Ci co nie weszli niech mają tylko do siebie pretensje. Bez dokumentu tożsamości iść na imprezę masową? Ogólnie to prawo w Polsce nakazuje mieć przy sobie dokument tożsamośći (w przeciwnym razie można iść nawet na dołek) i regulamin imprez masowych tak samo. Niech sklerotycy mają pretensje wyłącznie do siebie
-
-
(GLOS) Karnety , bilety , karty kibica, punkty referencyjne, zdjęcia , jak załatwić wszystko , jak kupować przez net ...
- Edytowany
No nie mogę, to forum jest coraz śmieszniejsze. Nominacja do postu roku dla kolegi powyżej.
Dokładnie, wstyd mi nawet już czytać niektórych "pasiaków".
Nikt nie zmusza do chodzenia na mecze ani do bojkotu. Na F dzis wszedlem na dowod rejestracyjny. Bardzo dziekuje Pani ktora mnie wpuscila.I bardzo przepraszala ze sprawdza moje dokumenty :)
[quote='starysqrwysyn' pid='1309505' dateline='1521397521']
Ci co nie weszli niech mają tylko do siebie pretensje. Bez dokumentu tożsamości iść na imprezę masową? Ogólnie to prawo w Polsce nakazuje mieć przy sobie dokument tożsamośći (w przeciwnym razie można iść nawet na dołek) i regulamin imprez masowych tak samo. Niech sklerotycy mają pretensje wyłącznie do siebie
[/quote]Wykładam lage na to co prawo w Polsce nakazuje. Podobnie jak pewnie większość tego forum.
Wysłane z mojego LG-K350 przy użyciu Tapatalka
[quote='starysqrwysyn' pid='1309505' dateline='1521397521']
[/quote]
Debil! Pobudka, stan wojenny skończył się jakieś 35 lat temu. Ogólnie to wskaż mi ten przepis, który nakazuje mieć przy sobie dowód tożsamości. To raz, a dwa reszty nawet nie komentuje.
Przepraszam ale kto dał obsłudze, ochronie prawo do legitymowania kibiców? co najwyżej mogę mu pokazać kartę kibica, a resztę to niech psy wzywa jak mu się coś nie podoba. Należy mieć dokument tożsamości przy sobie według mnie, ale wylegitymować Cię może jedynie pies. Ja pokazałem dowód tożsamości przy wyrabianiu karty kibica, i ta karta potwierdza moją tożsamość w obrębie stadionu. W życiu nie pokazałbym dowodu...
Komentarz Pana starycośtam ...bez komentarza. I dziwić się, że wśród Nas nie ma pełnej zgody jak są takie jednostki. Biometryk, karta , pesel...co jeszcze... chipy będą Nam wszczepiać.
Przepraszam bardzo, Ale w Polsce nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów.
- Edytowany
Obowiązki uczestnika imprezy masowej - meczu piłki nożnej
§ 3
1. Uczestnik imprezy jest obowiązany:
(...);
c. posiadać przy sobie i okazywać każdorazowo na żądanie służb porządkowych lub służb informacyjnych zabezpieczających imprezę masową dokument uprawniający do wejścia i przebywania na imprezie, dokument tożsamości, oraz, w przypadku wydania, kartę kibica;
Za regulaminem imprezy masowej Ekstraklasa SA
[quote='lambadia' pid='1309526' dateline='1521404966']
Przepraszam bardzo, Ale w Polsce nie ma obowiązku posiadania przy sobie dokumentów.
[/quote]
Pełna zgoda, nie pisałem o obowiązku posadania przy sobie, tylko że moim zdaniem powinno się mieć przy sobie. To różnica. Natomiast wymóg posiadania dokumentu przy sobie przez klub to jest jakaś kpina...
[quote='pantenorek' pid='1309529' dateline='1521405359']
Obowiązki uczestnika imprezy masowej - meczu piłki nożnej
§ 3
1. Uczestnik imprezy jest obowiązany:
(...);
c. posiadać przy sobie i okazywać każdorazowo na żądanie służb porządkowych lub służb informacyjnych zabezpieczających imprezę masową dokument uprawniający do wejścia i przebywania na imprezie, dokument tożsamości, oraz, w przypadku wydania, kartę kibica;
[/quote]
Przepraszam za post pod postem, ale tak się nałożyły wypowiedzi, że tak wyszło. Uczestnik imprezy jest zobowiązany posiadać, ale nie okazywać. Organem uprawnionym do legitymowania z DOWODU OSOBISTEGO nie jest organizator imprezy. Organizatorowi mogę pokazać dokument uprawniający do wejścia i przebywania na imprezie, kartę kibica. Nie ma obowiązku pokazywania dowodu osobistego...
Zostałem kiedyś zatrzymany za fotografowanie bez zgody przez ochrone, nie miałem dokumentów, pały stwierdziły, że nie ma przepisów, że muszę mieć dokumenty. Skoro przepisy imprezy masowej stwierdzają inaczej to te dwa przepisy wzajemnie się kontrastują.
Ale w Polsce to normalne.
Po pierwsze nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku jego przestrzegania, ale do rzeczy:
Z regulaminu imprez masowych:
[i]2.2 Każda osoba (niezależnie od wieku) może wejść na Stadion wyłącznie za okazaniem ważnego biletu wraz z dokumentem potwierdzającym tożsamość w formie dokumentu urzędowego (takiego, jak dowód osobisty, paszport, prawo jazdy, legitymacja szkolna lub studencka). Bilet na mecz, jak również dokument potwierdzający tożsamość muszą zostać okazane i przekazane do kontroli przy wejściu i na terenie Stadionu na prośbę członka służb informacyjnych i porządkowych (stewarda) lub funkcjonariusza Policji. Odmowa współpracy w tym zakresie spowoduje odmowę wstępu na Stadion lub usunięcie ze Stadionu.[/i]
Czyli jest wyraźnie napisane że jest obowiązek posiadania dokumentu.
Oraz kodeks karny:
Art. 244 § 1 k.p.k.
Policja ma prawo zatrzymać osobę podejrzaną, jeżeli istnieje uzasadnione przypuszczenie, że popełniła ona przestępstwo, a zachodzi obawa ucieczki lub ukrycia się tej osoby albo zatarcia śladów przestępstwa [b]bądź też nie można ustalić jej tożsamości[/b] albo istnieją przesłanki do przeprowadzenia przeciwko tej osobie postępowania w trybie przyspieszonym.
Faktycznie doczytałem że nie ma takiego obowiązku, mój błąd, jednak jak ktoś ze sklerozą zostanie zatrzymany na 24 to na następny raz przypomni sobie żeby nosić przy sobie dokument.
Żeby nie było nie popieram pewnych działań zarządu i nie jestem z policji (i nie należę do jej zwolenników), ale chcę wykazać jedynie że prawnie odbyło się wszystko w porządku.
- Edytowany
Nie wiem jak jest. Wkleiłem tylko wyciąg z regulaminu, w którym jest jasno napisane, że należy dokument przy sobie [b][i]posiadać i okazywać każdorazowo na polecenie służb porządkowych. [/i][/b]. Czy jest to zgodne z prawem w Polsce? Nie mam zielonego pojęcia, nie jestem prawnikiem i nie bardzo się na tym znam. Z jakiegoś powodu taki zapis jednak istnieje, a jestem prawie pewny, że środowiska kibicowskie w Polsce są na tyle aktywne, że będąc świadomymi istnienia takiego przepisu podjęliby z nim walkę, zaskarżyli - cokolwiek.
Mi to jakoś nie przeszkadzało, mam dowód przy sobie zawsze, więc okazanie go nie było dla mnie specjalnym problemem, zwłaszcza, że stewardzi byli cierpliwi, i tłumaczyli powód kontroli dokumentu. Tym którzy dowodów zapomnieli po prostu współczuję, bo kontrola rzeczywiście nie spodziewana.
EDIT: Na forum działał swego czasu w Hyde Parku dział z poradami prawnymi, może któryś z aktywnych forumowiczów zaznajomiony ze środowiskiem prawniczo/sądowym byłby w stanie rozwiać zaistniałe wątpliwości?
- Edytowany
Już się kącik porad prawnych zrobił jakby to o to chodziło...
Problem jest taki że Filipiak czy Tabisz (bo nie wiem kto daje takie zalecenia) chce Was (tych co jeszcze nie bojkotują) wygonić ze stadionu. Czy to przez ostatnie zamknięcie sektora B czy dzisiejszym sprawdzaniem dowodów - to naprawdę nie są przypadkowe działania.
Plują na Was a co poniektórzy udają że to deszcz pada, bo sami mieli parasol (dziś w postaci dowodu, wcześniej - nie będąc na B) i jeszcze próbujecie te działania usprawiedliwiać pisząc o jakiś martwych, wątpliwych przepisach, do których nikt normalny się nie stosuje. Jeszcze pisząc że to Pasiacy sami są sobie winni...
Zrozumcie - wczoraj Nas wywalili - jutro Was wywalą ze stadionu. Bo jak widać kibice im kompletnie niepotrzebni...
Zakupując bilet na mecz czy na pociąg zawieramy z organizatorem umowę cywilnoprawną. Oznacza to, że i organizator i my mamy prawa i obowiązki.
Kupując np. bilet ulgowy na PKP musimy mieć legitymację uprawniającą do zniżki - bo tak wynika z Regulaminu przewozów.
Kupując bilet na mecz też zawieramy podobną umowę i zobowiązujemy się do przestrzegania m.in Regulaminu sprzedaży:
Rozdział II
12. Wykorzystując Bilet lub Karnet, Użytkownik [b][u]akceptuje [/u]ogólne warunki i zasady ustalone przez Organizatora oraz oświadcza, że zapoznał się z regulaminem stadionu, na którym odbywa się mecz i regulaminem imprezy masowej[/b].
https://bilety.cracovia.pl/regulaminy,10/regulaminy,4.html
O imprezie masowej napisano powyżej.
Pozdrawiam.
:)
Widzę, że wiele osób świetnie przygotowało się pod dzisiejsza sytuację.
Poslancy Tabisza.
Jest to oczywistym skandalem z uwagi na fakt, że WCZEŚNIEJ nigdzie na stadionach, na które wchodziłem nie sprawdzali dowodów (wyjątkiem wyjazdy) i jeżeli MKS chciał wprowadzić taką praktykę powinni zgodnie z dobrym zwyczajem uprzedzić kibiców! Nie zmienia to faktu, że wg tych regulaminów mieli do tego prawo ale powinni i tak wpuścić tych ludzi i uprzedzając, że na kolejnym meczu nie będzie takich sytuacji i ogłosić to gdzieś. Co chcieli osiągnąć? Nie wiem ale na pewno wkurwienie tych, którzy przyszli przy takiej pogodzie na pewno mają. Oczywiście zachęcam do bojkotu :P
Ja miałem dowód i okazując oburzenie okazałem go pani przed bramką. Gdybym nie miał i został cofnięty, to chyba pojechałbym jutro na Wielicką i dał tabiszowi w mordę. Słusznie napisał koziołek "jeżeli MKS chciał wprowadzić taką praktykę powinni zgodnie z dobrym zwyczajem [b]uprzedzić kibiców[/b]! Nie zmienia to faktu, że wg tych regulaminów mieli do tego prawo ale [b]powinni i tak wpuścić tych ludzi[/b] uprzedzając, że na kolejnym meczu nie będzie takich sytuacji i [b]ogłosić to gdzieś[/b]"
Pani przed bramką twierdziła, że taki wymóg to wymysł Urzędu Miasta. Nie wiem ile w tym prawdy. Moim zdaniem MKS powinien odnieść się do tej sytuacji w oświadczeniu. Nie rozumiem co chciano uzyskać tą akcją!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)