Jak patrzę jak gra ciałem Artjuchin to nachodzi mnie refleksja, że u nas (w Polsce) nikt by mu na to nie pozwolił.
-
-
MŚ Elity 2011
U nas by nawet za samo używanie łyżew kary dostawał...
I m.in. dlatego będziemy teraz grali 2 dywizji ...
No to Jagr załatwił Amerykańców...
Dziś Kanada-Rosja.
Noo, kawał hokeja był. Dochodzę jednak do wniosku, że gra na takim poziomie nadaje się tylko do telewizji, ponieważ jest... za szybka ;)
Tylko powtórki i kamery sytuacyjne pozwalają jako tako się orientować co się dzieje na lodzie :)
To w ogóle jest inna dyscyplina. Zastanawia mnie gdzie jest większa przepaść czy między naszą "skopaną" a LM czy między naszymi ślizgawkami a hokejem w elicie.
Rosjanie wygrali zasłużenie z Kanadą B. Chyba czwarty raz z rzędu Kanadyjczycy spuchli w 3 tercji i rosyjska konsekwencja zatriumfowała.
Zupełnie inne sędziowanie, choć nie bez błędów, świetna gra ciałem i przy bandzie. Sędziowie nie psuli widowiska ciągłym gwizdaniem.
A w półfinale chyba to samo towarzystwo co 35 lat temu w Katowicach.
Poogladaj Sterby NHL playoffs, to wtedy zobaczysz, co to jest hokej. Ci na tych MS to sa jak III liga w porownaniu do prawdziwego hokeja.
Owieczkin i Kowalczuk też są z III ligi ? :)
Szkoda cholera Kanady :( A po dwóch tercjach było 1:0, później dwie kary dla Rosjan i podczas drugiej kanada traci gola...
Co do sędziowania, to krew się lała przynajmniej kilka razy, a kar większych nie było. Jedynie raz kara 2+2 - moim zdaniem wątpliwa - Rosjanin szturcha się co nieco z Kanadyjczykiem i podczas tej szarpaniny (nic wielkiego) kij Rosjanina uderza przypadkowo w twarz drugiego Rosjanina.... efekt: 4 minuty dla Kanadyjczyka.
I w ten sposób Kanada przegrywa pierwszy raz na MŚ i odpada, a Rosjanie z trzema porażkami (Niemcy, Czechy, Finlandia) grają w półfinale.
Leesior, to, ze znajdzie sie paru hokeistow z gornej polki jeszcze niczego nie rozstrzyga. jak sam zaznaczyles, dziwne, ze zespol odpada po jednej porazce, a inny z trzema idzie dalej... Jak wiec powaznie traktowac taka rywalizacje i czy jest to wykladnik prawdziwej sily hokeja w danych krajach?
Przy okazji ogladania playoffow o Puchar Stanleya mialem okazje posluchac rozmow ze skautami NHL, ktorzy wybierali sie na Slowacje by zobaczyc "co w trawie piszczy". Jak oni nazywaja te mistrzostwa? Dla nich to "europejskie rozgrywki", zaden nawet nie nazwal tego mistrzostwami swiata.
Wiem, wiem Aleks - Ty oglądasz wielką i wspaniałą NHL - więc wszystko inne to III liga :)
A co do sytemu rozgrywek, to żaden nie jest doskonały. Przecież i w wielkiej i wspaniałej NHL można wygrać wszystkie mecze w sezonie zasadniczym, później przychodzi ćwierćfinał Konferencji (czy jakoś tak), przegrywa się 3 (4 ?) mecze i out.
Trudno żeby na MŚ (bez względu na to jak je tam wielcy i wspaniali skauci nazywają) grano do 4 zwycięstw. :)
Mimo wszystko wielka szkoda, że od lat MŚ toczą się (z kilkoma wyjątkami) wtedy gdy w NHL gra się play-off.
Wiem jedno Leesior: ze ostatni zespol NHL w regular season wygralby te "mistrzostawa elity" w cuglach. W wiekszosci meczow do zera.
prawdę mówiąc nie sądzę :)
Aleks, ja myślę, że dużo zespołów w NHL miałoby kłopoty w KHL, żeby tam awansować do PO:)
Aleks Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wiem jedno Leesior: ze ostatni zespol NHL w
> regular season wygralby te "mistrzostawa elity" w
> cuglach. W wiekszosci meczow do zera.
Pieprzysz kolego.Więcej realizmu a nie bałwochwalstwa.
Szwedzi wygrali z Czechami 4:2, a na 10 minut przed końcem Finlandia wygrywa z Ruskimi 3:0.
Skandynawski finał będzie.
PS. Koniecznie zobaczcie pierwszą bramkę dla Finów. Jak gdzieś znajdę link, to zapodam.
http://www.youtube.com/watch?v=uUN4JtATCK0&feature=player_embedded
Trzaba przyznać że Granlund ośmieszył Rosjan. I pomyśleć że ten facet ma 19 lat. Gdzie my jesteśmy?
Leesior Napisał(a):
Skandynawski finał będzie.
Nie bedzie.Skandynawia to Dania, Norwegia i Szwecja. Nie Finlandia.
Tak na marginesie Aleks zazwyczaj w swoich postach pieprzy, ale tym razem zgadzam się w pełni. Mistrzostwa Świata są za czesto i ich poziom jest zbyt niski, żeby się tym poważnie emocjonować.Czuć że to turniej pocieszenia dla tych którzy nie mogą wygrać niczego poważniejszego bo albo są za słabi na NHL w ogóle albo na to żeby ja wygrać.
bez jaj. plejada świetnych zawodników gra na mistrzostwach. wiadomo że dla Amerykanów i Kanadyjczyków to liczy się tylko NHL, ale dla pozostałych ekip takie mistrzostwa to raczej ważny element w sezonie i okazja żeby pokazać się skautom.
torreador Napisał(a):
> Aleks Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Wiem jedno Leesior: ze ostatni zespol NHL w
> > regular season wygralby te "mistrzostawa elity"
> w
> > cuglach. W wiekszosci meczow do zera.
>
>
> Pieprzysz kolego.Więcej realizmu a nie
> bałwochwalstwa.
Mr. torreador, ja przez ok. 23 lata ogladam po co najmniej 80 meczow NHL w sezonie i playoffach, z tego wiele na zywo. Ile Ty widziales meczow na poziomie, zeby mowic o "realizmie"? I jakie balwochwalstwo!?!? Masz watpliwosci, ze w NHL graja najlepsi zawodnicy na swiecie? Zobacz sobie na sklady w KHL gdzie spokojnie maja miejsce prawie 40-latki juz dawno nie mieszczace sie w NHL.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)