Odra nawet będąc nie tak dawno temu dwie klasy rozgrywkowe wyżej od Cracovii pozostawała niczym w porównaniu do naszej drużyny. Akurat to w której lidze jest klub i kto nim zarządza nie ma nic wspólnego z tym kto jest lepszy a kto gorszy.
-
-
Dlaczego jesteśmy gorsi od Odry i ciągniemy się w ogonie tabeli, czyli mknacy przegląd
Ech, przeciez my tu mowimy o jakosci czysto pilkarskiej, a tu wyraznie widac, ze Odra > Cracovia.
Ja tylko nie rozumiem jak do tej wyliczanki o dyrektorach sportowych i piłkarzach mają się poniższe wyniki.
Miejsca w tabeli
Sezon 2007/2008
Cracovia - 7
Odra - 12
Sezon 2006/2007
Cracovia - 4
Odra - 10
Sezon 2005/2006
Odra - 7
Cracovia - 9 (dzieli nas 3 punkty)
Sezon 2004/2005
Cracovia - 5
Odra - 13 (baraże)
W obecny sezonie ostatni mecz na iche terenie zdecydował że dzieli na 7 punktów a mógł dzielić tylko 1.
Po tym zestawieniu nie mam powodów twierdzić że Odra jest od nas w czymkolwiek lepsza. Bo równanie do Odry nie oznacza dla nas żadnego postępu.
Bo wszystko wskazuje na to, że Odra 13 rok z rzędu będzie grała w Ekstraklasie, a my pożegnamy się z nią po pięciu.
Pierwszy sezon to rozpęd z II ligi i ta "piękna epoka", czyli drużyna zbudowana od podstaw w III lidze umiejętnie zarządzana przez Stawowego i Misiora.
Sezon później, jeśli pamiętasz, już broniliśmy się przed spadkiem. Klub nie potrafił przeprowadzić dobrych transferów. Brak dyrektora sportowego odbijał się czkawką kiedy trenerami zostawali Mikulski i Białas.
Czwarte miejsce, jak wszyscy pamiętają było szczęśliwym zbiegiem okoliczności, połączonym z tym, że u Majewskiego drużyny przed pierwsze miesiące robią wyniki. Kolejne dwa lata i "transfery", zarządzanie całym pionem piłkarskim doprowadziły do tego, co teraz mamy.
Budżet mamy dwa, trzy razy większy od Odry. Klubu i miasta nawet nie porównuję, ale to my pożegnamy się z ligą mając kupę kasy i ambicje, a Odra będzie tam grał 13 sezon pod rząd bez szumnych zapowiedzi, stroszenia piórek, obrażania się na PZPN.
Robin, na razie musimy równać do Odry, bo to sposób w jaki radzą sobie tam ze sprawami czysto piłkarskimi jest bardzo w porządku, a na pewno lepszy niż u nas. Na przykład w tak zwanym międzyczasie odkąd rywalizujemy z Odrą, to tam pracowali między innymi Smuda, Fornalik, Kuras, Zieliński. U nas Białas, Mikulski, Majewski.
To zróbmy tak. Odra po awansie:
1.sezon
Odra 3 miejsce
Cracovia 5 miejsce
2.sezon
Odra 9 miejsce
Cracovia 9 miejsce (3 miejsce po jesieni)
3.sezon
Odra 14 miejsce (1 miejsce nad spadkowym)
Cracovia 4 miejsce
4.sezon
Odra 9 miejsce
Cracovia 7 miejsce
5.sezon
Odra 9 miejsce
Cracovia narazie 15 miejsce, a Odra 8
Gdyby nie ten sezon to po awansie radziliśmy sobie lepiej, Odra już w 3 sezonie ledwo uniknęła spadku, nam może jeszcze się uda. Zresztą wtedy każdy wie jaka była korupcja i niewiadomo czy gdyby nie to Odra utrzymywałaby się w lidze.
Panowie, Wy chyba nie zaczailiście o co chodzi?
[b] Przez 5 lat życia w Ekstraklasie nawet nie zbliżyliśmy się pod względem organizacji sportowej do Odry Wodzisław. Tylko do Odry! Co tam Lech, Wisła, Legia... Do Odry nam daleko i to chodziło w tym temacie: przedstawić to, że Profesor mydli oczy, snuje plany o jakichś pucharach, "Cracovii swej ogromnej", a wszystko u nas to prowizorka zarządzana przez przypadkowych ludzi, który z piłką nożną mają tyle wspólnego, co ja z systemami informatycznymi [/b]
Miszczu - co Ci da takie zestawienie? Robin - co Ci da takie zestawienie? Wspaniale - mamy lepsze wyniki od Odry Wodzisław. Wow, hurra, hip hip hurra. Ale po pięciu latach gry w Ekstraklasie my się z nią pożegnamy, a Odra dalej tam będzie.
My dalej będziemy płacić ponad milion złotych za Wasiluka i Sachę - jeden nie gra na miarę tych pieniędzy, a drugi w ogóle nie gra, bo ma kontuzję, którą możnaby wybadać badaniem za 400 zł, których poskąpiono.
A Odra w tym samym czasie postarała się o Małkowskiego, którego opchnie za melona komuś z czwórki Lech, Legia, Widzew, Wisła.
Robin, jeszcze jedno mnie naszło - my musimy na razie równać do Odry, bo na razie jestesmy kilka lat za jej plecami, więc dla nas to nie będzie brak rozwoju, ale osiągnięcie przyzwoitości.
Przykład Odry jest znakomity, nie dlatego, że mamy do niej równać, tylko dlatego, że jest to świetny przykład, że pieniądze w piłce to nie wszystko.
Oni 13 lat z rzędu są kandydatem do spadku, zawsze mają jeden z najniższych budżetów w lidze i mimo to dają sobie radę.
Na drugim biegunie jest Wisła Płock - wielki budżet, szumne zapowiedzi, a "fachowe" zarządzanie doprowadziło do tego, że na dzień dzisiejszy leje ich jak chce Dolcan Ząbki i inne drugoligowe "potęgi".
A my jak na razie idziemy dokładnie śladem Płocka.
mnie też się podoba przykład Odry
nie jest to zespół wybitny, nie grają nad miarę widowiskowo
mają swój "magiczny" stadion, gdzie źle grało by się, przypuszczam nawet Chelsea
ale głowy na pewno używają sprawnie
i nazwiska jakie przewijają się przez listę mknącego budzą szacunek
a u nas?
był Giza, jest Polczak, a za te pieniądze powinno ich być na pęczki
Spoko, zawsze uważałem, że sztamę na 50 równoleżniq trza zawiązć. Niech żyje Odra Wodzisklaw i Cracovia!!!
bardzo,ale to bardzo podoba mi sie wypowiedzOpcje: mknacylopez .patrzac na to wszystko i na nasz klub,stwierdzam ze,to jest zenada. najbardziej w kurza mnie fakt,ze wszyscy pisza o Cracovi ,o szacunku do niej samej,ze nie powinna spasc,ale spada w dol,smutne to,ale prawdziwe.
ale ja chcialbym zapytacv ,gdfzie sa winni??gdzie?tego wszystkiego?ze,ten klub,z taka historyja,barwami,tradycjami,kibicami bedzie sie sie szlajal jeden szczebel nizej. a to wuzo i wiele.
No Pan Geopijatyk ma rację... ja nawet się domyślam, kto by mógłby być "strażnikami zgody". I żeby było do kompletu, to bym dorzucił Kańczugę.. też blisko 50 równoleżnika :):):):):)
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)