Trapez Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Twixxx.
>
> Człowieczeństwo ma inny wymiar, niż tylko
> zapełnić brzuszek, przetrwać ...... i wizyta w
> galerii w świąteczny dzień
Trapezie, ja nie pisze o tym co sam robie, ale staram sie na trzezwo i bez emocji ocenic zachowania typowe dla naszego spoleczenstwa.
Kolego Chrabia85: zeby ocenic co inni mysla i wystawic im cenzurke warto sprobowac poczytac ze zrozumieniem. Rozumiem jednak, ze mozna miec z tym problem, gdy i poprawne pisanie w ojczystym jezyku sprawia klopot...
Wylaczam sie z dyskusji, bo widze, ze nie zawsze potraficie przeczytac wypowiedz i oddzielic ja od sympatii politycznych, czy nawet smutnej atmosfery tworzonej wokol glownie przez media. Ja zwyczajnie uwazam, ze czyms innym sa uczucia, a czyms innym merytoryczna dyskusja na faktami.
-
-
KATASTROFA RZADOWEGO SAMOLOTU POD SMOLENSKIEM
Szczęśliwy Napisał(a):
> Tylko dlaczego Rosja wzięła czarne skrzynki a
> nie Polska? Kumpel z Anglii mi mówił, że w
> tamtejszych mediach mówią, że to skandal,w
> Polsce nic o tym nie mówią.
[i]Na miejscu katastrofy w Smoleńsku pracują polscy prokuratorzy wojskowi. Będą oni współpracować z rosyjskimi śledczymi.
Polska i rosyjska prokuratura, patomorfolodzy i eksperci ds. katastrof lotniczych współpracują w Smoleńsku w wyjaśnianiu przyczyn katastrofy. Rzecznik rządu Paweł Graś podkreśla, że Rosjanie czekali na polskich ekspertów z otwarciem "czarnych skrzynek" Tu-154. "To polscy eksperci rozpoczęli badanie czarnych skrzynek" - zaznaczył.
Minister sprawiedliwości Krzysztof Kwiatkowski powiedział, że o ustaleniach i wynikach prowadzonych śledztw, analizach czarnych skrzynek będą informować ci, którzy bezpośrednio zajmują się dochodzeniami - czyli prokuratorzy i eksperci od katastrof lotniczych.[/i]
źródło: onet.pl, PAP
[']
Nie wiem czy ktoś już napisał bo nie śledziłem wątku - najwyżej sie powtórze.
Po nieudanym wyjeździ do Gliwic Poloniści poszli w ponad 100 osobowej grópie pod pałac prezydencki złożyć chołd poległym w katastrofie. Koło naszego szala po kilku godzinach zawisła zielona szmata:/
Kolego Twixxx... przyznaje ze mam problem z pisownia w ojczystym jezyku poniewaz mam dysortografie i uwierz naprwde staram sie pisac poprawnie lecz mimowolnie popelniam blędy i zjadam litery. A co do tresci moich wypowiedzi... nie pije do nikogo bezposredio .Kazdy ma wlasne poglady i swoje przekonania. Jesli poczules sie czyms urazony ... nie wystawialem cenzuki Tobie ani innym. Stwierdzilem jednynie fakty ktore maja niestety miejsce .
I dlatego nie jeżdzą jednym samochodem.
To że premier i prezydent nie mogą lecieć razem, mieliśmy na przykładzie lotu na jakiś szczyt.
Gdzie prezydent musiał leciec wyczarterowanym samolotem,
bo premier zamówił lot jako pierwszy.
Będą chyba nowe wydatki państwowe. Po pierwsze niech kupią jakiś mały samolot, a nie taki gdzie sie mieści kilkaset osób:(
kajman Napisał(a):
> z tego co ja słyszałem to Rosjanie odnaleźli
> czarne skrzynki ale z ich otwarciem poczekali na
> Polskich prokuratorów
Skrzynki mogli juz podmienic ?!
http://www.youtube.com/watch?v=EiWsyb7jaP0
Bardzo ciekawe komentarze towarzyszace ostatniej drodze Prezydenta z Okecia do Palacu padaly w transmisji TVP 1. Kto nie mogl ogladac niech zaluje, dla mnie, jako dosc mlodego czlowieka to byly bardzo rzeczowe, pozytywne informacje na temat osoby Lecha Kaczynskiego o ktorych wczesniej NIE MIALEM POJECIA. Moze to nie do konca miejsce na takie dyskusje, ale czy potrzeba bylo takiej katastrofy, zeby przestac przedstawiac czlowieka jako zamknietego na Europe staroswieckiego i zawistnego czlowieka. Dlaczego potrzeba takiej tragedii, aby glosno powiedziec, ze to nie prawda, ze w rzeczywistosci byl on innym, dobrym, uczciwym czlowiekiem, zakorzenionym w cennych wartosciach patriota ?
Niech ofiary tragedii spoczywaja w pokoju.
na niedzielnym spacerze nogi same mnie poniosły w okolice Pałacu Prezydenckiego. nie byłem tam długo, bo się kiepsko czuję w tłumach, niemniej podczas krótkiego tam pobytu rzuciła mi się w oczy spora grupa Czeczeńców, z czeczeńskimi flagami z kirami. o ile kondolencje, wyrazy wsparcia czy ubolewania w wykonaniu głów większości państw mnie nie ruszają, bo tak im po prostu wypada*, to reakcje obcokrajowców mnie wzruszają. minuta ciszy przed Gran Derbi, kwiaty pod ambasadą w Moskwie czy Budapeszcie. ale najbardziej mnie wzruszyli ci Czeczeni. tam, na nierosyjskim Kaukazie, Kaczyński cieszył się mirem, większym zapewne niż tutaj, w kraju. a szacunek ludzi z Kaukazu to jest coś.
* swoją drogą ciekawe, może mi umknęło, ale Białoruś jeszcze nie dała znaku.
Bacia złożył kondolencje i powiedział , że przepuści pociąg z rodzinami jadącymi do Moskwy identyfikować ofiary bez zbędnych formalności wizowych .
Knur jeżeli znajdziesz zdjęcia tej grupki Czeczeńców to podrzuć mi na priva .
[quote="Geopijatyk-Fan Oderki"]
No może i słusznie, ale logicznie mysląc powinny im zabronić wykonywania razem jeszcze 100 innych rzeczy. Pomnoć prawdopodobieństwo śmierci na drodze jest większe niż w samolocie.
[/quote]
zgadza sie: nie prowadzą samochodów, limuzyny mają pancerne a ochrona sprawdza jedzenie czy choćby sklepy, zanim np Marszałek wejdzie kupić krawat
Samolot może pancerny nie jest, ale też sprawdzają. Chodzi o to, że nie powinni być w tej samej chwili razem w tych samych miejscach, pojazdach etc.
BTW 1
W czasach najciemniejszej jaruzelszczyzny (pierwsza połowa lat 1980-tych) mój qmpel z Wodzia Adam W. siedział przy piwie w knajpie na Mazurach, w jakiej leśnej głuszy na głębokim zadupiu. Nagle szok: Wchodzi Urban z dwoma gorylami. To był czas kiedy Urban był powszechnie znany i znienawidzony, bo był rzecznikiem WRON i wrogiem Solidarności. Qmpel zdębiał. Urban rzucił okiem na jadłospis i wyszedł nic nie qpując. Wsiadł z obstawą do auta i odjechali. Zszokowany Adam W. wybiegł na taras, po Urbanie nie było już śladu.
BTW 2
Brat Edka Macury, Rudi był mechanikiem. Montował fabrykę cukierqw pod Moskwą. Jakieś 50 km na zachód od Moskwy, czyli bliżej Moskwy niż Smoleńska. No i umarł. (Mniejsza o przyczynę zgonu.) Było to 10 lat temu, w czerwcu 2000 roq. Edek Macura pojechał do Moskwy po zwłoki brata. Rosjanie zachowali się jak gentlemani. Pokryli koszty transportu zwłok, koszty pobytu Edka i koszty wszystkich formalności.
Stereotypy o troglodyce Rosjan nie mają nic wspólnego z rzeczywistością. Sam moge to potwierdzić, bo niejednego Ruska znałem osobiście i jeździłem z nimi po Qbaniu i Kaukazie.
http://bi.gazeta.pl/im/6/7759/m7759836.gif
Pod tym linkiem jest trochę informacji o załodze samolotu. Najstarsi członkowie załogi mieli zaledwie 36 lat :(
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,W-katastrofie-samolotu-zginela-7-osobowa-zaloga,wid,12161999,wiadomosc.html?ticaid=19f8d
[i]gnattt Napisał(a):
> Bardzo ciekawe komentarze towarzyszace ostatniej
> drodze Prezydenta z Okecia do Palacu padaly w
> transmisji TVP 1. Kto nie mogl ogladac niech
> zaluje, dla mnie, jako dosc mlodego czlowieka to
> byly bardzo rzeczowe, pozytywne informacje na
> temat osoby Lecha Kaczynskiego o ktorych wczesniej
> NIE MIALEM POJECIA. Moze to nie do konca miejsce
> na takie dyskusje, ale czy potrzeba bylo takiej
> katastrofy, zeby przestac przedstawiac czlowieka
> jako zamknietego na Europe staroswieckiego i
> zawistnego czlowieka. Dlaczego potrzeba takiej
> tragedii, aby glosno powiedziec, ze to nie prawda,
> ze w rzeczywistosci byl on innym, dobrym, uczciwym
> czlowiekiem, zakorzenionym w cennych wartosciach
> patriota ?
>
> Niech ofiary tragedii spoczywaja w pokoju.[/i]
-------------------------------------------------------------------
taki wizerunek obrabiały mu same media i przeciwnicy polityczni , a teraz po tragedii klecą co innego : / żenada
Całe życie poświęcił dla kraju i dla kraju zginął, szkoda go i wszystkich tych ludzi :(
Ponizej funkcjonariusze BOR, którzy zginęli w katastrofie. W wiekszości młodzi ludzie między 35-40 lat.
http://www.bor.pl/index2.php?fk=11&id=23
[b]Przemówienie, jakie śp. prezydent RP Lech Kaczyński miał wygłosić 10 kwietnia na Polskim Cmentarzu Wojennym w Katyniu[/b]
70 lat temu podpisano ten wyrok śmierci...
nie było by Katynia nie było by Smoleńska. Nawiasem mówiąc -kat, smoła może nadinterpretacja ale ...
ale aż się prosi by niby pacyfistyczny ale realistyczny tekst tu zapodać:
make peace not war ...
i... nie chcę by przepraszali marzę by się wyrzekli :spusćizny ---stalino berio kaganowiczo jagodo itp
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)