Iliev już zdążył złapać kartkę za próby wyłudzenia karnego...
-
-
||Pomyłki arbitrów|| Praca arbitrów wzięta pod lupę [Ranking sędziów-extra]
nie mogło być mowy o kartce bo kontakt był i on próbował się utrzymać na nogach ale został wybity z rytmu biegu. opinia, że faul był ale karnego się nie gwiżdże to juz przesada no bo chyba karny jest wtedy gdy jest faul?
zeby moc obiektywnie ocenić tą sytuacje trzeba sobie odpowiedziec na pytanie czy gdybysmy przegrywali 0-1 i to np Saidi miałby w polu karnym taką sytuacje domagalibysmy sie karnego i uznali ze sedzia wypaczył wynik. ja napewno bym się do tego skłaniał stąd moja opinia
No to Panowie zapraszam do ponownej analizy13 kolejek ekstraklasy. Skoro uważacie że to był faul w dodatku z karnym w tle, musicie jeszcze raz zrewidować wszystko, przecież chcecie być obiektywni, a takich sytuacji gwarantuje Wam było multum. Dla mnie ta sytuacja wygląda tak, sędzia był blisko widział wszystko, owszem były podstawy by gwizdnąć ale tego nie zrobił, można by go było o to zapytać, ale przecież musi milczeć! Przecież to sport kontaktowy biegnie jeden zawodni, drugi wychodzi go blokować, ten pierwszy robi unik, chcąc minąć drugiego i ... mało to razy wywraca się o własne nogi lub nie potrafi utrzymać równowagi? Zacznijmy gwizdać wszystkie takie sytuacje będzie śmieszniej. Jedno jest pewne akurat ta sytuacja mimo że kontrowersyjna nikomu raczej nie podnosi ciśnienia. Co można było przeczytać w wielu relacjach. Illiev niech dalej lekceważy przeciwników, aż dziwne że po tylu porażkach nie nauczył się zapier... po boisku, tylko uśmiechając się pod nosem dalej sobie wmawia że jest wspaniały.
a co do stanowiska ze faul to faul ... no coz interpretacja gry doprowadzila do takiej sytuacji ze traz szarpanie sie kopanie czy wrecz lezenie na drugim graczu to dla wielu sedziow normalka w polu karnym, czy to Nasza wina? czy interpretacji przepisow i przymruzenia oka na taka gre w polu karnym?jak gra w polu karnym ulegla zmianie najlepiej widac, porownując dwa dowolne mecze z tych okresow, czy przepisy az tak ulegly zmianie?
leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> W @#$%& mam kundli i co myślą o tej sytuacji. W
> tym wątku dyskutujemy, czy sędzia się pomylił
> czy nie i nie ważne czy na naszą korzyść czy
> nie.
>
Tak jest. I w tej sytuacji ewidentnie się NIE POMYLIŁ. Gdyby gwizdało się tego typu rzeczy, to po co drugim kornerze byłby karny. Tak samo byłby karny dla nas wcześniej. Była ręka tego tam z gts na polu karnym? Była. Wolno grać ręką? Nie wolno. Koniec dyskusji. Oczywiście ja uważam że wtedy też żadnego karnego nei należało gwizdać.
A jesli sie będziemy czepiać takich szczegółow, to proszę dodać nam punkt z Widzewem. Czemu? Bramka padła po kornerze. Z czego był korner? Po długim wybiciu piłki z autu, strzale i ładnej interwencji Kaczmarka. Ja od razu zauważyłem, że ten co wybijał aut nastąpił nogą na linię. Mocno nastąpił, w telewizji było widac. Co to zgodnie z przepisami oznacza? Że sędzia powinen gwizdnąc i aut powinien być przyznany dla nas. Albo nakazać powtórzenie autu. I bramki by nie było.
Oczywiscie nikt nie będzie się takich rzeczy czepiał - choć przepisy wyraźnie mówią jak wybijać aut...
Więc się nie wygłupiajmy.
Obiektywnie, sędzia nie wpłynał na wynik meczu.
Gdyby sędzia podyktował w tej sytuacji rzut karny to po prostu wypaczyłby wynik meczu. Iliev ewidentnie szukał kontaktu z Nawotczyńskim i go znalazł.
Miszczu2007 Napisał(a):
> Gdyby sędzia podyktował w tej sytuacji rzut
> karny to po prostu wypaczyłby wynik meczu. Iliev
> ewidentnie szukał kontaktu z Nawotczyńskim i go
> znalazł.
A to pedzio :) przy wypełnionych trybunach szukał kontaktu z Nawotczyńskim ! I go znalazł :)
SaNtO Napisał(a):
że faul był ale
> karnego się nie gwiżdże to juz przesada no bo
> chyba karny jest wtedy gdy jest faul?
SaNtO ja do Ciebie nic nie mam, ale piszesz coraz częściej bzdury. Gdyby trzymać się dokładnie litery przepisów (sam sędziuje trampkarzy czasami) to z życia wymienie Ci kilka przykładów przepisów które jak by je stosować to byłby absurd:
1) wyrzuty z autu. Jeśli jakiś zawodnik podnosi piłke, chce wykonać wyrzut, ale widzi że podchodzi np boczny obrońca i oddaja mu piłkę. W sytuacji gdy oddaje mu piłkę a ta upada na boisko powinniśmy (sędziowie) gwizdać aut dla drużyny przeciwnej (źle wyrzucony aut). W praktyce wygląda to tak, że podają tą piłke, ta spada na boisko ale NIKT TEGO NIE ZAGWIŻDŻE.
2) wszelkie rogi, wolne. Tylko w sytuacjach ekstremalnych dyktuje się karne za trzymanie za koszulke, przepychanie itp. NIKT TEGO NIE GWIŻDŻE W KAŻDEJ SYTUACJI. A przecież za każdym razem można znaleźć na powtórce jakiś faul któregoś z obrońców.
3) ręki w polu karnym - w przepisach każda ręka, NIE przy ciele to zagranie ręką, należy się karny. Duch gry jednak nakazuje odstępstwa od tej zasady.
4) co do sytuacji Iliewa to owszem faul tak, karny nie. Dziwisz się SaNtO? To oprócz przepisów spójrz na praktykę na zachodzie (Anglia, Włochy, Hiszpania, Niemcy), bo na naszych sędziów nie warto - ich poziom jest po prostu żenujący. Tam nikt nie odgwizdałby takiego karnego.
> zeby moc obiektywnie ocenić tą sytuacje trzeba
> sobie odpowiedziec na pytanie czy gdybysmy
> przegrywali 0-1 i to np Saidi miałby w polu
> karnym taką sytuacje domagalibysmy sie karnego i
> uznali ze sedzia wypaczył wynik. ja napewno bym
> się do tego skłaniał stąd moja opinia
Obiektywnie i szczerze oświadczam, iż w tej sytuacji nie upierałbym się o karnego dla naszej Craxy, i to sie nie zmieni jeśli podobne zdarzenie będzie mieć miejsce w przyszłości.
Przykładów mógłbym podać więcej ale nie mam czasu.
+/-
ten wątek ma pokazać, czy sędziowie nas kręcą czy nie, czy saldo ich błędów jest dla nas korzystne czy niekorzystne. teza jest taka, że ogólnie nam nie sprzyjają i przy dobrym (w sensie bezbłędnym) sędziowaniu, bylibyśmy wyżej w tabeli. ale to trzeba sprawdzić - i po to chyba jest ten wątek. a żeby miał on sens, to musimy uwzględniać nie tylko decyzje, w których sędzia ewidentnie nam pomógł, ale także takie, w których mógł zagwizdać w obie strony, a gwizdnął dla nas (albo przeciwko nam). i to jest właśnie taka sytuacja: ruch nogą Nawotczyńskiego jest wyraźny, Iliev stracił przez to równowagę (o jej zachowanie walczył do końca, nie ma symulki) - jakby sytuacja była odwrotna, to znam to forum na tyle, by być pewnym, że byłby tu straszny płacz, że nas okradli.
dlatego wnioskuję o punkt dla Pana Piaseckiego. naprawdę, nie chodzi o to, żeby mieć tu wątek, z którego wynika, że przekręcili nas w 28 na 30 spotkań, a w ciągu ostatnich pięciu lat sędzia nam pomógł tylko na otwarcie stadionu.
ja wnioskuje o +/- reki nie odgwizdal dla nas, a dla nich zahaczenia o noge
przychylałbym się do plus/minus po dłuższej dyskusji
17 dni później
Dzisiejszy mecz z Bełchatowem sędziuje Robert Małek,to dzieki niemu straciliśmy punkty z Lechią.Ciekawy jestem czy nasz Zarząd podjął jakieś działania w PZPN w sprawie niewyznaczania niektórych sędziów do prowadzenia meczów z naszym udziałem???
W innych klubach takie działania podjęto.Moze nie przyniesie to od razu efektu,ale na pewno będzie to jakaś forma presji na to aby niektórych sędziów odsunąć od prowadzenia meczów,bo na razie każe się trenerów,piłkarzy a oni są bezkarni !!!
Był karny na Viśni ? Niech ktoś napisze kto oglądał mecz w tv.
Z tego co widziałem, to nie było. Na pograniczu "faulu"
Swoją drogą Małek dziwnie ucieszony - jakby wczuł się w sytuację kibiców Pasów - w momencie dawania kartki Boljevicovi na koniec meczu. :D
Nie bylo karnego.Lacic wyciagnal dziwnie noge ale nie zachaczyl Visni.Czysciutko to widac na powtorkach.Dobrze ze nie dostal za to zoltej kartki.
Patrząc obiektywnie to sędziował dobrze a my sami do przerwy powinniśmy strzelić ze 3 bramki nie ogladając sie na sędziego.
Tak, Małek był dzisiaj bezbłędny, trzeba to uczciwie przyznać.
uczciwie, to przyznać, że wolny w ostatnich sekundał był....mięciutki ;) Nie zaszkodził nam Małek a nawet trochę pomógł :)
Nie wiem,czy był bezbłędny, ale rzeczywiście skandowanie na niego mogliśmy sobie dziś darować ;)
krak 06 Napisał(a):
> Dzisiejszy mecz z Bełchatowem sędziuje Robert
> Małek,to dzieki niemu straciliśmy punkty z
> Lechią.
jeśli chodzi Ci o gola Niedizelana, to nie przez Małka, a przez liniowego.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)