Artur Płatek: Moje korzenie są w Zabrzu
Trener Cracovii, Artur Płatek to rodowity zabrzanin, który nadal darzy wielkim sentymentem zabrzański klub. Jest zresztą wychowankiem Górnika, ale nie dane mu było zadebiutować w pierwszym zespole. Jesienią ubiegłego roku pierwszy raz przyjechał do Zabrza w roli trenera Pasów i bez szczególnej satysfakcji przyjął wygraną swojej drużyny...
Płatek o swoim miejscu urodzenia
- To jest proste, pochodzę z Zabrza, to jest miejsce mojego dzieciństwa. W tym mieście mieszkałem i grałem w piłkę. Tak naprawdę to urodziłem się w Pyskowicach, ale bardzo szybko znalazłem się w Zabrzu. W tym mieście mam dom, tutaj jest moja rodzina. Naprawdę czuję się zabrzaninem.
Płatek o swoim wyzwaniu zawodowym
- W sobotę gramy bardzo ważny mecz właśnie z Górnikiem i to w tej chwili jest dla mnie rzecz najważniejsza. W tym zawodzie tak jest, że człowiek nie może się kierować sentymentem, ale musi dbać o swój klub. Takie jest życie. Mam duży kredyt zaufania wobec Cracovii, która mi dała pracę i ten kredyt zaufania muszę spłacić. Nie na darmo krakowski klub mi płaci. Cracovia podała mi rękę i w zamian jej szefowie i kibice oczekują wyników. Mogę mieć wspaniałe wspomnienia z Zabrza, ale obowiązek zawodowy zawsze przeważy.
Płatek o swojej grze w Górniku
- Ja nigdy nie zagrałem oficjalnego spotkania w pierwszym zespole Górnika. Mogę powiedzieć, że byłem pierwszym rezerwowym. A po igrzyskach w Barcelonie mieliśmy w Zabrzu świetną paczkę graczy, w której dominowali srebrni medaliści. By wspomnieć mojego przyjaciela Tomka Wałdocha, Grześka Mielcarskiego, Jurka Brzęczka, Olka Kłaka, Darka Kosełę, Piotra Jegora czy Jacka Grembockiego. A prowadził nas Henryk Apostel i mieliśmy nawet szansę na mistrzostwo Polski. Przegrywałem rywalizację z naprawdę znakomitymi piłkarzami i nic dziwnego, że musiałem odejść do drugoligowej wówczas Polonii Bytom. Ale ten okres pobytu w Górniku bardzo wiele mnie nauczył.
Płatek o czwartkowych obiadach u "Króla Artura"
- Tradycyjnie już zabrałem Cracovię do Zakopanego, by przygotować się w spokoju do meczu z Górnikiem. W czwartek będzie tradycyjne grillowanie, zaś w piątek wracamy do Krakowa. To już stały punkt programu, takie wspólne obiadki wiele nam dają. Nie robimy z tego wielkiej tajemnicy, skoro zawodnicy świetnie się integrują, to kontynuujemy ten pomysł.
Źródło: gornikzabrze.pl - JEM
-
-
Cracovia - Górnik sobota 17-00
Pytanie o bilety: czy bedzie jakas szansa (tzn szansa na "pewnosc" ze tak powiem) na dostanie jutro lub pod stadionem biletu dla kobiet ? Jak te bilety w ogole sa wydzielane, oddzielna pula?
oddziela pula jest dla kobiet.
Dinth dla kobiet już chyba nie , zapłacisz dziewczynie raz na rok - 10 zeta to nie zbankrutujesz.
połtorej piwa mniej wlejesz w swój brzuch i tyle :)
jak odwrócisz tabele Krakow zawsze na czele
powiedzcie mi panowie jak szanujący się klub ekstraklasy moze sprzedawac bilety za 5 zl ??!!! zenua
nawet bronowianka pewnie bierze wiecej
nie ma to jak nieszanujacy sie klub rozdaje bilety za darmo w gimnazjach i szkolach podstawowych :)
i na komendach i posterunkach
I w schroniskach dla zwierząt
W tym ostatnim tylko "pupilom" oczywiscie, nie pracownikom :)
No przynajmnie szanujący za 5złoty a nieszanujący się który idzie na Mistrza POlski daje za darmo karnety: policjantom i ich rodzinom, pracownikom kabli, szkoł, gimnazjów itp itd.
To juz Ks Borek nawet za darmo nic nie daje.
Po ciula się z nim kopiecie?
sa kobiece bilety w bronksie na 100%, na wielickiej pewnie tez
W sobote na Stadionie Cracovi Górnik Zabrze wywiezie z cieszkiego terenu 3 bardzo wazne punkty
cale szczescie, ze nie ze stadionu Cracovii, bo wtedy bylby klopot. ;]
mirek1948 Napisał(a):
-------------------------------------------------------
cieszkiego terenu
moglby mi ktos wytłumaczyc co poeta miał na mysli?
co w jezyku ludzi z Zabrza oznacza sołwo "cieszkiego" ?
Miało być:
W sobotę druzyna Górnika przywiezie Cracovii trzy bardzo ważne punkty.
Niestety co po zabrzańsku, względnie zabrsku znaczy "cieszki teren" nie wiem.
mirek1948 Napisał(a):
> W sobote na Stadionie Cracovi Górnik Zabrze
> wywiezie z cieszkiego terenu 3 bardzo wazne punkty
W sobotę to Górnik wywiezie 3....ale bramki w plecy :D
Cracovia nie zwykła przegrywać u siebie ze słabymi drużynami.
mirek1948 Napisał(a):
> W sobote na Stadionie Cracovi Górnik Zabrze
> wywiezie z cieszkiego terenu 3 bardzo wazne punkty
a teraz Mirku pora wyłączyć playstation!
sędziować będzie Siejewicz - dobry znak patrząc przez pryzmat ostatniego gwizdanego nam przez Huberta meczu z betonami.
no, ale dla mnie ważniejsze jeszcze jest to, że chłop już trochę gwizda w ekstraklasie i nie będzie (przynajmniej na to liczę) popełniał jakiś szkolnych błędów!
Naprzód CRACOVIO!
EDIT:
mecze Cracovii i Górnika sędziowane w sezonie 2008/09 przez Siejewicza
Polonia W. - Cracovia 1:1
Cracovia - betony 3:1
Górnik - Śląsk 1:2
Górnik - Bełchatów 2:3
Ruch - Górnik 0:1
Legia - Górnik 0:0
sierściuchy - Górnik 3:1
w sobotę zapewniamy sobie utrzymanie!
Siejewicz na dzień dzisiejszy jest chyba najlepszym sędzią piłkarskim w Polsce.
No wkońcu pzpn dało normalnego i najlepszego sędziego w Polsce :D mam nadzieję, że nie zmienie swojego zdania o nim po tym meczu :D
Tylko zwycięstwo Cracovio tylko zwycięstwo!
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)