Sławomir jest zdaję się z os na Skarpie. Można go nie lubić, ale zasięgi robi i swoich fanów ma. Absolwent PWST czyli obecnrj AST
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
4 dni później
- Edytowany
[img]https://cracovia.krakow.pl/uploads/media/2023-09/img-0300-jpeg-67153024.jpeg[/img]
Takie coś znalazłem za młodu. Fajnie nie? | __
Fajna pamiątka:)
- Edytowany
.
"To się nie dzieje naprawdę 😃 Nowa infrastruktura na trasie do Górki Narodowej nie wyrabia i w efekcie, jak się dowiedzieliśmy, od jutra krakowiaki znikną z linii 18. Będą zastąpione przez krótsze i mniej prądożerne lajkoniki. Część wozów zresztą jest już teraz podmieniana, lajkoniki właśnie wchodzą na "18tkę"."
Oto inwestycja za bagatela 600 mln zł
trzeba się cieszyć , że w ogóle tramwaje są wstanie tam jeździć , Kraków miasto , jednego z najlepszych taborów mpk w europie , jednocześnie , zniechęcający z roku na rok do korzystania z usług przewoźnika , ceny biletów , opóźnienia , wywalanie zabezpieczeń trakcji , Fatalny stan torowisk , zmiana linii , potrzeba przesiadania się 7 razy żeby gdzieś dojechać itd Ale co się dziwić jak za to odpowiedzialna jest ta sama osoba co likwidacja pasów ruchu na rzecz ścieżek rowerowych , robienie kontr pasów dla rowerów gdzie nie da się minąć z autem . Kocham to miasto a jednocześnie ostatnie 5 lat jest tragiczne pod wieloma względami
[quote]#post1587362 "To się nie dzieje naprawdę 😃 Nowa infrastruktura na trasie do Górki Narodowej nie wyrabia i w efekcie, jak się dowiedzieliśmy, od jutra krakowiaki znikną z linii 18. Będą zastąpione przez krótsze i mniej prądożerne lajkoniki. Część wozów zresztą jest już teraz podmieniana, lajkoniki właśnie wchodzą na "18tkę"."
Oto inwestycja za bagatela 600 mln zł [/quote]
No cóż , nikomu z "fachowców" w ztp nie przyszło do głowy by sprawdzić wydolność podstacji trakcyjnej .
Ot, taki drobiażdżek ☹️
[img]https://scontent-waw1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/371831090_685284213631641_170785567059739148_n.jpg?_nc_cat=111&ccb=1-7&_nc_sid=5614bc&_nc_ohc=kTApnncA2k4AX8qr6vm&_nc_oc=AQmCu5Ijwy5Ml8sDipN_4Mw2Nj093G1hXXeeeFiW2g8pYV5dc5Vv_JyUo4cFZNLnKYk&_nc_ht=scontent-waw1-1.xx&oh=00_AfDr2o7IUgVNHV7ec8wY-arZ126P3D86iqmW-UIL6ED57w&oe=64FB43D2[/img]
[quote]#post1587371 ... potrzeba przesiadania się 7 razy żeby gdzieś dojechać ...[/quote]
A gdzież Ty mieszkasz,w Cikowicach koło Kłaju?
[quote]#post1587392 [quote]#post1587371 ... potrzeba przesiadania się 7 razy żeby gdzieś dojechać ...[/quote]
A gdzież Ty mieszkasz,w Cikowicach koło Kłaju?[/quote]
W Cikowicach to siadasz se Pan w luksusowy pociąg i bez przesiadek w 40 minut jesteś w Galerii Krakowskiej🤣
Tymczasem nowy przystanek na Grzegórzkach również spierd*lonyyy...
https://lovekrakow.pl/aktualnosci/przystanek-krakow-grzegorzki-nie-dla-wszystkich-straca-na-tym-pasazerowie_52598.html
Tak zrobiono łącznice w Podgórzu i przystanki, że dwoma torami musi jeździć wszystko, chociaż są 4 🤣 artykuł trochę nie aktualny bo finalnie puszczono wszystkie pociągi aglomeracyjne przez przystanek... Ale myślę, że to tylko chwilowe rozwiązanie tzw. Przedwyborcze.
- Edytowany
[quote]#post1587400 Tymczasem nowy przystanek na Grzegórzkach również spierd*lonyyy...
[/quote]
Tu bym się Stabanie nie zgodził. Napisał bez urazy dla twórców ale niszowy portalik 5/10
i tak w ciemno to przyjmujesz?
[b]Generalnie fajna ta kolej SKA.[/b] Jedyne co bym się doczepił to ZA WOLNO JEDZIE. Oczywiście do zakorkowanych ulic/drogich parkingów jest zdecydowana konkurencją ale (mam ten bilet aglomeracyjny i na próbę przejechałem sobie wczoraj z Łobzowa do Wieliczki ) Fajnie, wygodnie, luksusowe wozy, bilet w smartfonie ...ale 37 minut. (powinno być 33 co i tak długo; stał na Wieliczka Park 4m. i...se stał ;) )
Główny powód wolnej jazdy poza spóźnieniem to wydaje się aż 9 min postoju na Głównym . Czas Główny-Wieliczka wydaje się już OK.
[edit] Jutro spróbuję przetestować trasę Borek-Bronowice - napisze wrażenia.
ps: popatrz w tymże artykuliku na zdjęcie "z lotu ptaka" ;) , gdzie oni mieliby tam 2-a perony w środku dać? a tylko to całkowicie rozwiązałoby problem.
Pomysł i rozwijanie szybkiej kolei podmiejskiej jest świetnym rozwiązaniem . Do tego sieć parkingów P + R , gdzie ludzie beda mogli zostawiać samochody i przesiadać się na busy lub pociągi .
Nic , tylko rozwijać infrastrukturę .
- Edytowany
[quote]#post1587402 [quote]#post1587400 Tymczasem nowy przystanek na Grzegórzkach również spierd*lonyyy...
[/quote]
Tu bym się Stabanie nie zgodził. Napisał bez urazy dla twórców ale niszowy portalik 5/10
[b]Generalnie fajna ta kolej SKA.[/b] Jedyne co bym się doczepił to ZA WOLNO JEDZIE. Oczywiście do zakorkowanych ulic/drogich parkingów jest zdecydowana konkurencją ale (mam ten bilet aglomeracyjny i na próbę przejechałem sobie wczoraj z Łobzowa do Wieliczki ) Fajnie, wygodnie, luksusowe wozy, bilet w smartfonie ...ale 37 minut. (powinno być 33 co i tak długo; stał na Wieliczka Park 4m. i...se stał ;) )
Główny powód wolnej jazdy poza spóźnieniem to wydaje się aż 9 min postoju na Głównym . Czas Główny-Wieliczka wydaje się już OK.
ps: popatrz w tymże artykuliku na zdjęcie "z lotu ptaka" ;) , gdzie oni mieliby tam 2-a perony w środku dać? a tylko to całkowicie rozwiązałoby problem.
[/quote]
Problemem jest to, że tylko zewnętrzne tory przy przystankach mają połączenie z łącznicą w Podgórzu. I tym sposobem pociąg dalekobieżny musi jechać koło przystanku na którym się nie zatrzymuje a mógłby na nim stać stać pociąg SKA miejski. Czekałeś 9 minut na głównym z tego powodu , że jechał IC ( albo coś innego) który twój pociąg aglomeracyjny musiał przepuścić. Takto podjechałbyś na Grzegórzki i czekał powiedzmy 5 minut.
Zawsze to 4 minuty szybciej do celu prawda?
Nie wiem dlaczego w takim razie są 4 tory na przystanku Grzegórzki, chyba żeby parkowały tam towarówki :) Bo przecież
w założeniu przystanek Zabłocie i Grzegórzki mają po 4 tory, żeby dalekobieżne leciały środkiem ;) . Mam nadzieję, że priorytetowo ten problem zostanie rozwiązany :)
Chyba , że tak jak mówisz to artykuł farmazon lovekrakow
[quote]#post1587414 [quote]#post1587402 [quote]#post1587400 Tymczasem nowy przystanek na Grzegórzkach również spierd*lonyyy...
[/quote]
[/quote]
Nie wiem dlaczego w takim razie [b]są 4 tory na przystanku Grzegórzki, chyba żeby parkowały tam towarówki[/b] :) Mam nadzieję, że priorytetowo ten problem zostanie rozwiązany :) [/quote]
???
Własnie [b]ruch pospieszny "na wschód i spowrotem"[/b];) tj. na Tarnów "idzie" właśnie środkowymi torami. Na "przyperonowe" tory kierowane są pospieszne/ekspresowe pociagi z/na południe (Zakopane, Czechy itp)
Nawet na zdjeciu masz jak IC zasuwa wewnetrznym torem 😉
Krakowiak jeździł po nocy na Górkę, ale jeździł sam jeden. Takie to oto testy. Jak na Biały Prądnik wjechało więcej tramwajów to wypierdoliło bezpieczniki w kosmos.
To samo było rok temu w Borku Fałęckim.
Ta PESA to prawdziwe nieszczęście, ale została zaprojektowana w Krakowie, więc nie można mieć pretensji do Bydgoszczy.
[quote]#post1587415 [quote]#post1587414 [quote]#post1587402 [quote]#post1587400 Tymczasem nowy przystanek na Grzegórzkach również spierd*lonyyy...
[/quote]
[/quote]
Nie wiem dlaczego w takim razie [b]są 4 tory na przystanku Grzegórzki, chyba żeby parkowały tam towarówki[/b] :) Mam nadzieję, że priorytetowo ten problem zostanie rozwiązany :) [/quote]
???
Własnie [b]ruch pospieszny "na wschód i spowrotem"[/b];) tj. na Tarnów "idzie" właśnie środkowymi torami. [b]Na "przyperonowe" tory kierowane są pospieszne/ekspresowe pociagi z/na południe (Zakopane, Czechy itp) [/b]
Nawet na zdjeciu masz jak IC zasuwa wewnetrznym torem 😉 [/quote]
Dlaczego kierowane są te pociągi na przyperonowe tory, skoro się na nich nie zatrzymują? a nie poruszają się środkiem jak inne expresówki? To wyjaśniłem wyżej. Przez to, że są w rozkładzie traktowane priorytetowo to nie może w tym czasie na tym przystanku zatrzymywać się kolej aglomeracyjna chociaż by chciała prawda? Są dwa tory jeden pociąg chcę tylko przejechać a drugi się zatrzymać, jaka tutaj zbieżność interesów? Więc rozkład jest tak zrobiony, że jak jedzie dalekobieżny na Zakopane to nie może 3 minuty przed nim jechać aglomeracyjny w kierunku Tarnowa. Bo jadą tym samym torem przez przystanek Grzegórzki.
- Edytowany
Czyli jednak środkowe tory nie są puste do parkowania towarowych 😉 [sorx za złosliwość]
Natomiast pytanie jaki ruch proponujesz wyeliminować , pospieszny na południe czy aglomeracyjny na południe?
Wynika to z tego ,że nad skrzyżowaniem Nowohuckiej i Wielickiej są 2-e jednotorowe estakady, które parę lat temu kosztem zakorkowania tej części miasta budowano..
Można więc albo ograniczać ruch z południa albo część ruchu od/do Tarnowa puszczać przez Grzegórzki środkowymi torami.
Czy przed wjazdem na estakadę od strony Grzegórzek jest miejsce aby środkowe tory mogły być przekierowane ([edit]bo rozumiem ,ze to postulujesz) na skrajne nie wiem i nie wiem też czy to jest bezpieczne z punktu widzenia ruchu kolejowego. Kolejnych 2-ch estakad nikt nie zgodzi się budować ;)
Kolej już na etapie projektu chciała aby prawie cały ruch od Tarnowa nie zatrzymywał się na Grzegórzkach a przesiadki skordynować na Zabłociu z pociągami od strony Borku. Krótko mówiąc SKA1 i SKA2 spotykały by się z SKA3 (Tarnów) na Zabłociu. Jak jest ostatecznie nie wiem ale patrząc na rozkład SKA3 to staje Bieżanów,Płaszów,Zabłocie, Główny
SKA od zawsze miało 10min postoju na Głównym. Ot taki plan chyba dla turystów. Ale to stanie na Wieliczka Park jest śmieszne.
Co do łącznicy w Podgórzu to geniusze to od początku wymyślili jakoś dziwnie.
w sumie Staban ciekawy temat poruszył. spróbuję pogrzebać w necie dlaczego środkowe tory nie łącza się z estakadami.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)
Goście (2)