Big mouth strikes again Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Yaguarundi Napisał(a):
> Hutnik Krakow" "mieszka" w tym "mieszkaniu" na
> takich samych zasadach jak my... to dlaczego mamy
> im placic a nie miastu? Nie qmam tego.
>
> Hutnik dzierazwi miejski obiekt czyli ma tytuł
> prawny do dysponowania nim w kresie takim, jak go
> okresla umowa. Moze wiec nam podnająć obiekt - w
> zadnym wypadku to nie jest "na takich samych
> zasadach". Jak MKS zacznie zarzadzac K1 to tez
> uwazasz, ze ewentualni miejscy podnajemcy powinni
> placic kase "do miasta" a nie do MKSu?
Czyli jeśli ichniejsze SSA upadnie (a wszystko na to wskazuje, długów mają tyle że nara /za dzierżawe również, grają za darmo/) i my zostaniemy jedynymi dzierżawcami, to zakładając że się odrodzą będą płacić nam a nie my im? :) Ja się pogubiłem intelektualnie, trza pić więcej.
-
-
I my i "oni" w gościnie u Hutników?
rzeka tez tam ma grać weźmy to pod uwagę , ale nie o to chodzi wczoraj wieczorem na tv. Kraków był program Hutnik jednak najprawdopodobniej nie przystąpi do rundy wiosennej ciekawe więc komu w tym wypadku przyjdzie płacić .
Zarządowi Infrastruktury Sportowej.
Nie wiem w ogóle, po kiego grzyba te rozkminy, komu trzeba będzie płacić? Jak trzeba będzie płacić, to się chętny do wzięcia kasy na pewno znajdzie.
Znalazl sie - jestem.....
Przemas78 Napisał(a):
> wczoraj wieczorem na tv. Kraków był program Hutnik jednak najprawdopodobniej nie przystąpi do rundy wiosennej ciekawe więc komu w tym wypadku przyjdzie płacić .
To, że nie przystąpią do rundy nie znaczy, że się klub/zarząd rozwiąże. Sekcji piłki nożnej może nawet nie być, ale chętni do inkasowania kasy za wynajem obiektu zawsze się znajdą
Gazeta Wyborcza Kraków napisał:
[b]Nikt nie daje gwarancji, że Hutnik będzie gotowy[/b]
Cracovia i Wisła rundę wiosenną mogą zacząć w Sosnowcu. Miasta nie stać na dodatkowe wydatki,a modernizację stadionu Hutnika komplikują mrozy. W tej sytuacji sprawa powrotu ekstraklasy na Suche Stawu dla PZPN-u zupełnie nie istnieje
Jesienią Cracovia i Wisła dojeżdżały do Sosnowca 75 km. Niewykluczone, że ten sam scenariusz czeka ich na początku rundy wiosennej, bo modernizację stadionu Hutnika komplikują niskie temperatury. - Nikt nie może dać gwarancji, że wszystko uda się skończyć na czas. Zimą zdarzają się różne rzeczy i pewnie dlatego o tej porze roku ludzie raczej nie kładą trawników - przyznaje Marek Wypychowski, prezes Zielonej Architektury.
Miasto liczy na ocieplenie
To właśnie ta firma zajmuje się murawą na Suchych Stawach. Do tej pory ułożyła m.in. system podgrzewania i nawadniania, a za około 10 dni rozpocznie układanie murawy. Tyle że te prace najlepiej wykonywać w dodatnich temperaturach, a o trzy dni bez mrozów w lutym będzie trudno. - Przy minus 15 czy 20 stopniach żadna praca nie powinna być wykonywana, ale przy zwiększonych nakładach finansowych jest to do zrobienia - zapewnia Wypychowski.
Praca w mrozie łączyłaby się z większymi wydatkami ze strony miasta, które płaci za modernizację, ale na ten temat strony jeszcze nawet nie rozmawiały. Wszystko dlatego, że budżet Krakowa jest bardzo napięty i wydaje się nierealne, by udało się znaleźć dodatkowe pieniądze. - Przede wszystkim liczymy, że przyjdzie ocieplenie i uda się wykonać niezbędne prace. Jeśli nie, to nie można wykluczyć, że kluby dwa pierwsze mecze zagrają poza Krakowem. Wiemy, że taki wariant awaryjny biorą pod uwagę - zaznacza Jerzy Sasorski, rzecznik Zarządu Infrastruktury Sportowej w Krakowie.
Cracovia i Wisła obawiają się, że w razie opóźnień zostaną bez stadionu, więc nie wypowiedziały umowy dzierżawy obiektu w Sosnowcu. Z tego powodu nie mogą też wysłać do Polskiego Związku Piłki Nożnej wniosku o zmianę miejsca rozgrywania meczów, a to oznacza, że dla centrali sprawa nie istnieje. - W Krakowie wszyscy mogą mówić, że jest wola gry na Hutniku, ale dla nas to nic nie znaczy. Liczą się tylko dokumenty! - podkreśla jeden z działaczy.
Kluby zwrócą się do PZPN-u dopiero wtedy, gdy prace na Hutniku zostaną zakończone. Na decyzję będą musiały jednak czekać, bo procedura licencyjna może potrwać kilka, a nawet kilkanaście dni. - Im szybciej wpłynie do nas wniosek, tym lepiej. Gdy modernizacja się zakończy i sprawa zostanie zgłoszona do Komisji Licencyjnej, to nasz wysłannik zjawi się na obiekcie, by sprawdzić, czy stadion spełnia wymagania. Następnie musi zostać sporządzony raport z wizytacji, a później zbierze się komisja, która podejmie decyzje - wyjaśnia Agnieszka Olejkowska, rzeczniczka prasowa PZPN-u.
Został dwa tygodnie, ale...
Według nieoficjalnych informacji ostatnia Komisja Licencyjna zbiera się 16 lutego. Jeśli wtedy stadion Hutnika nie będzie gotowy, to Cracovia (pierwszy mecz wiosną gra u siebie) będzie musiała korzystać z gościny Sosnowca. W PZPN-ie zapewniają jednak, że jeśli nagromadzi się kilka spraw, to KL może zebrać się także po tym terminie.
Runda wiosenna startuje 26 lutego.
Źródło: [url=http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,35800,7522226,Nikt_nie_daje_gwarancji__ze_Hutnik_bedzie_gotowy.html]Gazeta Wyborcza Kraków[/url]
Przełożyć pierwszy mecz i problem rozwiązany cwelka przełożyła mecz o puchar to my nie możemy!!!TYLKO PASY!!!
Od jutra do soboty ma być temperatura lekko powyżej zera. To są 3 dni (!)
Niech Zielona Architektura i Zarząd Infrastruktury Sportowej ruszą swoje dupy i zaczną robić to, do czego zobowiązały się w umowie. Bo ja nie przypominam sobie zapisu w tejże umowie a żeby w zimie musiało być lato - w innym wypadku nie dadzą rady ułożyć murawy. Pewnie chcą wyszarpać większe pieniądze i stad ten lament. Jak nie zdążą z tą murawą na nasz mecz z Legią to trzeba zerwać z nimi ten kontrakt i przeboleć jeszcze 2 miechy grę w Sosnowcu a w kwietniu zagrać normalnie w Hucie aż do końca października.
U nas nowy stadion robią przy -20 od rana do wieczora a u nich się nie da ułożyć trawnika przy 0 stopniach...
Ale się zdenerwowałem...
Jak i wczoraj tak i dziś jest na plusie także spokojnie bądźmy cierpliwi ja jestem dobrej myśli :)
Temperatura na plusie -ale czy to juz jest ta "faza" by klasc trawe ? Bo jezeli nie jest powierzchnia przygotowana to nic z tego...
CracoviaNH Napisał(a):
> U nas nowy stadion robią przy -20 od rana do
> wieczora a u nich się nie da ułożyć trawnika
> przy 0 stopniach...
Nie mozna powiedzieć, że nic nie robią. Nawet w niedzielę pracują, przynajmniej tak było w ostatnią niedzielę.
Ogrzewanie pod murawę położone jest na całej płycie boiska. Czy w takich warunkach pogodowych można kłaść murawę? Chyba nie za bardzo.
mcz_ Napisał(a):
> Gazeta Wyborcza Kraków napisał:
(...) Do tej pory ułożyła m.in.
> system podgrzewania i nawadniania, [b]a za około 10
> dni rozpocznie układanie murawy[/b]. Tyle że te
> prace najlepiej wykonywać w dodatnich
> temperaturach, a o trzy dni bez mrozów w lutym
> będzie trudno. - Przy minus 15 czy 20 stopniach
> żadna praca nie powinna być wykonywana, ale przy
> zwiększonych nakładach finansowych jest to do
> zrobienia - zapewnia Wypychowski.
(...)
> Źródło: Gazeta Wyborcza Kraków
Zwróćcie uwagę na to.
Jeżeli jest problem z temperaturą to niech ustawiają namiot i urządzenia grzewcze. Muszą zdążyć, bo inaczej zepsują Nam ciekawy meczowy weekend (w piątek My z cwelami a w sobotę Polonia- Lech)!
mcz_ Napisał(a):
> Gazeta Wyborcza Kraków napisał:
>
> Nikt nie daje gwarancji, że Hutnik będzie
> gotowy
>
> Cracovia i Wisła rundę wiosenną mogą zacząć
> w Sosnowcu. Miasta nie stać na dodatkowe
> wydatki,a modernizację stadionu Hutnika
> komplikują mrozy...........
>
> Praca w mrozie łączyłaby się z większymi
> wydatkami ze strony miasta, które płaci za
> modernizację, ale na ten temat strony jeszcze
> nawet nie rozmawiały. Wszystko dlatego, że
> budżet Krakowa jest bardzo napięty i wydaje się
> nierealne, by udało się znaleźć dodatkowe
> pieniądze. ..........
I jestesmy w punkcie wyjscia..........Prosze bardzo - tu przedstawiam Ci cytat - dlaczego nie moga.
wrzo.ksc Napisał(a):
> mcz_ Napisał(a):
> --------------------------------------------------
> -----
> > Pamiętacie kilka lat temu mecz rzeki z Lazio?
> > Pierwotnie go odwołali bo murawa była
> > zamrożona. Postawili na płycie jakieś namioty
> i
> > tłoczyli do nich gorące powietrze. Może by
> tak
> > na Suchych Stawach? :D
>
>
> Niestety z tego co pamiętam kosztowało ich to
> grubo hajsu (znaczy że ich to stety jak
> najbardziej :D ale niestety tutaj miasto takiej
> kasy nie wyłoży :/ )
Zresztą już o tym tu było.
Pytanie co warunkuje rozkładanie trawy - pewnie chodzi o rozwijanie z rolki, czyli przy mrozie się nie da bo nie będzie "elastyczna".
Dodatkowe koszty to pewnie zapewnienie choćby miejscowego ogrzewania poprzez np. ruchomy ogrzewany namiot, w którym poruszała by się rozwijająca murawę maszyna + oczywiście wcześniejsze przechowanie rolek w dodatniej temperaturze.
Po rozwinięciu trawa już może mieć warunki do zakorzenienia dzięki podgrzewaniu murawy.
Wniosek - przy dobrych chęciach wykonawcy i umiarkowanych mrozach wydaje się to do zrobienia. Gorzej gdyby wróciły temperatury poniżej -10 stC.
Instalacja gotowa i zasypana ziemiá,teraz tylko rozlozyc murawe..
http://www.magazynpilkarski.pl/pilka-nozna/72178-stadion-hutnika-rosnie-w-oczach.html
[img]http://www.efakt.pl/m/Repozytorium.Obiekt.aspx/-650/-550/faktonline/634009141681756964.jpg[/img]
Temperatura na poziomie 0, -1 , -2 nie powinna być wielką przeszkodą w ułożeniu murawy - chodzi tylko o to by wykonać to stosunkowo szybko i np. ze wspomaganiem jakiś prowizorycznych dmuchaw.
Dla chcącego nic trudnego ( ! )
ale i tak rzeczywistość zweryfikuje nasze oczekiwania...
Byłem wczoraj obczaić co i jak na żywo i doznałem szoku, SS wygląda jak więzienie o zaostrzonym rygorze (co by nie powiedzieć że jak obóz koncentracyjny). Wszędzie kamery, WSZĘDZIE. Na samych kołowrotkach po dwie "kuliste" co chwila słup z 3 kamerami, dwoma stacjonarnymi, jedną obrotową, tyle kamer to nie widziałem nigdy na żadnym stadionie, a byłem już na kilkuset. Wszystkie drogi z kas na korone stadionu ogrodzone. Taka jedna wielka klatka z tysiącem kamer (może niektóre to "fake"? Kto by był w stanie to wszystko ogarnąć na monitoringu?)
Jedno mnie zastanawia, dlaczego tylko DWA kołowrotki, jak sie Nas tam zwali kilka tysięcy (albo "ich" ) to trzeba będzie jechać chyba dzień wcześniej i ustawić się w kolejce. Ogólnie zapierdzielają nieźle, widać że chcą zdążyć za wszelką cene. Wydaje mi się że będzie dobrze.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)