Boże, żeby tylko nie Ferrari, bo tam non stop awaria.
ŚWIEŻO MALOWANE
-
-
Kraków - życie, przyszłość itd
Od jutra B. Komorowskiego i M. Konopnickiej mają mieć udrożnione oba pasy
Dobre i to
Co sądzicie o zakazie handlu w niedziele , gdzie będziemy spędzać czas w niedziele ja tego nie popieram a wy?
Przynajmniej się porządnie wyśpię ! A w niedziele i tak nie chodzę po sklepach, tylko do kościoła, potem w lecie na wycieczki do dolinek podkrakowskich, a w zimie to po kościele obiadek, drzemka i najczęściej po południu na hokej ! [WHITE SMILING FACE]
W niedziele najczęściej pracuję / system zmianowy/ więc każdą wolną chwilę chcę spędzić w domu , z rodziną . I obojętnie od zakazu zakupów nigdy nie robiłem i nie mam zamiaru robić .
Przejmowanie kamienic w Krakowie. Miasto straci kamienicę na rzecz fundacji, o której nikt nie słyszał?
Miasto może stracić kamienicę u zbiegu ulicy Grodzkiej i placu Wszystkich Świętych, w ścisłym centrum. Mieści się w niej wydział kultury, a na remont budynku wydano blisko milion złotych. Tymczasem sąd wydał niedawno postanowienie w procesie spadkowym, zgodnie z którym nieruchomość ma trafić w ręce Fundacji im. Tadeusza i Jana Oświecimskich. W jej władzach zasiada mecenas, którego nazwisko kojarzone jest z kontrowersyjnym przejęciem kamienicy przy ulicy Łobzowskiej 6.
więcej : https://krakow.onet.pl/przejmowanie-kamienic-w-krakowie-miasto-straci-kamienice-na-rzecz-fundacji-o-ktorej/cj9khxf
ZIKiT: Likwidujemy separator między ulicami Smolki i Śliską .
Inspektorzy ZIKiT-u przeanalizowali funkcjonowanie ruchu na ul. Kalwaryjskiej i zdecydowali o usunięciu separatorów na odcinku pomiędzy ulicami Smolki i Śliską.
więcej : http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22491103,zikit-likwidujemy-separator-miedzy-ulicami-smolki-i-sliska.html#BoxLokKrakLinkImg
I znowu po trwających miesiące targach , uparci jak osły zikitowcy przyznają rację mieszkańcom .
Tytuł powinien brzmieć tak: Na rozkaz radnych i Majchra, likwidujemy separator między ulicami Smolki i Śliską.
Majcher, dziękuję bardzo za rozpieprzenie jedynej dobrej inicjatywy zikitu w celu poprawy jakości komunikacji zbiorowej w tej części miasta.
Od poniedziałku, 16 października od ok. 9.00 do wtorku, 24 października do ok. 4.00, w związku z remontem torowiska na skrzyżowaniu ulic Wielickiej i Nowosądeckiej, zostanie wyłączony ruch tramwajowy na odcinku Bieżanowska-Kurdwanów.
https://krakow.onet.pl/kolejny-remont-torowiska-kurdwanow-bez-tramwajow/rg6gt9x
Sąd wstrzymuje zabudowę Bronowic
Wojewódzki Sąd Administracyjny w Krakowie uznał, że urzędnicy wydali pozwolenie budowlane niezgodnie z prawem. Zakazał prac i skierował sprawę do ponownego rozpatrzenia przez urzędników. Chodzi o budowę dwóch bloków przy ulicy Stańczyka. Jeden z nich ma mieć 14, a drugi 11 pięter. Magistrat wydał pozwolenie na budowę w sierpniu zeszłego roku.
więcej :https://krakow.onet.pl/sad-wstrzymuje-zabudowe-bronowic/bw3jv4r
[i]Remont torowiska na ul. Wielickiej w rejonie ul. Nowosądeckiej rozpocznie się w poniedziałek od godz. 9. Roboty będą prowadzone nocami, by zminimalizować utrudnienia dla kierowców - przekonuje ZIKiT.
„Wymiana torów konieczna jest w tym miejscu ze względu na ich zużycie, a dalsza ich eksploatacja mogłaby być nie tylko niewygodna, ale nawet niebezpieczna. Remont jest odpowiedzią na sygnały ze strony mieszkańców” –?informuje Zarząd infrastruktury Komunalnej i Transportu[/i]
Ach ci mieszkańcy. Ciekawe, 3 jakiejś konkretnej okolicy 3 tak ogólnie mieszkańcy Ziemi.
ŚWIEŻO MALOWANE
Drogowcy sparaliżowali okolice ronda Matecznego
Ogromne kłopoty z przejazdem w centrum Krakowa. Wokół ronda Matecznego tworzą się długie korki. Wszystko przez roboty drogowe na ul. Konopnickiej. Ta droga jest zwężona do jednego pasa ruchu w obu kierunkach. Drogowcy usuwają z niej betonowe separatory między jezdniami.
Jak informują słuchacze Radia Kraków, zator powoduje ogromne utrudnienia. Przejazd między dwoma przystankami autobusowymi w tamtym rejonie zajmuje nawet 20 minut.
ZIKiT informuje, że prace na ul. Konopnickiej miały zakończyć się około 7:30. Niestety, korki są na tyle poważne, że jeszcze długo będą spowalniały przejazd pobliskimi ulicami.
za https://krakow.onet.pl/drogowcy-sparalizowali-okolice-ronda-matecznego/mgkrv4r
I znów w naszym , pięknym mieście ktoś "pomyślał"
- Edytowany
Jutro o 9.00 w Bonarce otwarcie nowego sklepu RTVeuroAGD.
Jak ktoś lubi szkołę przetrwania ... ;) i jest szybki niczym Kanach do kwadratu - to może się na jakąś okazję załapie.
ja poczekam kilka dni aż się P(romocyjni) i S(uwerenni) Janusze i Grażyny przewalą :D
tak wogóle to mieli zamykać łobzowską a se jeżdże tam codziennie ostatni raz pół godziny temu
6 grudnia, w Mikołaja w Tauronie wystąpi Hey.
ponoć będzie to jeden z ostatnich koncertów zespołu (dokładniej przedostatni)
po koncercie w Katowicach 8 grudnia - zespół zawiesza działalność.
na razie nie wiadomo czy to "chłyt maketynkowy" , czy po 25 latach mają siebie serdecznie dosyć ;)
tymczasem na rondzie Mogolskim
[img]https://pl-pl.facebook.com/PKKinfo/photos/a.252022908182581.78336.128290123889194/1757450664306457/?type=3[/img]
- Edytowany
A od dzisiaj - Od soboty przejezdne skrzyżowanie Pawia-Westerplatte .
za : http://krakow.wyborcza.pl/krakow/7,44425,22508157,od-soboty-przejezdne-skrzyzowanie-pawia-westerplatte.html#BoxLokKrakLink
******************************************************************************************************************************Zakorkowali Zakorkowali miasto, kary nie poniosą .
Poranny paraliż południa Krakowa. Deweloper nie poniesie odpowiedzialności .
więcej : http://lovekrakow.pl/aktualnosci/poranny-paraliz-poludnia-krakowa-deweloper-nie-poniesie-odpowiedzialnosci_22547.html
a tymczasem
[i]Najpóźniej w listopadzie miała się zakończyć budowa estakady nad ul. Bora-Komorowskiego, prowadzącej do nowej galerii handlowej Serenada. Miała, ale zmienił się wykonawca i prace mogą potrwać nawet do marca[/i].
[img]http://bi.gazeta.pl/im/93/77/15/z22510483V,Galeria-Serenada-i-jej-otoczenie.jpg[/img]
zikitasy i majchersyny pozwoliły na to. Ciekawe czy z głupoty czy za grosiki?
- Edytowany
A jutro
pzu półmaraton k.u.r.e.w.s.ki i paraliż ćwierci miasta
[i]Zamknięcia dróg, ograniczenia ruchu i zmiany tras komunikacji miejskiej na trasie Tauron Arena - Wawel - oto, co czeka Kraków w niedzielne przedpołudnie. Powodem 4. PZU Półmaraton K...ewski. Finał biegu zaplanowano na 14.30.
Trasa (Tauron Arena – Wawel – Tauron Arena - ok 22 km), obliczona na trzy godziny, będzie biegła przez rondo Grzegórzeckie, ulicą Nadwiślańską wzdłuż Bulwarów na most Dębnicki i Powiśle.
Na czas Półmaratonu (w godzinach 9.30 – 14.30) zamknięte zostaną ulice: Lema (w obu kierunkach), al. Pokoju (pomiędzy rondem Dywizjonu 308 a rondem Grzegórzeckim), al. Jana Pawła II (zamknięta jezdnia w kierunku ronda Czyżyńskiego pomiędzy ul. Lema a łącznicą z ul. Nowohucką), ul. Legionów Piłsudskiego,Zwierzyniecka i Powiśle.[/i]
Ta cała serenada ma być otwierana jakoś pod koniec października. Czyli cały ruch do galerii pójdzie Dobrego Pasterza. Lol.
- Edytowany
Nie piątek 13go, a sobota 14-go okazała się pechowa dla autobusu podmiejskiego [w Jerzmanowicach. Na szczęście nikomu nic się nie stało. Poza autobusem, który nawet na złom się nie nadaje
[img]http://bi.gazeta.pl/im/8e/78/15/z22512526V,Strazacy-gasza-plonacy-autobus-w-Jerzmanowicach.jpg[/img]
- Edytowany
[quote='gentlemen' pid='1284542' dateline='1507982528']
Ta cała serenada ma być otwierana jakoś pod koniec października. Czyli cały ruch do galerii pójdzie Dobrego Pasterza. Lol.
[/quote]
za poprzedników Jackie Majchra - Carrefour miał wstrzymane otwarcie bo nie zapewnił parkingu. Majchersyny i zikitasy jaj nie mają (albo zostali "zmotywowani") i serenada tego 24 czy 27 (nie pamiętam dokładnie) zostanie otwarta.
Carrefour miał finansować wtedy naszych hokeistów, ale tak się w.ku.r.wił tym przesunięciem otwarcia, że zerwał rozmowy w sprawie sponsoringu.
ma marginesie. Na Dobrego Pasterza już wydzielili pas do lewoskrętu do serenady
Przy moście Dębnickim znów będzie przejście dla pieszych
W nocy z poniedziałku na wtorek ekipy drogowców wkroczą na skrzyżowanie al. Krasińskiego, Zwierzynieckiej i Kościuszki, żeby namalować naziemne przejście dla pieszych.
Powrotu tego przejścia od dłuższego czasu domagali się okoliczni mieszkańcy. Stało się to możliwe dzięki reorganizacji Strefy Płatnego Parkowania.
- Przejście dla pieszych zostanie wyposażone w sygnalizację świetlną, która będzie skoordynowana z sygnalizacją na Alejach Trzech Wieszczów. Ponadto przejście zostanie wytyczone w taki sposób, że z ulicy Kościuszki nadal można będzie skręcać w prawo w most Dębnicki z obu pasów ruchu - wyjaśnia Michał Pyclik z Zarządu Infrastruktury Komunalnej i Transportu.
za https://krakow.onet.pl/przy-moscie-debnickim-znow-bedzie-przejscie-dla-pieszych/by0kf62
- Edytowany
Na skutek molestowania przez aktywistów od pedałów zikityny zmniejszyły prędkość maksymalną na alejach do 50 km na godzinę
zikit im w d.... Jednym i drugim. Sku.rwi.ele zakorkują miasto do reszty
ponadto ci skończeni kretyni aktywiści"argumentowali" że w ten sposób... spadnie ilośc smogu.
G.ÓW.NO prawda, Im samochód na niższym biegu i obrotach - tym mniej dokładnie spala się benzyna, a najgorzej jest przy staniu w korkach, które niechybnie te zmiany spowodują
Tutaj akurat zikit popieram. Aleje to środek miasta. To, że jeszcze nie ma trzeciej obwodnicy to skandal, ale nawet jeśli nie ma to nie znaczy, że należy mieć bieda-autostradę w samym centrum miasta. Ruch w centrum powinien być uspokajany i dlatego uważam, że będzie to zmiana na plus.
- Edytowany
Również zgadzam się z argumentem o uspokojeniu ruchu tylko jest jedno ale . Ograniczmy prędkość gdy będą możliwości ominięcia Alej , teraz ta decyzja tylko zwiększy korki .
Hmmm....Tomex... jak niby chcesz jechac te 70 km/h w ciagu dnia?? Jak przeczytalem ze sa takie plany sprawdzalem tak plus minus jaka predkoscia sie jedzie alejami w tym i osobno sprawdzalem BUS PAS... i co.... w ciagu dnia roznicy nie bedzie ....gorzej tak od 20 do 7 rano... bo wtedy mozna spokojnie do 100sie rozpedzic nikomu krzywdy nie robiac :)
Nowy buspas na ulicy Wielickiej
Utworzenie buspasa na ulicy Wielickiej uczyniło podróż komunikacją miejską bardziej atrakcyjną dla mieszkańców południowo-wschodnich dzielnic Krakowa. Buspas ma ponad 2,5 km długości, dzięki czemu autobusy swobodnie omijają korki, które tworzą się na Wielickiej w godzinach porannego i popołudniowego szczytu. A jego dopełnieniem jest buspas na ul. Kamieńskiego, dzięki czemu autobusy komunikacji miejskiej są poza konkurencją jeśli chodzi o czas dojazdu do ronda Matecznego.
Przypominamy przy okazji, że spełniając postulaty mieszkańców została zwiększona częstotliwość kursowania linii nr 304, autobusy tej linii jeżdżą teraz co 10 minut.
Warto także pozostawiać samochód np. przy ul. Ćwiklińskiej lub Teligi i podróż kontynuować tramwajem kursującym z pętli Nowy Bieżanów.
[img]https://scontent-frt3-2.xx.fbcdn.net/v/t1.0-9/22491508_1671277092885346_5435114188468680095_n.jpg?oh=9d27194d144559ac3f982654276054b1&oe=5A874E5C[/img]
[quote='KruszynaKSC' pid='1284847' dateline='1508155256']
Hmmm....Tomex... jak niby chcesz jechac te 70 km/h w ciagu dnia?? Jak przeczytalem ze sa takie plany sprawdzalem tak plus minus jaka predkoscia sie jedzie alejami w tym i osobno sprawdzalem BUS PAS... i co.... w ciagu dnia roznicy nie bedzie ....gorzej tak od 20 do 7 rano... bo wtedy mozna spokojnie do 100sie rozpedzic nikomu krzywdy nie robiac :)
[/quote]
70 - to chyba tylko na busp... ;)
a poważnie. 70 za dnia się nie da, ale 60-tką w godzinach pozaszczytowych (tzn innych niż 14-19) dawało się jak najbardziej. Na dodatek przy takiej prędkości stoi się tylko na Kazimierza W. (oczywiście przy normalnym ruchu) Ponadto znając pieski to będą stały w weekendy, a w soboty i niedziele dało się 70-tką spokojnie. Raz nawet (po zastrzyki dla kogoś bardzo dla mnie ważnego, gdy było mniej niż 10 minut do zamknięcia apteki na Kleparzu, bo tylko tam mieli) - jechałem w jakąś sobotę ok 21.50 ponad setką. Miałem więcej szczęścia niż rozumu, że nikt na mnie nie doniósł ;)
skoro o lekarstwach mowa. Polecam w awaryjnych sytuacjach:
https://ktomalek.pl/
buspas i komunikacja miejsca. ciekaw jestem jak mam dojechać do Niepołomic do których jeździłem w godzinach popołudniowych. praca w centrum i tylko aleje wchodzą w grę. jeździłem 1,5 godziny przez mateczne to teraz pewno ze dwie mi zejdzie.
niech mi ktoś powie jak mam dojechać z bronowic do niepołomic o godzinie 16:30. obwodnicą się nie da bo zanim do niej dojadę to jedno a na niej taki sam korek do wieliczki i nadrabia sie kilometrów. na hutę nie ma szans wylecieć a nawet jak dojadę do Opolskiej to korek przy tych biurowcach i zwężenie pod serenadą. do rybitw nie ma szans dojechać bo trzeba przez pawią a nawet jak się przebijesz to potem rondo grzegórzeckie. ile kosztuje prawko na helikopter?
Myslę, że potrzebny jest osobny wątek o remontach, bo inne tematy rozmywają się w falach żółci pod adresem zikit-u. ;)
Wszystkim niestety nie dogodzisz .
Buspas na Wielickiej. Kierowcy narzekają .
Urzędnicy na ulicy Wielickiej wytyczyli buspas. W ten sposób chcieli usprawnić miejską komunikację. Specjalny pas dla autobusów zaczął obowiązywać od poniedziałku. Taka zmiana oznacza, że samochody osobowe mogą się obecnie poruszać jedynie po dwóch pasach ruchu. Do tej pory do dyspozycji mieli trzy. Kierowcy negatywnie oceniają zmiany. Uważają oni, że spowodowały one powstanie większych korków, niż dotychczas.
więcej : https://krakow.onet.pl/buspas-na-wielickiej-kierowcy-narzekaja/tge601z
- Edytowany
przejście przy Moscie Dębnickim
[img]http://bi.gazeta.pl/im/eb/7a/15/z22523883V,Przejscie-pod-Jubilatem.jpg[/img]
a co do "uspokojenia" na Alejach
jak było 70 - to KRA-owy KLI-pajace czy TBU-ce (i najwięksi hardkorowcy spod znaku KPR) jeździły 50 tką lewym pasem
teraz zdjęli znaki "70", jest "50" to wyż wyszcz Janusze i Grażyny Kierownicy jada lewym pasem 30-tką. Przynajmniej dziś tak przed 9.00 było :(. i wcale nie wynikało to z warunków ruchu
Bardzo dobrze. Prędkość w centrum powinna być jak najniższa. Ja, choć jestem kierowcą chciałbym, by aleje były tylko dla komunikacji zbiorowej oraz dla pieszych. Marzy mi się jeden pas tylko dla autobusów, a na środku piękne zielone aleje z ławeczkami.
[quote='lambadia' pid='1285300' dateline='1508266350']
Bardzo dobrze. Prędkość w centrum powinna być jak najniższa. Ja, choć jestem kierowcą chciałbym, by aleje były tylko dla komunikacji zbiorowej oraz dla pieszych. Marzy mi się jeden pas tylko dla autobusów, a na środku piękne zielone aleje z ławeczkami.
[/quote]
A ja chciałbym aby cała ulica Zakopiańska była tylko dla rowerów i KZ . Bo tamtędy nie jeżdżę ::P
daleko takim stawianiem sprawy nie zajedziemy.,
jak napisał hank - dajcie ekolodzy z bożej łaski [b]jakąkolwiek alternatywę dla Alej[/b] np mityczną trasę piastowską z tunelem pod kopcem - to dopiero jest barbarzyństwo), a potem sobie cokolwiek z tych alej wy3.14dalajcie. Nawet wszystko i wszystkich.
Jakże to bliskie chorej postawy rewolucjonistow w krótkich gaciach typu "Filipiak i Tabisz won., bo "napewno się znajdzie ktoś lepszy" ;)
A mnie nic nie obchodzą kierowcy, którzy rozjeżdżają centrum mojego miasta skoro mają możliwość jazdy innymi środkami transportu. To jest właśnie alternatywa.
Ja jestem Krakus, ceniący sobie ciszę, spokój i porządek. A jak chce się wydrzec od czasu do czasu, to zamiast wsiadać dzień w dzień w auto idę na mecz Cracovii.
tak jak myślałem - niedzielny kierowca.. Zrozum, że są tacy dla których samochód jest źródłem utrzymania
ale tak w tym kraju jest: skoro nIeżonaci panowie - często prawiczki - mają najwięcej do powiedzenia w sprawie aborcji, to niedzielni kierowcy, albo tacy, którym odebrano prawko - mają najwięcej do powiedzenia w sprawie bezmyślnego uspokajania ruchu
To, że niejaka koterba włazi w tyłek tzw developerom zabudowując cały Kraków betonem i blokami (ciekawe czy z głupoty, czy z innego powodu), np. ostatni przykład - boisko na Lotniczej - oczywiście ci nie przeszkadza
tomex, ja jestem zawodowym kierowcą, ale nie samochodu. Wiem co to znaczy być w trasie przez 12 godzin. Samochodem do pracy nie dojeżdżam. A zabudowywanie każdej wolnej przestrzeni też mi nie odpowiada. A kontakty na linii miasto-developerka uważam za kontakty wręcz mafijne.
Z ATW jest jeden podstawowy problem - po zachodniej stronie Centrum kompletnie nie ma dla nich alternatywy, tzn. drogi, którą możnaby przemieścić się z północy na południe. Taką byłaby Trasa Pychowicka (III obwodnica), ale nie wiadomo kiedy i czy w ogóle powstanie.
[quote='lambadia' pid='1285346' dateline='1508309269']
tomex, ja jestem zawodowym kierowcą, ale nie samochodu. Wiem co to znaczy być w trasie przez 12 godzin. Samochodem do pracy nie dojeżdżam. A zabudowywanie każdej wolnej przestrzeni też mi nie odpowiada. A kontakty na linii miasto-developerka uważam za kontakty wręcz mafijne.
[/quote]
skoro nie samochodu (trucki vel tiry to też samochód), to musisz być mechanikiem zwanym przez pospólstwo maszynistą ;6
widzisz - ja się o kolejach nie wypowiadam, choć od czasu gdy w wieku lat 6 dostałem pierwszą kolejkę elektryczną, jest to moje hobby. Ale tylko hobby. Natomiast gdybym nie jeździł codziennie samochodem po mieście moje zarobki spadłyby o ok 70% (bo albo część klientów poszukałaby takiego co do nich dojedzie, albo czas przeznaczony na pracę właściwą marnowałbym na dojście do przystanku, czekanie na tramwaj, przesiadki i samą jazdę tym wykolejającym się cudem (zawsze mnie np. nurtowało czemu obręcz koła tramwaju ma zaledwie 0,8 cm, a wagonu pociągu 3,5 cm, mimo że tory są podobne, a nawet te wpuszczone w ulicę mają głębokość 4 cm
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)