Byłem w A Coruñi w maju, stadion mają umiejscowiony w samym sercu miasta, tuż obok plaży o tej samwj nazwie. Widać, że już trochę nadgryziony czasem, sprawia wrażenie mniejszego, niż jest w rzeczywistości. Ale będąc koło niego czuje się kawał historii.
Pamiętam jak w końcówcw lat 90 oglądałem jakiś mecz Ligi Mistrzów, transmisja z A Coruni i ten obraz utkwił mi w głowie: podświetlony stadion z lotu ptaka z oceanem na wyciągnięcie ręki w tle i światłami miasta. W końcu, po ponad ćwieŕć wieku mogłem zobaczyc to z bliska.
W sklepie firmowym kupując koszulkę, sprzedawca zagadał mnie, pytając skąd z Polski jestem. Zdziwiony spytałem skąd wie, że jestem z Polski, a on na to, że słyszał moją rozmowę z żoną, a że ma dziewczynę z Polski, to się domyślił. Pogadaliśmy o futbolu, okazało się, że dziewczyna z Kielc, mieszkająca przed przeprowadzką do Hiszpanii w Warszawie zdążyła zostać fanką lampucery. Jemu lampucera się nie podobała, o naszej lidze sporo wiedzial, a o Cracovii tyle, że ma groźnych klibiców, liczących się w świecie kibicowskim i klub, który ma barwy biało-czerwone. Będąc w Polsce byl na meczu Korony.
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997219-319.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997220-663.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997220-758.jpg[/img]
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2026-08/1786997221-697.jpg[/img]
-
-
EUROPEJSKI Futbol [Temat zbiorczy]
Nie rozumiem startu LaLiga w tym sezonie,zaczeli w tamten piątek,a kolejke kończą w nadchodzący czwartek.
Bez sensu.
[quote]#post1740078 Nie rozumiem startu LaLiga w tym sezonie,zaczeli w tamten piątek,a kolejke kończą w nadchodzący czwartek.
Bez sensu.[/quote]
Nie do końca, trwać będzie 2 tygodnie:
Pierwsza kolejka La Liga zostanie rozegrana od 15 do 27 sierpnia 2026 roku. Sezon otworzy sobotnie spotkanie Deportivo Alavés z Getafe, a tego samego wieczora Sevilla podejmie Rayo Vallecano. Ze względu na pięć przełożonych spotkań formalna inauguracja rozciągnie się na niemal dwa tygodnie.
15 sierpnia 2026 (sobota):
Deportivo Alavés – Getafe (godz. 19:30)
Sevilla – Rayo Vallecano (godz. 21:30)
16 sierpnia 2026 (niedziela):
Racing Santander – Villarreal (godz. 17:00)
Espanyol – Levante (godz. 19:00)
17 sierpnia 2026 (poniedziałek):
Deportivo La Coruña – Elche (godz. 21:00)
19 sierpnia 2026 (środa):
Atlético Madryt – Málaga (godz. 21:00)
25 sierpnia 2026 (wtorek):
Valencia – Real Betis (godz. 21:00)
26 sierpnia 2026 (środa):
Real Madryt – Real Sociedad (godz. 21:00)
27 sierpnia 2026 (czwartek):
Celta Vigo – Osasuna (godz. 20:30)
FC Barcelona – Athletic Bilbao (godz. 21:00)
https://x.com/m_borzecki/status/2089772529049051178?s=20
.....
Źle to wygląda ....:(
Ależ piękne bramki w meczu Celtic - LASK .
Po boisku stadionu Wanda Metropolitano w barwach Atlético biega Arnau Ortiz. Coś mi to nazwisko mówiło, sprawdziłem i rzeczywiście. Jeszcze niecałe półtora roku temu, w przegranym przez nas meczu na K1 z malinowymi 2:4 grał w ich barwach.
Teraz w pierwszej jedenastce Atlético.
W Atletico B znalazł się pewnie dlatego, że Śląsk spadł i musiał się stamtąd ewakuować 😉
[quote]#post1740571 Ależ piękne bramki w meczu Celtic - LASK .[/quote]
Wierzę, że tak, ale również mogę zapewnić, że oba gole w dzisiejszym meczu LaLiga dla Atlético również palce lizać
Póki co idziemy jak burza w tej Europie 😁
Lech już 2:0, Jaga 3:0
Macie jakąś stronę ze strimami? wszystkie które znałem są poblokowane :/
Lech już 4:0.
- Edytowany
[quote]#post1740843 Macie jakąś stronę ze strimami? wszystkie które znałem są poblokowane :/[/quote]
Jaga Super Polsat
Lech TVP Sport
czasem warto mieć telewizor😉
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 19:35 (scalono posty)[/b]
Ależ nasi grają, Jaga i Lech dziś koncert🤗
Szok. Jaga 4:0, Kolejorz 5:0 do przerwy. Chyba najwięksi optymiści nie spodziewali się takich rozstrzygnięć
To co gra Lech ze szwajacarami, to tak właśnie wyobrażałem sobie zwycięstwo Cracovii nad mistrzowskim Ruchem w 1936 😁
Żabole 0:1 Monako
- Edytowany
Cóż, co do Lecha muszę się pokajać 🙄 jestem w szoku. Ale dajmy Thun szansę na rewanż 🤭😉
[quote]#post1740865 Cóż, co do Lecha muszę się pokajać 🙄 jestem w szoku. Ale dajmy Thun szansę na rewanż 🤭😉[/quote]
Co znaczy przełożenie meczu w ESA...;)
Poczekajmy na mocniejszych przeciwników, bez huraoptymizmu
[quote]#post1740861 Żabole 0:1 Monako[/quote]
1:3
- Edytowany
2:3
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 21:35 (scalono posty)[/b]
Sparta praga odpadła w 3 rundzie lm czemu nie grają w 4 rundzie le? Bezpośredni awans do le? Z jakiej racji??
[b]Edycja z 20.08.2026 o godz. 21:37 (scalono posty)[/b]
Pasuje żeby albo górnik albo raków awansował do grupy i z czech odpadły te 2 słabsze żebysmy mieli 3 polskie i 3 czeskie wtedy będzie szansa jakaś utrzymać te 10miejsce
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)