A.W.B, święta racja
-
-
KATASTROFA RZADOWEGO SAMOLOTU POD SMOLENSKIEM
mknacylopez,
[pre]
Taką decyzję podjęła w nocy rodzina prezydenckiej pary, córka Marta i brat Jarosław. Wcześniej kancelarie premiera i prezydenta, które koordynują przygotowania do pożegnania ofiar sobotniej katastrofy pod Smoleńskiem, przedstawiły rodzinie dwie inne propozycje: warszawską archikatedrę św. Jana , w której spoczywa ciało tragicznie zmarłego prezydenta Gabriela Narutowicza i wojskowe Powązki. - Wola rodziny jest taka, żeby pan prezydent wraz z małżonką byli pochowani na Wawelu. A to rodzina decyduje o miejscu pochówku
[/pre]
Nie wiem czy potrafię czytać, czy ty czytasz miedzy wierszami? Z tekstu nic nie wynika, może mylę się ja, może Ty. Ale po co zaraz inwektywy i to w takim stonowanym wydawałoby się temacie
Co takiego napisał A.W.B., że zostało usunięte? Może faktycznie admini rozważyliby wyłączenie dyskusji do innego wątku?
Big mouth strikes again Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> > czemu nie tragicznie zmarła w czasie służby
> ojczyźnie para prezydencka?
>
>
> Narutowicz został zamordowany w czasie pełnienia
> służby i spoczywa w katedrze w Warszawie
Czy ja twierdzę, że to dobrze, że Narutowicz spoczywa w katedrze św. Jana w Warszawie? Ja tylko mówię, że nie widzę niczego tak zdrożnego jak niektórzy w tym, że para prezydencka spocznie na Wawelu.
Wieszczami ich ktoś nazwał. Ja nazywam literatami. Tak samo jak teraz Kaczyńskiego nazywa się "większym po śmierci, niż za życie" ewidentnie złośliwie i nie na miejscu w trzy dni po tragedii. Nie będziemy się przecież sprzeczać o to, że walczyli piórek na emigracji, a nie prawdziwie ;]
Czemu mój post poleciał ??
Napisałem coś obraźliwego ??
Forum się zmienia , szkoda , [b]żegnam[/b] .
Forum służy wymianie poglądów, ale może dalibyście Panowie i Panie w zaistniałej sytuacji
spokój i nie prezentowali swoich poglądów politycznych i nie tylko w tym wątku, tłumacząc się że wprawdzie .... ale ....
Założycie za jakiś czas kilka tematów i będziecie dyskutować do woli.
W przeciwnym wypadku zaraz zaczniecie się rozprawa :
"Który z królów mimo że był królem i leży na Wawelu wcale leżeć tam nie powinien"
Przeczytajcie na spokojnie kilka powyższych postów, to sobie uświadomicie jak można manipulować informacją
i nastawieniem ludzi do innych osób i wydarzeń - nawet nieświadomie i mimo szczerych intencji.
Nie dyskutujcie nad newsem gazety wyborczej.
Wola rodziny jest taka, żeby [b]pan prezydent wraz z małżonką byli pochowani na Wawelu. A to rodzina decyduje o miejscu pochówku[/b] - mówi "Gazecie Wyborczej" ważny polityk z rządu.
Taka informacje tylko w bolszewickim organie może się ukazać. Od kiedy najbliższa rodzina decyduje kto ma byc pochowany na Wawelu?
Zapewne dano rodzinie taką możliwość do wyboru.
ale na razie to "news" z GW, powoli
[img]http://1978.blox.pl/resource/znicz2.JPG[/img]
mi tez sie wydaje, ze jest to prowokacja wyborczej chociaz nie mialbym nic przeciwko zeby Para Prezydencka naprawde spoczela na Wawelu.
Wybiórcza górą. Puścili bzdet i już Polacy sobie skaczą do oczu. :(
Słusznie napisał P. Garry. Nie ma takiej opcji, aby to rodzina mogła postulować o pochówek na Wawelu.
To jest wyłącznie w gestii władz kościelnych.
Podejrzewam, że specjalnie tak napisano, aby dokopać nieżyjącym.
na początku pomyślałem ze to przesada, bądź co bądź jednak Prezydent to głowa Państwa (tak jak w dawnych czasach Królowie), dodatkowo nie przyszło nam w czasach, które ja pamiętam chować byłego Prezydenta, po chwili namysłu nie miałbym nic przeciwko pochowaniu Pary Prezydenckiej na Wawelu, ale w takim razie Prezydent Kaczorowski również tam powinien być pochowany i powinno się przyjąć - iż w przyszłości Prezydentów powinniśmy chować na Wawelu.
To nie czas i nie miejsce... ale w takim razie, jak się zapatrywać na pochowanie na Wawelu w przyszłości Prezydenta... Generała...?
Mentny Napisal(a):
---------------------------------------------------min.
> Rodzina chciala aby zostali pochowani na
> Powazkach. Nie wiem zatem skad taki pomysl.
> Coraz bardziej mi sie to wszystko nie podoba.
> Jakas akcja nadania Stadionowi Narodowemu imienia
> L. Kaczynskiego, teraz Wawel. Takie rzeczy
> powinny ewentualnie byc robione po jakims czasie
> gdy opadna emocje, gdy ludzie powaznie i
> merytorycznie sie nad tym zastanowia. Nie pod
> wplywem emocji.
No jasne, najlepiej poczekajmy tak ze 3 lata zanim Go pochowamy i wtedy... juz bez emocji wybierzemy gdzie.
jest termin, nie ma jeszcze miejsca:
http://www.episkopat.pl/?a=kalendarium_show&typ=INFORMACJE&id=12665
wiecie dlaczego lepiej na Wawelu nie? bo to wzbudzi mnóstwo niezdrowych emocji i kontrowersji
a pogrzeb powinien być ich pozbawiony
Powązki, katedra św Jana, Światnynia Opatrznosci Bozej kontrowersji nie wzbudzają
AQQ Napisał(a):
....
> No jasne, najlepiej poczekajmy tak ze 3 lata zanim
> Go pochowamy i wtedy... juz bez emocji wybierzemy
> gdzie.
Dokładnie tak. To znaczy prawie....Niech zostanie pochowany na Powązkach, a przez owe 3 lata niech spokojnie mądre głowy się zastanowią i zbadają czy zasługuje na pochowanie na Wawelu. To jednak jest najświętsze miejsce dla Polski. Tu powinni spoczywać tylko ci, co do których nie ma cienia wątpliwości, że są tego godni.
Jeżeli zrozumiałeś, że chcę czekać z pogrzebem 3 lata, to gratuluję....
[quote="Gazeta Krakowska"]
[b][u]Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski chce[/u][/b], aby w mieście powstały ulice tragicznie zmarłych prezydentów RP - Lecha Kaczyńskiego i Ryszarda Kaczorowskiego. Razem z przewodniczącym rady miasta Józefem Pilchem, radnym PiS, zaproponował, [b][u]by rondo Mogilskie zmieniło nazwę na rondo im. Lecha Kaczyńskiego.[/b][/u]
[/quote]
więcej: http://www.gazetakrakowska.pl/krakow/243582,lech-kaczynski-bedzie-mial-w-krakowie-rondo,id,t.html
trochę chyba za wcześnie na takie decyzje, po za tym raczej nowe ulice, ronda etc, a nie zmiany dotychczas istniejących, a jeszcze z niecały miesiąc temu była w mediach, UMK i RM awantura o nie nadawanie Prezydentowi honorowego obywatelstwa miasta Krakowa...
Dementor Napisal(a):
-------------------------------------------------------
> na poczatku pomyslalem ze to przesada, badz
> co badz jednak Prezydent to glowa Panstwa (tak
> jak w dawnych czasach Krolowie), dodatkowo nie
> przyszlo nam w czasach, ktore ja pamietam
> chowac bylego Prezydenta, po chwili namyslu nie
> mialbym nic przeciwko pochowaniu Pary
> Prezydenckiej na Wawelu, ale w takim razie
> Prezydent Kaczorowski rowniez tam powinien byc
> pochowany i powinno sie przyjac - iz w
> przyszlosci Prezydentow powinnismy chowac na
> Wawelu.
>
> To nie czas i nie miejsce... ale w takim razie,
> jak sie zapatrywac na pochowanie na Wawelu w
> przyszlosci Prezydenta... Generala...?
Taka decyzje mozna podjac jedynie teraz, po kilku latach gdy emocje opadna i zawodowi oszczercy w stylu panow Niesiolowskich, Spiewakow, Gadzinowskich czy innych Palikotow zaczna szczekac na ten temat juz bez opamietania.
Merytorycznie rzecz biorac - jesli moze Milosz lezec na skalce, to tym bardziej Kaczynski i Koczorowski moga lezec na wawelu.
Merytorycznie?
Skałka - Pol, Asnyk, Siemiradzki, Lenartowicz, Solski [b]Miłosz[/b]
Wawel - Kazimierz Wielki, Jagiełło, Sobieski, Kościuszko, Sikorski, [b]Kaczyńscy[/b]
Na litość boską, nie przesadzacie z tą egzaltacją? Mieszko I, Bolesław Chrobry, Kazimierz Odnowiciel moga byc pochowani w Poznaniu - zasługi chyba* nie mniejsze, he????
*uwaga sarkazm
Mentny Napisal(a):
---------------------------------------------------
> Dokladnie tak. To znaczy prawie....Niech zostanie
> pochowany na Powazkach, a przez owe 3 lata niech
> spokojnie madre glowy sie zastanowia i
> zbadaja czy zasluguje na pochowanie na Wawelu.
> To jednak jest najswietsze miejsce dla Polski.
> Tu powinni spoczywac tylko ci, co do ktorych nie
> ma cienia watpliwosci, ze sa tego godni.
>
> Jezeli zrozumiales, ze chce czekac z
> pogrzebem 3 lata, to gratuluje....
Nie mam cienia watpliwosci, ze jest tego godny - nie pochodzi co prawda z "mojej opcji", ale:
to jest pierwszy prezydent po ozdyskaniu niepodleglosci, co do ktorego nie mam cienia watpliwosci, ze nie byl agentem obcego wywiadu - tylko tyle i az tyle.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)