Co z meczami Wisły na Ludowym?
Pomimo podpisanej umowy nie jest pewne, że Wisła Kraków będzie podejmowała swych rywali na Stadionie Ludowym.
Umowę na rozgrywanie meczów ligowych Wisła podpisała z Zagłębiem S.A., które otrzymało od Zbigniewa Drążkiewicza, dyrektora MOSiR Sosnowiec, zgodę na podnajem Stadionu Ludowego. Za każdy mecz krakowian w Sosnowcu Zagłębie S.A. zapłaci MOSiR-owi 10 tys. zł.
Autor: (jl) / sportowezaglebie.pl
Czyli Wisła też podpisywała umowę z Zagłębiem, a nie bezpośrednio z MOSiR-em Sosnowiec.
-
-
Ekstraklasa: Nie ma skandalu w związku z licencją Cracovii
29.05.2009 10:17
Cracovia także zagra w Sosnowcu?
Wczoraj Polski Związek Piłki Nożnej przyznał Cracovii licencję na najbliższy sezon. Krakowski klub miałby grać na stadionie Zagłębia Sosnowiec. Czy obejrzymy zatem krakowskie derby w Sosnowcu?
Kilka dni temu została podpisana umowa z Wisłą Kraków, w myśl której Mistrz Polski 2007/2008 będzie swoje mecze rozgrywał na Stadionie Ludowym w Sosnowcu. Kilka miesięcy wcześniej wydawało się jednak, że to właśnie Cracovia będzie gościem w stolicy Zagłębia Dąbrowskiego.
Wczorajsza informacja o przyznaniu licencji Cracovii na grę na Stadionie Ludowym bardzo zdziwiła dyrektora sosnowieckiego MOSiR-u Zbigniewa Drążkiewicza. - Jestem zaskoczony tą informacją - powiedział w rozmowie z nami. - Nikt nie wizytował naszego stadionu pod kątem gry Cracovii - dodał. - Pierwszeństwo na pewno ma Wisła, z którą wszystko już jest praktycznie sfinalizowane - zakończył Drążkiewicz.
Jak się okazuje, Cracovia otrzymała licencję na podstawie tzw. promesy, która była podpisana jakiś czas temu. Promesa jest swego rodzaju umową przedwstępną, przyrzeczeniem, w efekcie której dopiero dopełnia się pozostałe formalności, co jednak w zupełności wystarczyło PZPN-owi aby przyznać Cracovii licencję.
W Krakowie po cichu liczą jednak, że następny sezon uda się rozegrać na stadionie Hutnika Kraków. - Wierzymy mimo wszystko, że zostaniemy w Krakowie z wiadomych względów - powiedział Przemysław Urbański rzecznik prasowy Cracovii.
Choć oficjalnego porozumienia nie ma, to jednak istnieje duże prawdopodobieństwo, że w przyszłym sezonie na Stadionie Ludowym w Sosnowcu zostaną rozegrane dwukrotnie (!) Wielkie Derby Krakowa między Wisłą a Cracovią.
GazetaSosnowiec.pl / 11.pl
Hmm. Czyli jak się uda to tylko w ostatniej chwili.Będą dziś emocje...............
Oby to była prawda i ten bajzer w końcu zmierzał do końca!
liga przesunięta o dwa tygodnie
http://futbolnet.pl/wiadomosci/liga-jednak-dwa-tygodnie-pozniej
Chodzi też o kasę
Sprawa jest w toku - potwierdził dyrektor sosnowieckiego MOSiR Zbigniew Drążkiewicz. Stadion Ludowy, który już jest areną meczów II-ligowego Zagłębia i mistrza Polski Wisły Kraków, po podpisaniu umowy z Cracovią będzie bodaj najbardziej obleganym obiektem piłkarskim w kraju - to około 30 meczów do grudnia! Istotną sprawą jest ta, jak wytrzyma murawa.
- Jeżeli te trzy zespoły będą tam grały, to w sprzyjających warunkach może się skończyć na zabiegach pielęgnacyjnych. W niesprzyjających byłaby konieczna wymiana trawy - stwierdził Marek Wypychowski, prezes firmy Zielona Architektura, która jest wykonawcą nawierzchni na Stadionie Ludowym.
Koszt wymiany murawy wynosi 300-400 tysięcy złotych, a boisko trzeba wyłączyć z eksploatacji na 4-5 dni.[b] Projekt umowy z Cracovią uwzględnia ponoć ewentualne wydatki związane z nadmiernym obłożeniem nawierzchni.[/b]
Źródło: PS - Marek Gilarski, Robert Blesiński
Zaskakujące jest to, że prośba ŁKS o mediację została uwzględniona, choć złożono ją już po wyznaczeniu (na 12 sierpnia) terminu rozprawy przed WSA. A tego prawo nie dopuszcza. Kolejne pytanie - czy do rozprawy zostanie dopuszczony przedstawiciel Cracovii? A jeśli tak, to na jakich prawach?
AS - Dziennik Polski
Czyżby maczał w tym palce pan wiceminister....
Pisałem już, że jest furtka: sąd może z urzędu wyznaczyć mediację. I tak najprawdopodobniej się stało.
Oczywiście sprawa jest o tyle bulwersująca, że zwykły śmiertelnik na wyznaczenie rozprawy w WSA czeka czasem nawet parę miesięcy. A ŁKS ma wszystko błyskawicznie.
ŁKS pajace jebane - nienawidze tych placzkow! mam wielka nadzieje ze ten klub sie rozpadnie!
Czy naprawdę trzeba było czekać na ostatnią chwilę...? AWRUK !
Trzeba było (jak ktoś tu pisał) podpisać umowę z Zagłębiem (czy też z MOSiR-em) z zastrzeżeniem, że wchodzi ona w życie jeśli zagramy w Ekstraklasie i jeśli nie uda się grać na Hutniku.
Psiaki podpisały umowę na początku czerwca, a z Hutnika nie rezygnowali...
Że też taki "cwaniak" jak masz Wice nie wpadł na to, że można to w prosty sposób załatwić dużo wcześniej, tylko teraz mamy emocje...
Cracovia w Sosnowcu? Zarząd konsultuje z kibicami
Nadal nie wiadomo, gdzie drużyna Cracovii występować będzie w nowym sezonie. Ostatnio mówiło się, że klub dogadany jest już z Polonią Bytom, a rezerwowym rozwiązaniem miał być obiekt GKS-u Katowice. Okazuje się jednak, że "Pasy", podobnie jak Wisła, rundę jesienną prawdopodobnie spędzą na stadionie Ludowym w Sosnowcu. Zarząd Zagłębia nie podjął jeszcze ostatecznej decyzji. Co ciekawe, na dziś zwołał spotkanie z sosnowieckimi kibicami, od którego uzależnia ewentualne podpisanie umowy. Spotkanie rozpocznie się o godzinie 11.
Wiadomo, że w przypadku podpisania umowy na grę Cracovii w Sosnowcu, właściciel klubu, Krzysztof Szatan wszystkie wpływy z tego tytułu przeznaczy na wzmocnienie II-ligowej drużyny Zagłębia. Ponadto po zakończeniu rundy jesiennej Cracovia zobowiązała się do wymiany całej murawy na stadionie Ludowym na własny koszt.
Istny kabaret :) . Ciekawy jestem jakie zdanie mają kibice Zagłębia sosnowiec . Heh :)
No a jakie mają mieć ? :)
Jakby to od nich zależało to w życiu nie podpiszemy tej umowy. A stryczek dla kogoś się wtedy przygotuje...
Ale ładnie dołożymy do tej umowy, przez to że zostawiliśmy to na ostatni moment. Troche też winny PZPN, że tak długo decydował kto gdzie gra.
Gdyby w wyniku tego balaganu spadla by glowa Tabisza moze to mógl byc najwiekszy zysk z tej zabawy. wiadomo ze dla el Prezesso najwiekszą zbrodnią są zbedne wydatki i bledy skutkujace wydatkami. Wyraznie widac ze tabisz przecwaniakował
choc pewnie okazalo by sie to winą wszystkich poza naszymi wielkimi dzialaczami
odlaczam sie przynajmniej do godziny 15 , mam nadzieje ze jak wlacze wiadomosci o 15 wszystko bedzie juz wporzadku!
;)
:):):) takich informacji oczekuje mam nadzieje na szybka zmiane na oficjalna
Michnikowszczyzna, jakieś kordyle,
potem idiota piłkarz Tomaszewski.
Tak się kształtuje obraz prawa.
Przeinaczenia, kłamstwa i insynuacje.
Ostatnie wpisy, to w końcu nadzieja
że elementarz prawa zostanie spełniony
a jednostki chorobowe typu Tomaszewski
w końcu się zamkną.
Tomaszewski , to taka bajka, że jak go
zobaczę, lub też usłyszę, to mam odruch
obronny, odwracam głowę , tak samo
jakbym zobaczył padlinę przejechaną
na środku drogi.
Frontalny atak na Pasy, na nasze i
głęboko Polskie tradycje, naszą niezłomność
to esencja działania wybiórczej i tych
pewnych środowisk.
Nie mam prawa , ani chęci pytać
Tomaszewskiego jaki ma rodowód.
Czy nie taki sam jak przyjaciel polaków
Michnik.
Panie Tomaszewski, jak długo można być taką
szmatą, cynikiem i obłudnikiem.
Czy Ci to nie ciąży.
Dla nas samych, to żyjmy zgodnie z naszym
rozeznaniem, rozumem, traktujmy oszczerców
jak powietrze i bądżmy sobą w imię wartości
i honoru. Honor nad wszystko.
Jeszcze wielkie dzięki Panu Profesorowi,
że se zachował godnie,nie podejmując
polemiki z szambem.
Pozdrawiam.
Nesta Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> takich informacji oczekuje mam nadzieje na szybka
> zmiane na oficjalna
troche mi ulżyło... to jest jakis horror.
Robinksc Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> No a jakie mają mieć ?
>
> Jakby to od nich zależało to w życiu nie
> podpiszemy tej umowy. A stryczek dla kogoś się
> wtedy przygotuje...
>
> Ale ładnie dołożymy do tej umowy, przez to że
> zostawiliśmy to na ostatni moment. Troche też
> winny PZPN, że tak długo decydował kto gdzie
> gra.
>
> !!! Tylko Pasy !!!
A ja jak nie przepadam nadmiernie za Zagłębiem tak mam lepsze zdanie o ich kibicach.
Pamiętaj ,że oni Z.Sosnowiec po upadku z CAŁKOWITEGO niebytu podnieśli. I zrobili to kibice.
Jeżeli tylko dochody idą na Zagłębie to nie podłożyliby świni Szatanowi ,który jest kibicem tak jak oni i wziął się za Klub kiedy po ujawnieniu korupcji wszyscy uciekali drzwiami i oknami byle dalej od "smrodku i bankructwa".
ale oczywiście moze nie mam racji ( z tym ,że tam na Śląsku i Zagłebiu jakoś inaczej jest - kluby może poza Ruchem/Zabrzem bez problemu na wzajem sobie obiekty wynajmują)
Mark3 - bardzo fajne.
Pamiętacie pewnie jak to bywało już kilka razy. Jak pewna gazeta udowadniała, że nie zdążymy z oświetleniem. Jak przekonywali, że Cracovia w imię oszczędności zrezygnowała z jakiejś firmy mającej podłączyć ogrzewanie murawy i przez to może ona ulec zniszczeniu itp. Oczywiscie nie omieszkano wówczas przytaczać przykładu jak na innym stadionie jest to robione profesjonalnie...
Oczywiście z oświetleniem zdążono. Ogrzewanie włączono, a murawa była jedną z najlepszych w kraju. To zatem nie pierwszyzna dla nas.
Myślę zatem, że i tym razem będzie jak zwykle, a to wszystko co działo się ostatnio, to taka pasiacka wersja sezonu ogórkowego. Ot, bez emocji Pasiak kapcieje. Musimy być "pod parą" na okrągło i tyle.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)