zubereg Napisał(a):
-------------------------------------------------------
> Ten wiersz to ja mam na widokówce:)
W roku 1982 bestellerem były wydane wcześniej widokówki z obrazkiem z Przygód Koziołka Matołka - Koziołek Matołek w mundurze.
O, takie:
[url=http://dobranocki.eu/wp-content/gallery/bajki/matolek8.jpg]Koziołek Matołek.jpg[/url]
Wydane w latach 70-tych, były w normalnym handlu. W stanie wojennym znikły jak sen złoty :D można je było nabyć na giełdach ksiązki za kilkadziesiąt złotych (cena nominalna bodaj złotówka). Gdzieś jeszcze parę mam :)
-
-
13 grudnia 1981 r. - Pamiętamy.
259 dni później
To już 29 lat...
Wojna Wojna Wojna ! Cracovia !
[ ' ] dla Wszystkich Ofiar
a zbrodniarz jaruzel bezkarny , z wysoką emeryturą zapraszany do pałacu prezydenckiego jako mąż stanu przez obecnego prezydenta.......O tempora , o mores !
Khalid Napisał(a):
> To już 29 lat...
Kiedy wy się w końcu odp.. odp. odp.. od ge generała.
Z życzeniami dla generała, co do zawsze z polowania cało wracał.
http://www.youtube.com/watch?v=cPy4_P5j9ow&NR=1
Pamiętać trzeba zawsze!
I nie ma wytłumaczenia dla generała.
Piękne życzenia :-)
ICHKERIYA Napisał(a):
> [ ' ] dla Wszystkich Ofiar
>
> a zbrodniarz jaruzel bezkarny , z wysoką
> emeryturą zapraszany do pałacu prezydenckiego
> jako mąż stanu przez obecnego prezydenta.......O
> tempora , o mores !
Już pomijając sam stan wojenny to Jaruzelski jest oskarżonym w trwającym procesie o masowe mordy w trójmieście w 1970...
Prezydent Polski moim zdaniem pozwolił sobie na [b][u]O WIELE ZA DUŻO[/u][/b]. Po raz kolejny w naszym kraju zostały zrelatywizowane granice co jest dobre a co złe...
Jak Prezydent koniecznie chciał sobie pogadać/pogodzić się z Jaruzelskim to mógł wpaśc do niego "z flaszką na imieniny" ;) a nie zapraszać do siebie jako męża stanu...
Kolejna ...a wyjątkowo nieprzyjemna dla ludzi mojego pokolenia ...poważna "wtopa" pana Prezydenta.
No, ale czego się spodziewać po prezydencie, który jest najpiękniejszy z całej WSI, po linii resortowej go zaprosił.
Mr Right & Mr Wrong Napisał(a):
> Michalkiewicz, zdecydowany lider wsrod polskich felietonistow.
http://www.michalkiewicz.pl/spotkania.php
Jutro o 16 spotkanie z Michalkiewiczem, na Zamoyjskiego.
Jak dla mnie godzina kijowa.
http://i33.tinypic.com/dd0qd4.jpg
Pamiętam.
[b]Może warto przypomnieć po której stronie stali w czasie stanu wojennego działacze GTS Wisła[/b].
Jak wprost ze stadionu Wisły dziesiątki ZOMO-wskich ciężarówek odwoziło uzbrojonych po zęby funkcjonariuszu na akcje przeciw robotnikom, studentom, opozycji aby bić, pałować i aresztować.
Jak w wiślackich sekcjach dżudo, bokserskiej czy strzeleckiej trenowali SB-ecy i ZOMO-wcy - zresztą dla nich te sekcje powstały.
Jak ZOMO-wcy i UB-ecy byli serdecznie goszczeni na obiektach Wisły, bo to były [u]ich obiekty[/u] przez nich zbudowane i dla [u]ich klubu[/u].
Warto też przypomnieć, iż jeden z prezesów Wisły ma poważny zarzut wydania rozkazu strzelania do górników w kopalni "Wujek", w wyniku czego zginęło 9 niewinnych ludzi.
A w okresie stanu wojennego stadion Wisły był jednym wielkim parkingiem dla ZOMO-wskich "suk". Stało ich tam chyba ponad sto.
A gdzież dziś jest ta Wisła - ten pupilek UB-ecko - komunistycznego systemu, wspierany wówczas przez ZOMO, komunistów i reżim PRL-owski? Jest najbogatszym klubem w postkomunistycznej, "rzekomo" wolnej Polsce, który nie tylko spadł na cztery łapy ale jeszcze wiele zyskał i niesłusznie został wyniesiony na szczyt, zamiast ponieść odpowiedzialność za swoją haniebną postawę w PRL-u. Podczas kiedy inne kluby z Cracovią na czele - nieuczciwie niszczone w czasach PRL-u - nie doczekały się nawet słowa przepraszam i nadal są odsuwane na drugi plan!
Cóż za niesprawiedliwy paradoks historii!
A dodać warto, że na różnych forach internetowych niektórzy piszą, że Wisła aktywnie walczyła z komuną za stanu wojennego, natomiast Cracovia to był klub PZPR-owski... Niektórzy wstydu nie mają...
Dziś słuchałem miedzy 13 a 14 w Radiu Kraków - dzwonili ludzie, chodziło o właśnie owo zaproszenie Komorowskiego i o stan wojenny. I były tefefony "wielbicieli generała, zbawcy narodu" - aż podskakiwałem ze zirytownia... Na szczęście, większosć telefonów komentowała odpwoiednio :)
I jeszcze to - z interii:
[i]Prezydent jest od tego, żeby każdemu rękę podawać w Rzeczypospolitej, a nie jednym rękę podawać a innym nie - powiedział Nałęcz w Radiu ZET. - Nie prezydent Komorowski wybierał generała Jaruzelskiego na prezydenta Rzeczypospolitej i wtedy był nawet temu przeciwny, chociaż dzisiaj już inaczej o tym swoim zachowaniu sprzed ponad dwudziestu lat sądzi - dodał Nałęcz.[/i]
Aha. Dodatkowy "plus" dla Komorowskiego. Ciekawe, jak się teraz czują ci co na niego głosowali? Natychmiast podwyżka VATu, zaproszenie Jaruzelskiego...
Jak sie czują......normalnie przecież oni się juz wąchali przed wyborami i jakoś im to nie przeszkadzalo.....
Jestem młody wiekiem. Nie pamiętam. Ale nie zapomnę.
Agnan Napisał(a):
> A dodać warto, że na różnych forach
> internetowych niektórzy piszą, że Wisła
> aktywnie walczyła z komuną za stanu wojennego,
> natomiast Cracovia to był klub PZPR-owski...
> Niektórzy wstydu nie mają...
>
to prawda, też z takimi bredniami wypisywanymi w necie przez wislaków się spotkałem.
cóż wielu dalej praktykuje zasadę (wiadomo czyją) : "wielokrotnie powtarzane kłamstwo staje się prawdą" :(
Wielokrotnie powtarzane kłamstwo jest tylko wielokrotnie powtarzanym kłamstwem - i niczym więcej. Kwestia świadmości historycznej naszego społeczeństwa to temat na odrębną dyskusję. Co do kibiców GTS Wisła i ich "walki" z systemem, najbardziej mu "zaszkodzili" płacąc za bilety i karnety, dofinansowując w ten sposób deficytowy z natury resort gwardyjski. Dla MBP i MSW organizacja masowych imprez sportowych była z pewnością jednym z niewielu sposobów podreperowania budżetu, co za tym idzie zakupu sprzętu, rozbudowy bazy szkoleniowej (opartej, jak pisał Farciarz2, o kluby resortowe) itd. Propagandą na forach internetowych bym się nie przejmował, i tak trafi przecież tylko do targetu, ludzi pozbawionych elementarnej świadmości historycznej, czyli, nazywając rzecz po imieniu, poprostu głupich. Niech idą, gdzie ich miejsce.
Precz z komuną.
Komorowski... słaby człowieczku kończ waść.
Ładny mebelek w 1:23... Tylko taki mniejszy.
Cześć, wygląda na to, że interesuje Cię ten temat!
Kiedy utworzysz konto, będziemy w stanie zapamiętać dokładnie to, co przeczytałeś, dzięki czemu możesz kontynuować dokładnie w miejscu, w którym skończyłeś. Otrzymasz również powiadomienia, gdy ktoś Ci odpowie. Możesz także użyć „Lubię to”, aby wyrazić swoje uznanie. Kliknij przycisk poniżej, aby utworzyć konto!
Aktualnie przeglądający (1 użytkowników)
Goście (1)