No właśnie katastrofoentuzjaści: może zadziałać dokładnie odwrotnie. Ba powiem więcej: już zadziałało.
Już czytałem w internecie przeróbkę starego dowcipu: Włączam radio Katyń, włączam telewizor Katyń, otwieram gazetę Katyń, boję się otworzyć lodówkę.
No niestety, tego właśnie można było sie obawiać.
-
-
KATASTROFA RZADOWEGO SAMOLOTU POD SMOLENSKIEM
Wczoraj na rynku doszło do rękoczynów pomiędzy paroma osobami (tak wyglądało to z mojej perspektywy). Stałem na tyle daleko, że nie mogłem wiedzieć o co poszło, zresztą w tamtym momencie mało mnie to interesowało. Ktoś zna jakieś szczegóły?
Mentny
Co będzie za 10 lat to zobaczymy. Wtedy każdy na chlodno oceni. zyciorys i zasługi LK oraz decyzję o miejscu pochówku.
zuberg, LK wprawdzie w pzpr nie był, ale już w pracy doktorskiej Lenina cytował, tak, że ta jego postawa wobec komuny takim ideałem do naśladowania nie była. Nie twierdzę, że się zeszmacił jak wielu innych, raczej wybrał drogę "małej stabilizacji"
Ja tez cytuje Lenina w pracy magisterskiej. O tempora, o mores! I Marksa! I Zizka!
leszeczek Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> zuberg, LK wprawdzie w pzpr nie był, ale już w
> pracy doktorskiej Lenina cytował,
A jakim kontekście? Bo to jest bardzo ważne!
Leszeczku- takie były czasy, że był obowiązek cytowania Lenina albo kogoś z pozostałych "myślicieli", w szczególności, jak się pisało pracę doktorską z zakresu prawa pracy. Wtedy już bankowo trzeba było dowodzić, że takie rozwiązanie w polskim prawie pracy przewidywali wszyscy, od Marksa począwszy.
No skoro bronił pracy za czasów PRL to pewnie w złym świetle jego ideałów nie przedstawiał ;) Zresztą obaj bracia podobno kierują się ideałami, ale jakoś Jarkowi nie przeszkadzało powoływać na członków swego rządu panów Kryże czy Jasińskiego. Jak dla mnie dla takich osób nie powiino byc miejsca we wspólczesnym życiu publicznym.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojciech_Jasi%C5%84ski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Kry%C5%BCe
rmszar
no ale to wiadomo
jesli dobrze rozumiem intencje leszeczka to chodzi mu o to, ze LK wnie był bezkompromisowy
jak si ego teraz maluje
tzn dzialal w opozycji, ale w pracy robił to co mu system kazał
a system kazał cytowac klasyków
gentlemen Napisał(a):
> Wczoraj na rynku doszło do rękoczynów pomiędzy
> paroma osobami (tak wyglądało to z mojej
> perspektywy).
pkt. 8. regulaminu forum: tematy hools są zakazane ;)
leszczku
To wklej pracę, tez bym ocenił.....
Moczulski w swojej pracy "Geopolityka" (rok 2000) też cytował Lenina i nawet nazwał go "rosyjskim socjaldemokratą".
A teraz spójrz na zagadki. Zadałem tam bardzo ciekawą zagadkę.
[i] chodzi mu o to, ze LK wnie był bezkompromisowy
jak sie go teraz maluje[/i]
Proponuję nie manipulować. Nie słyszałam, żeby ktoś malował w ten sposób Lecha Kaczyńskiego w zakresie pojmowania przezeń wykładni prawa pracy. Przeciwnie, fachowcy podkreślają raczej w tym zakresie jego wrażliwość na problemy społeczne.
Zubereg PODNIEŚLIŚMY GŁOWY?
A to Polska wygrała Mistrzostwa w piłce nożnej? Jakaś większa ropa nam trysnęła? Dziwisza na papieża wybrali?
Nie wiem kto jak kto, ale ja jakoś bardziej patetycznie niż dwa tygodnie temu się nie czuję.
duze slowo GoCha a widze ze nie rozumiesz - przecież tu nie chodzi o prawo pracy
wyraźnie napisałem o systemie
ogromna wiekszosc ludzi szla wtedy na wieksze czy mniejsze kompromisy
natomiast teraz na naszych oczach tworzy sie mit
zaznacze moze od razu - zeby mnie wilebiciele LK nie zjedli :P - ze nie widze niczego zdrożnego w tworzeniu nowego mitu polskiej prawicy
ale wiedzmy wg jakich reguł gramy i nie zafałszowujmy historii, jak zubereg ywjeżdża, ze bez Dmowskiego Piłsudski "by był nikim" to mi włos sie jeży
oddajmy racje tam gdzie ją miał a nie tam gdzie jej nie mial
tylko tyle i aż tyle
Big mouth strikes again Napisał(a):
-------------------------------------------------------w
> jak zubereg wjeżdża,
> ze bez Dmowskiego Piłsudski "by był nikim" to mi
> włos sie jeży
>
Ja jakbym się wpisami Zuberga przejmował, już bym był punkiem.
zubereg Napisał(a):
> Mentny
> Co będzie za 10 lat to zobaczymy. Wtedy każdy na
> chlodno oceni. zyciorys i zasługi LK oraz
> decyzję o miejscu pochówku.
Zasługi???Przepraszam jakie zasługi??
zubereg Napisał(a):
> Mentny
> Co będzie za 10 lat to zobaczymy. Wtedy każdy na
> chlodno oceni. zyciorys i zasługi LK oraz
> decyzję o miejscu pochówku.
No przecież o tym pisałem w odpowiedzi na Twoje słowa:
"...Ja popieram położenie LK na Wawelu gdy z jest to symbol i takim będzie za parę lat..... "
I powtórzę, że zwykle Ktoś stawał się symbolem i wówczas był chowany na Wawelu, a teraz próbuje się stworzyć symbol poprzez pochowanie na Wawelu...
Mentny
No jak do tej pory to wzorami dla tzw. salonu byli oczywiscie "przypadkowo" pzprowcy, ludzie chwalący, stalina, pijący na grobach Polskich oficerów, albo w najlepszym razie broniący ubeków pzred lustracją, i mówiacy na kiszczaka "czlowiek honoru". To ja własnei uważam ze symbolem naszych lat winna być osoba o innych poglądach.
zubereg Napisał(a):
> Mentny
> No jak do tej pory to wzorami dla tzw. salonu byli
> oczywiscie "przypadkowo" pzprowcy, ludzie
> chwalący, stalina, pijący na grobach Polskich
> oficerów, albo w najlepszym razie broniący
> ubeków pzred lustracją, i mówiacy na kiszczaka
> "czlowiek honoru". To ja własnei uważam ze
> symbolem naszych lat winna być osoba o innych
> poglądach.
Może nie generalizuj i nie przykładaj takiej miary do każdego kto nie jest Kaczyńskim. Z tym stalinem zresztą to grubo...
Nie o to wszak zresztą idzie. Nie za to spoczywa się na Wawelu kim się nie było...
No i najważniejsza cały czas sprawa, to w jaki sposób się to stało. Wszelka "dyskusja" w tej sprawie to było "ciszej nad tą trumną".
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)