Wyniki w sparingach wielu osobom przysłoniły realne możliwości tej drużyny przed którą jeszcze wiele pracy zanim się zgra.Trzeba mieć na uwadze,że sparingi były rozgrywane z drużynami ekstraklasy,które nie bronią się cała jedenastką ,a wiadomo jak w naszej kopanej wygląda gra atakiem pozycyjnym.Ktoś rzuci zaraz ,że przecież Zawisza i Arka też grają w I lidze,a jakoś strzelają bramki ,,autobusowcom". Mają nad nami przewagę bowiem oni są już w tej lidze co najmniej rok i posiadają w miarę zgrane składy.Dwa,po spadku nie kupiliśmy nikogo doświadczonego,a młodych perspektywicznych , którzy pewnie odpalą za kilka lat.Potrzebujemy transferów jak ryba tlenu bo inaczej można zapomnieć o awansie w tym sezonie.Zatem jeśli nie uda się w tym okienku już nikogo sprowadzić trzeba powalczyć o wysoką pozycję w tabeli i liczyć na wzmocnienia w zimie i walczyć o awans.
-
-
Wojciech Stawowy: treningi sparingi taktyka
Śmiem przypuszczać,że trener Stawowy po przeczytaniu kilkunastu postów z tego forum dostanie jak ja fixum dyrdum bo ile postów tyle taktyk.Starając się podsumować zacytuję kilka Docent"Ale gra skrzydłami ma sens, kiedy w środku jest silny napastnik umiejący strzelić głową lub/i przepchnąć obrońcę i strzelić mimo wiszącego na szyi przeciwnika. A takiego na razie nie ma (od ilu to już lat, nota bene?) Konieczność tego zakupu jest paląca, i WS to wie"]Otóż niekoniecznie co już powiedział w wywiadzie chociaż poźniej naciskany przez Stanowskiego nie śmiał zaprzeczyć a powinien bo mieliśmy Biezena i szkoda nerwów.Jednocześnie jeżeli FCB ma być wzorem to aktualnie nie ma tam napastnika i nikt tego nie wymaga.Przypomnę,że wzór takiego Ibrahimović pograł w FCB tylko rok i do widzenia. Docenta wspiera Potter Ala już nie tak kategorycznie-"Przedewszystkim brak wysokiego napastnika potrafiącego wykończyć akcje kolegów ,dobrze grającego głową .To aż rzuca się w oczy bo Bojlevic takim napastnikiem nigdy nie będzie napastnik by się przydał, ale jak go nie bedzie, to nie ma tragedii (zresztą, jak pamiętamy, jest on zdania, że strzelanie bramek nie jest podstawowym zadaniem napastnika" Mimo 7 pkt po trzech meczach całość gry poddaje totalnej krytyce Karvin ale dodaje promyk nadzieji- "Z tym zapleczem, możliwościami i mimo wszystko składem naszym celem musi być awans, realnie w tej lidze liczy się jeszcze Zawisza i Arka, inne drużyny nawet nie mają specjalnie warunków żeby awansować", podtrzymany przez Zuberega "Skład mamy na awans i tylko awans ma być celem". I tego się trzymajmy.
mknacylopez Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Karvin, nie szkoda Ci klawiatury i skóry na
> palcach ? :D
Mknący, BARDZO sobie cenię Twoje merytoryczne posty, ale ostatnio ich coraz mniej, a więcej takich j/w, nic nie wnoszących, pachnących arogancją na kilometr...
[i]Mimo 7 pkt po trzech meczach całość gry poddaje totalnej krytyce Karvin[/i]
o przepraszam zwracam też uwagę na pozytywy ;) Napisałem o dobrych 15 minutach z Okocimskim (moje spostrzeżenia potwierdza np. Bernhardt w wywiadzie, pośrednio tez sam trener) jak i o tym że w meczu ze Stomilem był progres bo oddaliśmy kilka strzałów - więc jaka to totalna krytyka? :)
Ps. Jeden jedyny i ostatni raz to napiszę - Lopez nie wysilaj się - opcja ignoruj działa świetnie i nie muszę czytać Twoich pseudośmiesznych prowokacji - tę akurat miałem nieszczęście zobaczyć bo Alocha Cię zacytował. [b]Bez odbioru[/b], a innych forumowiczów bardzo grzecznie proszę - nie karmcie trolla...
Oho, to jestem już trollem? :D
Tak jak Ty i każdy może wyrazić swoją opinię, tak samo ja mogę się z nią po prostu nie zgodzić lub całkowicie nie zgodzić :)
Karvi, a co to znaczy miec koszmarne szczescie? to chyba nie po polsku:):)
Rufus
Licentia Poetica :)
a co do meritum, proponuje sie wstrzymac poki co do meczu z Arka, ja dzien dzisiejszy uwazam, ze remis bedzie ok! a jeszcze lepiej do konca rundy a potem do konca sezonu.
wazne, zeby byl progress. nie musi byc od razu szystko super. zeby trener i pilkarze wyciagali wnioski z bledow i je ograniczali. bedzie ok!
Karwinie w meczu z Katowicami przeciwnik oddał 1 strzał na naszą bramkę .Straciliśmy gola po dobitce tego strzału.
Nie mówię że gralismy świetnie ale stwierdzenie że nie mieliśmy żadnej sytuacji w meczu to jawna kpina .Przy 1-0 była sytuacja nie 100% a wręcz 200% która zepsuł Dudzic fatalnym podaniem .
Co do Okocimskiego do przerwy słabiutko ,ale 2 sytuacje były i to niezłe a tą drugą Dudzic powinien strzelić (nie trafił nawet w bramkę )
Czas działa na naszą korzyść ,drużyna się zgrywa ,walczy do upadłego ,ma dobrą motorykę ,wie co ma grać w ataku i obronie.Wielu już wypomina szczęście ze Stomilem (oni nie strzelili my tak ).Jak by nie patrzeć bardzo pechowo straciliśmy pewne 3 pkt w Katowicach i fortuna wczoraj wyrównała to co zabrała.Patrząc na dorobek 7 pkt w 3 meczach jest świetnie .Jak by mi ktoś przed sezonem powiedział daje wam 7 pkt w 3 meczach brał bym w ciemno .Jako bonus ogranie Zawiszy w PP .To pokazuje że drzemią w tej drużynie olbrzymie możliwości .Potrzebujemy czasu i spokojnej pracy a wyniki będą na tyle zadawalające że na wiosnę można będzie zaatakować .Juz teraz musimy szukać 2 -3 zawodników na wiosnę .
Jeśli udało by nam się ściagnąć Hoska mamy spokój w obronie .Do pomocy przydał by nam się ktoś wyraźnie lepszy od Szeligi -jak by była możliwość to brać Litwina ze Stomilu .
Liczę że napastnik trafi do nas już teraz .Potrzebny jest na WCZORAJ .Przydał by nam się piłkarz pokroju Kowalczyka z Kolejarza tylko lepszy i młodszy czyli klasyczny egzekutor .Dziś Arka dopisowywała 3 pkt i wystarczył 1 błąd po centrze i tylko X.
Mamy bardzo młody zespół który musi okrzepnąć w 1 ligowej rąbance.Dla wielu z tych mlodych chłopaków to olbrzymi przeskok z ME .Z każdym tygodniem będą pewniejsi i bardziej cwani .
Oglądałem dzisiaj na spokoju bez emocji i prawda jest taka było naprawdę nieżle szczególnie w II połowie jest sporo do poprawy ale to mówią trener i sami zawodnicy oglądałem dziś mecz Arki i to była kara naprawdę tak grającej CRACOVII nie widziałem dawno!!!
Taktyka jest dobra .. no ale na litosc boska, wczoraj 4-5 razy az sie prosilo zeby ruszyc z szybka kontra i napewno cos by z tego bylo. Tiki-Taka - oczywiscie ze to dobra taktyka, ale grajac nia na sile w kazdym meczu przez 90 min sami robimy sobie pod gorke - bo jednak to kontry sa bardziej efektywne, kiedy jest moment zaskoczenia i przewaga liczebna.
aaaaaaaaaa no i czekamy na jakiegos szybkiego napastnika ( a najlepiej napastnika i stopera )
Potter z tym czasem działającym na naszą korzyść trudno się zgodzić.
Z meczu na mecz gorzej to wygląda . Z Zawiszą można powiedzieć było pięknie ( tutaj zdania są podzielone którym składem zagrał przeciwnik , odpuścili puchar czy też nie , teraz już nie istotne ) ale trzeba przyznać że przeciwnik pierwszą połowę nie wiedział co jest grane . Katowice miały już wiedzę co gramy , wiedzieli czego się spodziewać więc już kolorowo nie było . Przygotowali się i sercem na boisku wywalczyli remis ale O.K było niezle . W meczu z Okocimskim gra całkiem bezproduktywna na szczęście W.S dokonał w porę zmian i daliśmy radę ( bez Edgara dalej klepalibyśmy na połowie nie oddając strzału ) . Okocimski pokazał jednak że Cracovia nie taka straszna jak każdy myślał co było widać w meczu ze Stomilem . Zagraliśmy 3 ligowe mecze z drużynami z samego dołu tabeli i widać jak na dłoni że przeciwnicy rozkinili tiki-takę szybciej niż się spodziewaliśmy . Jeśli w każdym meczu będziemy grać to samo to pokonanie Cracovii może nie być większym problemem.
Z okrzepnięciem chłopaków w I ligowej rąbance też moim zdaniem troszkę naciągnąłeś . Którzy zawodnicy mają problem z przeskokiem z ME na poziom I ligi ? Przecież u nas takich zawodników nie ma ;-) Cracovia jako jeden z nielicznych zespołów nie posiada graczy wziętych z ME ( nawet rezerwowi mają otarcie o ekstraklasę ) podobnie jak reszta młodzieżowców ( Dąbrowski o ekstraklasę otarł się już lata wstecz , teraz przyszedł z pierwszej ligi , Zajdler kopał w Gambrinus Lidze ( czyli lidze mocniejszej niż nasza ekstraklasa ) .
Ja tam coś przypomnę .
Dla mnie chłop sie nie zmienił i nie zmieni.
---------------------
NAM STRZELAĆ NIE KAZANO
A kiedy piłkę wreszcie już dostanę
Nieważne czy Giza jestem, czy Baranek
Zrobię z piłką kółko, potem jeszcze drugie,
Zagram ją też z klepki, bo to bardzo lubię.
Potem przerzut na bok, albo też do tyłu
Po co gnać do przodu, skoro w środku miło
Jeszcze dwieście podań i czterysta zwodów
Ja do Ciebie, Ty do mnie, powoli do przodu
Już przeciwnik ustawił swe obronne szyki
Ja już w myślach lecę, hen do Ameryki
I dobiega do końca chwila braziliany
Tak podając, dryblując, w karne już wbiegamy
Może by tak strzelić, szatan podpowiada
Lecz aniołek prostuje: Strzelać nie wypada!
Trener wszakże ustalił taktykę przed meczem
Wjechać w bramkę z piłką, masz grzeszny człowiecze!
No więc dobra, w poprzek szybko ja zagrywam
Lecz o zgrozo, co to?! piłkę przejął rywal!
I tak w kółko i stale do ostatnich minut
Byleby nie zmieniać pasiastego stylu.
A jeśliby potem, grę naszą obśmiano
Odpowiem krytykantom: Nam strzelać nie kazano!
No nie wierzę, po prostu nie wierzę. Jak tak można zakłamywać rzeczywistość?
Straus - 3 strzały zza 16
Steblecki - 2 strzały zza 16
Kosanović - 3 strzały zza 16
Boljević - 2 strzały zza 16
Pierwsza połowa meczu z Okocimskim :
-Dudzic zmarnowana setka
-Boljevic zmarnowa setka
W linku skrót , więc proszę się zapoznać
http://www.youtube.com/watch?v=EG5KD7gJ2r8&feature=related
Też mi się wydaje że Wojtek urozmaicił swoja taktykę o rozkaz strzelania z daleka.Tymże akurat zapulsował u mnie.
Na razie graliśmy z zespołami ( najprawdopodobniej) z dolnej połowy tabeli, szału nie było, no nic zobaczymy co będzie z Arką i dopiero wtedy trzeba będzie go wyrzucać. ;)
To co obecnie mamy określić można "szkieletem", fundamentem solidnej i skutecznej gry. Zbudowany w naprawdę krótkim czasie przyniósł nam 7 pkt i awans w PP. Jest dobrze i trzeba być zadowolonym.
Teraz chodzi o to, by doszły do tego ręce, nogi i głowa. Tu jest zadanie, z którego będziemy mogli rozliczać i oceniać trenera. Jeśli pojawi się to o czym pisze wielu z Was, czyli zmienianie rytmu gry, wykorzystywanie skrzydeł, szybkie kontrataki itd. to będzie to o co nam chodzi i wszyscy - delikatnie mówiąc - sceptycznie nastawieni do pana Wojtka będą musieli zmienić zdanie.
Ja, pamiętając poprzednie "grzechy" WS, trzymam kciuki i daję czas trenerowi.
poruszyłbym jeszcze temat "Cracovia jako faworyt". ja swoje napisałem (jesteśmy faworytem tej ligi), poparłem argumentami (budżet, zaplecze, siła kadry mierzona doświadczeniem ekstraklasowym), natomiast ci, którzy się z tą tezą nie zgadzają, nie podają argumentów innych niż typu "nie wydaje mi się". pytanie o konkrety (np. kto, poza Zawiszą, jest w większym stopniu faworytem, kto ma lepszą pomoc, gdzie są lepsi boczni obrońcy) zawisa w próżni.
mam jeszcze jedną uwagę. przejrzałem sobie na betexplorer ostatnie cztery sezony pod kątem tego, jak oceniali nasze szanse bukmacherzy (dalej niż do 2008/09 baza nie sięga). to, że od tylu lat ani razu nie byliśmy faworytem meczu wyjazdowego to nie będzie zaskoczeniem (w tym sezonie z Katowicami i Brzeskiem byliśmy faworytami wg buków). to, że w badanej próbce meczów u siebie nie znalazłem niższego kursu na nas niż w meczu ze Stomilem (średnia 1,41) to też nie powinno dziwić (najbliżej było z Piastem za Płatka po hurtowych wzmocnieniach - 1,65, co się przekłada na ok. 10 pkt. proc. różnicy w prawdopodobieństwie). natomiast co się rzuca w oczy, to że [b]kursy na nas w tym sezonie są porównywalne z kursami na Legię, Wisłę, Lecha w meczach przeciwko nam przy Kałuży oraz Wisły i Lecha w meczach z nami na Reymonta i Bułgarskiej[/b] (Legię przy Łazienkowskiej przeciw nam wycenia się na jeszcze niższe kursy).
co więcej, pobieżny rzut oka na kursy z pierwszych trzech kolejek (kiedy jeszcze nie wiadomo, jak przedsezonowe przewidywania mają się do rzeczywistości) w poprzednich sezonach na drugim froncie wskazuje, że jesteśmy wyceniani podobnie do m.in. Widzewa i Górnika z 2009/10, Podbeskidzia z 10/11 czy Piasta i Pogoni z poprzedniego sezonu. wśród podobnie wycenianych w pierwszych kolejkach poprzednich sezonów są też druzyny, ktore nie awansowały - pojawia się Flota i Warta Poznań, a także GKS z 10/11 (ale jako, że pierwsze trzy kolejki rozegrano jeszcze w lipcu i sierpniu, to nie są to kursy z czasów panowania Stawowego, którzy przyszedł 30.08)
Jak często nie zgadzam się z kolegą Borutem tak teraz mam podobne przemyślenia !!Jest szkielet fundament do solidnej i skutecznej gry .To od dawien dawna właściwe przygotowanie motoryczne ,taktyka (każdy zawodnik wie jak ma atakować i bronić +właściwa atmosfera w szatni ).Widać że zawodnicy dogadują się ze sobą i ufają trenerowi.
Jest na razie szkielet .Ten szkielet jest kruchy bo składa się z młodych zawodników głodnych sukcesu .Nie raz i nie dwa będą chcieli go złamać poprzez polowanie na kości i granie na typową kontrę .Ten szkielet z kazdym meczem będzie twardszy bo bogatszy o zdobyte bezcenne doświadczenie przez młodych piłkarzy.
Tej drużynie trzeba zaufać .Mogą się trafić słabsze mecze ,ale możemy miec pewność że zawodnicy zrobią absolutnie wszystko by przeciwnikom wyrwać punkty z gardeł .
Piszecie mecz z Arką zweryfikuje nasze możliwości .Niektorzy twierdzą że to drużyna dużo lepsza od Stomilu .Oglądalem dziś cały mecz Arki w Stróżach (transmisja w Orange).Szału nie ma i daleki jestem od stwierdzenia że to zespół lepszy od Stomilu .
przeciez to oczywiste ze buki często wypuszczają kursami. oni wiedzą co zrobić żeby zarobić. już się o to nie martw
nie sądzę by można było jednoznacznie wskazać na innego faworyta poza Zawiszą. to media i piękne słowa Wotjka nas wykreowały na faworyta tych rozgrywek oraz wygrana w PP która wielu tutaj tak nie bardzo chce docenic.
Górna połówka będzie bardzo wyrównana i zdecydują zdobyte punkty z takimi ogórkami jak Okocimski czy Stomil. przypominam, że to beniaminkowie - sądzę, że można spodziewać się bardziej otwartej gry ze strony innych klubów.
sugerowanie się występami w ekstraklasie jest błędne - niektórzy widzieli pewnie jak sobie wczoraj Adamek radził z Głowackim chociażby przy bramce. jeśli mamy się bawić w czary mary i wróżenie z fusów to przewiduje wysokie miejsce w tabeli Olimpi Grudziądz która dysponuje naprawde fajnym składem, trudno mówić teraz cokolwiek o Flocie a Arki też jeszcze w akcji nie widziałem. nawet przy wyskokich notowaniach Termalici w końcówce odpuszczą tak jak i Stróże. Wczoraj patrze na skład Stomilu i nie znam nikogo a paru gości zrobiło na mnie dobre wrażenie jak chociazby ten litwin? ze środka z 8. Nie przekreślajcie drużyn bo nie grają u nich Abbotty czy Suvorovy.
droga wydaje się być otwarta. ale tylko WYDAJE się. będzie ciasno na górze. chyba że udanie przejdziemy przez najbliższy maraton i potem kilka kolejek później odskoczymy, trzeba czekać. ta drużyna jest w budowie
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)