Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • KLICH Mateusz - POWODZENIA !

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 30.11.2008 o 13:40
      Ostatnia aktywność ponad 2 tygodnie temu o 10:32
      122085 wyświetleń
    • gimli

1.6K
      111
    • 13.06.2011 o 23:39
      Post #742930 13.06.2011 23:39
    Młody chłopak w nowym kraju, w obcym mieście; nie będzie mu łatwo, obawiam się,że wyląduje na ławce i Euro obejrzy w telewizji. Tym niemniej dzięki za grę w Cracovii i powodzenia!
    • Vesten

498
      34
    • 14.06.2011 o 00:21
      Post #742942 14.06.2011 00:21
    Jak Klich pójdzie do Bundesligi to za jakieś 5,6 lat będzie pewnie wracał do Polski z Cypru. Taka smutna prawda. Oczywiście życzę mu wspaniałej kariery, ale takiej w Niemczech nie zrobi - nie przebije się do składu, pójdzie do rezerw, na wypożyczenia...
    • Agnan

4.4K
      96
    • 14.06.2011 o 00:31
      Post #742946 14.06.2011 00:31
    I tu się pojawia ważny element sprawy, który mam nadizeję ci handlujący rozważyli. Czy Klich jest kupowany jako a) planowany do 1 składu b) planowany do równorzędnej walki do 1 składu c) jako zmiennik ja wiem, że każdy prawie trener powie, że skład otwarty i wszysyc mają szanse, ale w praktyce neiwielu jest takich jak Szatałow (wyrazy uznania!) i w praktyce każdy jest na początku planowany jako ten pierwszy czy ten drugi... Bo jeśli a) lub b) to jeśli chce iść i powalczyć - OK, wybiera drogę rozwoju. Jeśli jednak c0 to głupio robi... Przebić się nei będzie łatwo...
    • rex

2.9K
      871
    • 14.06.2011 o 00:35
      Post #742948 14.06.2011 00:35
    Agnan, ale właśnie to jest cecha piłkarzy z charakterem, że pomimo tego, że są kupowani jako zmiennicy, mają ambicje aby stać się piłkarzem pierwszego składu lub by się o tą pierwszą drużynę "bić". Mam nadzieję, że tak właśnie będzie z Mateuszem, bo chyba nikt z nas nie wierzy, że Magath po niego sięga z myślą o pewnym placu...
    • kumbaj

254
      0
    • 14.06.2011 o 00:44
      Post #742949 14.06.2011 00:44
    A może by tak przy sprzedaży wpisać w umowie klauzulę, że gdy Wolfsburg będzie później chciał sprzedać Klicha (optymistycznie zakładając że jego wartość wzrośnie) to jakiś procent z kwoty transferu trafi do Cracovii?
    • 3lvis

6.6K
      6.3K
    • 14.06.2011 o 00:44
      Post #742950 14.06.2011 00:44
    Czytając forum Wolfsburga to kibice nie bardzo widzą w nim wzmocnienie pierwszego składu. Wspominany był również temat wypożyczenia Mateusza do 2. Bundesligi w celu ogrywania się ale to tylko rozważania kibiców, na taką opcję zapewne Klich by nie przystał. Zobaczymy co powie o nim, i jak go będzie traktował Magath. Ja Matiemu życzę jak najlepiej, chciałbym by "nasz" chłopak grał regularnie w Bundeslidze.
    • DSS

4.4K
      1K
    • 14.06.2011 o 00:56
      Post #742954 14.06.2011 00:56
    Wydaje mi się, a to przeczucie graniczy niemal z pewnością, że dużo lepiej wychodzą na wyjazdach do mocniejszych lig Ci, którzy decydują się na to za młodu... ściślej, nie czekając aż ekstraklasa wejdzie im w nogi i w głowy. Przykładów jest wiele, pierwsze z brzegu: Radomski, Rząsa, Hajto, Żewłakow, Krzynówek i co najmniej kilka innych. Ze świeższych: Błaszczykowski, Piszczek, Majewski, Szczęsny, Fabiański, szanse na zaistnienie ma Grosicki i Lewandowski. Wyjątki takie jak Jeleń i Wasilewski potwierdzają regułę. Smolarek, Podolski, Klose w ogóle uczyli się grać na Zachodzie i źle na tym nie wyszli. Reszta kończy na Cyprze. Lepiej, żeby Mateusz wyjechał i rywalizował z najlepszymi, żeby za dwa, trzy lata grać na dużo wyższym poziomie. Byli już tacy, którzy latami dominowali Ekstraklasę, a gdy przyszło im zderzyć się z rzeczywistością mocniejszych lig po prostu zaczęli zjeżdżać.
    • maciek72

2.3K
      4.1K
    • 14.06.2011 o 00:58
      Post #742955 14.06.2011 00:58
    koziołek Napisał(a): ------------------------------------------------------- > CracoviaNH Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > PS.największa szmata to ten jego agent Rafał > > Żurowski - za wszelką cenę chce zarobić, w > > dupi...e ma interesy zawodnika czy klubu - > liczy > > się tylko szybki zarobek... > > Panowie co takiego menedżera obchodzą kluby? Czy > ty jak masz okazję zarobić duże pieniądze to > nie zrobisz wszystkiego by tak było? Przecież za > rok jak już ktoś pisał taki menedżer dużej > prowizji nie dostanie bo Klich mógłby odejść > za mniejszą kasę. I co go obchodzi kariera? Jak > ty (lub ktokolwiek inny) robi coś, czasem na > odwal się to liczy się z tym jakie będą > konsekwencje? Nie bardzo skoro w Polsce asfalt w > nocy się ściąga byle zarobić...Tacy > jesteśmy. > > Druga sprawa to samo podejście Klicha. Typowo > polskie, nie krytykuję go bo 99% z Nas zrobiłaby > to samo bo "zarobię w cholerę więcej". Aspekt > piłkarski miałby mniejsze znaczenie a myśli > zapewne, że zrobię wszystko by się udało a jak > nie to kasa jest a w Polsce? Ani to ani to. A kto > wie czy za rok będzie taki dobry? akurat Cracovianh ma dużo racji, menadżer piłkarza powinien reprezentować interesy piłkarza a zazwyczaj reprezentuje swoje, wytransferowanie Klicha do Wolsfburga to według mnie wielki hamulec dla Mateusza ale menago nie dość, że weźmie prowizję to jeszcze się będzie lansował jak to nic nie znaczącego grajka wypchnął za fajną kasę do budesligi - już się wypowiada w tym tonie. Z drugiej strony to głupota piłkarzy, że dają się tak omamić. Nie wiem Koziołek kogo masz na myśli pisząc większość z nas ale jeżeli ogół społeczeństwa to pisząc 99% jesteś w grubym błędzie - naprawdę jest znacznie więcej ludzi niż 1 % którzy potrafią pomyśleć trochę dalej w przyszłość niż na to tylko co będzie za chwilę.
    • mknacylopez

6.1K
      0
    • 14.06.2011 o 01:06
      Post #742958 14.06.2011 01:06
    No Hajto to miał 25 jak wyjeżdżał, czyli tyle samo, co Jeleń ;)
    • DSS

4.4K
      1K
    • 14.06.2011 o 01:10
      Post #742962 14.06.2011 01:10
    mknacylopez Napisał(a): ------------------------------------------------------- > No Hajto to miał 25 jak wyjeżdżał, czyli tyle > samo, co Jeleń ;) Mój błąd, Wałdoch za to wyjechał młodszy ;) edit: albo i nie...:)... mknący...depczesz moją teorie :) edit2: ale mam, Koźmiński też wyjechał jako szczawik, Świerczewski również... mniejsza o to :) Co miałem na myśli jest oczywiste.
    • mknacylopez

6.1K
      0
    • 14.06.2011 o 01:21
      Post #742964 14.06.2011 01:21
    Twoja teoria jest prawidlowa:) W polskiej lidze można zagrać max 2 pełne sezony, później się już gnije i nabiera złych nawyków.
    • Agnan

4.4K
      96
    • 14.06.2011 o 01:30
      Post #742967 14.06.2011 01:30
    rex Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Agnan, ale właśnie to jest cecha piłkarzy z > charakterem, że pomimo tego, że są kupowani > jako zmiennicy, mają ambicje aby stać się > piłkarzem pierwszego składu lub by się o tą > pierwszą drużynę "bić". > Oczywiście. Ale jeśli on w tej chwili ma być kupiony jako zmiennik, to może wyjsć na tym jak Zabłocki na mydle...
    • garry

4.8K
      1.1K
    • 14.06.2011 o 01:50
      Post #742970 14.06.2011 01:50
    DSS Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Wydaje mi się, a to przeczucie graniczy niemal z > pewnością, że dużo lepiej wychodzą na > wyjazdach do mocniejszych lig Ci, którzy > decydują się na to za młodu... ściślej, nie > czekając aż ekstraklasa wejdzie im w nogi i w > głowy. DSS Decision Support Systems ;) Klich jeżeli teraz nie poradzi sobie w mocnej lidze zachodniej, to w kolejnych latach tym bardziej. U nas jest takie przeświadczenie, że na zachód zawodnik powinien wyjechać dopiero wtedy, jeżeli w kraju coś osiągnie. Wtedy będzie miał jakieś tam nazwisko i w lidze zachodniej zapewni sobie miejsce w pierwszej "11". Nic mylnego.
    • wojtek.pasiak

80
      0
    • 14.06.2011 o 03:51
      Post #742977 14.06.2011 03:51
    Trzeba mu życzyć jak najlepiej, a jeśli chodzi o pożytek dla Cracovii, to może jest jakaś umowa, że dostaniemy procent z następnych transferów Klicha, wie ktoś coś o tym?
    • piotrek67

8.7K
      5.6K
    • 14.06.2011 o 06:22
      Post #742982 14.06.2011 06:22
    Mateusz Klich na pewno odchodzi z Cracovii Jacek Żukowski - G.K. Mateusz Klich nie zagra już w Cracovii - to przesądzone! Krakowski klub jest w trakcie negocjacji transferowych z zachodnim zespołem. Póki strony nie złożyły podpisów na dokumentach, nikt nie chce ujawnić nazwy nowego klubu Klicha. W nieoficjalnych rozmowach krąży jednak wersja, że to VfL Wolfsburg, który w ostatnim sezonie Bundesligi zajął 15. miejsce. - Nie mogę potwierdzić tego, że chodzi o ten klub - mówi menedżer zawodnika Rafał Żurowski. - Mam oferty z Francji, Włoch i Niemiec, ale rzeczywiście jesteśmy bardzo blisko porozumienia z jednym z klubów z tego ostatnego kraju. By mógł on być możliwy, muszą się przede wszystkim dogadać strony, czyli potencjalny nabywca Klicha i Cracovia. - Jeśli kluby porozumieją się, zawodnik będzie musiał przejść jeszcze testy medyczne - mówi menedżer. - Mogę powiedzieć, że jesteśmy w połowie drogi. O wiele dalej idzie prezes Cracovii Janusz Filipiak. - Jesteśmy już po ustnych ustaleniach - mówi Janusz Filipiak. - Klub akceptuje zaproponowane warunki. - Kiedy można spodziewać się transferu? Nie wiem, to już zależy tylko i wyłącznie od wydolności faksów. Cracovia nie miała zamiaru stawać na drodze do kariery młodego zawodnika, który wczoraj skończył 21 lat. - Jeśli piłkarz chce odejść, to nie robimy problemów - mówi sternik "Pasów". - Mateusz sygnalizował nam już wcześniej taką chęć. Dobrze, że pomógł zespołowi się utrzymać. Teraz chce robić karierę na Zachodzie, więc powtarzam, że nie będziemy robić przeszkód. Czekamy teraz tylko i wyłącznie na to, by zmaterializowały się obietnice klubu, który chce go pozyskać. Klich przebywa na wakacjach i czeka już tylko na to, by mógł przejść testy medyczne w nowym miejscu pracy. "Pasy" zatem tracą, a kto może zasilić drużynę z ul. Kałuży? - Zapewniam, że będą transfery - mówi Janusz Filipiak. - Będą przyjeżdżać zawodnicy, chcemy też rozwiązać kontrakty z kilkoma zawodnikami, będziemy musieli trochę "wyczyścić" szatnię. Z drużyną może wkrótce trenować Jerzy Dudek - przyjaciel dyrektora sportowego Cracovii Tomasza Rząsy. W każdym razie były bramkarz Realu Madryt nie wyklucza takiej możliwości, choć jeszcze nie zdecydował się, gdzie będzie się sposobił do nowego sezonu - decyzję uzależnia od wyboru, jakiego dokona rodzina. Jednak na transfer do "Pasów"nie ma co liczyć. Wracając do Klicha, to jeśli nie będzie żadnych formalnych przeszkód, zawodnik ma podpisać 3-letnią umowę. Jego nowy pracodawca musi przelać na konto krakowskiego klubu około 1,5 mln euro. To dobra cena za zawodnika, który zagrał w ekstraklasie 56 meczów, strzelił w niej pięć goli, a w reprezentacji zaliczył ledwie kilkuminutowy epizod w ostatnim towarzyskim meczu z Argentyną. Jeśli nowym klubem Klicha będzie Wolfsburg, to piłkarza trafi do drużyny słynącego z ostrego reżimu trenera Felixa Magatha, a jego partnerami będą m.in. Brazylijczycy Grafite czy Diego. W takim towarzystwie można się oczywiście wiele nauczyć, ale być też skazanym na ławkę rezerwowych i ciężką walkę o swoje.
    • helmut

1K
      7
    • 14.06.2011 o 08:48
      Post #742986 14.06.2011 08:48
    Dla znajacych jezyk niemiecki http://www.waz-online.de/Wolfsburg/WAZ-Sport/VfL-Wolfsburg/VfL-Pole-Klich-vor-Wechsel-Frankfurts-Russ-angefragt
    • mcz_

3.2K
      2.9K
    • 14.06.2011 o 10:19
      Post #742991 14.06.2011 10:19
    "Mam oferty z Francji, Włoch i Niemiec" - mnie się widzi, że najlepsza dla Mateusza była by liga francuska
    • jjaro

197
      0
    • 14.06.2011 o 10:27
      Post #742993 14.06.2011 10:27
    "Eksperci odradzają Klichowi transfer do VfL Wolfsburg Poniedziałek nie przyniósł decydujących rozstrzygnięć w sprawie transferu piłkarza Cracovii Mateusza Klicha do VfL Wolfsburg. 21-latek przechodził wczoraj w Niemczech testy medyczne. Klich, który chętnie rozmawia z mediami, wczoraj nie odbierał telefonu. Z kolei Rafał Żurowski z reprezentującej go agencji Sport Trade Center przyznał, że sprawa nie nabrała tempa, ale rozstrzygnięcia należy się spodziewać raczej szybciej niż później. Piłkarskie środowisko nie jest jednomyślne w ocenie tego transferu. - Ja bym jechał - mówi Marek Koźmiński, który sam w wieku 21 lat przeniósł się z Hutnika Kraków do Udinese Calcio. - Mówiąc o wyjeździe młodych zawodników do mocniejszej ligi, nie można generalizować i wrzucać wszystkich do jednego worka, ale w przypadku Klicha jestem na "tak" - dodaje. Z kolei Marek Citko jest sceptycznie nastawiony do tego ruchu: - Jeśli to faktycznie ma być Wolfsburg, to jest za wcześnie. Tu ma najlepsze środowisko do rozwoju i stąd ma bliżej do reprezentacji. Jeśli w ciągu pół roku udałoby mu się wskoczyć do kadry na dobre, to wyjechałby tak, jak Robert Lewandowski - jako ukształtowany piłkarz. A tak to obawiam się, że będą go traktować z przymrużeniem oka. Wcielający się dziś w rolę agenta Citko uważa, że dla Klicha lepiej byłoby, gdyby jeszcze w Polsce potwierdził formę z wiosny: - Powinien powtórzyć taką rundę i być prawdziwym liderem drużyny. W Cracovii na pewno też zarabia pieniądze, które go satysfakcjonują, a jest za młody, by "uciekać". Miał fajną rundę, ale jeśli by to potwierdził, nabrałby pewności siebie i jako reprezentant kraju pojechałby od razu do "grania". Podobne zdanie ma Cezary Kucharski, który minionego lata "umieścił" Roberta Lewandowskiego w Borussii Dortmund: - To jest bardzo ciekawy zawodnik i rozwija się, ale - ja oczywiście nie przekreślam jego szans - ten wyjazd jest ryzykowny, bo myślę, że nie może liczyć na grę w pierwszym składzie. To wyjazd z dobrą perspektywą, ale jeśli on myśli o grze już w tym sezonie i występie na Euro 2012, zamyka sobie drogę do reprezentacji. Trenerem "Wilków" jest charyzmatyczny Felix Magath, który nie bez powodu ma przydomek "Kat". Słynie bowiem z bardzo ciężkich treningów i twardej ręki w prowadzeniu zespołu. - Często oglądałem Klicha na stadionie Cracovii. Ostatnio miał prawdziwe "wejście smoka", poczynił postępy. Ma rezerwy w sferze fizycznej i musi zrobić też krok do przodu pod względem mentalnym. W piłkę umie grać i to nie ulega wątpliwości, ale futbol nie polega tylko na "graniu w piłkę". W Niemczech może dostać szlifu mentalnego, który jest mu potrzebny - twierdzi Koźmiński. Opinię tę podziela Kucharski: - Bundesliga będzie dobra z tego względu, że nauczy się ciężkiej pracy i konsekwencji, a z tym do niego były pewne pretensje. To będzie świetna szkoła. Zbigniew Boniek mówi, że nie zna Klicha tak dobrze, by podjąć się oceny tego ruchu, ale ma ogólną radę dla młodych piłkarzy: - Młodzi chcą grać wśród najlepszych i chcą zarabiać jak najwięcej. Podpisują kontrakty, a później nie grają i uważają się za pokrzywdzonego. W piłce trzeba robić krok za krokiem, a nie próbować pokonać pięciu schodów naraz, bo można się potknąć." źródło :[url=http://www.dziennik.krakow.pl/pl/sport/pilka-nozna/1150521-eksperci-odradzaja-klichowi-transfer-do-vfl-wolfsburg.html]Dziennik Polski[/url]
    • leszeczek

24K
      28.4K
    • 14.06.2011 o 10:48
      Post #742996 14.06.2011 10:48
    DSS Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Wydaje mi się, a to przeczucie graniczy niemal z > pewnością, że dużo lepiej wychodzą na > wyjazdach do mocniejszych lig Ci, którzy > decydują się na to za młodu... ściślej, nie > czekając aż ekstraklasa wejdzie im w nogi i w > głowy. Przykładów jest wiele, pierwsze z > brzegu: Radomski, Rząsa, Hajto, Żewłakow, > Krzynówek i co najmniej kilka innych. Ze > świeższych: Błaszczykowski, Piszczek, Majewski, > Szczęsny, Fabiański, szanse na zaistnienie ma > Grosicki i Lewandowski. Wyjątki takie jak Jeleń > i Wasilewski potwierdzają regułę. Smolarek, > Podolski, Klose w ogóle uczyli się grać na > Zachodzie i źle na tym nie wyszli. Reszta kończy > na Cyprze. Lepiej, żeby Mateusz wyjechał i > rywalizował z najlepszymi, żeby za dwa, trzy > lata grać na dużo wyższym poziomie. Byli już > tacy, którzy latami dominowali Ekstraklasę, a > gdy przyszło im zderzyć się z rzeczywistością > mocniejszych lig po prostu zaczęli zjeżdżać. Mila jak wyjeżdżał miał nie całe 23 lata i wrócił z podkulonym ogonem. Wszystko zależy od psychiki, bo grajek z niego nie najgorszy.
    • ArbuzKSC

519
      10
    • 14.06.2011 o 10:56
      Post #742998 14.06.2011 10:56
    Nie ma złotej recepty na sukces, ale jeśli tylko się przyłoży do pracy, to czuję, że będzie z niego bardzo dobry pomocnik klasy międzynarodowej

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)

Goście (1)
    • Główna
    • Działy i kategorie