Cracovia Kraków Duma Polaków i tyle w temacie:)
-
-
W PASACH SAMI POLACY!!!
nie mam, i nigdy nie miałem nic do czarnych, i innych narodowości.
Słyszałem o Anglikach, Tunezyjczykach, Francuzach, Ukraińcach, ale pierwszy raz słyszę o takiej narodowości: Czarni. Dotychczas wydawało mi się, że jest to zawód, któremu nawiasem mówiąc poświęcono jeden z wątków w niniejszym Hyde Parq.
PS Właśnie wróciłem z Biblioteki Śląskiej w Katowicach do Gliwic.
nie kurrwa,bedzie wymienial - Republikanie Polodniowej Afryki,Senegalczycy,Ghanijczycy itp...
Wybrzeżanie Kości Słoniowej, Liberałowie, Mali, Czadowi
[quote]2 & Rusin (nazwisko mojej rodziny ma pewne koneksje rosyjskie[/quote]
To w koncu rusin czy rosjanin ?
Po rosyjsq russkij = rosyjski = ruski; a po ukraińsq rosijśkyj = rosyjski a ruśkyj = ruski (w znaczeniu staroruski lub ukraiński). Czyli Ukraińcy odróżniali ruski od rosyjski, a Rosjanie nie. Poza tym Ukraińcy się woleli nazywać Ukraińcami, a endecy ich nazywali na złość Ruskimi.
Roman nie napisal "ruski" tylko "rus", a to juz jest ogromna roznica, bo Ruś to w polskim jezyku niegdys polskie tereny
Ano. "Biały Honor Biała Duma". Śmiać mi się chce z nacjonalistów. A właściwie to sam nie wiem. Czasami śmiać, czasami płakać :) Powiedzmy, że cieszy mnie, że w polskim klubie jakim jest Cracovia z trudem szukać obcokrajowców. Ale pod żadnym pozorem nie zgodzę się na stwierdzenie, że gdyby nagle sprowadzili jakiegoś Murzyna czy dajmy na to osobę z innego państwa to Cracovia przestałaby być polskim klubem. Zresztą nawet gdyby takich osób zjawiło się kilka to szanowałbym ich na równi z innymi zawodnikami. A to oznacza, że szanowałbym ich za postawę na boisku, za poświęcenie, (za umiejętności też na pewno), za zachowanie poza boiskiem. Kolor skóry czy narodowość nie ma specjalnego znaczenia - chociaż tak jak mówię fajnie jest, że w polskim klubie gra miażdżąca większość Polaków. Przykład brazylijskiego Szczecina kiedyś pokazał mi, że czasami łatwo zabłądzić.
Mimo wszystko.
Won z rasizmem ze stadionów...
Swoją drogą mam napisać felieton poruszający problem dyskryminacji rasowej na polskich stadionach. Myślę, że kiedyś z Wami się podzielę :P
Wg nie powinno tak być... Im wieksze zróznicowanie narodowe - tym wieksza tolerancja, a przeciez Tolerancja jest naszą wizytówką miedzy innymi.
chos
A gdzie ktos napsiał ze jak bedzie grał w Cracovii obcokrajoweic, to nie będzie ona Polskim klubem?
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi
Zubereg :)
Czy ktoś musiał coś takiego napisać bym nie mógł się na takie stwierdzenie nie zgodzić?
Ogólnie nigdy nie zaintonowałbym "Je*** Murzyna - Cracovia Biała drużyna" czy " UH UH UH Murzyn na drzewo banany prostować". Niskie. I głupie.
Pozdrawiam ;)
Rasizm jest doktryną pseudonaukową, podobnie jak kreacjonizm, monoteizm pierwotny i inne brednie Ciemnogrodu.
Wieszcz.nh-krk Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Wg nie powinno tak być... Im wieksze
> zróznicowanie narodowe - tym wieksza tolerancja,
> a przeciez Tolerancja jest naszą wizytówką
> miedzy innymi.
>
>
> Great Expectations
A zapytam wprost ... jesteś kibicem Cracovii ??
Po twoich tępych wpisach w stylu kiedy zaczyna się Trening Noworoczny , tolerancji dla cyganów czy konfidenckiego pomysłu donoszenia na policję na kibiców gts-u szczerze wątpię w to abyś był jednym z nas .
Chos a do jakiej gazety ma być ten felieton ??
Wydaje mi się, że nie donoszenie na przestępcę jest przestępstwem. (Jeżeli o przestępstwo tu chodzi.)
Jak się jest tolerancyjnym wobec Cyganów to się nie jest jednym z NAS? No to ja nie jestem jednym z NAS. Co ma to NAS znaczyć, może precyzyjniej.
Co do Treningu Noworocznego: też nigdy nie miałem pamięci do dat i godzin rozpoczęcia różnych imprez. Nawet tych z pozoru najłatwiejszych do zapamiętania. Trza wypracować jakąś regułę mnemoniczną, żeby nie zapomnieć kiedy i o której NRT się zaczyna.
> Wydaje mi się, że nie donoszenie na przestępcę jest przestępstwem.
1. Nie było żadnego przestępstwa.
2. Jeżeli jest się z winnym jakoś związanym (powiedzmy jakąś solidarnością) to nie do końca jest to prawda, a czasami wręcz może być odczytane jako brak honoru.
Chos Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ale pod żadnym pozorem nie
> zgodzę się na stwierdzenie, że gdyby nagle
> sprowadzili jakiegoś Murzyna czy dajmy na to
> osobę z innego państwa to Cracovia przestałaby
> być polskim klubem.
Ktoś tak napisał? Poprosze o cytat bo nie widze.
Temat wątku brzmi "W Pasach sami Polacy".
To stwierdzenie jest fałszywe czy prawdziwe?
> Swoją drogą mam napisać felieton poruszający
> problem dyskryminacji rasowej na polskich
> stadionach. Myślę, że kiedyś z Wami się
> podzielę
Czekam z niecierpliwością na ten felieton. Na pewno będzie taki europejski, moooondry.
Na mecze chodzisz z lornetką? Jeżeli w ogóle chodzisz.
Po mistrzowstwach świata w RPA mam nadzieje, że też podzielisz się swoimi wnioskami na temat rasizmu na stadionach?
Ponieważ w Cracovii na wiosne 2009 roku grają:
Nowak, Pawlusiński, Witkowski, Polczak, Kulig, Tupalski, Baran itd
a bojownicy o poprawność polityczną dostali sraki (jak to napisał Blady Niko) temat wylądował w HP.
Przykre to jest.
wątek wylądował w HP, bo już od drugiej strony przybrał charakter typowo hydeparkowy.
Garry, co do pierwszego pytania to już odpowiadałem na takie pytanie ;)
Zabawne jest, że ZAWSZE kiedy ktoś ma odmienne poglądy od kogoś pada argument o chodzeniu na mecze :) Czyli co? Według Ciebie piłka nożna przyciąga samych rasistów? Stop! Źle się wyraziłem... Twoim zdaniem piłka przyciąga tylko i wyłącznie osoby dla których dobrem nadrzędnym jest maksymalna "polskość" ich klubu piłkarskiego?
Czy każda wypowiedź mówiąca, że odmienność nie jest niczym poniżającym czy złym sprawia, że bojownicy o czystość rasową dostają sraki :P?
Ano temat wylądował w HP ponieważ każdy ma swoje zdanie na ten temat i każdy rozsądny wie, że nie zmieni za bardzo zdania innych. Do tego trzeba doświadczeń życiowych i wiele wiele przemyśleń. Zastanawiam się tylko komu z nas zmienią się poglądy. Mnie? Czy może komuś kto tolerancję uważa za relikt średniowiecza i pragnie by ją stłamsić i wyrzucić na wysypisko upadłych idei. A może nikomu? Zobaczymy.
Jak już mówiłem cieszy mnie, że w klubie z Polski grają Polacy. Ale nie zmienia to faktu, że jestem przeciwko nacjonalizmowi i rasizmowi (w sumie w jakiś sposób te pojęcia się łączą). Tak jak zostało to napisane w stu procentach Polakiem czuć i tak się nie możesz... Za dużo wojen, za dużo migracji na przestrzeni wieków, za dużo... No właśnie... Wszystkiego. Możesz być pewien, że felieton o ile w ogóle powstanie (chwilowo to tylko zamysł) to na pewno będzie "europejski do bólu"... Może nie mooooondry ale na pewno krytykujący brak tolerancji ;)
Dla Ciebie mogę to nawet obiecać ;)
Pozdrawiam :P
chos
Czy na mecze chodzą sami postępowcy???? Czy kazda jednosc jest zła, poniżajaca że bojownicy o różnorodność dostaja sraki?? Czy chec by w Cracovii grał murzyn to nie rasizm??????
C oto jest tolerancja i w którym kraju występuje? Chosie napisz mi prosze:)
"Tak jak zostało to napisane w stu procentach Polakiem czuć i tak się nie możesz... Za dużo wojen, za dużo migracji na przestrzeni wieków, za dużo... No właśnie... Wszystkiego."
Ja sie czuje Polakiem w 100%. Zgadzam sie za duzo wojen za dużo rasizmu. Każdy ma swój kraj i w nim powinien mieszkać. Wtedy rasizmu nei ma.
Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921
Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)