Powrót
Powrót do działu

Cracovia - Forum kibiców Cracovii

• Regulamin
    • Regulamin
    • Z HISTORII CRACOVII - PROSZĘ O POMOC ! ! !

• Piłka nożna
    • Rozpoczęto 26.03.2008 o 21:43
      Ostatnia aktywność 26.08.2009 o 11:04
      6420 wyświetleń
    • rapcio14

3
      0
    • 02.04.2008 o 04:27
      Post #418145 02.04.2008 04:27
    Dzięki serdeczne! wklejam priva, którego dostałem od "Agnan-a" i moją odpowiedź. Mam wrażenie, że temat zainteresował więcej osób. Agnan Napisał(a): ------------------------------------------------------- W wydawnictwie jubileuszowym "6o lat SKS Cracovia" jest fotografia drużyny z Romanem Pollakiem - ale twarz jest tam bardzo słabo widoczna. Kilka razy wspomniany jest bramkarz Piotr Pollak w znakomitej książce Marka Pampucha "Pany 1906-2006" wydanej z okazji 100-lecia. W innych wydawnictwach na razie nie miałem czasu sprawdzić i zapewne w ciągu kilku najbliższych dni nie dam rady. Jeśli chodiz natomiast o studia Pollaka na UJ, to dość dobrze zachowane jest archwium UJ z tamtych czasów (kiedyś coś tam sprawdzałem i byłem zaskoczony obfitością materiału) - i tam na jego temat może coś być. Dostęp tam jest dla każdego, ale trzeba przyjśc osobioście, bo to jest długie grzebanie w archiwach. Nie pozwalają grzebać w zboiorach, trzeba przejrzeć katalogi, zamówić pozycje - wynoszą od ręki, ale trzeba trochę poczekać. Pozdrawiam. ----------------------------------------------------------------- Witam ! ! Dzięki za poszukiwania. Trochę trudno rozpoznać twarz Romana Pollaka na tych zdjęciach. Rzeczywiście Roman Pollak był bramkarzem, dlatego myślę, że z tym Piotrem Pollakiem, to może być pomyłka...?
    • FortArt

4.6K
      5
    • 02.04.2008 o 18:46
      Post #418260 02.04.2008 18:46
    klaros Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Aleś im musiał się naprzykrzyć Fort Art Trudno powiedzieć co ich tak zdenerwowało. Grzecznie odpowiadałem nie wdawałem sie w dyskusję tylko odsyłałem do odpowiednich stron na WikiPasach (Żydzi, Ogniwo). Chyba nie spodobało im się to jak ich odesłałem do skanów pokazujących kto jest najstarszy w mieście. ;)
    • FortArt

4.6K
      5
    • 02.04.2008 o 19:06
      Post #418266 02.04.2008 19:06
    rapcio14 Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Trochę trudno mi rozpoznać twarz Romana Pollaka > na tych zdjęciach, choć sam dysponuję kilkoma. > Niestety, pochodzą w większości z okresu kiedy > jest już dużo starszy...(ale nie do końca > dowierzam tym zdjęciom, Pollak był szczupłym i > niskim blondynem a ci piłkarze wskazywani jako > domniemani "Pollakowie" to wysocy bruneci) Znam > jednak szczęśliwie jednego ucznia Profesora > Pollaka, więc z myślę, że z ostatecznym > rozpoznaniem nie będzie problemu! > Dzięki za bibliografię do wydawnictw, z > pewnością tam zajrzę! > > Rzeczywiście Roman Pollak był bramkarzem, > dlatego mniemam, że z tym Piotrem Pollakiem, to > może być pomyłka...(Prawdą jest, że Roman > Pollak miał jeszcze dwóch stryjecznych > braci(Józefa i Michała), ale żaden z nich nie > grał w Cracovii Nie całkiem zrozumiałeś. Inni Pollakowie nie są "domniemani". Piotr Pollak ur. 1984 w Krakowie, zm. 1918 w Tarnowie, uczeń II Gimnazjum św Jacka. Bramkarz i prawy obrońca Mieczysław Pollak ur. 1889 w Krakowie, zm. 1923 w Łomży, uczeń III Gimnazjum im. Sobieskiego. Prawy pomocnik. Jeśli zatem dopuszczaliśmy (czas przeszły) jakaś pomyłkę to w druga stronę - czy ten Twój bramkarz R.Pollak istniał. Wszak i J.Kukulski myli ich parę razy. R.Polak, jeśli to on, występuje tylko na jednym zdjęciu. Nie bardzo wiem czemu uważasz, że osoba tam widoczna jest brunetem - wszak włosy zasłonięte ma czapką. Co do wzrostu to nie zapomnij, ze większość osób na tym zdjęciu to studenci (czyli uczniowie gimnazjum lub szkół realnych), a Twój (znów nasz ;) ) Pollak był akademikiem (czyli żakiem UJ) zatem był od nich starszy. Książki, o których mówiliśmy ("Pierwsze mecze, pierwsze bramki" oraz monografie 60- i 80-lecia) są opisane tu: http://www.wikipasy.pl/Ksi%C4%85%C5%BCki_o_Cracovii Bez problemu dostaniesz je w Bibliotece Jagiellońskiej lub na Allegro. To co w tej całej historii zdumiewa to pomyłka Janusza Kukulskiego. [i]"Nie znalazłem żadnych informacji o R.Pollaku pisze"[/i] w 1986 podczas gdy R.Pollak jako założyciel klubu jest w komitecie honorowym jubileuszu 60-lecia i informacja o tym znajduje się w książce z 1966, której Kukulski jest współautorem! Najwyraźniej najciemniej pod latarnią. PS. Czekamy na efekty poszukiwań w archiwum UJ. Napisz koniecznie!
    • Agnan

4.4K
      96
    • 02.04.2008 o 19:15
      Post #418269 02.04.2008 19:15
    FortArt Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Trudno powiedzieć co ich tak zdenerwowało. > Grzecznie odpowiadałem nie wdawałem sie w > dyskusję No jak to co? Właśnie to że odpowiadałeś grzecznie.... :)
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 04.04.2008 o 01:08
      Post #418707 04.04.2008 01:08
    FA Oni sie bali tego co mógłbyś wkleić;) Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921 Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
    274 dni później
    • FortArt

4.6K
      5
    • 03.01.2009 o 15:18
      Post #481240 03.01.2009 15:18
    Wspomnienia Lustgartena z 1935. [quote]- Może nam p. doktór powie coś o składzie drużyn tego pierwszego meczu? - W bramce Cracovii grał Roman Pollak, obecnie profesor Uniwersytetu Poznańskiego. http://buwcd.buw.uw.edu.pl/e_zbiory/ckcp/p_sportowy/1935/numer041/imagepages/image3.htm [/quote]
    • helmut

1K
      7
    • 03.01.2009 o 18:02
      Post #481248 03.01.2009 18:02
    Geopijatyk-Fan Oderki Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Potraktowałem ten wątek jako wątek w którm > można zadawać pytania o historię Cracovii. > Niech mi ktoś da wiarygodną i wyczerpującą > odpowiedź na pytanie, które mnie od dłuższego > czasu nurtuje. Dlaczego Cracovia nagle, jakby ją > ktoś walnął pięścią na górze schodów > biegnących w dół, stoczyła się na początq > lat 1970-tych z 1 do 4 ligi. Tylko proszę bez > ogólników typu "bo Cracovia walczyła z > Komuną". W chwili gdy Cracovia zaczęła się > staczać Komuna już istniała już ćwierć wieq, > a w najgorszych czasach stalinowskich i nieco > lepszych gomółkowskich Cracovia walczyła w 1 i > 2 lidze. > > Kołysanka - krótka piosenka śpiewana a cappella > używana w celu usypiania dzieci. Zwykle > występuje w metrum 6/8, co daje wrażenie > kołysania. Zakończona łagodnym diminuendo > połączonym z ritardando. Geopijatyk zadal bardzo dobre pytanie, ja tez zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze Cracovia tak nagle spadla na samo dno. I mam wrazenie, ze ciagle zwalanie winy na komune troche jest naciagane, szczegolnie, ze pod koniec lat 40. i na poczatku lat 50. gdy stalinizm szalal w najlepsze, Pasy byly czolowa druzyna w Polsce. Poczatek lat 70. to juz inna bajka, trudno mi uwierzyc ze owczesne rzady byly tak nardzo nastawione na zniszczenie klubu. Nawiasem mowiac, jak to bylo z Cyrankiewiczem? Kibicowal Cracovii czy nie?
    • Biedron

797
      12
    • 03.01.2009 o 18:16
      Post #481249 03.01.2009 18:16
    sądzę, że ich nie może interesować Historia ich towarzystwa. kto by się chciał babrać w tym szambie? najpierw faszyzm, potem komuna, teraz antysemityzm. ich może interesować jedynie pisanie "historii" od nowa. a do tego skany źródeł nie są potrzebne - raczej wręcz przeciwnie... zubereg Napisał(a): ------------------------------------------------------- > FA > Oni sie bali tego co mógłbyś wkleić >
    • farciarz2

4.6K
      10.3K
    • 03.01.2009 o 21:01
      Post #481272 03.01.2009 21:01
    Ze wspomnień Lustgartena zamieszczonych w Przeglądzie Sportowym z dnia 4 maja 1935 roku (które powyżej przytoczył kolega FortArt) wynika, że pierwsze derby Cracovia - Wisła odbyły się już w 1906 roku na jesieni. Wygrała je Cracovia ale Lustgarten nie pamiętał dokładnie wyniku choć wymienił skład drużyny. Z tego samego artykułu można się dowiedzieć , że derby grano również w 1907 roku i że Wisła przez dwa tygodnie była rezerwą Cracovii.
    • zubereg

13.7K
      7.7K
    • 03.01.2009 o 21:41
      Post #481279 03.01.2009 21:41
    farciarz Masz rację Lustgarten mówi o derbach w 1906 do tej pory uwaza sie że pierwszy mecz był remisowy.... W monografi M. Pampucha jest napisane że "Wszystko wskazuje ze Cracovia z Wisła spotykały sie w 1906 roku. Niestety nie zachowaly sie wyniki tych meczów. Prawdopodobnie lepiej wypadła w nich Cracovia, boweim zajęła w turnieju drugie miejsce a Wisła czwarte. Słowa Lustgartena potwierdzaja fakt derbów, szkoda tylko ze bez wyniku:) Wisła-Makkabi 2-1 29-X-1921 Drugie z rzędu przyjacielskie zawody w obecnym sezonie między powyższemi druzynami [...] Przed rozpoczęciem zawodów wręczyła Makkabi Wiśle wspaniale haftowany proporzec, poczem nastąpiło uczczenie dwóch graczy Makkabi.
    • gnattt

949
      2
    • 03.01.2009 o 23:52
      Post #481304 03.01.2009 23:52
    helmut Napisał(a): ------------------------------------------------------- > > Geopijatyk zadal bardzo dobre pytanie, ja tez > zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze Cracovia tak > nagle spadla na samo dno. I mam wrazenie, ze > ciagle zwalanie winy na komune troche jest > naciagane, szczegolnie, ze pod koniec lat 40. i na > poczatku lat 50. gdy stalinizm szalal w najlepsze, > Pasy byly czolowa druzyna w Polsce. Poczatek lat > 70. to juz inna bajka, trudno mi uwierzyc ze > owczesne rzady byly tak nardzo nastawione na > zniszczenie klubu. Nawiasem mowiac, jak to bylo z > Cyrankiewiczem? Kibicowal Cracovii czy nie? > jesli chodzi o Cyrankiewicza to pozwole sobie zacytowac FA z PW: "Nie, nigdy nie był prezesem Cracovii. Józef Cyrankiewicz to żołnierz Września 1939 i więzień Oświęcimia. Po wojnie postać znacznie mniej kryształowa. Został premierem i był nim niemal 20 lat. Słynna jest jego wypowiedź o tym że "ręce wyciągnięte na władze ludową zostaną odcięte". Pamiętaj jednak,że premier wtedy nie rządził - naprawdę władze miał I sekretarz PZPR. Cyrankiewicz jako premier był protektorem Komitetu Honorowego Jubileuszu Cracovii w 1956 i 1966. To funkcja tylko reprezentatywna - znaczy po prostu, ze patronat na jubileuszem Cracovii miał premier Polski. Znanym klubom patronują zawsze wysokie osobistości np w 2006 patronat miał np prezydent L.Kaczyński. Pewnie to niefajnie, że patronat miał ktoś taki jak Cyrankiewicz, ale to naprawde nie jest wina Cracovii, ze ktoś taki był premierem."
    • Geopijatyk-Fan Oderki

8.9K
      556
    • 04.01.2009 o 00:20
      Post #481310 04.01.2009 00:20
    Wisła napisała text "Jak to Cracovia z komuną walczyła". Tam pisze o Cyrankiewiczu zasiadającym w loży honorowej czy coś takiego. Można to sobie przeczytać. Oczywiście trudno mi się wypowiadać na temat prawdziwości tego textu. Zastanawiające jest jedno: Jak był jubileusz Cracovii, to tego samego roq musiał być też jubileusz Wisły. Kto w takim razie patronował Wiśle?
    • depesz

1.3K
      0
    • 04.01.2009 o 02:19
      Post #481323 04.01.2009 02:19
    Sluze uprzejmie, Geosiu. Niestety nie do konca jest tak jak pisze Gnattt, choc przyznaje, ze to by byla zgrabna teoria ;) W roku 1956 sklad Jubileuszowego Komietetu Honorowego 50-lecia ZS Gwardia-Wisla prezentowal sie tak: PRZEWODNICZACY: -Posel Wlodzimierz Reczek (Przewodniczacy Glownego Komitetu Kultury Fizycznej). PREZYDIUM: -Wladyslaw Wicha (Minister Spraw Wewnetrznych), -Edmund Pszczolkowski (Przewodniczacy Komitetu d/s Bezpieczenstwa Publicznego), -Gen. Ryszard Dobieszak (Przewodniczacy Zarzadu Glownego ZS Gwardia), -Witold Sienkiewicz (Zastepca Przewodniczacego Komitetu d/s Bezpieczenstwa Publicznego), -Gen. Juliusz Hibner (Wiceminister Spraw Wewnetrznych), -Stanislaw Brodzinski (Pierwszy Sekretarz KW PZPR w Krakowie), -Jozef Nagorzanski (Przewodniczacy Prezydium WRN w Krakowie), -Stanislaw Pieta (Sekretarz KW PZPR w Krakowie), -Mikolaj Pawlak (Sekretarz KM PZPR w Krakowie), -Posel Tadeusz Mrugacz (Przewodniczacy Prezydium MRN w Krakowie) Jubileuszowy Komitet Honorowy KS Cracovia z 1956 roku prezentowal sie natomiast tak: -PRZEWODNICZACY KOMITETU: -Prezes Rady Ministrow Jozef Cyrankiewicz (b. czlonek KS Cracovia), CZLONKOWIE KOMITETU: -Posel Wiktor Klosiewicz (Przewodniczacy Centralnej Rady Zwiazkow Zawodowych), -Posel Wlodzimierz Rzeczek (Przewodniczacy Glownego Komitetu Kultury Fizycznej), -Stanislaw Brodzinski (Pierwszy Sekretarz KW PZPR w Krakowie), -Jozef Nagorzanski (Przewodniczacy Prezydium WRN w Krakowie), -Wladyslaw Kozub (Przewodniczacy Wojewodzkiej Rady Zwiazkow Zawodowych w Krakowie), -Mikolaj Pawlak (Sekretarz KM PZPR w Krakowie), -Posel Tadeusz Mrugacz (Przewodniczacy Prezydium MRN w Krakowie), -Dr Henryk Czapnicki (Czlonek Prezydium MRN w Krakowie), -Stanislaw Kabat (Przewodniczacy Rady Glownej Zrzeszenia Sportowego "Sparta") -Marian Kadow (Przewodniczacy Wojewodzkiego Komitetu Kultury Fizycznej w Krakowie) Zapisuje wedle tytulatury podawanej w wydawnistwach jubileuszowych. Jak widac pewne nazwiska sie powtarzaja, ale akurat nie nazwisko Cyrankewicza. Natomiast w 1966 roku w Komitecie Honorowym obchodow 60-lecia Cracovii znalezli sie obok dr Stanislawa Szeligowskiego, prof. dr Romana Pollaka czy dr Jozefa Lustgartena (czlonkow-zalozycieli Klubu) takze Prezes KS Hutnik Nowa Huta inz. Bohdan Kolomyjski, Prezes WKS Wawel Krakow plk Marian Berling i plk Mieczyslaw Nowak - Prezes TS Wisla Krakow. Niesadze, aby wnioskowanie o tym, ktory klub byl przez wladze holubiony, a ktory tepiony nalezalo czynic z tego kto zasiadal w Komitecie Honorowym. Byla to funkcja czyto tytularna, natomiast na pewno Cyrankiewiczowi odpowiadalo takie patronowanie, bo lubil on zawsze blyszczec. Mieszkal tez istotnie na Zwierzyncu i o ile sie nie myle faktycznie byl czlonkiem KS Cracovia jeszcze w czasach przedwojennych, kiedy nalezal do PPS-u. Jesli jednak zastanowic sie jaki pozytek ze swoich "protektorow" miala Cracovia, a jaki Wisla, to jednak Cyrankiewicz poza okazywana sympatia nie zamierzal chyba nigdy robic dla nas niczego specjalnego. I chyba nawet tak lepiej :)
    • FortArt

4.6K
      5
    • 04.01.2009 o 17:43
      Post #481400 04.01.2009 17:43
    depesz Napisał(a): ------------------------------------------------------- > Jak widac pewne > nazwiska sie powtarzaja, ale akurat nie nazwisko > Cyrankewicza. Był patronem w paru innych klubach na jubileuszach. Korona w 1970 Zwierzyniecki w 1971 > W roku 1956 sklad Jubileuszowego Komietetu > Honorowego 50-lecia ZS Gwardia-Wisla prezentowal > sie tak: > -Wladyslaw Wicha ([b]Minister Spraw Wewnetrznych[/b]), > -Edmund Pszczolkowski ([b]Przewodniczacy Komitetu d/s > Bezpieczenstwa Publicznego[/b]), W 1955 szef MO i szef bezpieki. W 1966 Moczar. Trzeba być niezłym popaprańcem by w tej sytuacji komuś premierem Cyrankiewiczem wymachiwać.
    • FortArt

4.6K
      5
    • 04.01.2009 o 17:51
      Post #481401 04.01.2009 17:51
    Patroni jubileuszów Cracovii: -> http://www.wikipasy.pl/Patroni_jubileusz%C3%B3w_Cracovii
    • Agnan

4.4K
      96
    • 05.01.2009 o 01:36
      Post #481496 05.01.2009 01:36
    FortArt Napisał(a): ------------------------------------------------------- > depesz Napisał(a): > -------------------------------------------------- > ----- > > Jak widac pewne > > nazwiska sie powtarzaja, ale akurat nie > nazwisko > > Cyrankewicza. > > Był patronem w paru innych klubach na > jubileuszach. > > Korona w 1970 > Zwierzyniecki w 1971 > > > W roku 1956 sklad Jubileuszowego Komietetu > > Honorowego 50-lecia ZS Gwardia-Wisla > prezentowal > > sie tak: > > -Wladyslaw Wicha (Minister Spraw > Wewnetrznych), > > -Edmund Pszczolkowski (Przewodniczacy > Komitetu d/s > > Bezpieczenstwa Publicznego), > > > W 1955 szef MO i szef bezpieki. W 1966 Moczar. > > Trzeba być niezłym popaprańcem by w tej > sytuacji komuś premierem Cyrankiewiczem > wymachiwać. > > Ano, trzeba... Ale oni wstydu nie mają...
    • Agnan

4.4K
      96
    • 05.01.2009 o 01:45
      Post #481497 05.01.2009 01:45
    helmut Napisał(a): ------------------------------------------------------- > ja tez > zastanawiam sie, jak to mozliwe, ze Cracovia tak > nagle spadla na samo dno. I mam wrazenie, ze > ciagle zwalanie winy na komune troche jest > naciagane, szczegolnie, ze pod koniec lat 40. i na > poczatku lat 50. gdy stalinizm szalal w najlepsze, > Pasy byly czolowa druzyna w Polsce. To bardzo proste. To nie było tak, że klub z dnia na dzień "stacza się na samo dno"... Na początku stalinizm i komuna nie zwracały baczniejszej uwagi na kluby. Jeszcze nie były one związane z poszczegolnymi resortami... Ba, nawet chciano przecież do resortu milicyjnego wziąć Cracovię (pewnie dlatego że miała większe tradycje, była lepsza i w ogóle) - ale Prezes Żur powiedział "won". No i wtedy przestano Cracovię "lubić"... a fakt, że sąsiadka stała się gwardyjska, dolał oliwy do ognia... To teraz, jak się sponsor wycofa, klub może zostać zlikwidowany. Wtedy to było bardziej amatorskie (porównaj sobie opis meczu o Mistrzostwo 1948 - jakie nagrody dostali) - i owo tępienie i wyniszczanie miał charakter nie jednorazowy - "bum i już" ale takiego spokojnego, powolnego a systemtycznego wyniszczania. Wystarczy popatrzeć jak "szło" różnym sekcjom, nie tylko piłce nożnej, koszykówka jest też dobrym przykładem... No, a potem coraz bardziej rosły w siłę kluby związane z resortami odpowiednimi - a Cracovia była ze spódzielcami związana... Polonia Warszawa też doświadczała przykrości - bo w Warszawie były Gwardia i Legia...
    • helmut

1K
      7
    • 05.01.2009 o 03:32
      Post #481500 05.01.2009 03:32
    OK,ale jakos mam watpliwosci, choc teraz juz to nie bedzie raczej nigdy wyjasnione. A jedna z watpliwosci to chocby fakt, ze w tych latach pewnym organom sie nie odmawialo, bo nie bylo to mozliwe. Resort gwardyjsko-milicyjny sam sobie wybieral kogo ma "sponsorowac" i gdyby sie na Cracovie uparli, to opinia prezesa Zura nie mialaby tutaj nic do rzeczy, po prostu zostalby pozbawiony swej funkcji. A moze sie myle? Moze prezes Zur byl potezniejszy od MO? Naprawde mam wrazenie ze owo wyniszczanie mialo miejsce bardziej z winy samych dzialaczy, niz z winy komuny jako takiej. Choc z drugiej strony, AKS Chorzow, tez tradycje, zostal zniszczony za to ze nazywali sie Germania Konigshutte. Ale tu tez jest problem, bo Ruch czy Naprzod Lipiny tez mialy swe niemieckie nazwy w czasie wojny i tez egzystowaly i po wojnie oba kluby prosperowaly, co prawda Naprzod do czasu tylko. W ogole odchodzac od tematu, smiesznym jest dla mnie dzis oskarzanie Wilimowskiego, Wilhelma Gore i innych Slazakow o wspolprace z Niemcami i o zdrade, ze grali dla okupanta. W ten sposob patrzac, Kazimierz Gorski, Michal Matyas i cala plejada sportowcow ze Lwowa tez byli zdrajcami. Ale to off-topic.
    • klaros

5.5K
      147
    • 05.01.2009 o 08:28
      Post #481504 05.01.2009 08:28
    Helmut, w 1948 to wcale jeszcze nie było takie "że się nie odmawia" wiele rzeczy się jeszcze ważyło i poza tym zwykli ludzie nie mieli świadomości terroru, jaki wokół nich się zaczyna. Dziś to się wydaje dziwne, ale wtedy jednak wiele klubów odmawiało. Poczytaj w necie strony o Polonii Bydgoszcz. Oni też odmówili. Kazano zawodnikom grać albo w Gwardii Bdg albo nigdzie, to i niektórzy wybrali Gwardię a stara polonia zawiesiła działalność. Potem kuriozalnie ta Gwardia po 1956 przybrała nazwę Polonii. A jak myślisz czemu w Warszawie Gwardia powstała na surowym korzeniu a nie przejęła tradycji któregokolwiek innego klubu?
    • FortArt

4.6K
      5
    • 05.01.2009 o 09:03
      Post #481508 05.01.2009 09:03
    Podobnie wstąpienia do Gwardii odmówiło też PTC Pabianice. To zlikwidowali im klub. (W 1955 inny klub uznał się za kontynuatora tradycji PTC). Jak widać można było odmówić, choć trzeba było zapłacić za to swoją cenę. Przy czym Cracovii czy Wiśle likwidacja raczej nie groziła, za duża popularność. Ale swoje trzeba było odcierpieć.

Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!

Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!

Napisz odpowiedź...

Aktualnie przeglądający (2 użytkowników)

Goście (2)
    • Główna
    • Działy i kategorie