[b][/b]Pozwoliłem sobie założyć taki temat,jeśli sie nie spodoba to poprostu niech admini go usuną.
A więc.Wiem jest ogólnopolska nagonka na tuska bo nibi walczy z "kibolami" ale...
Czy naprawde myślicie że jakby premierem był kaczyński to było by inaczej?
Czy nie widzicie że on(kaczynski) porozumiałby sie nawet z diabłem(czyli znienawidzonymi przez społeczeństwo kibolami) żeby tylko dojść do władzy?
Czy pamiętacie jak był premierem , a kiedyś ministrem sprawiedliwości i za przysłowiową pietruszke można było dostać sankcje a potem tak ze 3 lata w sumie za nic?
Czyki co? j.ebać tuska czy kaczyńskiego bo według mnie to jeden huy i tak naprawde nie rozumiem tej całej nagonki na platforme bo uważam że za rządów kaczora byłoby jeszcze gorzej
Myślicie że niby co miał zrobić tusk przed euro?kaczyński by zezwolił na race na staionie? :) założe sie że każdy inny rząd zrobiłby to samo czyli nagonke na "kiboli"
Zapraszam do normalnej dyskusji co Wy o tym myślicie
-
-
Tusk czy Kaczyński?
poebao?
temat w stylu "Kiła czy rzeżączka?" :)
dopóki Kaczyński będzie trzymał się stołka, Platforma niestety będzie wygrywała wybory.
Benito ( El Duce )
Miszczu chyba ciebie "poebao" bo chyba nie wiesz co sie działo 10 lat tamu jak kaczory z ziobrem zamykały wszystkich do kryminału za byle gówno więc albo masz 15 lat albo kibicujesz kaczyńskiemu bo"j.ebać PO" jest teraz modne
p.s-jakbyś leżał pod celą i byś powiedział że zagłosujesz na kaczyńskiego to by Cie zlinczowali. ale widze że Ty jesteś chyba w innym klimacie wychowany
no ale huy j.ebać PO głosuj na kaczyńskiego więc do zobaczenia pod celą;)
Uwielbiam logikę ludzi, którzy uważają że krytyka Tuska = głosowanie na PiS
ta a najsmieszniesi sa ci ktorzy poszli do urn glosowac na tuska bo kaczor zamyka do więzienia :) teraz dotarło ze tusk robi to samo? trochę Wam zajęło
Piechociński! :)
fajny temat, można sobie popisać po nic :)
Redcclise Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Piechociński! :)
>
> fajny temat, można sobie popisać po nic :)
Tak nawiasem mówiąc nie wiem czy to Ty, ale dobre pytanie dzisiaj w MK :)
Tak, Kaczor z Ziobrem zamykali wszystkich a Tusk ich wypuszcza i nikogo nie zamyka :) Najlepszym przykładem tego jest Staruch z Legii. Dlatego w więzieniach głosują na Tuska, że poza garstką dobrych chłopaków większość ludzi, którzy tam siedzą to zwykłe paparuchy idący do więzienia za korupcję, przekręty, zabójstwa niewinnych ludzi, gwałty więc wygrana PO w zk nikogo nie powinna dziwić. Mnie za to dziwi, że używasz tego jako argumentu skoro to powinien być argument przeciwko Tuskowi. Doktor G. na pewno woli Tuska od Kaczyńskiego bo to PiS wziął się za korupcję. I to jest właśnie ta przewaga PiS bo gospodarczo te partie są podobne. PiS z założenia jest bardziej socjalistyczny ale praktyka pokazuje co innego.
P.S.
Nie głosuję na PiS ani na Kaczyńskiego.
Nie popieram ani Tuska, ani Kaczyńskiego. Dobrze napisał empe. Nie mam czasu tego teraz rozpisywać, ale odnosząc się w skrócie do tego, co napisał Proko AW: Jak dla mnie wszystkie partie, które już rządziły nie popisały się i jeśli cokolwiek ma się zmienić na lepsze, to konieczne jest wejście na scenę polityczną nowej "oferty". Osobiście pokładam nadzieję w nowopowstającym Ruchu Narodowym. Nie chcę się sprzeczać o szczegóły, ale 10 lat temu rządziła koalicja SLD-UP-PSL, czasy Kaczorów i Ziobry to lata 2005-2007. Nie uważam, żeby za rządów PIS było gorzej, niż jest obecnie, ale autor tematu słusznie stwierdził, że przed laty sztandarowym hasłem PIS-u było zaostrzenie prawa, również dotyczącego kibiców. Teraz natomiast sytuacja jest inna, bo Tusk poszedł jeszcze dalej, niż Kaczyński i Ziobro, a PIS wykorzystał to PRowsko. Nie leżałem nigdy pod celą, ale paru moich kolegów tak i jakoś żaden nie pała sympatią do PO.
Moim zdaniem, wbrew pozorów groteskowości, problem jest sensowny. Zakładam, że rozpatrujemy opozycję Tusk-Kaczyński tylko pod kątem kibolstwa (zagrożenia dla kibolstwa i zagrożenia ze strony kibolstwa).
Proponuję przypomnieć kilka prawd:
- Kibolstwo to nie kibicowstwo. W ciągu kilqnastu lat wyłoniła się pewna nowa postmodernistyczna jakość społeczna o cechach szczególnych.
- Pierwotnie kibolstwo było w opozycji do prawicy. Pamiętam czasy, kiedy bycie prawicowcem oznaczało cieszenie się z tego, że Taczerka dowaliła popieranym przez Sovietów Argentyńczykom, popieranym przez Sovietów strajqjącym górnikom i kibolom. Wirtualne "wymierzanie kary" kibolom było ulubioną rozrywka prawicowców. Pełniło funkcję swoistego "katharsis", tak jak teraz pełni go wypowiadanie się w wątq "Kopnij se pedała" lub "Wprowadzić karę śmierci". Mało tego, jak przez mgłę pamiętam, że Kwachu związany z komunistycznym sportem, tudzież inni ludzie kręgu Miller i okolice wypowiadali się, że młodzież musi się wyszumieć, ze jak tam ktoś głośniej pokrzyczy na stadionie to normalka i nie ma się czego czepiać. Nawet jeszcze stosunkowo niedawno prawicowiec Ziobro przekrzykiwał się z samym sobą jak to szybko trzeba kibola osądzić. Podejrzewam, że doszłoby do tego, ze trzeba byłoby go osądzić zanim jeszcze cokolwiek zdąży zrobić.
- W pewnym momencie kibole zaczęli się legitymizować wartościami prawicowymi. Przywdzieli koszulki z orłem na piersi i dolepili sobie na pośladkach wlepki człowieka kopiącego lewicowca z napisem po angielsq "Dobranoc lewa strono". Mało tego, kibolstwo zaczęło się pokazywać na Jasnej Górze.
- Prawica to podchwyciła i obie grupy, prawica i kibolstwo zaczęły żyć w symbiozie.
- Tusk tępi kibolstwo, no bo trudno, żeby ktoś, kto jest u władzy nie bronił prawa, które kibolstwo notorycznie narusza. Robi to jednak łagodniej niż (przynajmniej w deklaracjach) Ziobro.
- Należy się więc spodziwać, że jak Kaczyński dojdzie do władzy, to też będzie tępił kibolstwo.
bondziu Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Redcclise Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Piechociński! :)
> >
> > fajny temat, można sobie popisać po nic :)
>
>
> Tak nawiasem mówiąc nie wiem czy to Ty, ale
> dobre pytanie dzisiaj w MK :)
dzięki, staram się :)
Ps. Co ciekawe, z perspektywy czasu patrząc, to rządy SLD były najbardziej wolnorynkowe. Tzn. kilka wolnorynkowych ustaw zostało uchwalonych. PiS to teraz czysty socjal.
Redcclise, jak dla mnie, to nie ma żadnego państwa 100% socjal (chyba, że Korea Północna), ani 100% wolnorynkowego (chyba, że faktycznie przywoływana przez libertarian Somalia). Natomiast najbardziej wolnorynkową ustawą we współczesnej Polsce była chyba ustawa o przedsiębiorczości autorstwa Mieczysława Wilczka.
Patrząc na gospodarkę SLD jest lekko na prawo od PiS. As_ksc - popieram w pewnym stopniu MW i ONR, tylko wytłumacz mi jedno, skąd taka niechęć ONR-u do kapitalizmu, prywatyzacji, skoro odwołują się do eNDecji która zawsze była wolnorynkowa ?
As_ksc oczywiście że tak :) napisałem z uproszczeniem po prostu ;)
Gdzieś na stronach związanych z ONRem czy też czytając czyiś blog znalazłem taki tekst, odnośnie ONR:
"Naród Polski winien być właścicielem bogactw naturalnych kraju i jedynym ich gospodarzem. Naczelnym celem gospodarki narodowej jest zapewnienie bytu każdemu Polakowi, a całemu narodowi niezależności gospodarczej, niezbędnej do posiadania niepodległości politycznej. Wytwórczość polska, uniezależniona od koniunktury światowej, zaspokoić powinna wszystkiej istotne potrzeby gospodarstwa narodowego."
ONR to programowo, na pewno w pewnym, dużym, stopniu socjalizm. ONRowcy odwołują się do endecji światopoglądowo, nie ekonomicznie. Przynajmniej Ci, z którymi rozmawiałem.
Tak, ND była wolnorynkowa, czego przykładem może być Doboszyński. Przed wojną ONR był trochę na lewo od PPS i trochę na prawo od KPP.
Przeczytajcie sobie xiążkę Bończy Tomaszewskiego. Możecie się z niej dowiedzieć, że pierwotna, dziewiętnastowieczna Endecja była antykatolicka i antylkerykalna. Kogoś, kto wie skąd się wzięły narody i nacjonalizm to nie powinno dziwić.
Ale to ten "lewy" PiS podatki obniżył;). Jeśli PiS jest "lewy" to ja sie pytam jaka jest PO:)?
Bondziu, no niezupełnie masz rację. Po pierwsze w obecnym ONR wbrew pozorom istnieje pluralizm poglądów w dziedzinie gospodarki. Są osoby popierające daleko idące wolnorynkowe reformy (Holocher, Kowalski), jak też ortodoksyjni antykapitaliści (np. ekipa z Częstochowy). Sprzeciw wobec nieuczciwie prowadzonej prywatyzacji nie oznacza sprzeciwu wobec prywatyzacji jako takiej. Z tym, że endecja zawsze była wolnorynkowa też bym się nie zgodził. W czasach Wielkiego Kryzysu jedynie frakcja "Starych" (Rybarski, Grabscy, Seyda) pozostała przy zdecydowanie wolnorynkowym stanowisku. Co nie zmienia faktu, że nawet w tych środowiskach, które pod wpływem wydarzeń Kryzysu zaczęły popierać korporacjonizm istniał wyraźny sprzeciw wobec marksizmu i poszanowanie własności prywatnej.
Redclise, zacytowany przez Ciebie fragment pochodzi z deklaracji ideowej ONR ogłoszonej 14 kwietnia 1934r. Jak już wspominałem, ówczesna sytuacja , a wiec z jednej strony nędza spowodowana kryzysem i spadek wiary w wolny rynek, a z drugiej przekonanie o nieuchronnej konfrontacji z państwami totalitarnymi sprawiły, że większość narodowców popierała pewne formy etatyzmu. Geopijatyk, jeśli za wyznacznik prawicowości/lewicowości uznasz czyjś stosunek do gospodarki, to śmiało można powiedzieć, że w latach 30. w Polsce nie było prawie żadnej prawicy. O ile zgodzę się, że program gospodarczy RNR-u był faktycznie na lewo od PPS, o tyle koncepcje ekonomiczne ONR-ABC bynajmniej takie nie były. Jeśli już, to można im co najwyżej zarzucić anachroniczność. Jeszcze co do XIX-wiecznej endecji, to nie była antykatolicka, tylko indyferentna religijnie i traktująca religię w sposób instrumentalny, ale jak wiesz z czasem skręciła w prawo ;)
Jeszcze troche to bedzie nakazane umiłowanie Szpilki czy całowanie klaty Małeckiego bo tam jest Reyman miedzy wojenny zwolennik tego co ONR teraz propaguje.Jako zakochany w Cracovii zawsze ceniłem sobie tolerancje-Cracovia=Tolerancja.Zadna skrajna prawica nie powinna byc tolerowana na Kałuzy.....
CRACOVIA DUMA POKOLEN!!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)