.pie,r,dalan.ka, i ja już mniej więcej wiem, kto co napisze po każdym meczu - wygranym lub przegranym. Kto się z kim będzie spierał itd. Ostatnio modne jest słowo rzyg ;)
ja też wiem kto co napisze po każdym meczy, z panami : sAnTo, Ian thorpe, raf_cośtam i stary kibol na czele. I wiem, że do tych czterech żadna, ale to żadna argumentacja nie trafi. Bo ich mantra brzmi:
WąS jest bożkiem, a każdy kto go śmie krytykować pluje jadem nienawiści i jest wrogiem Cracovii
czy panowie nie widzicie, że przez chwilami głupią (jak dziś R_1) obronę wuefisty za wszelką cenę to właśnie wy powodujecie coraz mocniejszą reakcję zwaną przez was nap.ierd.alanką?
I po co? Cieszmy się zwycięstwem nad Niecieczą
1) Mecz zamiast Maleńczuka powinien zaczynać się od gromkiego "kur** mać - Pasy grać!" bo dopiero po tej przyśpiewce zaczynają się rozkręcać. (można też pomyśleć o okolicznościowych gadżetach - koszulkach - czapeczkach)
2) Najpierw Nykiel prawie urwał nogę Pawlusińskiemu, a dopiero później ten drugi się zrewanżował. Akurat siedziałem na B na wysokości tego zdarzenia.
3) Po meczu siedziałem jeszcze pod stadionem dobre 40 min i akurat kibice Niecieczy wyjeżdżali autokarami i w drugim stało 2 z nich wystając przez szyberdach i krzyczeli machając szalikami coś w stylu "jesteśmy ze wsi sialalalalala jesteśmy ze wsi sialalalalala" pół dnia się z tego dzisiaj śmiałem :D
4) Jeżeli ktoś z was ma kontakt ze Świstakiem (gg, kom, cokolwiek) to bardzo proszę by mu napisał, że liptoon kupił mu pepsi po którą się nie zgłosił i ma minusa. Z góry dziękuję.
pzdr
Mnie denerwuje że ewidentnie NIE wyciągamy wniosków z poprzednich meczy. W ostatnim meczu u siebie ze Strozam pięknie bronimy 2-1 żeby dostać bramę na 2-2. Z bruk betem wygrywamy od 75 min... I obrona częstochowy. Idziemy z kontra 3 vs 2 i zwolnienie akcji... Tylko poprzeczka nas uratowała od powtórki z ostatniego meczu u siebie i straty kolejnych 2 ptk
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xLDsPYBGneE Sławek rządzi :)
suram Napisał(a):
> ja też wiem kto co napisze po każdym meczy, z
> panami : sAnTo, Ian thorpe, raf_cośtam i stary
> kibol na czele. I wiem, że do tych czterech
> żadna, ale to żadna argumentacja nie trafi. Bo
> ich mantra brzmi:
>
> WąS jest bożkiem, a każdy kto go śmie
> krytykować pluje jadem nienawiści i jest wrogiem
> Cracovii
>
> czy panowie nie widzicie, że przez chwilami
> głupią (jak dziś R_1) obronę wuefisty za
> wszelką cenę to właśnie wy powodujecie coraz
> mocniejszą reakcję zwaną przez was
> nap.ierd.alanką?
>
> I po co? Cieszmy się zwycięstwem nad Niecieczą
suram, o twoim zacietrzewieniu i na jego bazie oderwaniu od rzeczywistości świadczy fakt, że wrzuciłeś Iana do grona zażartych obrońców Stawowego. Dziwię się, że o mnie zapomniałeś w tym kontekście wspomnieć, nie wiem czy przez przeoczenie, czy też zmieniłeś zdanie. Ale jakoś dziwnie się składa, że każdy, kto nie ma poglądu na temat obecnego trenera takiego jak ty i próbuje nawet w umiarkowany sposób skrytykować często przesadzoną "napierdalankę" jest przez ciebie zaliczany do jego "wyznawców". Nie chcę się wdawać w psychoanalizę, ale sam sobie spróbuj odpowiedzieć na pytanie skąd to się i ciebie bierze.
Pasiak_od_1979 Napisał(a):
> Rufus T. Firefly Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > swoja droga to kuzwa kopacze na boisku tez moga
> > uzyc mozgu swego i przewidywac wydarzenia. u
> mni
> > eza malolata w lidze osiedlowej osiedla
> > Podwawelskiego jak obronca szedl do prozdu na
> roga
> > to krzyknal komus z przodu, coby
> przyasekurowal.
> > nie rozumiem, po co do tego jest az trener ze
> > studiami potrzebny.
>
> Sorki za off , ale muszem - wolałeś grać na
> 'Szkolnym' czy na 'Wembley' ? ;)
jasne, ze na Wembley, dopoki ciezarowki go nje rozjechaly. najgorzej sie kopalo na Kapelance, teraz tam garaze stoja jak widze. na Wembley po meczu do ogrodnika na wode z kranu :)
.. a wejdziemy do ekstraklasy i będzie lepsza atmosfera;]...
Wojciech Stawowy wnerwia ludzi nie tym najbardziej, że całkowicie zagubił się w tym wszystkim tylko dlatego, że po prostu zachowuje się jak ślepiec: jest tak, a On zawsze upiększa, jest padaka, a On mówi zajebiście itd itd.
No bo ile można komuś wmawiać , że coś jest białe, jak widać, że jest czarne w najlepszym wypadku szare. Przez swoje obecne posunięcia Legenda Stawowego pryśnie jak bańka mydlana w pewnym momencie, bo legendą Cracovii dla mnie w każdym razie był.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)