[img]http://i41.tinypic.com/2q8wvnq.jpg[/img]
-
-
Gwardia Krakow!
W poniedziałkowym PS jest artykuł poświęcony 35 rocznicy zwycięskiego meczu z Brazylią w mundialu.Opisani są zawodnicy z tamtej jedenastki.I tak np krótka metryczka byłych zawodników GTS WIsła:
Antoni Szymanowski -(...)syn milicjanta,stawiany w czasach PRL jako wzor do naśladowania dla krakowskiej młodzieży.
Zdzisław Kapka-(...)W 2004 roku kandydował z ramienia SLD do parlamentu,w złożonym z tej okazji oświadczeniu lustracyjnym przyznał się do współpracy z organami bezpieczeństwa PRL.
Beorbeor , to co tu wysmarowales to jest cos co powinni przeczytac wszyscy kibice fani Krakowskiego sportu ....
Tak , jak najbardziej wiedzialem o ich "numerach" ze sciaganiem w swoje z.j.e.b.a.n.e szeregi, sportowcow nie tylko kopaczy , handlem i kupowaniem , grozbami , zawieszeniami - ale!!
Tekst ten napisany jest w swietnym tonie pelen cytatow i faktow o ktorych nie wiedzialem ,
chociarz jestem Pasiakiem od urodzenia. Moja nienawisc , naprawde czysta ogromna nienawisc do wisly wynika wlasnie z ich pragmatyzmu , nie moge pojac jak mozna kibicowac byc fanem tak zepsutego klubu , ktory na dodatek niszczyl wszystkich na okolo a zwlaszcza
nasza Wielka Cracovie ,ukochany klub wszystkich ludzi mieszkajacych w naszym miescie.
Dzieki za ten tekst ,jest swietny!!
J...ć w...e !!!!!
128 dni później
Wczoraj przeglądałem ziny Lechii Gdańsk gdzie opisywano min. historię klubów z którymi mają sztamę . Ziny były z 1994 roku ale opisując historię sąsiadki cały czas używano nazwy GTS Wisła a także wklejono ich gts-owski herb jako oficjalny klubowy .
Kiedy zmieniono nazwę ( oraz herb ) GTS na TS ?? 1989 ?? 1990 ?? Czy może w późniejszych latach ??
Kto zna odpowiedź na to pytanie ?? Przypuszczam , że z racji pełnionych funkcji w tamtych czasach odpowiedź zna Maciej Madeja ale nie mam do niego kontaktu .
A tak szczerze, to pisałeś to ze względu na nurtujące Cię pytanie, czy ze względu na pana Macieja Madeję? :)
[quote]From 1955 to 1990 the club was playing as GTS Wisła Kraków. In 1990 Wisła came back to the historical name ? TS Wisła Kraków.
[small]Źródło: http://www.vflnet.com/infos/poland/wisla_krakow/[/small]
[/quote]
Nie wiem na ile wiarygodna informacja.
Szary obywatel i tak łyknie prędzej to:
[b]Ta historyczna linia podziału: klub milicyjny i klub gnębiony jest niesłuszna?[/b]
Na pewno Cracovia nie powinna przypisywać sobie kombatanckich zasług. O ile bowiem Wisła była oparta na funkcjonariuszach milicji, o tyle Cracovia na działaczach partyjnych. Takie były czasy. Choć wiadomą rzeczą jest, że Wisła wspierana przez ważny urząd represji, była w nieco lepszej sytuacji, niż stojąca z boku Cracovia. Na dodatek w "Pasach" zawsze był jakiś problem z zarządzaniem. Jeden z nieżyjących już starych działaczy Cracovii, mając ponad dziewięćdziesiąt lat, powiedział mi: "Panie Lucjanie, Cracovią przed wojną rządziło dwóch Żydów i był porządek, a po wojnie dwudziestu Polaków i nie mogli sobie z Cracovią poradzić".
http://www.gazetakrakowska.pl/sport/pilkanozna/187044,cracovia-i-wisla-musza-wspolpracowac,id,t.html#material_2
MC.busz a widzisz w klubie kogoś bardziej kompetentnego ??
Tak czy siak niezmiernie mnie ucieszył fakty , że ich zgody jeszcze w połowie lat 90-tych używali wobec nich skrótu GTS .
16 dni później
Ja bym uważał przy ocenianiu poszczególnych kopaczy bo np. aby wyjechać pokopać na emeryturę na Zachód to trzeba było lojalkę i współprace podpisywać i takie tam bzdety albo żeby mieszkanie dostać itepe.
Takie był czasy...
Mellechowicz Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Szary obywatel i tak łyknie prędzej to:
>
> Ta historyczna linia podziału: klub milicyjny i
> klub gnębiony jest niesłuszna?
> Na pewno Cracovia nie powinna przypisywać sobie
> kombatanckich zasług. O ile bowiem Wisła była
> oparta na funkcjonariuszach milicji, o tyle
> Cracovia na działaczach partyjnych. Takie były
> czasy.
Hi, hi! Nominacja (nie dla Mellechowicza, a dla autora tekstu) do głupstwa sezonu
- a kto słyszał o bezpartyjnych milicjantach?
Notabene - nie na działaczach partyjnych była oparta, a na działaczach spółdzielczych.
Gdyby było tak, jak pisze autor tekstu były to Partyjny Klub Sportowy Cracovia (w nazwie).
A nie był...
A że prezesami klubu byli (nie wiem ilu prezesów) członkowie PZPR?
Tak było wtedy w przypadku każdego jakoś liczącego się klubu... To wszystko było z nominacji...
Dla przykładu - przed "Solidarnością" - ilu było bezpartyjnych rektorów wyższych uczelni? Dyrektorów szkół?
Bez zgody PZPR woźnego zatrudnić nie można było...
Adam Akustyk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Bez akapitów nie przejdzie.
>
> A z ta naszą "świętością" bym tak daleko się
> nie posuwał. Domeną całego PRLu, od sprzataczki
> przez pilkarzy, ksieży, działaczy, metalurgów i
> naukowców był praktyczny brak oporu i
> róznorakie ustepstwa wobec czerwonej zarazy,
> takze Cracovia na takie szła. Ale o tym nie wolno
> mówić, wiec nie mowie.
Czyli jak rozumiem Adam Aqstyk wszyscy powinniśmy się pochlastać, jako że Naród zdradził samego siebie. Właśnie jako starej Czerwonej Świni dałem sobie przed lustrem po ryju. Jakbym się golił to jeszcze bym się pozacinał, ale niestety nie mam w domu żadnych przyrządów do golenia, bo go nie praktyqję.
(PS Dlaczego "o tym nie wolno mówić"???????????????????????)
37 dni później
Pan prezydent Majchrowski na swoim blogu napisal odnosnie hali Wisly tu cytat:
"Po odzyskaniu przez miasto od skarbu państwa terenów przy ul. Reymonta ([color=#000000]będących we władaniu policji[/color]) Towarzystwo Sportowe Wisła zwróciło się do mnie (pismem z 10 VII 2006 r.) z prośbą o przekazanie ich w wieczyste użytkowanie."
...ale obciach
Zgodzę się, tekst wart przeczytania.. Naprawdę.
...I dlatego możemy być dumni, mówiąc Cracovia ZAWSZE Pany !!
Mój ojciec nigdy nie interesował się piłką na moim osiedlu kibicowali GTSowi w klasie miałem kolegę którego wujek był hokiestą w latach 70 on właśnie pokazał mi Cracovie jego rodzina kibicowała Cracovii. Był sezon 1994/95 poszedłem na hokeja i pokochałem Pasy za co nie raz dostałem w zęby od psów wtedy nie znałem historii i tak zosatłem Pasiakiem mając 13 lat mój pierwszy mecz zaliczyłem na Cracovii :D miłość od pierwszego wejżenia tak miało być więc milicyjno czerwony epizod GTS utwierdził mnie tylko w tym aby być Pasiakiem!!!
21 dni później
poziom tego żenującego klubu osiagnal dno dna dna
http://wislakrakow.com/forum/showthread.php?t=6982
ładnie mają sprane berety
Odjeba lo im na maxsa ...
Rozjebało mnie to :D
a to sobie chyba do sygnaturki wstawię:
"Otóż ludzi związanych z Wisłą cechuje przekazywany z pokolenia na pokolenie bardzo silnie rozwinięty zmysł organizacyjny, niezwykle rzetelne traktowanie wszelkich spraw związanych z działalnością klubu oraz bardzo wysoka kultura osobista. I to właśnie dzięki tym przymiotom potrafi sobie Wisła poradzić w każdych warunkach dziejowych."
co za kurwy jebane..
nie ma to jak obiektywizm :/
Za takie fałszerstwa i furdy na ich forum to powinno zamykać autorów tematów i postów w piździec w karcerach!!
Ale no cóż.. jaki klub - tacy kibice. A to oni przecież ostatnio się przyznali, że są psami, kiedy obrazili się za słowa prezydenta: "Nigdy nie zejdziemy na psy".
Każdy z nas zna bardzo dobrze historię ich milicyjnego klubiku oraz wie, że papież okazywał większą do nas sympatię niż do sąsiadki z niewłaściwej strony błoń.
[b]Dla przypomnienia:[/b] http://terazpasy.pl/index.php/cr_site/publicystyka/artykuly_teraz_pasy/gdzie_szczekaja
To się do śmieszności nadaje.
Coraz bardziej widać jak ich boli istnienie Cracovii. Tylko obierają złą droge ataku, bo śmieszną.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)