Diabel Napisał(a):
-------------------------------------------------------
>
> hehe Agnan, no przesadzasz :) mowisz ze piszesz po
> powtorkach, widziales jak mu Kaczmarek po nogach
> przejechal? (nie bylo oczywiscie faulu ale przy
> mniejeszej ilosc szczescia moglo sie to skonczyc
> zlamaniem nogi) Radovic sie przeturlal i wstal,
> zadnego teatrzyku nie robil.
>
> z Astizem przegiecie. taktyczny, potem od tylu,
> nic, bez kartki, dla mnie druga Struny i Boljevica
> naciagane (nie ogladalem powtorek oprocz tych
> podczas meczu)
>
> polecam Lige+ , fajny material z naszego meczu z
> punktu widzenia Siejewicza, fragmenty ze sciezka
> dzwiekowa komunikacji sedziowskiej.
No więc obejrzałem sobie tę ligę +, dziękuję za informację, na szczęście to powtarzają, specjalnie poczekałem do późnej nocy :)
Kolego Diabeł, na temat Kaczmarka "że po nogach przejechał" Kolego powtarza po prostu (nie powołując się :) )
wypowiedzi Pana sędziego Stempniewskego, do którego komentarzy ja mam wielokrotnie wiele zastrzeżeń ze względu na tendencyjność. Dziś na przykład powiedział (o innym meczu) że karnego nie należy dyktować w sytuacji która była znacznie większym faulem niż ten Radomskiego z Podbeskidziem (gdzie jego zdaniem należało) czy zagraniem Nawotczyńskiego z Wisłą (tu nie pamiętam co mówił i czy w ogole mówi, ale chyba też że był faul). Po prostu bramkarz atakuje piłkę chcąć ją wybić i koniec, takie jego zadanie, tak samo inni zawodnicy wchodzą w piłkę, a bramkarz szczególnie...
Natomiast zgadzam się, tu moja pomyłka, w tej konkretnej sytuacji Radovic istotnie żadnego teatrzyku nie robił, przewrócił się bo musiał, wstał normalnie, wszystko w porządku.
Oczywiście, za posłuchanie liniowego i jawne stwierdzenei (słychać na ścieżce dźwiękowej)
"moja pomyłka" wielki plus dla Siejewicza.
Ciekawy bardoz był puszczony dialog Struny po drugiej żółtej, kiedy tem rozżalony mówi, takim smutnym głosem - faul tak ale za co żółta? jakoś tak a sędiza mówi o sytuacji. BARDZO chciałbym by Pan Sędzia odpowiedział na pytanie czemu nie dał kartki Astizowi za zatrzymanie za koszulkę Saidiego w pierwszej połowie gdy ten wychodził na znacznei bardziej czystą pozycję. I 15 minut przed końcem za analogiczny faul taka kartka też się należała.
Notabene temu samemu Astizowi za faul na którym Struna dostał (słusznei) pierwszą żółtą.
3lvis: jakoś mi sie ten link nie wgrywa, ale z tego co pamiętam (kilka razy powtarzali) + piękne zdjęcia Kajaka sytuacja jest wyraźna: Saidi kopie piłkę, a Kuciak kopie w nogę Saidiego. Nie uderza wcześniej pilki, może (chyba istotnie, skoro piszesz) ma kontakt z piłką wcześniej, ale to nie jest tak, że on ma ten kontakt, ale piłka lekko musnęła jego! To nie jest wejście w piłkę... A poza tym, skoro Kuciak dotknął piłkę - nie pamiętam co się z tym potem stało, ale chyba kornera nie było?
A poza tym, nawet jeśli Saidi sam się w tym momencie przerwaca, to chyba nie ma znaczenia - kopać leżącego piłkarza też chyba nie wolno? :)
Zreszta ja wyraźnie pisałem chyba, że pretensje do Siejewicza mam "tylko" za dwie rzeczy - brak kartek dla Astiza przy równoczesnym wykartkownaiu Struny (i paru innych; ile kartek Legia dostała - ZERO. Ile my?) oraz za ten wolny po zagraniu Puzigacy przy jednoczesnym puszczaniu gry po dwóch takich zagraniach Legii. Tego wejścia Kuciaka on miał pełne prawo nei widzieć, to było za szybko, piłka poszła dalej.
-
-
Legia Warszawa - Cracovia 10 grudnia, 18:00
zac Napisał(a):
> Normalnie ręce opadają, Cracovia gra jak równy
> z równym...baaaa, jest do momentu czerwonej
> kartki dla Struny zespołem lepszym od Legii, a tu
> na krakowskich portalach można przeczytać takie
> oto relacje z meczu:
>
> Ostatni mecz w tym roku "Pasy" rozgrywały w
> Warszawie na boisku wicelidera. Cracovia
> przystąpiła do gry bez klasycznego napastnika,
> za to z aż czterema defensywnymi pomocnikami, z
> których jeden - Radomski wystąpił na pozycji
> stopera.
>
> Trener Dariusz Pasieka chciał jak najbardziej
> zabezpieczyć dostęp do własnej bramki. I to
> się długo udawało, bo przyjezdni zaryglowali
> wprost dostęp do swojego pola gry. Mieli
> sporadyczne szanse na zagrożenie Legii. Celnie
> strzelał np. Suworow.
>
> W 63. min drugą żółtą i w konsekwencji
> czerwoną kartkę dostał Struna. Sytuacja
> krakowian stała się bardzo trudna. Bronili się
> momentami rozpaczliwie, ale po 95. minutach
> dotrwali do końca z bardzo korzystnym wynikiem.
>
> Legia Warszawa - Cracovia 0:0
>
> http://krakow.naszemiasto.pl/artykul/1196313,legia
> -warszawa-cracovia-0-0,id,t.html#5026f539bb1b08d7,
> 1,3,4
>
>
> Ultradefensywna taktyka trenera Datriusza Pasieki
> zdała egzamin. Choć Cracovia pół godziny
> grała w osłabieniu po czerwonej kartce dla
> Andraża Struny, to jako pierwsza drużyna w tym
> sezonie ekstrakalsy nie dała sobie wbić przy
> Łazienkowskiej i wywiozła punkt.
>
> Trener Dariusz Pasieka przyjechał do Warszawy
> przede wszystkim, by nie przegrać. W tym celu
> wystawił skład bez nominalnego napastnika Na
> ławce usiedli obaj gracze ataku - Andrzej
> Niedzielan i Koen van der Biezen. Za to, by nie
> dopuścić rywali do strzelenia gola dbało aż
> ośmiu zawodników. Dobrze ze sobą
> współpracował duet stoperów Łukasz
> Nawotczyński - Arkadiusz Radomski (zagrali ze
> sobą na tej pozycji dopiero po raz drugi od kiedy
> są w Cracovii)
>
> Trener Pasieka liczył na to, że gdyby
> nadarzyła się szansa na zdobycie bramki, to
> tercet szybkich i dobrze wyszkolonych ofensywnych
> piłkarzy - Suworow-Visznakovs- Ntibaznonkiza
> zdoła pokonać Duszana Kuciaka. Tymczasem do
> przerwy żadna z drużyn nie stworzyła 100 proc.
> sytuacji.
>
> Bliżej strzelenia gola była Cracovia. Po
> kwadransie Mołdawianin minął dwóch rywali, ale
> strzał odbił bramkarz, a dobitka Andraża Struny
> została zablokowana. Przed przerwą Ntibazonkizę
> w ostatniej chwili ubiegł Kuciak,.
>
> Od początku drugiej połowy do ataku rzucili się
> gospodarze. Na dodatek siła ataku Cracovii
> jeszcze została osłabiona, bo kontuzji doznał
> Aleksndru Suworow. A od 63 min goście grali w
> osłabieniu po tym jak drugą żółtą kartkę, a
> w konsekwencji czerwoną zobaczył Andraż
> Struna.
>
> Gospodarze zaciekle atakowali, ale najczęściej
> Nawotczyński był we właściwym miejscu we
> właściwym momencie albo gospodarze nie potrafili
> zakończyć akcji celnym strzałem bądź dali
> się złapać na pozycji spalonej. Piłkarze
> trenera Pasieki bili kolejne rekordy - żadnej
> ligowej drużynie nie udało się dłużej
> zapobiec utracie gola niż Cracovii (najpóźniej
> gola stracił Śląsk - w 77 min). Okazali się
> też pierwszym zespołem z ekstraklasy, który nie
> dał sobie wbić bramki przy Łazienkowskiej.
> Przerwali też passę czterech zwycięstw z rzędu
> drużyny Macieja Skorży na własnym boisku.
>
> Na dodatek w końcówce szanse na gola miał Koenj
> van der Biezen, ale z ostał zablokowany
>
> gazeta.pl
>
>
>
>
> Wstyd panowie dziennikarze, wygląda na to ,że
> rozpaczliwą obroną cudem uratowaliśmy remis, a
> w II połowie nie przeprowadziliśmy żadnej
> ofensywnej akcji , to już nawet na legia.net
> bardziej docenili naszą postawę w sobotnim
> meczu.
Dokladnie,tez mam beke z tych naglowkow, w moim mniemaniu to Legia powinna uznac ten remis za zwycieski(pomijajac gre w oslabieniu).Jakos nasi pilkarze mobilizuja sie na Legie ,to samo bylo rok temu w Warszawie,gdzie przegralismy 2;1 po z dupy wzietym wolnym w doliczonym czasie.(przetrzymanie pilki przez Cabaja 7,1 sec)
A co do strzalu Saidiego ktory niemal zakonczyl sie ,jak to okreslili komantatorzy w Canal+ mianem "stadiony swiata",to o ile sie nie myle to Saidi puknal w poprzednim ,sezonie podobna bramke z tego samego miejsca, tylko nie pamietam co to byl za mecz.
ps. Taka Cracovie chce ogladac.
[quote=Agnan]
3lvis: jakoś mi sie ten link nie wgrywa, ale z tego co pamiętam (kilka razy powtarzali) + piękne zdjęcia Kajaka sytuacja jest wyraźna: Saidi kopie piłkę, a Kuciak kopie w nogę Saidiego. Nie uderza wcześniej pilki, może (chyba istotnie, skoro piszesz) ma kontakt z piłką wcześniej, ale to nie jest tak, że on ma ten kontakt, ale piłka lekko musnęła jego! To nie jest wejście w piłkę... [b]A poza tym, skoro Kuciak dotknął piłkę - nie pamiętam co się z tym potem stało, ale chyba kornera nie było[/b]?
A poza tym, nawet jeśli Saidi sam się w tym momencie przerwaca, to chyba nie ma znaczenia - kopać leżącego piłkarza też chyba nie wolno? smiling smiley
[/quote]
Kornera być nie mogło bo do ta piłka nie wyszła poza boisko. Spokojnie przejął ją asekurujący Kuciaka Żewłakow. Saidi i tak by do niej nie doszedł a to "kopnięcie" Kuciaka nie spowodowało upadku Saidiego i dla mnie faulu nie było.
Nie warto jednak przeciągać tej dyskusji. Widać, że żaden z nas nie przekona tego drugiego. Siejewicz, nie bezbłędny ale i tak sędziował dobrze. Przede wszystkim nie wypaczył wyniku i nie dał się nabrać w kilku sytuacjach legionistom co pewnie wielu sędziów by uczyniło.
Ja osobiście postawiłbym dolary przeciwko orzechom, że tak z 8 na 10 sędziów gwizdnęłoby faul Kaczmarka i pokazało mu czerwień.
Część zrobiłaby to po prostu z czystej nieudolności, część miałaby wątpliwości, ale ugięłaby się pod presją trybun, a taki Małek np nawet gdyby zauważył błąd stwierdziłby, że nie może się z niego wycofać (tak jak zrobił to ze słynnym spalonym w meczu ŁKS-GTS).
3lvis Napisał(a):
> Nie warto jednak przeciągać tej dyskusji.
oczywiście, zgadzam się,
Ale jeszcze parę komentarzy:
> Siejewicz, nie bezbłędny ale i tak
> sędziował dobrze.
Też się zgadzam.
> Przede wszystkim nie wypaczył
> wyniku
no to nie wiadomo do końca - jednak gralismy w 10, a z kartakni dla Astiza byłoby moze inaczej...
Al;e to "gdybanie".
> i nie dał się nabrać w kilku sytuacjach
> legionistom co pewnie wielu sędziów by
> uczyniło.
Też się zgadzam. Zwłaszcza że było to na Legii.
Ijeszcze taki komentarz, zupełnie niezależny, bardziej ogolny
- fakt że Żewłakow przejął piłkę i Saidi by do niej nie doszedł nie ma żadnego znaczenia przy faulu. Jeśli faul był, to się go gwiżdze, takie są przepisy,
Oczywiście bramkarz jest za polem karnym Saidi jest szybszy dziubie piłkę i dostaje kopa ewidentna czerwona kartka do Kaczmarka kuta.s już leciał z kartką tylko Kaczmarek kopnął piłkę a cwelista Saidiego buc kręcił tylko nie na żywca powoli nas kartkował bo myślał że cwelka coś strzeli a tu wielkie gówno!!!TYLKO PASY!!!
Myślę, że to dobre podsumowanie pracy Siejewicza, bo powoli zaczynały dominować opinie, że sędzie dobry, bo nas nie przekręcił, a jak by chciał to by mógł, jak w dowcipie o dobrym Stalinie co goście, który kichnął na spotkaniu z nim do łagru zesłał, "A mógł zabić"
może sędziował nie najgorzej, ale kartki nam wlepił czasem takie, ze moim zdanie nie powinno ich być, a legia faulowała i zero kartek Astiz tam co chwile kogoś drasnął
JuTRO czyli we wtorek na Canal + o godz. 20.00 ciekawy reportaż o sedziowaniu meczu Legia - Cracovia[Siejewicz na podsłuchu].
Warto obejrzec:
http://www.youtube.com/watch?v=fjHRR4xNaxU
No, ciekawy film. Mam nadzieję, że będzie tego więcej...
W niedzielę spotkałem piłkarza Cracovii w Galerii Krakowskiej i porozmawiałem z nim chwilę o meczu. Wg. niego niby Siejewicz sędziował dobrze, ale drobnym naginaniem rzeczywistości - patrz kartki - próbował wpłynąć na wynik meczu. I ja też z tym się zgadzam.
Leszeczek, trudno nie popadac w paranoje patrzac co czarni w tym sezonie nie wyprawiaja.
twardoglowi w uefa/fifa w koncu zmiekna i bedzie jak w tenisie, hokeju , rugby czy profesjonalnych bierkach, sedzia video, cos w rodzaju challenge czy cokolwiek co ukroci przynajmniej czesc przekretow lub nieudolnosc/zla wole tych panow.
subtelne przekrecanie, typu kartkowanie druzyny, po malutku, nie mam pojecia jak temu zaradzic, chyba tylko przez obiektywna ocene obserwatora, w kontrowersjach czy podczas meczu nawet nie bylo slowa o braku kartki dla fiutka Astiza
Skąd moge sciągnąć mecz?
tofi Napisał(a):
> Skąd moge sciągnąć mecz?
dołączam się do pytania
1 połowa
http://www.fileserve.com/file/4JP9FdR
2 połowa
http://www.filesonic.com/file/4170128664/legia.vs.cracovia.2.pol.avi
http://peb.pl/sport-mecze-gale-itd/
zachowajcie sobie tego linka na wiosne...macie tu mecze,magazyny itp...
piotrek67 Napisał(a):
> JuTRO czyli we wtorek na Canal + o godz. 20.00
> ciekawy reportaż o sedziowaniu meczu Legia -
> Cracovia.
dzisiejszy dokument :)
http://www.filesonic.com/file/4207397064/1.na.1.na.podsluchu.13.12.2011.DVBRip.XviD.PL.ElKoyote.avi
albo wprost w playerze:
http://vimeo.com/33621109
albo w HD na Youtube :)
http://www.youtube.com/watch?v=gr_xbP12XCo
http://www.youtube.com/watch?v=QGw6HP1tDtM
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)