Dałem rade ;)
Mało tego pamietam mecz z Holandią (vice mistrzami świata z 1974) wygrany 4:1 w 1975 :)
Mała korekta sprawdziłem, ale Deyna strzelał karnego przy stanie 1:0 dla Argentyny. Coś mi się wydawało, ze było 0;0
-
-
Mistrzostwa Świata - BRAZYLIA 2014 [Temat zbiorczy]
Ja z kolei pamiętam(ale przez mgłę)mundial w Meksyku 86'.Wszystko na dobre zaczęło się od mistrzostw we Włoszech.Walter Zenga i jego złoty łańcuch,który ważył chyba pół kilograma ;) Salvatore Schillaci...Sensacyjna wygrana na otwarcie mistrzostw Kamerunu z Argentyną.Zwarcie na linii Rijkaard-Völler.Miażdżąca przewaga Brazylii w meczu z Argentyną i....kunszt Maradony w jednej akcji,która odesłała Brazylijczyków do domu.Sam finał i karny z kapelusza.To wszystko doskonale pamiętam.Po latach dowiedziałem się o pewnej sytuacji,która miała miejsce podczas meczu Anglia-Irlandia i to co zrobił Lineker ;)
ronnie79 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Po latach dowiedziałem się o
> pewnej sytuacji,która miała miejsce podczas
> meczu Anglia-Irlandia i to co zrobił Lineker ;)
:D
to zdarzenie miało miejsce chyba na ME.
Nie,nie :) Poszukałem żeby się upewnić i wszędzie jest napisane,że to było właśnie na mundialu we Włoszech ;) Kiedyś też oglądałem wywiad z samym zainteresowanym i powiedział,że z wysiłku to wyszło :D dodatkowo miał jakąś niestrawność ;)
Umknęło mi, że Anglia grała z Irlandią na MŚ w 1990.
haha, to Lineker, pomimo takich przeciwności, w tym meczu bramkę strzelił :) Nikt go nie pokrył :D
6 dni później
FIFA podjęła decyzję, że MŚ w Katarze odbędą się pomiędzy 15 listopada, a 15 stycznia.
info prywatne od Jerome'a Valckewa. ;)
W końcu rozgrywki ligowe nie odbędą się w sezonie zimowym, ale to dopiero za 8 lat.
Nie bardzo wierzę, że to przejdzie. Jak dla mnie to decyzja wypuszczona na razie "na wabia", żeby rozeznać środowisko. Kluby i ligi się nie zgodzą, transmisje, liga mistrzów, inne umowy marketingowe, ja rozumiem, że FIFA ma swój miód, ale kluby do swojego dobrać się nie pozwolą. A te największe chyba mają już odpowiednią siłę przebicia.
To jest jakas MASAKRA - co potrafia WIELKIE PIENIADZE od Szejkow zrobic(oglupic) by najwazniejsze osoby w FIFA i UEFA wpadly na tak SZALENCZY pomysl !!!!
Cytat z Sport pl/
"FIFA zadecydowała, że piłkarskie mistrzostwa świata w 2022 roku nie odbędą się w lecie. Impreza w Katarze zostanie przełożona najprawdopodobniej na okres między listopadem a styczniem.
Informację podała agencja AFP powołując się na sekretarza generalnego FIFA Jerome'a Valcke. Część mediów podała informację, że światowa federacja piłkarska postanowiła odwołać imprezę. Plotka ta jednak nie potwierdziła się.
- Mundial w Katarze nie odbędzie się w czerwcu i lipcu - powiedział Valcke w rozmowie z francuskim radiem. Myślę, że odbędą się pomiędzy 15 listopada a 15 stycznia. Między 15 listopada a końcem grudnia warunki pogodowe są najlepsze, wtedy można grać w warunkach odpowiadających ciepłemu sezonowi wiosennemu w Europie, ze średnią temperaturą 25 stopni. To będą idealne warunki do gry w piłkę - dodał."
Pomijam jak zostali "wybrani demokratycznie" i jaki wyzysk ponuje przy budowie stadionow i infrastruktury - to jest nie pojete!
Mam nadzieje ,ze nastapi bunt i MS ZOSTANA PRZENIESIONE DO INNEGO KRAJU.
Kasa rzadzi wbrew zdrowemu rozsadkowi :(
Kto jak kto ale FIFA i UEFA nie moze narzekac na brak kasy !
bym sie usmial jakby sie kluby zbuntowaly, olaly impreze i do Kataru pojechaly 3c-e garnitury :D
a tak na marginesie, juz zaczynam odkladac na ten turniej, rzadka okazja aby mecze rozgrywane byly w tak malym kraju, a wiec mozna bedzie sporo obejrzec (zakladajac ze nie wpadna na jakis glupi pomysl aby je dzielic z Arabia Saudyjska czy cos podobnego)
Diabel nie chodzi o "3 garnitury", nawet o 4 ale o rozpierniczenie systemu rozgrywek i formy zawodnikow zwlaszcza w Europie!
no ja wiem o co chodzi, ale wlasnie rezultatem takiego pomyslu przy rownoczesnyjm buncie klubow bylaby podobna sytuacja jak przy rozgrywkach NHL czy NBA, ktore olewaja cieplym moczem , z wyjatkami, miedzynarodowe imprezy :)
natomiast co do samego rozpierniczenia, na pewno sobie poradzimy :D a przy okazji bedzie wymowka, np zaburzony mikrocykl (a w tym przypadku o zgrozo nawet makro!! :P, cokolwiek to znaczy :P )
Oczywiście nie jestem za takimi zmianami, ale wcale to chyba nie jest aż tak bardzo "nie do zrobienia". Przeważnie większe ligi kończą grac gdzieś w połowie grudnia, ew kolo 20stego. Wyjątek to Anglia gdzie graja w święta i nowy rok. Po prostu zamiast zaczynać rozgrywki w sierpniu, trzeba by je zacząć ze trzy tygodnie wcześniej, gdzieś kolo końca lipca. Spokojnie w takim układzie można rozegrać MS w grudniu.Wiadomo ze i tak kalendarz rozgrywek w roku mistrzostw pod te mistrzostwa się układa, żeby się odpowiednio wcześniej skończyły. Co za różnica, czy na wiosnę, czy na jesień?
Jeżeli o formę czy tam dyspozycje zawodników się rozchodzi, to taka sama może być na koniec rundy jesiennej (grudzień), jak i wiosennej w przypadku grania w normalnym okresie czyli czerwcu/lipcu. Wiec ten argument chyba odpada.
Oglądalność w zimie mogla by być dużo większa. No i jeszcze jedna chyba najważniejsza rzecz. Popatrzcie sobie na temperatury w tych krajach w czerwcu i lipcu..
Nie wiem jak graja w Ameryce Pld, czy maja przerwę w święta..
W każdym razie mistrzostwa w zimie to by była trochę dziwna rzecz, no ale już nie takie cuda widzieliśmy..
O takich rzeczach się myśli zanim się weźmie kopertę. A nie jak już wyschło rozlane mleko, a koperta już wydana.
Dokladnie Bart.....tylko jaka koperte ? :D
Jak to jaką? No grubą oczywiście.
[small]izbik Napisał(a):
> To jest jakas MASAKRA - co potrafia WIELKIE
> PIENIADZE od Szejkow zrobic(oglupic) by
> najwazniejsze osoby w FIFA i UEFA wpadly na tak
> SZALENCZY pomysl !!!!
(...)
> Kasa rzadzi wbrew zdrowemu rozsadkowi :(
> Kt[b]o jak kto ale FIFA i UEFA nie moze narzekac na brak kasy ![/b][/small]
No co Ty, przecież [b]zarówno FIFA jak i UEFA są organizacjami NON PROFIT[/b]!!!
No a za coś trzeba latać, w Sheratonach czy innych Astoriach czy Kalifach spać i jeść popijając szamponem jak go mój młody nazywa.
15 dni później
Przegląd stadionów MŚ w Brazylii:
http://www.sport.pl/sport/5,127661,15281224,MS_2014__Przeglad_stadionow_na_mundial_w_Brazylii.html#BoxSlotIIMT
no a w Brazyli nie zobaczymy Walcota, Nasriego a pare dni temu do listy dołączył Falcao.
7 dni później
Wybieram się na mistrzostwa świata w Brazylii, a także na finał Ligi Mistrzów. Wyjątkowy rok w którym fortunnie udało mi się odłożyć sporo pieniędzy i mogę sobie pozwolić na przyjemności. [url=http://www.sport.travel.pl/wyjazdy_na_mecze_pilkarskie.html]Bilety na Ligę Mistrzów[/url] już kupione i przyszedł czas na załatwienie drugiego wyjazdu. Jakoś jestem okropnie rozemocjonowana i zastanawiam się jak ostatecznie potoczą się w końcu rozgrywki.
Brazylia Brazylią ale o tradycji forum pamiętać należy...
mogel Napisał(a):
> Wybieram się na mistrzostwa świata w Brazylii, a
> także na finał Ligi Mistrzów. Wyjątkowy rok w
> którym fortunnie udało mi się odłożyć sporo
> pieniędzy i mogę sobie pozwolić na
> przyjemności. Bilety na Ligę Mistrzów już
> kupione i przyszedł czas na załatwienie drugiego
> wyjazdu. Jakoś jestem okropnie rozemocjonowana i
> zastanawiam się jak ostatecznie potoczą się w
> końcu rozgrywki.
a skad masz bilety na LM?
pytam bo nie widze aby byly juz w sprzedazy.
ogolnie zazdroszcze, Brazylii :), mialem kiedys w planie ale powiedzmy ze sie ciut pogmatwalo i nic z tego nie bedzie.
zalecam ostrożność, zbyt duża aktywność w hp na początek trochę śmierdzi psem
56 dni później
hop
podbijam wątek dla gargamela :)
Dzięki Astonie :) . Przywracając ten wątek do "życia" wklejam smutną wiadomość: http://www.eurofutbol.pl/news/761536-Smiertelny-wypadek-na-budowie-stadionu-w-Sao-Paulo/
Na mundialu (jak zawsze) będę kibicował Argentynie. Na "Czarnego Konia" typuję Bośnię i Australię (chciałbym, żeby sprawili podobną niespodziankę do mundialu w 2006 roku bodajże)
Ja jak zawsze Italia :)
No i trochę Anglikom (coć oni jak zawsze wcześnie odpadną)
tak, juz tak blisko ale jakos nie czuc :)
Rowniez bede kibicowal Argentynie, potem Chile, Meksykowi, Urugwajowi.
Japoni oraz Korei
A z europejskich nacji licze na Belgow, Chorwatow - nawet Wlochom moge pokibicowac jak maja fajna ekipe, ale u nich to troche na przemian, raz fajna, potem jada na bezczelnym fuksie :)
Jak zawsze licze ze Angole szybka pojada do domu, Holendrzy rowniez ;) (mam ich na codzien, to jednak za duzo hehe) no i Ruskie.
Jak zawsze za Niemcami razem z AWB :D
Ja też jak zwykle za Niemcami :) W końcu muszą się odegrać.
Ja jak zwykle za Urugwajem, choć ze zwycięstwa Holandii/Belgii/Niemiec/Włoch też bym się cieszył.
Również Niemcy! Będzie ciężko ale liczę na drobną niespodziankę. Ogólnie dobrze by było żeby zwyciężyła drużyna z Europy, nie jakieś tam Meksyki czy Brazylie:D
Oj jakbym chciał by Anglia wygrała, ale to raczej nierealne... ;) Kibicuje czarnym koniom: Belgii i Bośni, oby doszli jak najdalej!
Hmmm, czarnego konia, to raczej kreuje jego postawa podczas turnieju.
Pojęcie czarnego konia a priori to klasyczny oksymoron, no bo skoro spodziewamy się po nim jakiegoś osiągnięcia, to nei jest żadnym czarnym koniem, tylko jednym z faworytów.
jak zwykle: Francja i Holandia
a w poszczególnych grupach:
grupa A
Chorwacja, Meksyk
grupa B
Chile
grupa C
WKS
grupa D
Urugwaj, Kostaryka
grupa E
Honduras
grupa F
Argentyna, Nigeria
grupa G
Ghana, USA
grupa H
Belgia
kudlatykudikudicini Napisał(a):
> jak zwykle: Francja i Holandia
brrrr..... Jakbym miał powiedzieć komu najbardziej ANTYkibicuję, to oczywiście tym dwóm nacjom
A ja zawsze antykibicuję Niemcom, którzy tu mają najwięcej zwolenników :D
Argentyna, Anglia, Holandia, USA - im kibicuję
Niemcy, Włochy, Hiszpania, Rosja - niech spadają na drzewo :)
w poszczególnych grupach optymalnie jakby wyszli:
Grupa A: [b]Brazylia[/b], Chorwacja, [b]Meksyk[/b], Kamerun
Grupa B: Hiszpania, [b]Holandia[/b], Chile, [b]Australia[/b]
Grupa C: Kolumbia, Grecja, [b]WKS[/b], [b]Japonia[/b]
Grupa D: [b]Urugwaj[/b], Kostaryka, [b]Anglia[/b], Włochy
Grupa E: Szwajcaria, [b]Ekwador[/b], Francja, [b]Honduras[/b] :)
Grupa F: [b]Argentyna[/b], [b]BiH[/b], Iran, Nigeria
Grupa G: Niemcy, [b]Portugalia[/b], Ghana, [b]USA[/b]
Grupa H: [b]Belgia[/b], Algieria, Rosja, [b]Korea Płd[/b]
MSC Napisał(a):
> A ja zawsze antykibicuję Niemcom, którzy tu
> mają najwięcej zwolenników :D
ja też anty + Włochy, Anglia, Portugalia, Rosja, Korea Płd - mam nadzieję, że nie wyjdą z grup.
39 dni później
no i co tam ciekawego w reprach? Narazie wiem, że Anglia bez Cola, który zakończył po tej wiadomości kariere reprezentacyjną
Bez Terry'ego też. Generalnie młodość.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)